Saules paneļi privātmājai: vai un kad atmaksājas to ierīkošana?

Saules paneļi privātmājai, kas darbojas ar saules enerģiju: uzzini vairāk par to darbību, izdevīgumu un valsts līdzfinansējumu to ierīkošanai!

Kas ir saules paneļi?

Saules panelis jeb saules baterija ir pusvadītāju fotoelektriskais ģenerators, kura funkcija ir saules starojuma enerģijas tieša pārvēršana elektriskajā enerģijā. Pusvadītājs, fizikas valodā runājot, ir materiāls, kuram piemīt izteikta elektrovadītspēja atkarībā no dažādiem ārējiem faktoriem, piemēram, temperatūras vai apgaismojuma – šajā gadījumā, saules gaismas. Ilgstoši saules bateriju centrālais pielietojums bija kosmisko lidaparātu elektroapgāde, kas, protams, šķiet tikai un vienīgi loģiski, jo citus enerģijas avotus, attālinoties no zemes, lidaparātiem nodrošināt ir visai problemātiski.

Taču nu jau vairākas desmitgades saules enerģija tiek pārvērsta arī ikdienā izmantojamā elektroenerģijā ar saules paneļu palīdzību. Saules paneļi popularitāti ASV ieguva jau 20. gadsimta 80. gados, turklāt, jau toreiz paneļu lietotājiem bija pieejamas dažādas valdības iniciētas līdzfinansējuma programmas.

Taču mūsdienās, kad rūpēm par vidi vajadzētu būt mūsu visu prioritāšu saraksta augšgalā, saules paneļu izmantošana kļūst aizvien biežāka. Tās bieži tiek lietotas kā enerģijas avots ne tikai nomaļās vietās, kur enerģijas apgāde ir problemātiska, bet arī privātmājās, kuru īpašnieki izlēmuši par labu šīs ilgtermiņā izdevīgākās, atjaunojamās un videi draudzīgās enerģijas izmantošanai.

māju ciemats

Saules paneļu darbība

Aktīva saules paneļu izmantošana ēku siltuma (termosolārās iekārtas izmanto ēku apkures sistēmās) un elektroenerģijas apgādes (saules enerģiju pārveido tiešā elektriskajā enerģijā) vajadzību nodrošināšanai sākās pirms aptuveni 35 gadiem, kad tika izstrādātas pirmās funkcionāli efektīvās termosolārās shēmas. Tolaik gan saules paneļi bija piemēroti, lielākoties, tikai reģioniem ar saules enerģijas efektīvai izmantošanai īpaši piemērotiem klimatiskajiem apstākļiem, respektīvi, saulainākajiem un ekonomiski attīstītākajiem reģioniem Dienvideiropā un ASV. Taču attīstoties tehnoloģijai, saules paneļi kļuvuši iecienīti un darbaspējīgi arī, tā dēvētajā, mērenajā klimata joslā, tostarp, arī Latvijā.

Izšķir divus saules enerģijas iegūšanas veidus. Fotoelektriskā saules enerģijas ražošanas tehnoloģija saules gaismu pārvērš elektrībā, izmantojot saules paneļus, bet ar termālās solārās tehnoloģijas palīdzību saules siltums enerģijā tiek pārvērsts tieši. Termālās solārās tehnoloģijas izmantošanas gadījumā siltuma enerģija tiek izmantota tieši – kā siltums, vai arī tiek konvertēta virspirms mehāniskajā enerģijā, bet pēc tam – elektroenerģijā.

Būtisks ir fakts, ka abus saules enerģijas iegūšanas mehānismus var izmantot gan lielformāta industriālās sistēmās, gan arī individuālās sistēmās. Tās vienlīdz labi darbojas gan elektrostacijās, kas noklāj tūkstošiem kvadrātmetru un ražo enerģiju, kuru pēcāk ievada elektrotīklos, gan mājās, kur fotoelektriskie saules paneļi spēj saražot enerģiju elektrisko iekārtu darbināšanai un termālo solāro enerģiju izmanto māju apsiltināšanai un ūdens uzsildīšanai.

jumts ar saules paneļiem

Saules paneļu veidi

Ir pieejami trīs saules paneļu tehnoloģijas: monokristāliskā silīcija tehnoloģija, polikristāliskā silīcija tehnoloģija un plāno filmu saules elementu šūnas.

Monokristāliskā silīcija tehnoloģija tika izstrādāta pati pirmā, un tiek uzskatīta par visefektīvāko. Tās ražošanā nepieciešams izmantot ļoti tīru monokristālisko silīciju, tāpēc relatīvi šī ir dārgāka tehnoloģija. Šī tipa saules paneļu ražošanas process ir tehnoloģiski sarežģīts, taču tiem ir izteikti augsts lietderības koeficients: 15-20%. Šī veida saules paneļi vairāk piemēroti karstākiem klimatiem, jo, paaugstinoties temperatūrai, paneļu efektivitāte degradējas mazāk.

Polikristāliskā silīcija tehnoloģijas ražošanas izmaksas ir zemākas par monokristāliskā silīcija tehnoloģijas ražošanas izmaksām, taču šiem saules paneļiem ir nedaudz zemāks lietderības koeficients: to efektivitāte parasti ir robežās no 13-17%.

Plāno filmu saules elementu šūnas ir relatīvi jauns saules bateriju tehnoloģiju veids. Šobrīd to efektivitāte ir robežās no 10-15%, taču tieši šai tehnoloģijai ir visaugstākais nākotnes potenciāls (laboratorijas apstākļos panākta pat 23,4% efektivitāte). Tāpat, šīs tehnoloģijas energoefektivitāte ir atkarīga no pieejamā laukuma, kuru saules paneļi noklāj. Šī tehnoloģija tirgū kļūst aizvien lētāka un pieejamāka.

saules paneļu montāža

Kāpēc uzstādīt saules paneļus?

Saules paneļi kļūst aizvien populārāki arī Latvijā – tiem ir milzīgs potenciāls. Saules enerģija ir universāls bezmaksas atjaunojamās enerģijas avots, turklāt tā ir enerģija, kas ir tīra un brīva no piesārņojuma. Pēdējo gadu laikā pieprasījums pēc saules enerģijas izmantošanas audzis visur pasaulē, un, citu energoresursu cenām kāpjot, saules paneļu cenas turpina kristies. Saules enerģiju iespējams izmantot arī tad, kad saule nespīd, jo globālais saules starojums sastāv no tiešā un izkliedētā starojuma.

Lielākā saules paneļu uzstādīšanas priekšrocība un vērtība ir tieši monetārais ietaupījums lietotājam: saules paneļi ļauj ietaupīt uz pērkamo elektroenerģiju, kas ikdienā nepieciešama sadzīves iekārtu darbināšanai. Saules paneļi nodrošina neatkarību no tarifiem un elektroapgādes traucējumiem, tāpat arī gan to montāža, gan apkalpošana ir vienkārša. Saules paneļi ir lielisks risinājums arī vietās, kur nav elektrotīkla pieslēguma – tur iespējams uzstādīt “off-grid” sistēmas. Nešaubīgi, tie sniedz milzu labumu visai planētai, jo to darbināšanā tiek izmantoti tikai atjaunojamie energoresursi, kuri neatstāj negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi.

saules paneļi

Saules paneļu uzstādīšana Latvijā

Latvijā saules paneļus uzstādīt ir īpaši izdevīgi tad, kad ir liels elektrības patēriņš gaišajā dienas laikā un vasarā. Šādā situācijā visu saražoto elektrību uzreiz ir iespēja izmantot pašpatēriņā, un nemaksājot nemaz par elektrību, kuras kopējās izmaksas ir 0,16 EUR/kWh. Bet arī tad, ja eletrības patēriņš mājoklī ir zemāks, un visu saražoto elektrību uzreiz nav iespējams izmantot, saules paneļu saražotā eletroenerģija mājoklim ir izdevīgāka, nekā centralizēta elektrības padeve. Šajā gadījumā jāizmanto Latvijā ieviestā NETO uzskaite, kur ar saules paneļu palīdzību saražoto elektrību jāatdod kopējā Sadales tīklā un tad visu turpmāko gadu to var ņemt no tīkla. Ņemot paša saražoto elektrību no tīkla, 0,16 EUR/kWh vietā jāmaksā vien 0,10 EUR/kWh, kas sedz pārvadīšanas izmaksas, obligātā iepirkuma izmaksas un PVN. Pati elektrība, kuras cena citiem ir 0,05-0,06 EUR/kWh, saules bateriju īpašniekiem un elektrības ražotājiem ir bezmaksas.

Ja mājsaimniecība ir pieslēgta elektrotīklam, tad uzstādot saules paneļus, sistēmu obligāti jāpieslēdz Sadales tīklam. Izņēmuma situācija ir tad, ja mājā ir ierīkota no sadales tīkla autonoma elektroapgādes sistēma un invertors ir pievienots kopējai ēkas elektroapgādes sistēmai.

Latvijā darbojas vairāki uzņēmumi, kuri piedāvā saules paneļu iegādi un uzstādīšanu, piemēram, uzņēmumu grupa Enefit. Uzņēmuma mājaslapā pieejams arī vienkāršs un ērts saules paneļu kalkulators, kurā iespējams noskaidrot, cik konkrētajā gadījumā izmaksās saules paneļu uzstādīšana.

kredīts saules paneļiem

Valsts līdzfinansējums

Šā gada 8. martā tikusi apstiprināta atbalsta programma privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai un saules paneļu uzstādīšanai. Šīs atbalsta programmas ietvaros privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai tikuši piešķirti 3,27 miljoni eiro, paplašinot potenciālo atbalsta saņēmēju loku un paredzot atbalstu arī saules paneļu uzstādīšanai privātmājās, par ko šobrīd novērojama ļoti liela interese. Pieteikumu pieņemšanu Attīstības finanšu institūcija ALTUM sākusi jau šā gada aprīlī, un maksimālā atbalsta summa būs 6000 eiro.

Lai pretendētu uz atbalstu ALTUM privātmāju energoefektivitātes programmā, mājai ir jāatbilst šādiem kritērijiem: māja atbilst viena vai divu dzīvokļu mājas klasei, tai ir jābūt nodotai ekspluatācijā, mājā netiek veikta saimnieciskā darbība, kā arī pieteikuma iesniedzējam ir jābūt ēkas īpašniekam un viņa apgādībā un kopā ar viņu jābūt deklarētam vismaz vienam bērnam. Šādi kritēriji ir noteikti Ministru kabineta noteikumos, kas regulē šīs atbalsta programmas darbību.

Jāņem vērā, ka uz finansējumu iespējams pieteikties tikai pēc saules paneļu uzstādīšanas. Saules paneļu iekārtām ir noteikts maksimālās izmaksas, kuras tiek kompensētas – tās atkarīgas no elektroenerģijas ražošanas iekārtas (invertora) nominālās jaudas. Piemēram, ja invertora jauda ir līdz 1kW (neieskaitot), maksimālais atbalsts, uz kuru var pretendēt, ir 700 eiro, savukārt, ja jauda ir no 10-11,1KW (neieskaitot), maksimālā atbalsta summa ir 4000 eiro.

privātmāja ar saules paneļiem

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno saules paneļu uzstādīšanu privātmājai, nepieciešamo summu vai daļu no tās vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (7 balsojumi)
Saules paneļi privātmājai: vai un kad atmaksājas to ierīkošana?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas