Elektroenerģijas ietaupīšana: 10 padomi ikdienai

Seko šiem 10 padomiem, kā ietaupīt elektroenerģiju ikdienā un arī ilgtermiņā, kuri būs draudzīgi gan apkārtējai videi, gan Tavam maciņam!

Elektroenerģiju ikdienā izmantojam mēs visi – mūsdienu dzīves apstākļos no tā nav iespējams izvairīties, un nereti šķiet, ka, saņemot kārtējo ikmēneša enerģijas pakalpojumu rēķinu, atliek vien nopūsties. Taču, tāpat kā daudzās citās dzīves jomās, ja vēlamies samazināt enerģijas patēriņu, būtisku rezultātu spēj sniegt tieši ikdienas ieradumu maiņa. Tev nav būtiski sevi jāierobežo, lai kļūtu videi draudzīgāks savā pieejā elektroenerģijas patēriņam un jūtami samazinātu tēriņus! Lasi tālāk, un saņem 10 padomus vienkāršai elektroenerģijas ietaupīšanai ikdienā!

atgādinājuma lapiņa

1. Energoefektīvas spuldzītes mājās

Lai gan nereti iepērkoties instinktīvi salīdzinām produktu pārdošanas cenu un ļaujam tam vadīt mūsu lēmumu, spuldzīšu iegādē šī pieeja ne vienmēr būs pareizā. Energoefektīvās jeb kompaktās dienasgaismas spuldzes ir dārgākas par volframa spuldzēm vai standarta kvēlspuldzēm, taču tās garantē aptuveni pieckāršu elektrības patēriņa samazinājumu un tām ir 10 reizes garāks mūža ilgums. Jāņem vērā vien to, ka energoefektīvās spuldzes nav ieteicams bieži ieslēgt un izslēgt – tādējādi tās ātrāk izdegs. Tāpēc, kamēr vien iegādāsies kvalitatīvākas spuldzes, ietaupīsi elektroenerģiju arī tad, ja nesekosi padomam vienmēr izslēgt gaismu, izejot no telpas!

2. Gaismas izslēgšana

Būtiski atcerēties, ka ne visām telpām mājoklī piemērotas energoefektīvās spuldzītes – tās ieteicams izvēlēties telpās, kurās gaismu parasti ieslēdzam uz ilgāku laiku. Telpās, kurās uzturamies īslaicīgi, labāk izvēlēties parastās spuldzes, kurām nekaitēs to biežā ieslēgšana un izslēgšana. Šādā gadījumā gaismas izslēgšana, izejot no telpas, ir efektīvs elektroenerģijas taupīšanas veids. Tāpat, piemēram, dzīvojot privātmājā, ieteicams ierīkot kustību sensorus automātiskai apgaismojuma ieslēgšanai un izslēgšanai – tie labi noder āra apgaismojuma regulēšanai.

spuldzes

3. Notīri putekļus!

Putekļainas spuldzes patērē daudz vairāk elektroenerģijas, nekā tīras spuldzes! Tāpēc, tīrot māju, ieteicams atcerēties regulāri notīrīt arī visas spuldzītes, lai uzlabotu ne tikai redzamību, bet arī energoefektivitāti.

4. Televiozora lietošanas ieradumi

Pastāv mīts, ka mūsdienās nopērkamie televizori ar plazmas ekrānu patērē mazāk elektroenerģijas – tas īsti neatbilst patiesībai. Lai gan televizors darbojas ar salīdzinoši nelielu jaudu, jo lielāks ir tā ekrāns, jo lielāks – elektroenerģijas patēriņš. Protams, tas nenozīmē, ka nevajadzētu iegādāties televizoru ar tik lielu ekrānu, cik vēlaties, taču vērts atcerēties, ka televizora patērēto elektroenerģiju būtiski ietekmē tā darbības ilgums. Nereti mēs televizoru turam ieslēgtu arī tad, ja to neskatāmies, it īpaši nedēļas nogalēs. Atceroties izslēgt televizoru tad, kad pārstājam to aktīvi skatīties, un neturot to ieslēgtu kā “fona troksni”, būtiski samazināsim elektroenerģijas patēriņu. Televizori, datoru ekrāni un citi displeji tiek klasificēti pēc energoefektivitātes skalas A-G: jo augstāka klase, jo zemāks enerģijas patēriņš.

televizora pults

5. Elektriskās plīts režīmi un “gudrie” katli

Elektriskās plīts sildvirsmas riņķi darbojas ar dažādu jaudu – lielākie riņķi, protams, patērēs vairāk elektroenerģijas, nekā mazākie, turklāt, modernām elektriskajām plītīm pieejami dažādas jaudas lietošanas režīmi. Vienmēr ieteicams gatavošanai izvēlēties minimālo nepieciešamo jaudu, turklāt, elektroenerģiju iespējams ietaupīt arī, ieguldot kvalitatīvākos katlos un pannās. Ir vērts iegādāties tādus katlus un pannas, kuru pamatnē iestrādāta alumīnija plāksne, kas akumulēs siltumu un ļaus gatavošanā izmantot iespējamo mazāko enerģijas daudzumu. Īpaši energoefektīvas ir indukcijas plītis – magnētiskās indukcijas sistēma garantē, ka 90 procenti patērētās enerģijas tiek izmantoti trauka sasildīšanai, tādējādi ietaupot gan gatavošanas laiku, gan enerģiju.

virtuve

6. Kontaktligzdas

Daļa no eletroenerģiju patērējošām mājas ierīcēm strādā snaudas režīmā – tas nozīmē, ka tās patērē nedaudz elektroenerģijas arī tad, kad tās netiek izmantotas, bet ir atstātas kontaktligzdā. Snaudas režīmā darbojas, piemēram, mikroviļņu krāsns, trauku mazgājamā mašīna, veļas mašīna un mūzikas centrs. Šajā režīmā, protams, tiek patērēts ļoti neliels enerģijas daudzums, turklāt, katrreiz, kad ierīci beidzam lietot, to atslēgt pavisam varētu būt diezgan neērti. Taču, šo faktoru vērts atcerēties, piemēram, dodoties garākās brīvdienās – tad ir vērts ierīces no kontaktligzdām atvienot. Alternatīva ir rozetes, kuras aprīkotas ar speciālu taimeri, kurš ierīces automātiski pēc lietošanas izslēdz. Šīs rozetes ļauj ērti ieprogrammēt ierīču ieslēgšanu un izslēgšanu.

kredīts

7. Augstākas kvalitātes elektroierīces – ietaupījums ilgtermiņā

Lai gan augstākas kvalitātes elektroierīces prasa lielāku finansiālo ieguldījumu, tās atmaksājas ne tikai ar lietošanas ērtumu un efektivitāti, bet arī ar elektroenerģijas ietaupījumu. Sadzīves tehnikā šobrīd pieejamas “A+”, “A++” un “A+++” klases ierīces, kuras būtiski palīdzēs samazināt elektrības rēķinus. Piemēram, kvalitatīva veļas mašīna ļaus pielāgot un samazināt jaudu, atbilstoši veļas apjomam, un piedāvās plašāku režīmu klāstu jebkādām vajadzībām.

trauku mazgājamā mašīna

8. Gaisa kondicionieris – elektriskā sildītāja vietā

Zināms, ka mūsu platuma grādos starpsezonas reizēm nepriecē ar patīkamiem laikapstākļiem. Taču, bieži vien daudzdzīvokļu namos rudenī un pavasarī nav pieejama centrālā apkure telpu apsildīšanai. Šādās situācijās bieži nākas ķerties pie elektriskajiem sildītājiem, kuri patērē lielu elektroenerģijas daudzumu. Ņemot vērā, ka arī Latvijā piedzīvojam visai karstas vasaras, ir vērts apsvērt, vai Jūsu mājokļa vajadzībām atbilst gaisa kondicioniera ierīkošana, kuru var izmantot arī kā sildītāju starpsezonās. Tas patērēs aptuveni četras reizes mazāk elektroenerģijas, nekā elektriskie sildītāji. Vairāk informācijas par gaisa kondicionieru veidiem un uzstādīšanu atradīsiet šeit.

9. Viedie skaitītāji, kas ietaupīs Tavā vietā

Viedo skaitītāju būtiskākā atšķirība un priekšrocība, salīdzinot ar parastajiem skaitītājiem, ir tā, ka elektroenerģija tajos tiek uzskaitīta pēc diviem atsevišķiem tarifiem. Respektīvi, laikā no plkst. 23:00 līdz 7:00 elektroenerģija izmaksās divreiz lētāk, nekā laikā no 7:00 līdz 23:00. Šo tarifu izmantošana ir izdevīga tad, ja dienas laikā, lielākoties, uzturies ārpus mājas, bet pārrodies mājās tikai vakarā.

mērlenta

10. Zaļā enerģija – par brīvu

Lai gan saules paneļu ierīkošana nebūt nav salīdzināma ar sīku ikdienas ieradumu maiņu, šo soli mūsdienās vērts apsvērt un tā potenciālo finansiālo izdevīgumu aprēķināt ikvienam privātmājas īpašniekam. Saules paneļu ierīkošana ir veids kā potenciāli samazināt elektrības rēķinus līdz pat 50%, turklāt tā ir 100% videi draudzīga enerģija. Īpaši vērtīgi saules paneļus ierīkot ir mājoklim, kurā jau ir vai kurā apkures vajadzībām iespējams ierīkot arī siltumsūkni. Siltumsūkņa vienīgās izmaksas sastāda tā ierīkošanas un patērētās elektroenerģijas cena, tādējādi, neatkarība gan no svārstīgajām gāzes, gan elektrības cenām ir lieliska alternatīva.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties augstākas kvalitātes sadzīves elektroierīces un to iegādei nepieciešami papildu līdzekļi, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (10 balsojumi)
Elektroenerģijas ietaupīšana: 10 padomi ikdienai
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas