7 padomi: palielini vērtību dzīvoklim, lai to veiksmīgi izīrētu

7 padomi, kā plānot, rēķināt un rīkoties, lai palielinātu vērtību savam dzīvoklim, kuru plāno izīrēt īstermiņā vai ilgtermiņā

Ja Tev radusies iespēja izīrēt sev piederošu dzīvokli, nākamais jautājums, kurš sev jāuzdod ir par to, kā maksimāli paaugstināt tā vērtību, lai rezultātā nopelnītu augstāko iespējamo summu. Apsvērumi ir dažādi – rūpīgi aprēķinot, var izrādīties, ka liels ieguldījums nebūt neatmaksāsies, bet citā gadījumā ieguldījums ilgtermiņā būs nopelnītās summas vērts. Un, ja ir vērts ieguldīt, tad kā to darīt, panākot maksimāli labu un paliekošu rezultātu? Lasi tālāk, lai uzzinātu, uz kādiem jautājumiem jārod atbildes, pirms izīrēt savu dzīvokli, un kā ar remonta un interjera palīdzību palielināt dzīvokļa vērtību!

rozā interjers

1. Vai mans mērķis ir peļņa?

Atbilde uz jautājumu: “Vai mans mērķis ir peļņa?” pirmajā mirklī varētu šķist viennozīmīga, taču tā tas patiesībā nav. Ja vēlies ar dzīvokļa izīrēšanu gūt peļņu, tad būs jāķeras pie nopietniem aprēķiniem ilgtermiņā, jāizsver dažādie īres modeļi, kā arī, ļoti iespējams, jāveic dzīvoklī būtiski uzlabojumi. Savukārt, ja vēlies, lai dzīvoklis gluži vienkārši “nestāv tukšs” un potenciālais īrnieks nosedz dzīvokļa komunālos maksājumus (lai Tev, turpretī, nebūtu jāmaksā par vairāku īpašumu uzturēšanu vienlaikus), apsvērumi būs atšķirīgi. Visā visumā, vari sagaidīt, ka tad, ja vēlies ar dzīvokļa izīrēšanu gūt ienākumus, nāksies sākotnēji (un arī turpmāko gadu laikā) ieguldīt, darboties un rēķināt vairāk.

2. Izvēlies īres modeli

Dzīvokli iespējams izīrēt vai nu ilgtermiņā vai īstermiņā. No finansiālā aspekta raugoties, cilvēki, kuri izvēlas savu īpašumu izīrēt ilgtermiņā, gluži loģiski parasti vēlas noslēgt pēc iespējas garāka termiņa īres līgumus, savukārt, izīrējot īpašumu īstermiņā, finansiāli izdevīgi būs ļoti īsi īres posmi. Īstermiņa īres gadījumā tomēr arī rūpīgi jārēķina: ja īrējam dzīvokli pa dienām, tad, sasniedzot, piemēram, divu nedēļu garu laika posmu, izīrētājs, iespējams, rēķināsies ar “apjoma” atlaidi, savukārt, apjoma atlaides summa jāsalīdzina ar dzīvokļa uzkopšanas maksu (vai paša ieguldīto laiku, dzīvokli uzkopjot). Savukārt, ilgtermiņa īres modelī svarīgi zināt, kurā gada posmā izdevīgāk sākt jaunu īres termiņu – tas, protams, atkarīgs no atrašanās vietas, bet, piemēram, viens faktors noteikti varētu būt jauna mācību gada sākšanās universitātes studentiem, kuri meklē dzīvesvietu.

zils dīvāns

3. Ilgtermiņa īre – kādi ieguldījumi paredzami

Izīrējot īpašumu ilgtermiņā, divu vai trīs gadu īres līgums būs izdevīgāks par viena gada īres līgumu, jo šajā gadījumā attālināsies posms, kad īpašniekam nepieciešams dzīvokli “atsvaidzināt” jeb veikt vismaz nelielu kosmētisko remontu pirms jaunu īrnieku ievākšanās. Tāpat, lai gan peļņas nolūkos parasti izvēlas īpašumu izīrēt īstermiņā, arī ilgtermiņā, protams, iespējama izdevīga un salīdzinoši ienesīga īres situācija. Šajā gadījumā gan būtu jāspēj nodrošināt vairāki būtiski parametri – un ir vērts jau sākumā izsvērt, vai tas vispār ir iespējams.

Starp tiem ir mājokļa atrašanās vieta – arī dzīvokli, kurš ir izcilā stāvoklī būs grūti izīrēt par augstu cenu tad, ja tas atradīsies tālu no centra vai, piemēram, tam tuvumā nebūs atbilstošas infrastruktūras un piekļuves transportam. Tāpat dzīvokļa īres cena lielā mērā būs atkarīga no daudzdzīvokļu mājas tipa, kurā tas atrodas – un, līdz ar to, no komunikācijām, pieejamā apkures veida, kāpņutelpas stāvokļa un apsaimniekošanas kvalitātes (tīrības, drošības, pieejamības). Ja zini, ka visi (vai lielākā daļa) iepriekšminētie faktori “strādā” Tavā labā, tad ir vērts arī investēt dzīvokļa remontā vai vismaz “atsvaidzināšanā” – sienu pārkrāsošanā, jaunu mēbeļu iegādē, vannasistabas un virtuves iekārtās.

monētas

4. Dzīvokļa īre īstermiņā – kas jāņem vērā?

Lai gan skaidrs, ka īstermiņa īres tirgus šogad cietis būtiskus zaudējumus (ņemot vērā, ka tas lielā mērā paļaujas uz pieprasījumu no ārzemju ceļotājiem), domājams, ka jau sākot no šī gada vasaras tam tiks dota iespēja “atkopties”. Tikmēr, ja apsver dzīvokļa izīrēšanu īstermiņā, Tev ir iespēja sagatavot dzīvokli jaunā uzdevuma veikšanai. Arī īstermiņa īres gadījumā svarīga ir dzīvokļa atrašanās vieta (lai gan mazāk uzmanības var pievērst daudzdzīvokļu mājas tipam un apsaimniekošanai, kas šajā gadījumā joprojām lielākā mērā ir dzīvokļa īpašnieka pārziņā), kā arī līdzīgu dzīvokļu piedāvājumu cenas (tās noteikti ieteicams izpētīt gan Airbnb.com, gan booking.com platformās).

Kā jau iepriekš minēts, īstermiņa īre kopumā var izrādīties izdevīgāka, bet tas atkarīgs no nepieciešamajiem sākotnējiem ieguldījumiem, no izīrēšanas cenas, no dzīvokļa uzkopšanas summas (tās iespējams noskaidrot, sazinoties ar uzkopšanas uzņēmumiem, piemēram, CleanWhale, LiiR vai Cleanhouse), no maksimālā pieļaujamā komunālo maksājumu apmēra (kad iemītniekiem pašiem tie nav jāsedz, zināms, ka taupīguma režīms reti kuram ir prātā) un lielā mērā no tā, cik dienas vai nedēļas gadā būs iespējams dzīvokli izīrēt (Rīga nav Londona – tai piemīt izteikta sezonalitāte). Kamēr lielu daļu no šiem faktoriem iespējams aprēķināt jau iepriekš, ļoti iespējams, par to, cik nedēļas gadā dzīvoklis būs izīrēts, nāksies pārliecināties praksē. Jebkurā gadījumā – ja šis modelis neizrādīsies izdevīgs, no nākamās sezonas iespējams dzīvokli sākt izīrēt arī ilgtermiņā.

uzkopt

5. Kā plānot remonta veikšanu izīrēšanai paredzētā dzīvoklī?

Ja aprēķināta potenciāli izdevīga īres summa dzīvokļa izīrēšanai ilgtermiņā vai īstermiņā, var ķerties pie remonta plānošanas. Nepieciešamā remonta izmaksas (ja tāds nepieciešams vispār!) noteiks, vai dzīvokli ir izdevīgi izīrēt par plānoto naudas summu, vai arī īstermiņā labāk izlīdzēties bez remonta, bet ar īres summu, kas vismaz nosedz komunālos maksājumus. Ja remonta veikšana var būtiski uzlabot izredzes ar dzīvokļa izīrēšanu nopelnīt, pārdomā, vai nepieciešams būtisks vai tikai kosmētiskais remonts, cik līdzekļu vari tam veltīt un vai remontu plāno veikt paša spēkiem.

Atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs rast mūsu iepriekš sagatavotie raksti: ja vēlies nepieciešamo remontu veikt pats, iepazīsties ar rakstu “Dzīvokļa kosmētiskais remonts: kā to kvalitatīvi paveikt paša spēkiem?”, savukārt, ja uzskati, ka dzīvokli izdevīgāk izdosies izīrēt, to vizuāli palielinot, izlasi “Kā vizuāli padarīt mazu dzīvokli lielāku, nelaužot sienas?”.

naudas aizdevums

6. Interjers un mēbeles īres dzīvoklim

Iespējams, Tavam dzīvoklim remonts nemaz nav nepieciešams – pietiks vien, ja “atsvaidzināsi” dzīvokļa interjeru. Gan tad, ja plāno izīrēt dzīvokli ilgtermiņā, gan īstermiņā, potenciālos īrniekus vari piesaistīt ar pievilcīga (un, nebūt ne dārga) interjera palīdzību. Pievilcīgāku interjeru izveidot palīdzēs raksts “5 dizaina kļūdas – kā tikt pie moderna un ilgtspējīga interjera”, savukārt, padomus mēbeļu iegādei atradīsi rakstā “IKEA vai ne-IKEA – padomi mēbeļu iegādei ar ilgtermiņa perspektīvu”. IKEA mēbeles noderēs abu izīrēšanas veidu gadījumos – tās ir salīdzinoši lētas, ar tām iespējams izveidot pievilcīgu, taču minimālu un neuzbāzīgu interjeru katrai gaumei, un tās vajadzības gadījumā būs vienkārši (un lēti!) nomainīt.

dizaina krēsli

7. Īstermiņa dzīvokļa īre un reklāma

Abos gadījumos, bet sevišķi tad, ja dzīvokli vēlies izīrēt īstermiņā, ir svarīgi parūpēties par labu reklāmu. Visās īres platformās (gan ss.lv, gan Airbnb.com, gan Booking.com un citās) jāievieto izīrēšanai paredzētā dzīvokļa apraksts un fotogrāfijas, un ar to palīdzību iespējams būtiski uzlabot sava dzīvokļa izredzes tikt apsvērtam – gan par nedēļas nogales naktsmītni, gan ilgtermiņa mājvietu. Jau iepriekš esam sagatavojuši materiālu “Airbnb – kā pārvērst neizmantotu dzīvokli vai istabu ienākumu avotā”, kurā iesakām veidus, kā vislabāk reklamēt īstermiņa īrei paredzētu dzīvokli, taču padomi par dzīvokļa iekārtojumu, aprakstu un fofogrāfijām noderēs arī ilgtermiņa īres gadījumā!

grāmata

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esi nolēmis veikt remontu savā dzīvoklī pirms tā izīrēšanas, bet nepieciešams papildu finansējums, tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu remontam no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 2/5 (4 balsojumi)
7 padomi: palielini vērtību dzīvoklim, lai to veiksmīgi izīrētu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas