Kredīts mājoklim: bankas vai nebanku kredītdevēju aizdevums

Nepieciešams kredīts mājoklim? Uzzini vairāk par banku un nebanku kredītdevēju piedāvātajiem aizdevumiem mājokļa iegādei, remontam un labiekārtošanai!

Nebanku kredītdevēju piedāvātie aizdevumi kļūst aizvien populārāki – tie no banku aizdevumiem atšķiras, galvenokārt, ar aizdevuma apmēru, taču nereti pie nebanku kredītdevējiem vēršas tieši to operatīvās darbības dēļ kredītu pieteikuma izskatīšanā. Kredīts mājoklim jeb hipotekārais kredīts joprojām ir viens no biežākajiem banku izsniegtajiem kredītiem – nereti mājokļa iegādei nepieciešama liela naudas summa, kuru kredītņēmējs aizņemas uz 10, 20 vai pat 30 gadiem. Taču ir situācijas, kad nepieciešamā summa ir salīdzinoši neliela – iespējams, vajadzīgi līdzekļi mājokļa remontam vai labiekārtošanai, un nebanku kredītdevēja piedāvājums ir ērti pieejams un izdevīgs. Uzzini vairāk par mājokļa kredītu un arī nebanku kredītdevēju piedāvātajām iespējām!

koka māja

Hipotekārais kredīts mājokļa iegādei

Plānojot iegādāties mājokli, visbiežāk klients vēršas bankā pēc hipotekārā kredīta, kas tiek piešķirts nekustamā īpašuma iegādei vai būvniecībai. Hipotekārie kredīti bankās tiek izsniegti uz termiņu līdz pat 30 gadiem, tāpēc ir īpaši piemēroti gadījumiem, kad nepieciešams aizdevums par lielāku summu zemes, mājas vai dzīvokļa iegādei, mājas celtniecībai, vērienīgam mājokļa remontam vai citu lielāku pirkumu apmaksai.

Mājokļa jeb hipotekārais kredīts tiek nodrošināts ar kredītņēmēja nekustamā īpašuma ķīlu. Ja ar saņemto kredītu klients iegādājas mājokli vai zemes īpašumu, kur plāno mājas celtniecību, iegādātais un bankā ieķīlātais nekustamais īpašums Zemesgrāmatā tiek noformēts uz klienta vārda. Ķīla kredītdevējam būs spēkā līdz brīdim, kad saistības būs nokārtotas – kad būs atmaksāta visa kredītlīgumā paredzētā summa, kas sastāv no kredīta pamatsummas un procentu maksājumiem.

Ir situācijas, kad visa kredīta summa nav nepieciešama uzreiz, piemēram gadījumā, ja paredzēta mājokļa celtniecība vai remonta darbi. Tad kredīta līgumā var iekļaut nosacījumu par summas pakāpenisku izmaksāšanu pa daļām, kas ir arī izdevīgi, jo procentus katrreiz jāmaksā tikai par jau izmantoto kredīta summas daļu.

vasaras terase

Vai kvalificējies mājokļa kredīta saņemšanai?

Banku pakalpojumu klāsts attiecībā pret mājokļu kredītiem ietver dažādus saistību veidus. Parasti, lai no bankas saņemtu hipotekāro kredītu, nepieciešams nodrošināt pirmo iemaksu, kuras apmērs ir 15-20% no kredīta kopējās summas. Piemēram, ja mājokļa iegādei nepieciešami 70 000 eiro, tad kredīta ņēmējām pirmajai iemaksai jānodrošina summa 10 500 -14 000 eiro apmērā.

Svarīgi pieminēt, ka Latvijā šobrīd pieejama arī valsts atbalsta programma ALTUM ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem, ar kuras palīdzību iespējams pieteikties hipotekārā kredīta saņemšanai mājokļa iegādei vai celtniecībai, nodrošinot pirmo iemaksu ar samazinātu likmi – tikai 5-10% no kopējās kredīta summas, tādējādi valstij kļūstot par saņemtā kredīta galvotāju. Šajā gadījumā, ja mājokļa iegādei nepieciešami 70 000 eiro, kredīta ņēmējam pirmajai iemaksai jānodrošina summa tikai 3500 – 7000 eiro apmērā.

Nereti banku pakalpojumu klāstā ir arī patēriņa kredīti mājokļiem, kuru saņemšanai, atšķirībā no hipotekārajiem kredītiem, nav paredzēts ieķīlāt nekustamo īpašumu un pat nodrošināt pirmo iemaksu. Taču šiem kredītiem ir jau noteikti aizdevumu “griesti”, kas atšķiras dažādajās kredītiestādēs.

sapulce

Būtisks kritērijs mājokļa, tāpat kā jebkura cita kredīta piešķiršanā un maksimālā pieejamā naudas apjoma izvērtēšanā, ir kredīta prasītāja regulāro ienākumu līmenis, ienākumu stabilitāte un atbilstība plānoto kredītsaistību izpildei. Tāpat tiek izvērtēti kredīta prasītāja ģimenes kopējie ienākumi – gan darba algas, gan arī citi regulārie ienākumi, ja tādi ir: ieņēmumi no ieguldījumiem, dažādi pabalsti, īres ieņēmumi u.c.

Situācijā, kad kredīta prasītāja ienākumi ir nepietiekami plānotā kredīta saņemšanai, ir iespēja kredītsaistības uzņemties kopā ar laulāto, bērniem vai vecākiem – šādā gadījumā viens būs kredīta ņēmējs, kuram piederēs iegādājamais īpašums, bet otrs būs kredīta galvotājs jeb līdzaizņēmējs. Šajā situācijā kredītiestāde izvērtēs abu kredīta prasītāju kopējos ienākumus.

tēvs ar bērniem

Aizņēmums ar mājokli saistītiem izdevumiem

Kredītu mājokļiem piedāvā arī nebanku kredītdevēji, pie kuriem cilvēki vēršas gadījumos, kad nepieciešama apjomā nelielāka naudas summa un līdzekļus vēlams saņemt operatīvi. Nebanku kredītdevēju piedāvātos patēriņa kredītus iespējams izmantot visdažādāko mājokļa labiekārtošanas vai remonta darbu veikšanai. Būtiskākā atšķirība starp banku un nebanku kredītdevēju ar mājokli saistīto kredītu piedāvājumiem ir pieejamais naudas apjoms, kā arī kredīta noformēšanas process. Tāpēc – ja plānoti salīdzinoši nelieli remonta darbi vai jaunas virtuves iekārtošana, nebanku kredītdevēju piedāvājums būs ērta un piemērota izvēle.

kredīts mājoklim

Nereti pie nebanku kredītiestādēm vēršas arī klienti, kuriem nepieciešams finansējums mājokļa iegādes pirmās iemaksas segšanai. Proti, ja nav bijusi iespēja naudu līdz plānotajam mājokļa iegādes laikam sakrāt vai aizņemties no ģimenes vai draugiem, tad iespēja saņemt kredītu pirmās iemaksas segšanai var ļaut tikt pie nepieciešamā hipotekārā kredīta bankā mājokļa iegādei. Šādā situācijā īpaši rūpīgi jāizvērtē savas iespējas ilgtermiņā nokārtot visas kredīta saistības, taču mājokļa iegāde tad, ja ir regulāri ienākumi, bet nav iekrājumu, nereti ir optimāls risinājums, kas ļauj izvairīties no ilgstošām īres saistībām.

virtuves iekārta

Kredītvēsture

Būtisks faktors kredīta saņemšanai ir arī indivīda kredītvēsture (detalizētāk par kredītvēsturi lasi rakstā “Iespēja saņemt aizdevumu un kredītvēsture: kas par to jāzina?”). Kredītiestāde, izpētot klienta kredītvesturi, izvērtēs, vai klients līdz šim savlaicīgi pildījis savas līdzšinējās finanšu saistības, kuru kopums veido pozitīvu vai negatīvu kredītvēsturi.

Uzturēt pozitīvu kredītvēsturi ir svarīgi ne tikai tāpēc, ka tā noteikts, vai prasītājam ir iespēja tikt pie iecerētā kredīta, bet arī tāpēc, ka tas var palīdzēt saņemt izdevīgākus kredīta nosacījumus. Visām Latvijas bankām ir pieejama informācija par indivīdu kredītvēsturi un finansiālajām saistībām Latvijas Bankas uzturētajā Kredītreģistrā.

tukšs maks

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno mājokļa labiekārtošanu vai vērienīgu dzīvokļa remontu, bet tam šobrīd nevari atvēlēt brīvos līdzekļus, nepieciešamo summu vai daļu no tās vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kredīts mājoklim: bankas vai nebanku kredītdevēju aizdevums
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas