Airbnb – kā pārvērst neizmantotu dzīvokli vai istabu ienākumu avotā

Neizmantots dzīvoklis vai pat tikai neizmantota istaba paša dzīvoklī var kļūt par lielisku papildu ienākumu avotu, gudri izīrējot to Airbnb platformā

Nav noslēpums, ka praktisku un tālredzīgu īpašnieku rokās nekustamais īpašums ātri vien var kļūt par vērtīgu investīciju. Savulaik dzīvoklis vai māja, iespējams, bija tikai un vienīgi dzīvesvieta, bet mūsdienās, kad par vērā ņemamām biznesa platformām kļuvušas tādas tiešsaistes vietnes kā Airbnb.com vai Booking.com, situācija ir pavisam citādāka.

Protams, tas lielā mērā saistīts ar tūrisma attīstību – daudzviet aizvien palielinās strādājošajiem pieejamo brīvo līdzekļu apjoms, ko atvēlēt atpūtai ārzemēs, kā arī aizvien samazinās aviobiļešu cenas, pateicoties tādām cenu ziņā pieejamām aviokompānijām kā Ryanair, Easy Jet, Wizz Air un daudzām citām. Tāpat palielinās arī tiešo reisu skaits uz aizvien vairāk ceļojumu galamērķiem, kas samazina gan ceļa izmaksas, gan ceļā pavadīto laiku.

skats pa logu

Taču izmaiņas lielā mērā vērojamas arī veidā, kā ceļotāji vēlas organizēt savu atpūtu. Protams, tā dēvētās “all-inclusive” brīvdienas, kuras no A līdz Z organizē tūrisma aģentūras, nekur nepazudīs. Šādās “visu iekļaujošajās” brīvdienās aģentūras noorganizē lidojumus, visus paredzētos transportus, viesnīcas un aktivitātes. Atpūtnieki vai nu baros pārvietojas pa pilsētiņu ielām gida pavadībā vai mēro dienišķos metrus no viesnīcas numuriņa līdz baseinam-restorānam-numuriņam, un vienmēr būs ļaudis, kuri šādai atpūtai dos priekšroku.

Bet aizvien biežāk vērojama pārmaiņa – tūristi pamazām pārvēršas par ceļotājiem, organizētas aktivitātes aizvieto pašu rūpīgi izplānotās, kurās visbiežāk vairs nedominē tikai un vienīgi Eifeļa tornis Parīzē vai Kolizejs Romā. Un – viesnīcas nereti aizvieto Airbnb izīrēti dzīvokļi vai istabas. Šādi, no īpašniekiem izīrēti dzīvokļi sniedz dažādas priekšrocības – var ievērojami ietaupīt gan ar īres maksu (it īpaši ceļojot kuplākā sastāvā), gan ar ēdiena gatavošanu mājās, turklāt sajūta pietiekami kvalitatīvā Airbnb dzīvoklī noteikti būs mājīgāka nekā, paliekot bezpersoniskā viesnīcā.

pāris saņem dzīvokļa atslēgas

Tavs Airbnb Rīgā – ar ko sākt?

Par aizvien iecienītāku tūrisma galamērķi kļūst arī Latvija. Protams, atpūtai Latvijā noteikti ir sezonāls raksturs – lielākais tūrisma pieplūdums noteikti gaidāms vasaras mēnešos, kad par aktīvo tūrisma periodu var uzskatīt posmu no maija līdz septembrim, kā arī Ziemassvētku un Jaunā gada posmā. Izīrēt savu Rīgā esošo īpašumu Airbnb platformā, protams, nekad nebūs tāpat kā, piemēram, Londonā, kas aktīvi uzņem tūristus visu cauru gadu, taču arī Rīgā esošs mājoklis nu jau var kļūt par vērā ņemamu papildu ienākumu avotu, gudri izmantojot un veiksmīgi organizējot darbību Airbnb platformā.

Nereti dzīvokļa īpašniekam varētu šķist, ka “krāmēšanās” ar Airbnb ir tieši tas – nevajadzīgs laika patēriņš un lieks stress. Tā vietā taču var atrast īrniekus dzīvoklim ilgtermiņā, vai ne? Tad nu ir īstais brīdis veikt aprēķinus – cik naudas gadā iespējams nopelnīt, dzīvokli izīrējot ilgtermiņa īrniekiem, bet cik – izīrējot mājokli īstermiņā Airbnb klientiem?

Jāsāk ar Airbnb platformā atrodamā piedāvājuma izpēti – par kādu summu tiek izīrēti piederošajam dzīvoklim pielīdzināmi dzīvokļi? Faktori, kurus vajadzētu salīdzināt, aprēķinot reālistiski pieprasāmo summu, ir – atrašanās vieta, dzīvokļa lielums, iekārtu un ērtību apjoms un mājokļa kosmētiskais stāvoklis. Ja paša īpašumā esošajam dzīvoklim līdzīgie mājokļi ir izīrējami par pievilcīgu (šoreiz izīrētājam, ne īrniekam pievilcīgu – tātad, pietiekami lielu!) summu, noteikti vajadzētu pārbaudīt, vai dzīvokļi ir arī pieprasīti. To var noskaidrot, atverot Airbnb kalendāra sadaļu pie katra mājokļa un uzzinot to pieejamību – ja, piemēram, vasaras periodā, it īpaši jūlijā dzīvoklis ir viegli pieejams, var sākt šaubīties par cenas atbilstību majokļa kvalitātei.

Aprēķini jāveic rūpīgi – nebūtu ieteicams aizrauties ar pārāk optimistisku ienākumu prognozēšanu. Potenciāli nopelnāmo summu nevajadzētu aprēķināt, reizinot summu ar maksimālo dienu skaitu (no maija sākuma līdz septembra beigām), jo šādu prognozi būs teju neiespējami izpildīt. Tā vietā labāk rēķināt ar rezervi – apzinoties, ka būs “tukšās” dienas un ieskaitot dzīvokļa uzkopšanas izmaksas (vai ierēķinot tās pieprasītajā summā). Tāpat nāksies veikt arī dažādus labošanas darbus: protams, ja kāds īrnieks izdarījis vērā ņemamus bojājumus, tie būs jāsedz pašam īrniekam, taču ikdienas nolietojuma seku likvidēšana būs paša dzīvokļa īpašnieka ziņā.

meitene pie datora

Vai tavs dzīvoklis ir Airbnb dzīvoklis?

Ja pēc rūpīgas izpētes tapis skaidrs, ka savu dzīvokli Airbnb izīrēt ir izdevīgāk nekā to piedāvāt ilgtermiņa iemītniekiem, nākamais solis ir savu dzīvokli pielāgot Airbnb klientu prasībām un vajadzībām. Arī šajā situācijā talkā nāks esošā piedāvājuma izpēte. Lielākoties, Airbnb dzīvokļu īpašnieki mājokļa aprakstā rūpīgi uzskaitījuši, kādas iekārtas un labierīcības dzīvoklī pieejamas. Šie apraksti palīdzēs saprast, kādas ērtības potenciālie īrnieki varētu no dzīvokļa sagaidīt, turklāt esošos aprakstus var ņemt par paraugu sava dzīvokļa apraksta veidošanai.

Ideālā gadījumā dzīvoklī atrodas tikai mēbeles, iekārtas un priekšmeti, kuri noderēs potenciālajiem īrniekiem – Airbnb īres dzīvokli nevajadzētu paralēli izmantot arī kā savu nevajadzīgo mantu noliktavu. Jo tukšāks dzīvoklis, jo labāk, lai gan tādu teju bezpersonisku minimālismu droši var atsvaidzināt ar pāris neuzkrītošiem un pietiekami vispārīgiem dekoratīviem elementiem, kuri vidi padarīs mājīgāku. Dzīvoklī nevajadzētu pie sienas turēt ierāmētas savas ģimenes fotogrāfijas, drīzāk – kādas skaistas dabas ainavas fotogrāfiju vai gleznu. Idejas šādiem maziem elementiem arī droši var smelties citu Airbnb dzīvokļu fotogrāfijās.

dzīvoklis

Fotogrāfijas – pirmais iespaids

Lai cik daiļrunīgs un uzmanību piesaistošs nebūtu dzīvokļa un tajā pieejamo ērtību apraksts, pirmo un nozīmīgāko iespaidu tomēr rada fotogrāfijas. Ja pašam piederošā telefona kameras kvalitāte nav tā labākā, ieteicams uz dzīvokļa “fotosesiju” aizņemties vislabākās pieejamās kvalitātes telefonu no paziņām vai pat nolīgt profesionālu fotogrāfu. Izmantojot fotogrāfa pakalpojumus varēsi būt drošs ne tikai par attēlu vizuālo kvalitāti, bet arī par to, ka izmantoti pareizie rakursi un izcelts vēlamais. Lielisku dzīvokli var nofotogrāfēt tā, ka neviens uz to otrreiz vairs nepaskatīsies, un, gluži pretēji, ar fotogrāfiju palīdzību vienkāršā dzīvoklī var izcelt vēlamo un labāko.

fotogrāfs

Brīva istaba Airbnb

Iespējams, tev nav neizmantota dzīvokļa, bet ir brīva istaba paša dzīvoklī, un to labprāt vēlētos izīrēt Airbnb. Izīrējot istabu paša dzīvoklī iepriekš jāsaprot, vai regulāri dzīvoklī esošu svešinieku radītais potenciālais apgrūtinājums ir nopelnītās naudas vērts (naudas summa, protams, būs mazāka nekā tad, ja izīrēsi visu dzīvokli). Ja esi atvērts un komunikabls cilvēks, kuram patīk iegūt jaunus paziņas no dažādām pasaules malām, istabas izīrēšana Airbnb nav tā peļamākā doma. Bet, ja doma par dzīvojamās platības dalīšanu ar svešiniekiem uzdzen ko līdzīgu panikai, tas diezin vai būtu pareizais lēmums.

guļamistaba

Daļu no īpašuma Airbnb nereti izīrē māju īpašnieki, kuriem pieejams, piemēram, nosacīti nodalīts otrais stāvs vai kāda mājas daļa vai istaba ar atsevišķu vannas istabu vai virtuvi. Tādējādi var iegūt papildus ienākumus, vismaz daļēji saglabājot dzīvesvietas privātumu. Bet, kā saka – ja neizmēģināsi, neuzzināsi!

atvērt durvis

Iespējams, tev pieejamais brīvais īpašums – dzīvoklis vai māja, vai pat paša dzīvoklī esošā istaba nav īrei atbilstošā stāvoklī. Ja pēc aprēķinu veikšanas ir skaidrs, ka īpašuma izīrēšana Airbnb būtu veiksmīgs finansiāls lēmums, ir vērts ieguldīt izīrējamo platību kosmētiskajā remontā. Ja nepieciešama finansiāla palīdzība kosmētiskā remonta veikšanai, nepieciešamo summu iespējams saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Increditpiedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogsKredīts mājokļa labiekārtošanai

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 2/5 (3 balsojumi)
Airbnb – kā pārvērst neizmantotu dzīvokli vai istabu ienākumu avotā
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas