Kā izvēlēties elektroautomobili: 5 noderīgi padomi

Plāno elektroautomobiļa iegādi? Izmantojot 5 mūsu ieteikumus, uzzini, kā izvērtēt un izvēlēties sev piemērotāko!

Apsver iespēju iegādāties elektroauto, bet neesi drošs, vai tā ir Latvijai un taviem auto izmantošanas ieradumiem piemērota izvēle? Elektroauto kļūst aizvien biežāk sastopami arī Latvijā, un, tā kā izplatība un arī lietotu elektroauto pieejamība samazina cenu, tie nu jau ir arī lētāki. Elektroauto no parastajiem automobiļiem atšķiras, galvenokārt, ar to, ka tajā benzīna, dīzeļdegvielas vai sašķidrinātās gāzes vietā tiek izmantota elektrība. Elektroauto motorā netiek dedzināta fosilā degviela, tādēļ tie nerada izplūdes gāzes un izmešus – tāpēc bieži elektroauto izvēlas tie braucēji, kuriem būtiska apkārtējās vides aizsardzība. Taču elektroauto iegāde ļauj arī kļūt neatkarīgam degvielas cenām, kas šībrīža strauji mainīgajos un neparedzamajos enerģijas tirgus apstākļos ir īpaša priekšrocība.

Lai pieņemtu pārdomātu lēmumu par elektroauto iegādi un izmantošanu Latvijā, vērts vairāk noskaidrot par šī auto priekšrocībām, darbības principiem un arī situācijām, kurās elektroauto ir vispiemērotākais risinājums. Tāpat svarīgs faktors ir valsts līdzfinansējums elektroauto iegādei, kas kļuvis pieejams kopš pagājušā gada nogales – arī par to tālāk rakstā!

porsche auto

1. Izvēlies elektroauto pēc tā darbības principa!

Elektroauto ir trīs veidi, kas iedalās pēc darbības principa: “tīrs” elektroautomobilis, “plug-in” hibrīdauto un hibrīdauto. “Tīrais” elektroautonomobilis ir aprīkots ar elektromotoru un litija-jonu akumulatoru, kuru iespējams uzlādēt, vai nu pieslēdzoties elektrotīklam vai īpašās uzlādes stacijās, vai arī mājās. Hibrīdauto, savukārt, ir aprīkoti gan ar elektromotoru, gan ar parasto motoru, kurš paredzēts fosilajai degvielai. “Plug-in” hibrīdauto akumulatoru, pretēji hibrīdauto akumulatoram, iespējams papildus uzlādēt arī no ārējā avota, savukārt, hibrīdauto akumulators lādējas tikai no degvielas motora darbības un reģeneratīvās bremzēšanas. Atkarībā no saviem braukšanas ieradumiem un auto pielietojuma, iespējams izvēlēties sev piemērotāko elektroauto darbības principu!

elektroauto uzlāde

2. Dod priekšroku “nākotnes” braucamrīkam!

Elektroauto pelnīti tiek dēvēts par “nākotnes auto” – planētas ekoloģiskā situācija ir draudīga, un maz ticams, ka ilgstoši varēsim turpināt izmantot esošos energoresursus līdz šim ierastajā veidā. Tādējādi varam gaidīt elektroautomobiļu cenu pakāpenisku samazināšanos, tiem kļūstot populārākiem. Tāpat, gan ražotājuzņēmumiem, gan valsts pārvaldei investējot procesos un infrastruktūrā, būtiski samazināsies arī auto uzlādes laiks, turklāt, elektroautomobiļi noteikti būs tie, kuros pirmajos tiks ierīkotas uzlabotas un attīstītas drošības un automatizācijas funkcijas ērtai braukšanai.

auto uzlādes vieta

3. Vēlies rūpēties par apkārtējo vidi? Izvēlies elektroauto!

Ir daudzi veidi, kādos mēs varam ikdienā rūpēties par dabu, bet videi draudzīgāka automobiļa izvēle ir viens no efektīvākajiem. Zināms, ka parastie auto rada izplūdes gāzes un izmešus, kas videi nodara apjoma ziņā vislielāko kaitējumu, tāpēc elektroauto, kuri šos blakusproduktus nerada vispār, ir “viszaļākie” un videi draudzīgākie transporta līdzekļi. “Plug-in” hibrīdauto ir baterija un elektromotors, kura nobrauktspēja ir aptuveni 50km, kā arī parastais motors, kurš darbojas ar benzīnu vai dīzeļdegvielu – iespējams, šāda tipa elektroauto varētu būt drošāks tiem, kuru ikdienas nobraukums ir mazāk prognozējams, taču ikdienas gaitām pilsētā noteikti pietiks arī ar “plug-in” elektromotora nobraukumu.

elektroauto stāvvieta

4. Satraucies par uzturēšanas izmaksām un lietošanas ērtumu? Ir labāk, nekā domā!

Elektroauto nav lēti, taču daļēji iespaids par to augstajām cenām rodas, salīdzinot jauna elektroauto cenu tikai ar lietota parastā auto cenu – jo, galu galā, pasaulē pieejamas neskaitāmas lietotas automašīnas, bet elektroauto, kuri pastāvējuši salīdzinoši nesen, parasti iegādājas jaunus. Taču zināms, ka to cenas aizvien samazinās, turklāt to uzturēšanas izmaksas auto dzīves laikā ir krietni zemākas. Elektroauto īpašniekiem ir pieejamas nodokļu atlaides, kā arī cita veida valsts piešķirtas kompensācijas: elektromobiļiem netiek piemērots transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis, tiek piemērota samazināta uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likme – 10,00 eiro mēnesī, Jūrmalā elektromobiļi ir atbrīvoti no iebraukšanas maksas pilsētas administratīvajā teritorijā, kā arī citas kompensācijas, par kurām vairāk iespējams uzzināt šeit. Tāpat mazāk nāksies tērēt šo auto uzturēšanai un apkopei – tajās ir mazāk kustīgas daļas, kā arī mazāks spiediens uz motoru.

kredīts elektroauto iegādei

Tāpat potenciālie elektroauto īpašnieki nereti uztraucas par elektroauto uzlādes iespēju pieejamību un uzlādes ilgumu. Elektroauto uzlādes laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem: auto akumulatora ietilpības, uzlādes punkta konfigurācijas un pieejamās strāvas stipruma. Šo auto uzlāde, izmantojot parastu elektrības tīklu, ir lēna – līdz pat 12 stundām, savukārt, publiskajos uzlādes punktos 80% motora iespējams uzlādēt aptuveni 20-40 minūšu laikā. Tas, protams, ir daudz ātrāk nekā uzlādēšana, izmantojot elektrības tīklu, tomēr aizņem daudz ilgāku laiku, nekā auto uzpildīšana ar benzīnu, dīzeļdegvielu un pat sašķidrināto gāzi. Būtiska ir arī publisko uzpildes punktu ērta pieejamība: šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 120 ātrās uzlādes stacijas.

braucošs auto

5. Atceries par valsts līdzfinansējumu!


Jau 2021. gada 28. decembrī stājās spēkā noteikumi Nr. 896 “Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa “Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšana transporta sektorā – atbalsts bezemisiju un mazemisiju transportlīdzekļu iegādei” nolikums”, kā ietvaros paredzēts, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs ar valsts atbalstu var iegādāties sev pieņemamāko jaunu vai lietotu elektromobili vai ārēji lādējamu hibrīdauto. Atbalsta programmā kopējais pieejamais finansējums ir 10 miljoni eiro.

Privātpersona šīs atbalsta programmas ietvaros varēs iegādāties ne vairāk kā vienu automobili mājsaimniecības locekļu mobilitātes nodrošināšanai, un finansējuma apmērs jauniem elektromobiļiem ir noteikts 4500 eiro, savukārt lietotiem elektromobiļiem un jauniem ārēji lādējamiem hibrīdauto – 2250 eiro. Normatīvi nosaka arī mazemisiju un bezemisiju transportlīdzekļa iegādes cenas ierobežojumu 60 000 eiro bāzes komplektācijā, un paredz papildu atbalstu 1000 eiro apmērā par atbalsta saņēmēja īpašumā esoša transportlīdzekļa norakstīšanu, to nododot apstrādes uzņēmumam. Visi projektu iesniedzēji, kuri noslēgs līgumus par projektu īstenošanu ar SIA “Vides investīciju fonds”, būs tiesīgi saņemt atbalstu par šajos noteikumos atbilstošo mazemisijas un bezemisijas transportlīdzekļu pārdošanu brīvas konkurences ietvaros.

rinda ar elektroauto

Kāpēc izvēlēties sadarbību ar Incredit?

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno automašīnas iegādi, nepieciešamo summu vai daļu no tās vari ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Noformē auto kredītu Incredit - nepieciešams tikai aizpildīt ātro kredīta pieteikumu, uz kuru atbilde tiek sniegta 30 minūšu laikā. Kredītu auto iegādei iespējams noformēt tiešsaistē vai jebkurā no Incredit kreditēšanas centriem. Pozitīvas atbildes gadījumā tiek parakstīts līgums, savukārt, nauda tiek pārskaitīta 30 minūšu laikā no līguma parakstīšanas brīža. Pēc kredīta saņemšanas klientam ir 60 dienas, lai bez steigas atrastu automašīnu, kuru vēlas iegādāties, un pēc auto iegādes kredītiestādei jānosūta auto reģistrācijas tehniskās pases kopija.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kā izvēlēties elektroautomobili: 5 noderīgi padomi
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas