5 lietas, kas jāzina par elektroauto iegādi ar valsts atbalstu

Vieglās automašīnas un mikroautobusi rada 15% no kopējām Eiropas Savienības siltumnīcefekta gāzu emisijām. Latvijā transports rada gandrīz trešdaļu no kopējām valsts CO2 emisijām. Lai samazinātu izmešus un motivētu iedzīvotājus izvēlēties videi draudzīgāku personīgo transportu, Ministru kabinets apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto atbalsta programmu elektroauto iegādei fiziskām personām.

Kam pienākas valsts atbalsts elektroauto iegādei un kā to saņemt?

Maksimālais valsts atbalsts – 5500 EUR

Atbalsta programmas kopējais budžets ir 10 milj. eiro, kas pēc VARAM prognozēm varētu būt pietiekami 3800 automobiļu iegādei ar valsts atbalstu. Programmas ietvaros var saņemt atbalstu 4500 EUR apmērā jauna elektroauto iegādei vai 2500 EUR apmērā lietota elektroauto vai jauna, ārēji lādējama hibrīdauto iegādei.

Ir pieejams arī papildu atbalsts 1000 EUR apmērā, ja nolemjat norakstīt veco automašīnu un nodot to pārstrādei. Šis noteikums attiecas tikai uz mašīnām, kuras:

  • vismaz pēdējos trīs gadus ir reģistrētas Latvijas Republikā un šajā periodā ir izmantotas ceļu satiksmē;
  • var piedalīties ceļu satiksmē;
  • ir aprīkotas tikai ar iekšdedzes dzinēju;
  • ciklā starp pēdējām četrām pamatpārbaudes apskatēm ir nobraukušas vidēji vismaz 5000 km gadā.

Tādā veidā maksimālais atbalsts, ko var saņemt jauna elektroauto iegādei, ir 5500 EUR.

Atbalsta programmas noteikumi paredz arī papildu atlaidi no pārdevēja vismaz 1000 EUR apmērā jauna elektromobiļa iegādei un 500 EUR apmērā lietota elektromobiļa iegādei.

finansēšanas iespējas

Pastāv ierobežojumi elektroauto iegādei ar valsts atbalstu

Programmas ietvaros viena fiziska persona var iegādāties tikai vienu elektromašīnu, izmantojot valsts atbalstu.

Iedzīvotājs nevar pretendēt uz valsts atbalstu, ja uz līguma parakstīšanas vai atbalsta piešķiršanas brīdi iesniedzējam ir:

  • nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 EUR;
  • pasludināts maksātnespējas process vai tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process;
  • piemērotas noteiktas starptautiskās vai nacionālās sankcijas;
  • atzīts par vainīgu pārkāpumā;
  • atbalsta saņēmējs ir reģistrēts kā parādnieks uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas iesniedzēju un parādnieku reģistrā.

Iegādāties var tikai noteiktas mašīnas

Valsts atbalsta programmas ietvaros ir iespējams iegādāties:

  • jaunu elektroauto: lietots mazāk par sešiem mēnešiem vai nobraucis mazāk par 6000 km, nobraukums starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 150 km;
  • lietotu elektroauto: nav reģistrēts Latvijā ilgāk par sešiem mēnešiem un pārdošanas cena nav zemāka par 5500 eiro (bez PVN), nobraukums starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 150 km;
elektroauto iogāde

  • jaunu, ārēji lādējamu hibrīdauto: siltumnīcefekta gāzu emisijas ir līdz 50 g CO2/km atbilstoši pasaulē saskaņotās vieglo transportlīdzekļu testēšanas procedūras (WLTP) svērtajam kombinētajam ciklam, lietots mazāk par sešiem mēnešiem vai nobraucis mazāk par 6000 km, nobraukums tikai ar mašīnā glabāto elektroenerģiju starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 50 km.

Gan elektromobiļu, gan hibrīdauto maksimālajam ātrumam jāsasniedz vismaz 90 km/h.

Auto modeļu klāsts ir ierobežots. Saraksts ar mašīnu modeļiem, kurus var iegādāties ar valsts atbalstu, ir pieejams EKII mājaslapā. Pašlaik tajā ir iekļauti 566 modeļi. Sarakstā atradīsiet ne tikai modeļu nosaukumus, bet arī mašīnas tipu (elektro vai hibrīds) un bāzes komplektācijas transportlīdzekļa cenu atkarībā no stāvokļa (jauns vai lietots).

valsts atbalsts

Pašlaik vislētākais auto, ko var iegādāties, ir lietots Volkswagen E-UP, kas maksā 9250 EUR. Lētākais jaunais pieejamais auto ir Dacia Spring, tas maksā 14463 EUR. Programmas noteikumi paredz, ka atbalsts ir pieejams transportlīdzekļa iegādei, kas nav dārgāki par 60 000 EUR bāzes komplektācijā (bez PVN).


Sarakstā ir iekļauti vairāku populāru auto ražotāju modeļi: Audi, BMW, Citroen, Dacia, Hyundai, Kia, Lexus, Nissan, Tesla un citi. Par to, kā izvēlēties elektroauto, lasiet mūsu rakstā “Kā izvēlēties elektroautomobili: 5 noderīgi padomi”.

EKII mājaslapā atradīsiet arī sarakstu ar uzņēmumiem, kas īsteno elektroauto tirdzniecību ar valsts atbalstu.

Ir ekspluatācijas nosacījumi

Saskaņā ar atbalsta programmas noteikumiem valsts atbalstu elektroauto iegādei var saņemt tikai fiziskas personas, kas ir Latvijas Republikas pastāvīgie iedzīvotāji. Tas tiek darīts, lai mudinātu iedzīvotājus apsvērt iespēju dot priekšroku videi draudzīgākam transportam.

Ir arī citi nosacījumi valsts atbalsta saņemšanai

  1. Transportlīdzeklim jābūt reģistrētam Latvijā.
  2. Automašīnu nedrīkst izmantot saimnieciskai darbībai vismaz piecus gadus pēc iegādes vai līdz brīdim, kad auto nobraukums sasniegs 52000 km. Ja šis nosacījums netiks ievērots, auto īpašniekam būs jāatmaksā saņemtā atbalsta summa.
  3. Piecos gados pēc iegādes īpašniekam jānobrauc vismaz 52000 km jeb vidēji 10400 km gadā. Ja netiek nodrošināts viena gada vidējais minimālais nobraukums, Vides investīciju fonds pieņems lēmumu par atgūstamo neattiecināmo līdzekļu apjomu. Šī apjoma maksimālais apmērs nevar pārsniegt 20% no saņemtās atbalsta summas.
  4. Iegādātais automobilis ir jāapdrošina pret bojāejas riskiem, piemēram, izmantojot KASKO apdrošināšanu.

Monitoringa periods, kura laikā tiek vērots, lai īpašnieks izpilda minētos nosacījumus, ir pieci gadi pēc auto iegādes vai arī līdz brīdim, kad nobraukums sasniegs 52000 km. Katru nākamo gadu īpašniekam jāiesniedz informācija par nobraukumu Vides investīciju fondā finanšu instrumenta projektu elektroniskajā monitoringa sistēmā (EMSI).

spidometrs

Ja 52000 km nobraukumu sasniedzat ātrāk par pieciem gadiem, līgums skaitās izpildīts un monitoringa periods beidzas. Pēc monitoringa perioda beigām savu transportlīdzekli varat izmantot saimnieciskai darbībai vai arī pārdot.

Līdz elektroauto iegādei – 4 soļi

  1. Izvēlieties auto modeli un pārbaudiet pieejamību EKII mājaslapā. Turpat atradīsiet komersantus, kas īsteno transportlīdzekļu pārdošanu ar valsts atbalstu.
  2. Aizpildiet pieteikumu pie izvēlētā uzņēmuma. Parasti Vides investīciju fonds sniedz atbildi piecu darba dienu laikā.
  3. 30 darba dienu laikā pēc dienas, kad Vides investīciju fonds apstiprina iesniedzēja pieteikumu, jānoslēdz līgums par atbalsta saņemšanu.
  4. Pēc līguma slēgšanas varat doties pirkt mašīnu. Ņemiet vērā, ka atbalstu saņemsiet atlaides veidā, nevis kā pārskaitījumu savā bankas kontā.

Vai atbalsta programma paredz uzlādes stacijas uzstādīšanu?

Nē, atbalsta programma neparedz uzlādes aprīkojuma uzstādīšanu pircēja mājās. Elektroauto ir iespējams uzlādēt pašu garāžā no parastās kontaktligzdas, taču jāņem vērā, ka tas ir vislēnākais uzlādes veids. Lai procesu padarītu ātrāku un drošāku, vairākas kompānijas Latvijā piedāvā uzlādes ierīču uzstādi.

Piemēram, Enefit piedāvā gan lādētāja nomu, gan iegādi. Elektrum piedāvā iespēju pieteikties konsultācijai un saņemt individuālo priekšlikumu uzlādes stacijas uzstādīšanai savā īpašumā. Uzlādes aprīkojuma uzstādīšanas un apsaimniekošanas pakalpojumus piedāvā arī citas kompānijas, piemēram, Kvic.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties elektromašīnu un ir nepieciešams papildus finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.



Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (3 balsojumi)
Kam pienākas valsts atbalsts elektroauto iegādei un kā to saņemt?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas