Dzīvokļa kosmētiskais remonts: kā to kvalitatīvi paveikt paša spēkiem?

Ja vēlies ietaupīt, veicot dzīvokļa kosmētisko remontu paša spēkiem, uzzini, kā to izdarīt pēc iespējas kvalitatīvāk un ar paliekošu efektu

Dzīvokļa remonts – gan paša spēkiem, gan ar citu palīdzību veikts vienmēr ir laikietilpīgs un darbietilpīgs pasākums, kurš atstāj iespaidu uz ikdienas dzīvi un, neslēpsim, arī uz mūsu nervu sistēmu. Ja plāno veikt remontu savā dzīvoklī, turklāt, darot lielāko daļu vai pat visu paredzēto darbu pats, noteikti atvēli laiku rūpīgai remonta izplānošanai un svarīgu jautājumu apsvēršanai un atbildēšanai.

Pirmkārt, objektīvi jānovērtē nepieciešamā remonta apjoms, ko palīdzēs izvērtēt remonta iemeslu konkrēta nodefinēšana. Vai vēlies dzīvokli tikai “atsvaidzināt”? Tad pietiks ar vizuālām pārmaiņām, un, iespējams, sīku detaļu nomainīšanu. Šādā gadījumā nepieciešams neliels kosmētiskais remonts, kuru, rūpīgi izvērtējot savas spējas, iespējams veikt paša spēkiem. Tāpat, iespējams, šobrīd Tavam dzīvoklim nepieciešamas vien jaunas mēbeles”. Bet, ja runa ir par būtiskākām pārmaiņām, kas skar arī tādas “problēmzonas” kā virtuve un vannasistaba, jāplāno jau pamatīgāk, nopietni apsverot papildspēku iesaistīšanu. Tāpat jāizvērtē iespēja dzīvoklī neuzturēties remonta laikā. Turpini lasīt, lai uzzinātu vairāk gan par konkrētajām darbībām, kuras ieplānot pirms remonta veikšanas, gan par to, kā labāk saprast, kādas pārmaiņas dzīvoklī ir vēlamas un nepieciešamas.

eleganta viesistaba

Kāds kosmētiskais remonts Tavam dzīvoklim nepieciešams?

Ja esi dzīvokļa īpašnieks jau vairākus gadus, tad tas Tev nav noslēpums – lai saglabātu dzīvokļa pievilcīgo un “svaigo” izskatu, ik pēc vairākiem gadiem nāksies ieguldīt laiku un līdzekļus kosmētiskajā remontā. Protams, tāda pavisam konkrēta standarta, kas saistīts ar kosmētiskā remonta izmaksām un tā ietvaros paveicamo, nav – katrs individuālais gadījums ir atšķirīgs.

Tas atkarīgs, piemēram, no dzīvokļa nolietojuma pakāpes – ja ģimenē ir mazi bērni un mājdzīvnieki, dzīvokļa apdare noteikti “nolietosies” ātrāk, nekā tad, ja dzīvokli apdzīvo tikai divi rāmi pieaugušie. Tāpat, dzīvokļa stāvoklis atkarīgs no sākotnēji izmantoto materiālu kvalitātes – ja ir ietaupīts uz dzīvoklī esošās apdares vai biežāk lietoto iekārtu (virtuves vai vannasistabas) rēķina, kosmētiskais remonts izmaksās vairāk.

Protams, ir arī citi iemesli kosmētiskā remonta veikšanai, tāpat kā mērķi, kurus ar šāda remonta palīdzību plāno sasniegt. Nereti remontu veic pirms dzīvokļa pārdošanas vai pat tikai izīrēšanas, lai palielinātu ātra un finansiāli izdevīga darījuma izredzes. Tāpat arī iespējams, ka vēlies vairāk, nekā tikai atgriezt dzīvokli sākotnējā “nenobružātā” stāvoklī. Ja dzīvokļa apdare ir, tā teikt, morāli novecojusi, iespējams, vēlies veikt plašākas izmaiņas – ne tikai apdarē, bet arī iekārtu un interjera elementos.

Tāpēc, pirms uzsāc plānot un veikt remontu, rūpīgi apsver, cik plašu remontu dzīvoklim nepieciešams veikt. Ja dzīvokļa apdare nolietojas pārāk ātri, un apzinies, ka virspusēja kosmētiskā remonta veikšana situāciju neglābs ilgtermiņā, varbūt ir vērts noteikt prioritātes un remontā ieguldīt vairāk – lai tā efekts saglabātos ilgstoši? Bet varbūt galvenais iemesls, kāpēc vēlies veikt remontu, ir nepieciešamība pēc pārmaiņām? Šādā gadījumā, iespējams, nepieciešams ir tikai nokrāsot sienas un veikt izmaiņas interjerā? Ja uzskati, ka lielas pārmaiņas nemaz nav nepieciešamas, sāc ar mazumiņu – un paskaties, vai ar to pietiek!

pelēks dīvāns

“Mazais” remonts – pirmie soļi

Kad skaidri noteiksi, kādas izmaiņas (un kāda iemesla dēļ) vēlies veikt savā dzīvoklī, sapratīsi arī, kā labāk plānot remontam paredzēto laiku un izmaksas. Ja nepieciešams vien samērā virspusējs remonts – sienu nokrāsošana, griestu balsināšana, sienu un grīdu savienojamo līstīšu nomainīšana, rozešu nomaiņa un, piemēram, jaunu dzīvojamās istabas vai guļamistabas mēbeļu iegāde, droši vari plānot to paveikt pats, turklāt ar salīdzinoši nelieliem izdevumiem.

Šādu vienkāršu remontdarbu veikšanai visu nepieciešamo vari iegādāties kādā no būvniecības materiālu, remonta un saimniecības preču lielveikaliem, piemēram, DEPO vai K Senukai. Arī tad, ja neesi gluži remontdarbu speciālists, droši vari doties uz kādu no šiem veikaliem un apspriest savas vajadzības ar veikala darbiniekiem. Noteikti ir vērts apbruņoties ar cipariem – tiem, kas attiecas uz telpu krāsojamo virsmu un citu objektu izmēriem, lai veikalā esošie konsultanti varētu ieteikt, cik lielus materiālu apjomus nepieciešams iegādāties. Šāda līmeņa remontu, visdrīzāk, būs iespējams veikt pat par pāris simtiem eiro, ja neskaita mēbeles.

interjera elementi

Mazās “lielās” pārmaiņas – jaunas mēbeles

Ja vēlies dzīvokli “atsvaidzināt” ar jaunām dzīvojamās istabas un guļamistabas mēbelēm, ir dažādi varianti. Ja plāno iegādāties salīdzinoši lētas mēbeles, kuras esi gatavs atkal nomainīt pret jaunām jau pēc pāris gadiem, droši doties uz visiem zināmo un populāro mājokļa iekārtu, mēbeļu un citu mājoklim nepieciešamo priekšmetu veikalu IKEA. Pietiekami demokrātiskas cenas piedāvā arī mēbeļu veikals “Čiekurs”, kurā var iegādāties kvalitatīvas dzīvojamās istabas mēbeles.

Ja nepieciešams iegādāties visu dzīvojamās istabas un guļamistabas iekārtu, kā arī vēlies telpas “atsvaidzināt” ar mazākiem dekoratīviem un funkcionāliem elementiem (piemēram, jaunām lampām vai sistēmām priekšmetu uzglabāšanai), vari mēbeļu cenu izvērtēt pēc to funkcionalitātes Tavā mājoklī. Piemēram, guļamistabas gultu un dzīvojamās istabas dīvānu, kā arī ēdamistabas mēbeles (ja tās tiek izmantotas regulāri) labāk iegādāties augstākā kvalitātē, kas garantēs mēbeļu ilgmūžību. Savukārt, mazākos priekšmetus, kā arī tos, kuri kalpos drīzāk tikai dekoratīvai funkcijai, droši var iegādāties par zemāku cenu – un te nu patiesi ar IKEA grūti sacensties.

Tāpat ir vērts apmeklēt IKEA, lai smeltos iedvesmu telpas dizainiskajam iekārtojumam. Pat ja daļa mēbeļu būs pirktas citviet, IKEA piedāvā plašu klāstu ar dažādiem telpas dizaina elementiem, kurus var kombinēt savā starpā ar citviet iegādātām mēbelēm, lai izveidotu veiksmīgu interjera risinājumu mājoklī.

lofta interjers

Lielāks dzīvokļa remonts – kas jāņem vērā?

Ja skaidrs, ka ar “mazā” formāta remontu dzīvoklī vien nepietiks, jārēķinās ne tikai ar lielāku finansiālo ieguldījumu vismaz vairāku tūkstošu eiro apmērā, bet arī ar citiem potenciāliem un neizbēgamiem apgrūtinājumiem. Ja plānots remontēt virtuvi un/vai vannasistabu, teju vai būtiskākais ir saprast, vai patiešām visu iecerēto iespējams paveikt paša spēkiem. Vannasistabas remonts – arī tas, protams, var būt pavisam virspusējs, ja iecerēts nomainīt, piemēram, tikai ūdenskrānu, dušas klausuli, vadu un turētāju, spoguli, tualetes poda vāku un plauktiņus.

Kredīts remontam

Taču, ja nepieciešams lielāks remonts – kanalizācijas sistēmas nomaiņa, jaunas flīzes, vanna un tualetes pods, tad nepieciešamo zināšanu un prasmju apgūšanai diez vai pietiks ar pāris Youtube video noskatīšanos. Jā, papildspēki maksā naudu, taču, šāda nopietnāka remonta gadījumā tie nodrošina arī kvalitāti, kuru pašam var arī neizdoties panākt. Vannasistaba, visdrīzāk, ir vissarežģītākā remontējamā telpa, taču pietiekami nopietns ir arī plašāks virtuves remonts. Lai ieviestu nopietnas izmaiņas šajās abās telpās, pietiekami labi jāpārzina santehnika, ko, ja neesi speciālists, tomēr labāk atstāt profesionāļiem.

gaiša vannas istaba

Vai vari mitināties dzīvoklī remonta laikā?

Tāpat no remonta vēriena atkarīgs arī tas, vai varēsi dzīvokli apdzīvot remonta laikā. Uzturēties dzīvoklī remonta laikā var būt sarežģīti pat tad, ja plāno veikt vienkāršu kosmētisko remontu, turklāt nevis visām remontējamām telpām vienlaikus, bet pat remontējot pa vienai telpai. Ja plāno krāsot sienas, piemēram, guļamistabā, jābūt iespējai ērti nakšņot kādā citā no dzīvoklī esošajām telpām – vismaz pāris naktis. Ņemot vērā, ka “elpot” krāsu tās žūšanas laikā nāksies arī no citas istabas, ideālā gadījumā arī vienkāršā remonta laikā būtu nakšņot citur.

Padomā par to iepriekš – ja darāmā ir nedaudz, un, intensīvi strādājot, iecerēto var paveikt pāris dienās, ieplāno remontam “garo” nedēļas nogali, bet naktis pavadi pie ģimenes, draugiem vai pat Airbnb dzīvoklī. Plašāka remonta laikā, kad tiek remontēta arī vannasistaba, dzīvoklī uzturēties būs jau teju neiespējami. Centies pēc iespējas precīzāk noteikt remontam paredzēto laiku, lai varētu izplānot ērtu uzturēšanos kur citur, kā arī nodrošināt laiku remonta veikšanai vai uzraudzīšanai.

brokastis gultā

Remontēt var pakāpeniski un ilgstoši, bet, ja vēlies ietaupīt laiku, līdzekļus un visu iesaistīto nervus, labāk nevilcināties un visu plānoto paveikt pēc iespējas ātrāk. Ja jāremontē vērienīgi, bet tam šobrīd nevari atvēlēt brīvos līdzekļus, nepieciešamo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Kvalitatīvs remonts ir investīcija nākotnei!

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Dzīvokļa kosmētiskais remonts: kā to kvalitatīvi paveikt paša spēkiem?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas