Kā panākt vēlamo virtuvē - padomi veiksmīgam virtuves remontam

Virtuves remonts prasa pamatīgu piepūli, plānošanu un līdzekļus, taču labs rezultāts – vizuāli pievilcīga, kvalitatīva un ērta virtuve – atmaksāsies.

Virtuve mājoklī ir īpaša vieta. Tā, nešaubīgi, pilda ļoti nozīmīgu praktisku funkciju, jo tajā tiek gatavotas un baudītas neskaitāmas maltītes. Taču tās loma nereti sniedzas krietni pāri tās praktiskajai funkcijai. Virtuvēs mēs nereti “aizsēžamies” – ilgi pēc tam, kad vakariņas jau paēstas, runājam, iedzeram pa vīna glāzei. Lai gan viesu uzņemšanai oficiāli paredzēta viesistaba ar dīvānu un kafijas galdiņu, nereti tieši virtuve kļūst par mājokļa omulības centru, kurā kopā ar draugiem un mīļajiem varam nosēdēt līdz vēlai naktij, baudot vienam otra klātbūtni.

Tas ir skaidrs – virtuves cilvēkus pievelk. Protams, tas ir arī ērtības labad, jo runājot viegli pasniegties pēc auksta baltvīna pudeles ledusskapī, lai papildinātu iztukšotās glāzes, tāpat arī uzvarīt kafiju. Taču ēdiena un dzēriena klātbūtne ir tikai daļa no virtuves sniegtā komforta – virtuve ir mājokļa simboliskais pavards, kas mūsu apziņā šo vietu ieņēmis jau kopš seniem laikiem.

Tāpēc ir būtiski, lai tieši šī telpa būtu iekārtota ērti, kvalitatīvi un lai tā kalpotu visām mūsu vajadzībām. Virtuvē tiek veikts aktīvs praktisks darbs – katru dienu tiek lietotas iekārtas, kurām jābūt kvalitatīvām, lai tās mums kalpotu ilgu laiku. Tāpat visām iekārtām un iekārtojumam jābūt vizuāli pievilcīgam, jo šajā telpā pavadām daudz laika. Ja esošā virtuve ir savu laiku nokalpojusi un telpu nepieciešams remontēt, pirms darbu uzsākšanas vērts iepazīties ar vairākiem vērtīgiem padomiem un veikt izpēti.

draudzenes virtuvē

Kas jauns virtuvē?

Lai gan virtuves iekārtu un mēbeles, kuras plāno iegādāties, nepieciešams vismaz zināmā mērā saskaņot ar pārējā dzīvoklī esošo iekārtojumu un mēbelēm, ir vērts arī uzzināt, kas jauns virtuves modes pasaulē. Ja mājokļa iekārtā dominē koks vai, piemēram, romantiski motīvi, kas vairāk atgādina 18. gadsimta Lielbritānijas dzīvojamo māju iekārtojumu, diez vai ir vērts apsvērt futūristisku stiklā un metālā atlietu lakonisku virtuvi, kas mājokļa kopējo atmosfēru padarīs neuztveramu un pretrunīgu.

Bet, ja mājoklī esošais interjers ir pietiekami neitrāls un dod iespēju virtuvi modernizēt, ir vērts apsvērt virtuvi nedaudz “noslēpt”, un “cakainos” skapīšu rokturus un koku grebumus iemanīt pret gludākām un lakoniskākām virsmām. Minimālisma stilā izvēlēts interjers lieliski derēs tad, ja virtuve ir neliela un telpu nepieciešams izmantot pēc iespējas efektīvāk.

Virtuves iekārta sastāv tikai no pāris obligātajiem elementiem – izlietnes, plīts un darba virsmas, cepeškrāsns un ledusskapja ar saldētavu. Ērti, protams, ir virtuves iekārtošanai iegādāties arī trauku mazgājamo mašīnu un iebūvētu mikroviļņu krāsni, taču tas atkarīgs no paša vajadzībām. Jāņem vērā arī virtuves platība, taču mūsdienās, kad pieejamas aizvien optimizētākas iekārtas, visus šos elementus, līdz ar iebūvētajiem skapīšiem produktu un trauku uzglabāšanai, iespējams veiksmīgi “noslēpt”. Savukārt, stila akcentu virtuvē var ieviest ar mēbeļu – ēdamgalda un krēslu vai apgaismojuma elementu palīdzību, vai, piemēram, ar vizuāli pievilcīgu trauku augļu un dārzeņu uzglabāšanai ārpus ledusskapja.

virtuve

Virtuve un dzīvojamā istaba

Ja esi ieplānojis veikt vērā ņemamu virtuves remontu, padomā – varbūt vari paiet vēl vienu soli tālāk. Ja Tavs mājoklis atrodas sērijveida daudzdzīvokļu projekta ēkā, tad, visticamāk, virtuve Tavā dzīvoklī ir nodalīta no dzīvojamās istabas, turklāt tā ir salīdzinoši maza. Zināms, ka mūsdienīgos, nesen projektētos daudzdzīvokļu namos, kā arī lielā daļā modernu privātmāju dzīvojamā istaba parasti ir apvienota ar virtuvi vienā lielākā telpā, kas sniedz vairāk gaismas un plašuma. Šādu pārmaiņu vari ieviest arī savā dzīvoklī – protams, iepriekš noskaidrojot, vai siena, kas atdala dzīvojamo istabu no virtuves, nav nesošā un vai mājas plānojums pieļauj šādas pārmaiņas.

Šāds – atvērtais plānojums ir ne vien moderns un mūsdienās populārs, bet arī sniedz iespēju optimāli un ērti organizēt telpu, kas īpaši svarīgi gadījumā, ja virtuves un dzīvokļa kopējā platība ir neliela. Apvienojot virtuvi un dzīvojamo istabu, varēsi taupīt vietu – šādā situācijā ēdamgaldu, iespējams, būs ērtāk novietot dzīvojamās istabas sadaļā, kas ļaus virtuvē pārvietoties brīvāk un ērtāk. Tāpat šāds plānojums sniedz arī sociālu un emocionālu ieguvumu – nevienam ģimenes loceklim nenākas vienatnē ilgstoši uzturēties virtuvē gatavojot, un tā vietā ģimene var brīvi komunicēt un darboties kopā vienā lielā un ērtā telpā.

virtuve ar istabu

Kvalitatīvas iekārtas – ilgtermiņa investīcija

Sākot plānot virtuves remontu, ir jāapzinās – lēti nebūs. Virtuve nav dzīvojamā istaba, kura nereti pilda vairāk dekoratīvu funkciju un kurai pārējās mēbeles, ja neskaita dīvānu, droši var iegādāties arī IKEA veikalos, zinot, ka tās intensīvi netiks lietotas. Virtuvē mēs parasti aktīvi lietojam teju visus priekšmetus – iekārtas un mēbeles, noslogojam skapīšus, virinām ledusskapja un plauktiņu durvis, ūdens krānu izlietnē, kā arī intensīvi lietojam plīti, cepeškrāsni un trauku mazgājamo mašīnu. Tāpēc, ja gribi būt drošs, ka virtuves iekārta kalpos ilgi un uzticami, iegādājies kvalitatīvas ierīces un virtuves mēbeles.

Virtuves remonts

Ņemot vērā, ka virtuves iekārtas, īpaši mūsdienu modernie modeļi, parasti ir iebūvētas un sastāv no savā starpā savienotām ierīcēm un virsmām, vienas vai vairāku iekārtu nomainīšana ir sarežģītāka, un nereti nepieciešamība nomainīt kādu posmu vai priekšmetu nozīmēs atkārtotus ieguldījumus. Tāpat skaidrs, ka kvalitatīvākas iekārtas un priekšmeti gluži vienkārši būs ērtāki un pamatīgi atvieglos dzīvi. Virtuvē esoši priekšmeti tiek lietoti intensīvi – tie pakļauti daudz lielākam nolietojumam un tajos ir vērts ieguldīt, pretējā gadījumā visdrīzāk nāksies maksāt atkārtoti.

Tāpat vērts veikt plašāku izpēti, pirms iegādāties elektroenerģiju tērējošu sadzīves tehniku. Kvalitatīvas ierīces maksās vairāk, taču nešaubīgi būs arī energoefektīvākas, tādējādi ļaujot taupīt enerģiju ilgtermiņā un samazinot ikmēneša elektrības rēķinus.

lauku stila virtuve

Lai top gaisma!

Ja iepriekš nebiji padomājis par papildu specifisku apgaismojumu virtuvē, brīdis, kad gatavojies virtuves remontam, tam ir īstais! Remontējot virtuvi, protams, vari censties arī uzlabot telpas plānojumu tā, lai dabiskais apgaismojums no virtuves logiem būtu optimāls un īstajā vietā, bet tas ne vienmēr ir iespējams. Tā vietā jāpadomā par papildu apgaismojumu (ne tikai vienu tradicionālo griestu lampu). Ērti ir, piemēram, ievietot apgaismojuma līniju virs virtuves darba virsmas – parasti virs šīs virsmas, izlietnes un plīts būs novietoti iebūvētie virtuves skapīši, zem kuriem šo apgaismojumu var ērti iestrādāt. Tāpat, protams, var labi izlīdzēties ar tvaiku nosūcējā iebūvētu apgaismojuma elementu, kuru izmantot, gatavojot uz plīts.

balta virtuve

Kā jau iepriekš minēts, virtuves remonts – ja esi gatavs veikt kvalitatīvu remontu, kurš atmaksāsies ilgtermiņā – nav no tiem lētākajiem. Tāpat, papildus labas kvalitātes iekārtām un mēbelēm, visdrīzāk, nāksies apsvērt profesionālu palīgu noalgošanu, lai darbs tiktu veikts ātri, rūpīgi un atbilstoši plāniem. Ja virtuves remonts ir steidzams, bet tam šobrīd nevari atvēlēt brīvos līdzekļus, nepieciešamo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Laba virtuve ir investīcija nākotnei!

klasiska virtuve

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (2 balsojumi)
Kā panākt vēlamo virtuvē - padomi veiksmīgam virtuves remontam
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas