Ģeotermālā apkure Jūsu mājoklim: kurš veids ir piemērotākais?

Uzzini vairāk par ģeotermālo apkuri jeb siltumsūkņiem privātmājām - kādi veidi pieejami, kā tie atšķiras, un kurš piemērotākais Jūsu mājoklim!

Aizvien vairāk privātmāju īpašnieku cenšas rast iespēju savus mitekļus aprīkot ar atjaunojamas enerģijas resursiem, kas ir ne tikai videi draudzīgāks apsaimniekošanas veids, bet nereti arī finansiāli izdevīgāks, sevišķi jau šībrīža izteikti svārstīgajos globālā enerģijas tirgus apstākļos. Viens no veidiem, kā savu mājokli un, līdz ar to, arī maciņu padarīt neatkarīgāku no centralizētas enerģijas apgādes, ir ģeotermālas apkures izmantošana – siltumsūknis privātmājai. Šajā rakstā uzzināsiet par siltumsūkņu darbību, veidiem, un to, kurš veids varētu būt piemērotākais tieši Jūsu mājoklim.

gaisa siltumsūknis

Kā darbojas ģeotermālā apkure?

Ģeotermālā apkure ir ekoloģiski tīrs apkures veids, kurā tiek izmantota apkārtējās vides enerģija. Pastāv vairāku veidu siltumsūkņi, par kuriem vēlāk pastāstīsim vairāk, taču ģeotermālās apkures darbības principi attiecas uz visu veidu siltumsūkņiem.

Iekārtas sastāv no cauruļvadiem (kuru ierīkošanas veidi atšķiras atkarībā no siltumsūkņa veida) un siltumsūkņa, kas tiek ierīkots Jūsu mājās. Siltumsūknis akumulē apkārtējās vides (zemes vai ūdens) enerģiju, un to uzsilda. Lai notiktu akumulācija, cauruļvados cirkulē freons, kas panāk, ka ģeotermālā apkures sistēma darbojas pēc, tā teikt, reversā “ledusskapja principa”.

Freons uzkrāj enerģiju un pārvieto to uz siltummaini. Tas, savukārt, atdod siltumu, kas tiek pēc tam izmantots mājas apsildīšanai, savukārt, pats freons atdziest, un pēc tā atdzišanas cikls var atkārtoties. Tā kā siltumsūkņa darbības shēma ir ļoti līdzīga ledusskapja darbības principam (tā notiek pretējā virzienā), vēl viena ģeotermālās apkures priekšrocība ir tā, ka aukstajos mēnešos tā mājokli sasildīs, bet karstā vasarā tā var darboties kā gaisa kondicionieris.

Lai ierīkotu ģeotermālo apkuri zem zemes vai no mājokļa netālu esošas ūdenstilpnes dibenā, Jūsu gruntsgabalā tiek uzstādīti cauruļvadi, kuri tiek ievietoti vai nu horizontāli, vai vertikāli, savukārt, siltumsūknis tiek ierīkots Jūsu mājās. Siltuma iegūšana no zemes iespējama visu gadu, jo zemes dzīlēs temperatūra vienmēr saglabājas virs 0 grādiem – arī visbargākajā ziemā 30 metru dziļumā saglabājas 8-10 grādu temperatūra.

siltumsūkņa darbības princips

Siltumsūkņu veidi

Ir vairāku veidu siltumsūkņi, kas iedalās pēc to darbības principiem – zemes, gaisa un ūdens siltumsūknis. Ģeotermālās apkures sistēmu var ierīkot trīs veidos.

  • Zemes siltumsūknis darbojas ar cauruļvadiem, kas tiek ierīkoti zem zemes horizontālos vai vertikālos urbumos. Tie aizņem maz vietas un tādējādi šāds siltumsūknis ir ierīkojams jebkāda izmēra zemesgabalā. Urbumi tiek veikti vismaz 30 metru dziļumā.
  • Gaisa siltumsūknis sastāv no kompresora, iztvaicētāja ar piespiedu gaisa pūtēju, izplešanās vārsta, vara cauruļvadiem freona sūknēšanai starp māju un ārpusi, kā arī kondensatora ar ventilatoru karstā gaisa padevei telpā. Pirmie trīs elementi veido ārējo vienību, pēdējais – sūkņa iekšpusi. Siltumizolētās vara caurules ir paredzētas nepārtrauktai dzesēšanas šķidruma kustībai starp abiem sistēmas moduļiem.
  • Ūdens siltumsūknis darbojas ar cauruļvadiem, kas tiek izvietoti ūdenstilpnes dibenā tad, ja pie mājas atrodas ūdenstilpne, kuras dziļums pārsniedz vismaz 2 metrus. Ja pieejama ūdenstilpne, šāds siltumsūkņu veids ir ekonomiski izdevīgs.

siltumsūkņa shēma

Gaisa un zemes siltumsūkņi – kāpēc un kā izvēlēties?

Gaisa un zemes siltumsūkņi ir populārāki, jo ūdens siltumsūknis atkarīgs no ūdenstilpnes pieejamības īpašumā. Gaisa siltumsūkņi izmaksu ziņā ir lētāki, bet tie ir mazāk energoefektīvi, tāpēc var sagaidīt augstākas apkures izmaksas. Savukārt, zemes siltumsūkņu sākotnējā ierīkošana ir dārgāka, bet tie vairāk atmaksājas ilgtermiņā.

Kāpēc ir vērts apsvērt ierīkot mājoklī gaisa siltumsūkni?

Gaisa siltumsūknim ir vairākas būtiskas priekšrocības.

Viens no iemesliem, kas jebkura veida siltumsūkni padara par jēgpilnu alternatīvu citiem enerģijas veidiem, ir ekoloģiskums – siltumsūkņi ir videi draudzīgi, tāpat arī to universālā darbība ļauj telpas dažādos gadalaikos gan sildīt, gan atdzesēt.

Gaisa siltumsūkni, salīdzinot ar citiem siltumsūkņu veidiem, ir īpaši viegli uzstādīt, turklāt tie ātri sevi atpelna – tiem ir augsts siltuma caurlaidības koeficients pie zema elektroenerģijas patēriņa (tie saražo 4-5 kW siltuma uz 1 kW patērētās elektroenerģijas.

Gaisa siltumsūkņiem ir pieejamas cenas, turklāt tiem ir augsta darbības ērtība – sarežģītāka tehniskā apkope nepieciešama tikai kompresoram.

jaudīgs siltumsūknis

Kāpēc ir vērts apsvērt ierīkot mājoklī zemes siltumsūkni?

Arī gruntsūdens ģeotermālā apkure, kurā tiek ierīkots zemes siltumsūknis un cauruļvadu sistēma tiek izvietota zem zemes, ir populārs ģeotermālās apkures veids. Cauruļvadi gruntsgabalā tiek izvietoti horizontāli vai vertikāli maksimālas siltumefektivitātes nodrošināšanai, un urbumi atkarībā no konkrētas atrašanās vietas, klimata un gruntsūdens līmeņa augsnē būs vismaz 30 metrus dziļi. Dziļumam jābūt tādam, lai tiktu sasniegta tā grunts daļa, kura ziemā nesasalst. Jo augstāks gruntsūdens līmenis konkrētajā vietā, jo optimālāka būs sistēmas darbība. Tā kā siltumsūknis darbības laikā atdzesē ap kolektoru esošo augsni - atņem tai siltumu, gruntsūdens kātbūtne nodrošina labāku siltuma piegādi. 

Arī zemes siltumsūknis ir videi draudzīgs un universāls apkures veids, kurš pretēji ūdens ģeotermālajai apkurei ir pieejams jebkur. Tāpat, lai gan ģeotermālo apkuri gandrīz nekad nav iespējams izmantot kā vienīgo apkures veidu (nāksies patērēt arī elektroenerģiju), pats zemes saražotais siltums mājokļa un ūdens uzsildīšanai ir bezmaksas.

zemes siltums no urbuma

Kā pareizi izvēlēties siltumsūkni?

Siltumsūknis būs efektīvs tad, ja izvēlēsieties sava mājokļa kvadratūrai piemērotas jaudas iekārtu. Vidēji ēkai ar ne vairāk kā 2,8 m augstiem griestiem uz katriem 10 m2 nepieciešami 10 kW siltumsūkņa jaudas.

Tirgū pieejami visdažādāko zīmolu - Daikin, Dimplekss, Hitači, Vaillant, Mitsubishi, Fujitsu, Aertec, Panasonic un Toshiba – siltumsūkņi.

Šeit iespējams plašāk iepazīties ar Daikin zīmola Daikin Perfera - FTXTM-M gaisa siltumsūkni.

Šeit iespējams plašāk iepazīties ar Buderus zīmola Compress 6000 LW zeme-ūdens siltumsūkni.

Valsts līdzfinansējums siltumsūkņa ierīkošanai

Izvēle par labu siltumsūknim, protams, ir jāskata kontekstā ar īstermiņa ieguldījumu un aprēķiniem par ieguldījuma atpelnīšanu, kā arī rūpīgi jāizvēlas siltumsūkņa veids un jauda, kas atbilst klimatam un mājokļa kvadratūrai. Taču siltumsūknis, kuru var ierīkot, piemēram, reizē ar saules baterijām, kas būtiski samazinās elektroenerģijas rēķinus, var būt gan videi draudzīgs, gan finansiāli veiksmīgs risinājums, kas palielinās mājsaimniecības autonomiju.

Tāpat, lieliskas ziņas tiem, kuri apsver siltumsūkņa ierīkošanu savā mājoklī, ir plānotais valsts līdzfinansējums dažādu ekoloģisko un energoefektīvu risinājumu ieviešanai, tostarp, ģeotermālajām apkures sistēmām.

https://www.incredit.lv/lv/krediti/naudas-kredits-aizdevums/?utm_source=blog&utm_medium=banner&utm_campaign=blog_siltumsuknis_saurais_baners&utm_content=17_marts

Zināms, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) plāno līdz 20 000 eiro lielu valsts atbalstu mājsaimniecībām, kas fosilā kurināmā iekārtu nomainīs pret jaunām atjaunojamos energoresursus (AER) izmantojošām iekārtām, tostarp, siltumsūkņiem. Ministrija paredzējusi, ka atbalstu konkursa ietvaros sniegs granta – vienreizēja maksājuma – veidā pēc iekārtas iegādes un uzstādīšanas. Vairāk par līdzfinansējumu iespējams noskaidrot šeit.

siltumsūkņa apkure

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno siltumsūkņa ierīkošanu savam mājoklim, bet tam šobrīd nevari atvēlēt brīvos līdzekļus, nepieciešamo summu vai daļu no tās vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Ģeotermālā apkure Jūsu mājoklim: kurš veids ir piemērotākais?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas