Kā izvēlēties izdevīgāku aizdevumu auto iegādei Latvijā?

Automašīnas iegāde daudziem cilvēkiem ir liels solis, jo tas prasa lielus finansiālus izdevumus. Auto kredīts var būt noderīgs instruments, kas ļauj iegādāties automašīnu, neveicot tūlītēju pilnu maksājumu. Šajā rakstā aplūkosim noderīgus padomus, kā izvēlēties labāko auto kredīta piedāvājumu, un metodes, kā samazināt procentu izmaksas, lai palīdzētu ātrāk atmaksāt aizdevumu.

Nosakiet aizdevuma summu

Pirms izskatāt banku un kredītiestāžu piedāvājumus par auto kredītu, jums ir jānosaka pirkuma budžets. Tas būs atkarīgs no automašīnas izmaksām, tāpēc vispirms jums jāizlemj, kādu automašīnu iegādāsieties. Jums arī jāizvērtē jūsu personīgais vai ģimenes budžets, lai saprastu, cik liels aizdevums būs nepieciešams.

1. solis: izvēlieties automašīnu

Jūs noteikti jau zināt, kādu automašīnu vēlaties iegādāties. Ir svarīgi pēc iespējas precīzāk formulēt transportlīdzekļa parametrus. Jums vajadzētu ne tikai izlemt par marku un modeli, bet arī padomāt par sekojošiem parametriem.

  1. Vai jūs iegādāsieties jaunu vai lietotu automašīnu?
  2. Ja plānojat iegādāties lietotu automašīnu, kur jūs to pirksiet? Mazlietotu no autosalona, no iepriekšējā īpašnieka vai auto placī?
  3. Kādas opcijas jums ir svarīgas automašīnā: kruīza kontrole, klimata kontrole, atpakaļskata kamera? Katra papildu opcija palielina automašīnas vērtību.
  4. Vai plānojat iegādāties dīzeļdegvielas, benzīna auto vai elektromobili?

Apsveriet šīs un citas nianses, jo tās visas ietekmē pirkuma cenu. Izvēlieties tikai tās opcijas, kas jums nepieciešamas, lai cena būtu zemāka.

auto tirdzniecība

2. solis: novērtējiet tirgu


Kad esat izlēmuši, kādu automašīnu vēlaties, varat sākt pētīt tirgu. Automašīnas iegāde nav ātrs risinājums. Ja pērkat jaunu automašīnu, iespējams, jums nāksies gaidīt, līdz Latvijā nonāks jums vajadzīgais modelis. Ja plānojat iegādāties lietotu automašīnu, visticamāk, jums nāksies apskatīt vairākus modeļus, lai atrastu automašīnu apmierinošā stāvoklī.

Apskatiet sludinājumus tādās tīmekļa vietnēs kā ss.lv. Šādas vietnes sniegs jums diezgan labu priekšstatu par automobiļu tirgu Latvijā: kuri modeļi šobrīd tiek pārdoti labāk, kuri sliktāk, kādā stāvoklī un kādas ir vidējās cenas. Meklējiet piedāvājumus ne tikai savā pilsētā, bet arī kaimiņu pilsētās – iespējams, jūs atradīsiet vajadzīgo modeli par izdevīgāku cenu.

Tirgus izpēte palīdzēs jums noskaidrot, kāda minimālā naudas summa jums ir nepieciešama, lai iegādātos vēlamo automašīnu.

3. solis: aplēsiet savu budžetu

Tagad, kad zināt, kāda automašīna jums ir nepieciešama un cik aptuveni maksās tās iegāde, ir pienācis laiks aplēst budžetu.

Vienkāršs budžeta analīzes algoritms:

  1. aprēķiniet visus savus ienākumus;
  2. aprēķiniet pašreizējos izdevumus;
  3. atņemiet izdevumus no ienākumiem un noskaidrojiet, cik daudz jums paliek pāri katru mēnesi;
  4. novērtējiet savus iekrājumus – vai jums jau ir atlikta nauda automašīnas iegādei?
  5. aprēķiniet ikmēneša izdevumus par automašīnu. Tas ietver kredīta maksājumu, degvielas un apdrošināšanas izmaksas, kā arī uzturēšanas un remonta izmaksas.

Pamatojoties uz šiem skaitļiem, sastādiet budžetu, ņemot vērā jauno izdevumu kategoriju. Cik lielu summu mēnesī esat gatavi un varat atļauties tērēt automašīnai? Pamatojoties uz šo summu, varat izvērtēt auto kredīta piedāvājumus.

auto kredīts

Salīdziniet aizdevumu piedāvājumus un īpašos nosacījumus

Lai atrastu labāko piedāvājumu, salīdziniet dažādu banku un kredītiestāžu piedāvājumus. Pievērsiet uzmanību aizdevuma nosacījumiem atkarībā no iegādājamā automobiļa veida.

Piemēram, ja plānojat iegādāties elektromobili vai hibrīda automobili, līdz 2023. gada 31. decembrim varat izmantot valsts atbalstu elektromobiļu un hibrīda automobiļu iegādei. Saskaņā ar programmu jūs varat saņemt līdzfinansējumu līdz 4500 eiro apmērā jauna elektromobiļa iegādei un 1000 eiro atlaidi, utilizējot veco transportlīdzekli. Vairāk par programmu lasiet rakstā "5 lietas, kas jāzina par elektroauto iegādi ar valsts atbalstu".

Daudzas bankas un kredītiestādes atbalsta klientus videi draudzīgāku automobiļu modeļu iegādē. Ja plānojat noformēt aizdevumu jauna vai mazlietota zemas emisijas hibrīda automobiļa iegādei, bieži vien gada procentu likme būs zemāka, nekā aizdevumam dīzeļa vai benzīna automašīnas iegādei. Dažādām kredītiestādēm nosacījumi un kredītlikmes atšķiras, tādēļ ieteicams rūpīgi izpētīt pēc iespējas vairāk piedāvājumu, lai izvēlētos visizdevīgāko.

aprēķināt

Meklējiet izdevīgus piedāvājumus

Bankas un citas kredītiestādes bieži piedāvā īpašus piedāvājumus auto aizdevumiem. Tie var būt:

  • bezmaksas kredīta noformēšana;
  • 0% procentu likme uz noteiktu laiku, piemēram, pirmos 6 mēnešus;
  • atlaides apdrošināšanai;
  • nav pirmās iemaksas;
  • samazināta akciju procentu likme utt.

Turklāt kredītiestādes var piedāvāt individualizētus, izdevīgus kreditēšanas noteikumus un nosacījumus. Piesakieties konsultācijai par auto kredītu dažādās finanšu iestādēs, lai apspriestu noteikumus un nosacījumus, uzdotu visus interesējošos jautājumus un saņemtu tieši jums pielāgotu piedāvājumu. Padoms: palūdziet nosūtīt jums piedāvājumu pa e-pastu, lai jūs varētu apstiprināt, ka jums patiešām tika piedāvāti konkrēti noteikumi.

Novērtējiet savu kredītvēsturi

Kredītvēsture un kredītreitings ir svarīgi faktori, nosakot aizdevuma nosacījumus. Jo augstāks ir jūsu kredītreitings, jo labākus nosacījumus varat sagaidīt, piesakoties aizdevumam.

Jūsu kredītvēsture tieši ietekmē jūsu kredītreitingu. Savu kredītvēsturi varat uzzināt Latvijas Bankas Kredītu reģistra tīmekļa vietnē. Tur jūs redzēsiet sarakstu ar iepriekšējām un pašreizējām kredītsaistībām. Ja jūsu kredītvēsture ir kārtībā un jums nav bijuši un pašlaik nav kavētu parādsaistību, ir lielāka varbūtība saņemt izdevīgus aizdevuma nosacījumus.

Vērts atcerēties, ka pilnīgi tīra kredītvēsture var negatīvi ietekmēt banku un kredītiestāžu lēmumu. Ja jums nav kredītvēstures, bankām un kredītiestādēm ir grūti novērtēt, cik uzticams kredītņēmējs jūs esat. Vairāk par kredītreitingu lasiet rakstā "Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?”.

Kā vēl var ietaupīt naudu par auto kredītu?

Esam uzskaitījuši galvenās metodes, kā ietaupīt uz auto kredīta Latvijā, kas noder visdažādāko auto iegādei. Piedāvājam dažus veidus, kā samazināt automašīnas iegādes izmaksas īpašos gadījumos.

Transportlīdzekļi, kas nav apliekami ar nodokli

Latvijā transportlīdzekļiem tiek piemērots ekspluatācijas nodoklis, kas jāmaksā katru gadu. Tomēr ir transportlīdzekļu kategorijas, kas ir atbrīvotas no šī nodokļa:

  • transportlīdzekļi, kas ir reģistrēti personai ar invaliditāti īpašumā, turējumā vai valdījumā;
  • transportlīdzekļi, kas ir reģistrēti diplomātiskās, konsulārās vai starptautiskās organizācijas pārstāvniecības vai tādas personas īpašumā, turējumā vai valdījumā, kurai ir diplomātiskās vai konsulārās privilēģijas un imunitātes;
  • transportlīdzekļi, kuriem ir vai tiek reģistrēts vēsturiskā spēkrata statuss;
  • transportlīdzekļi, kuri ir vai tiek reģistrēti par sporta transportlīdzekli;
  • elektromobiļi;
  • transportlīdzekļi, kuru īpašniekam, turētājam vai valdītājam vai šādas personas laulātajam apgādībā ir bērns ar invaliditāti.

Plašāka informācija ir pieejama CSDD tīmekļa vietnē.

retro auto

Lietotas automašīnas: novērtējiet stāvokli un kaulējieties

Ja pērkat lietotu automašīnu, rūpīgi pārbaudiet automašīnas stāvokli. Iesakām ņemt līdzi pieredzējušu mehāniķi vai vērsties pie speciālistiem, kas nodarbojas ar auto meklēšanu, lai viņi pārbauda automašīnas tehnisko un vizuālo stāvokli. Pērkot lietotu automašīnu, ir svarīgi novērtēt, vai tajā nav slēptu defektu, kas var radīt papildu izmaksas.

Ja apskates laikā konstatējat defektus, bet esat gatavs iegādāties automašīnu, norādiet pārdevējam uz defektiem un lūdziet pārvērtēt automašīnas galīgo cenu. Dažas lietas, kas var būt iegansts cenas samazināšanai:

  • nobrāzumi salonā;
  • šķembas, skrambas, krāsas plaisas;
  • rūsa;
  • jebkādi tehniski defekti, piemēram, ritošās daļas trokšņi.

Pērkot automašīnu ar defektiem, vienmēr pastāv risks. Taču, ja esat gatavi to uzņemties, ir vērts ar pārdevēju apspriest pirkuma cenas samazinājumu.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties automašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Aizdevumi auto iegādei - kādi varianti?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas