Kas jāzina, ja gribat iegādāties auto kredītā?

Automašīnas iegāde ir aizraujošs process, taču tas var būt dārgi. Šajā gadījumā aizņēmums var kļūt par palīgu, kas ļaus iegādāties tiešu tādu auto, kāds jums ir nepieciešams. Auto kredīta ņemšana ir nopietns finansiāls lēmums, kas ir rūpīgi jāapsver. Šajā rakstā mēs aplūkosim visu, kas jums jāzina par automašīnas iegādi kredītā, tostarp par pieejamo auto kredītu veidiem un padomiem, kā saņemt vislabāko kredīta piedāvājumu.

Jauns vai lietots auto?

Viens no svarīgākajiem lēmumiem, kas jums jāpieņem, iegādājoties automašīnu, ir tas, vai iegādāties jaunu vai lietotu transportlīdzekli. Abiem variantiem ir savas priekšrocības un trūkumi, tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas ir svarīgi izsvērt visus "par" un "pret".

Jaunām automašīnām ir pieejamas modernas funkcijas un tehnoloģijas. Tas ietver drošības funkcijas, izklaides sistēmas, degvielas ekonomiju un daudz ko citu. Jauniem automobiļiem ir ražotāja garantija, kas uz noteiktu laiku sedz remonta un tehniskās apkopes izmaksas. Tas sniedz jums sirdsmieru, zinot, ka jums nebūs jāmaksā par neparedzētiem remontdarbiem. Pērkot jaunu automobili, jūs esat pirmais īpašnieks. Tas nozīmē, ka jūs zināt visu automobiļa vēsturi un varat nodrošināt, ka tas ir pienācīgi uzturēts jau no pirmās dienas.

Taču, pērkot jaunu mašīnu, ir arī savi mīnusi: augstāka cena, kas nozīmē, ka jums var būt nepieciešams augstāks kredītvērtējums un jāmaksā augstāka procentu likme.

Lietotas automašīnas iegādes priekšrocības iekļauj zemāku cenu un zemākas apdrošināšanas izmaksas. Taču lietotām automašīnām var būt slēptas mehāniskas problēmas, kuru remonts var būt dārgs. Tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, ja iepriekšējais īpašnieks nav pienācīgi veicis automašīnas apkopi. Lietotiem automobiļiem nav garantijas vai tā ir ierobežota.

Sīkāk par to, kas jāņem vērā, pērkot lietotu auto, lasiet rakstā “8 lietas, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu auto”.

Lemjot par to, vai pirksiet jaunu vai lietotu auto, apsveriet, kādas funkcijas jums tiešām ir nepieciešamas, kādus riskus esat gatavi uzņemties un pats galvenais: kādas ir jūsu finansiālās iespējas?

pirkt jaunu vai lietotu auto

Kā izvērtēt savu budžetu pirms automobiļa iegādes?

Būtisks solis automobiļa iegādes procesā ir budžeta izvērtēšana. Lūk, daži soļi, kas palīdzēs novērtēt savu budžetu pirms automašīnas iegādes:

Nosakiet savus ikmēneša ienākumus. Ienākumi ietver jūsu algu un jebkādus papildu ienākumus, kas jums varētu būt.

Aprēķiniet savus ikmēneša izdevumus. Sastādiet visu savu ikmēneša izdevumu sarakstu. Tas ietver īres vai hipotekārā kredīta maksājumus, komunālo pakalpojumu rēķinus, izdevumus par pārtiku, apdrošināšanas maksājumus un jebkurus citus izdevumus.

Aprēķiniet jūsu rīcībā esošos līdzekļus. Atņemiet ikmēneša izdevumus no ikmēneša ienākumiem, lai noteiktu naudas summu, kas jums katru mēnesi paliek pāri.

Apsveriet savus uzkrājumus: vai esat jau atlikuši kādu summu automašīnas iegādei? Šī summa var kalpot kā pirmā iemaksa.

Saskaitiet ar automašīnu saistītos izdevumus. Apsveriet papildu izdevumus, kas saistīti ar automašīnu: apdrošināšanu, degvielas izmaksas, apkopi un remontu. Šie izdevumi var ātri palielināties, tāpēc ir svarīgi tos iekļaut savā budžetā.

Pamatojoties uz jūsu rīcībā esošajiem ienākumiem un ar automašīnu saistītiem izdevumiem, pieņemiet lēmumu par automašīnas iegādes budžetu. Tas palīdzēs jums sašaurināt iespējas un izvairīties no pārmērīgiem izdevumiem.

Ja plānojat iegādāties automašīnu kredītā, izpētiet procentu likmes un ikmēneša maksājumus. Pārliecinieties, ka varat atļauties veikt ikmēneša maksājumus, pārāk nesašaurinot savu budžetu.

Aizņēmumu veidi automašīnas iegādei

Plānojot izmantot aizdevuma iespējas auto iegādei, jālemj, kādu aizņēmuma veidu izmantosiet – auto kredītu vai līzingu.

Auto kredīts ir aizdevuma veids, kas ir īpaši piemērots automobiļa iegādei, tam ir 

īpaši izdevīgi nosacījumi tieši šim nolūkam. Auto kredītam ir vairākas priekšrocības:

  • tas ir viegli noformējams;
  • transportlīdzeklis tiek reģistrēts uz pircēja vārda;
  • KASKO apdrošināšana nav obligāta;
  • nav nepieciešama pirmā iemaksa.

Mēdz būt arī papildu izdevīgi nosacījumi. Piemēram, Incredit piedāvā saņemt līdzekļus aizdevuma noformēšanas dienā, bet automašīnu varēsiet iegādāties vēl 60 dienu laikā.

auto kredīts

Līzings ir aizdevuma veids, kura galvenā atšķirība no parastā auto kredīta ir tāda, ka transportlīdzeklis ir aizdevēja īpašumā līdz brīdim, kad pircējs pilnībā atmaksā aizdevumu. Līzings atšķiras ar šādiem nosacījumiem:

  • aizdevēji bieži novērtē vēlamo auto un lemj par aizdevuma summu, balstoties uz šo novērtējumu;
  • nepieciešama pirmā iemaksa līdz pat 20% no auto vērtības, savukārt aizdevējs var finansēt līdz pat 90% no auto vērtības;
  • obligāta KASKO apdrošināšana.

Līzingu var salīdzināt ar kredītu pret ķīlu. Šajā gadījumā ķīla ir iegādājamais transportlīdzeklis. Līzings ir īpaši piemērots pircējiem, kuriem ir uzkrājums pirmajai iemaksai.

Gan auto kredīts, gan līzings ir piemēroti jaunu un lietotu automašīnu iegādei. Svarīgi ir izpētīt aizdevēja nosacījumus attiecībā uz abiem veidiem.

kalkulators

Kā nopirkt auto izdevīgāk?

Lai izdevīgāk nopirktu automašīnu, iesakām veikt sekojošus soļus.

  1. Izvērtējiet savu budžetu un nosakiet, cik lielu ikmēneša maksājumu esat gatavi veikt, ieskaitot auto lietošanas izdevumus – degvielu, remontu utt.
  1. Atkarībā no budžeta izvēlieties automašīnu modeļus, kā arī izlemiet, vai pirksiet jaunu vai lietotu auto.
  1. Izpētiet dažādu banku un nebanku aizdevēju nosacījumus. Salīdziniet gan auto kredītu piedāvājumus, gan līzinga piedāvājumus. Izvērtējiet maksimālo pieejamo aizdevuma summu, procentu likmes, aizdevuma termiņu, komisijas maksas par noformēšanu, kā arī papildu nosacījumus. Tie var iekļaut obligāto KASKO iegādi, automašīnas vecuma ierobežojumus, finansējuma apmēru atkarībā no auto vērtības utt.
  1. Izpētiet, vai ir pieejamas papildu atlaides vai valsts atbalsts automašīnas iegādei. Piemēram, līdz 2023. gada 31. decembrim ir pieejams valsts atbalsts elektroauto un hibrīdauto iegādei. Programmas ietvaros ir iespējams saņemt atbalstu līdz pat 4500 EUR jauna elektroauto iegādei un atlaidi 1000 EUR apmērā, utilizējot savu veco auto. Sīkāk par šo tēmu lasiet rakstā “5 lietas, kas jāzina par elektroauto iegādi ar valsts atbalstu”.

Dažas kredītiestādes piedāvā pazeminātu procentu likmi, iegādājoties videi draudzīgu auto. Par šādu auto tiek uzskatīti transportlīdzekļi ar pazeminātu emisijas līmeni – jo tas zemāks, jo izdevīgāka procentu likme.

  1. Izvērtējiet savu kredītreitingu. Kredītreitings ir faktoru kopums, kas nosaka personas vai uzņēmuma kredītspēju. Jo augstāks šis rādītājs, jo uz labākām aizņemšanās iespējām un nosacījumiem jūs varat cerēt. Diemžēl nav iespējams apskatīties savu kredītreitingu, jo aizdevējiem atšķiras formula, pēc kuras tie nosaka jūsu kredītspēju. Taču jūs varat izvērtēt savu kredītvēsturi, kas ir būtisks faktors, kas ietekmē kredītreitingu. Savu saistību vēsturi varat apskatīties, piemēram, Latvijas Bankas Kredītu reģistra mājaslapā.

Vairāk par kredītreitingu lasiet rakstā “Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?”.

  1. Kad esat izvērtējuši savu budžetu, noteikuši auto modeli, kuru vēlaties iegādāties, un atraduši jums izdevīgāko piedāvājumu, atliek tikai aizpildīt pieteikumu un saņemt finansējumu.
sieviete automašīnā

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties elektromašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Izlasiet šo rakstu un uzziniet vairāk par auto kredītu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas