Personīgais finanšu budžets: 7 ieteikumi naudas iekrāšanai

Kā sakrāt naudu dzīvokļa kosmētiskajam remontam, lietota auto iegādei vai virtuves iekārtai? Seko šiem 7 ieteikumiem, lai sakrātu vieglāk un ātrāk!

Naudas krāšana, šķiet, nav nedz viegls, nedz patīkams “sports”, bet tas, protams, ir viens no jēgpilnākajiem veidiem, ilgtermiņā tikt pie naudas līdzekļiem lielāku pirkumu veikšanai vai vajadzību nodrošināšanai. Ikdienas dzīve nav lēta un dažādu tēriņu iespējas mūs kārdina teju uz katra stūra – kā naudu iekrāt tā, lai pārlieku neciestu ikdienas vajadzības un lai nešķistu, ka ierobežojam sev visas izklaides iespējas un mazos prieciņus?

Iekrāt iespējams vienmēr – populārs ir ekspertu viedoklis, ka ietaupīt vajadzētu līdz 20% no ikmēneša ienākumiem, 50% rezervējot pamata vajadzību nodrošināšanai, bet 30% atstājot dažādiem gadījuma tēriņiem. Bet arī tad, ja šībrīža tēriņi neatbilst šādam sadalījumam, kritiski izanalizēt iespējams visas savu tēriņu kategorijas, lai panāktu, ka pēc iespējas vairāk katru mēnesi varam ieskaitīt krājkontā. Lai palīdzētu veiksmīgāk, ātrāk un vieglāk iekrāt, esam sagatavojuši 7 ieteikumus, kurus vari sākt izmantot jau šodien!

naudas koks

1. Lieto mobilo finanšu aplikāciju

Lai varētu sākt naudas iekrāšanu, vispirms ir svarīgi izprast savus ikdienas tērēšanas paradumus. Daudzus no ikdienas tēriņiem mēs nemaz neapzināmies, tāpēc, bez pienācīgas izpratnes par to, kur tad nauda patiesībā visvairāk “iziet”, būs grūti sākt savu finanšu plūsmu kontrolēt un naudu ietaupīt. Ja vēlies veikt uzkrājumus, ir vērts izmantot kādu no ērtajiem mobilajiem finanšu rīkiem – finanšu aplikācijām, kuras ļaus ātri un vienkārši veikt savu ikdienas tēriņu grāmatvedību.

Aplikācijas izmantošana ļaus izdarīt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa secinājumus, jo pirkumus un maksājumus iespējams kategorizēt – tādējādi ar laiku kļūs skaidrs, kuras tēriņu kategorijas ir “visdārgākās”, un būs iespējams analizēt un plānot rīcību. Savukārt, īstermiņā ar aplikācijas palīdzību izdosies piefiksēt pirkumus, kuri, iespējams, bieži atkārtojas, bet kurus pat tā īsti apzināti neuztveram kā finanšu “kaitniekus”. Vairāk par dažādām finanšu aplikācijām, to veidiem un pielietojumu varat izlasīt mūsu iepriekš sagatavotajā rakstā “6 vērtīgas lietotnes: pārzini savas finanses un kļūsti tām noteicējs!

mobilie telefoni

2. Esi “gudrāks” par pārtikas veikalu

Nav noslēpums, ka viena no būtiskākajām tēriņu kategorijām ir pārtikas iegāde, tāpēc tam, kādi ir mūsu ēdiena pirkšanas paradumi, vērts pievērsties nopietnāk. Zināms, ka pārtikas lielveikalos produktu izvietojumam ir viens vienīgs mērķis – panākt, lai mēs veikalos atstājam pēc iespējas vairāk naudas. Katras kategorijas dārgākās preces ir novietotas visvieglāk pieejamos plauktos, dažādi “noderīgie” nieciņi, gardumi, žurnāli un mazās bērnu rotaļlietas novietotas pie kasēm, kur garlaikoti gaidām rindās, produkti novietoti blakus “saderīgiem” produktiem, atlaides bieži “strādā pret mums”, un kur nu vēl svaigās maizes un smalkmaizīšu smaržas, kuras jūtam, ejot cauri veikalam...

Kā ar to visu cīnīties? Neej iepirkties, kad esi izsalcis, jo tad pavisam droši nopirksi vairāk, nekā plānots. Tāpat, iepērcies tikai ar iepriekš sagatavotu iepirkšanās sarakstu. Ja nevēlies nēsāt līdzi papīra lapu, ērti un vienkārši ir izmantot, piemēram, aplikāciju Our Groceries, kurā var gan izveidot iepirkumu sarakstu, gan kontrolēt tēriņus, gan arī vajadzības gadījumā sinhronizēt aplikācijas saturu ar citiem ģimenes locekļiem. Vēl ērtāk, protams, ir pārtiku pasūtīt tiešsaistē – tā varēsi ietaupīt ne tikai naudu, bet arī laiku. Šādu pakalpojumu piedāvā arī veikalu tīkls Barbora.

produktu maiss

3. Ēšana ārpus mājas – īpašiem gadījumiem

Ēšana ārpus mājas, protams, ir vērā ņemams tēriņš, taču, ja restorāna apmeklējums tev sagādā patiesu prieku, to nav pilnībā jāpārstāj darīt krāšanas vārdā. Taču, tā vietā, lai ikdienā pusdienlaikā steigšus apēstu ko viduvēju pie darba esošajā ieskrietuvē vai, piemēram, apēstu hotdogu un izdzertu kolu pa ceļam esošajā DUS, pietaupi ēšanu ārpus mājas īpašiem gadījumiem – piemēram, apmeklē tiešām labu restorānu vienreiz mēnesī vai uz svētkiem. Ikdienas ātrās uzkodas izmaksā dārgi, turklāt nereti ir mazāk kvalitatīvas un veselīgas par mājās gatavotu ēdienu.

baltvīns

4. Pērc vairumā

Nereti taupīšanas un līdzekļu krāšanas principi iet roku rokā ar “zaļam” dzīvesveidam atbilstošiem ieradumiem. Nemanot visvairāk iztērējam, pērkot produktus un našķus mazos iepakojumos – tie ir gan daudz dārgāki, nekā tieši tas pats produkts lielākā iepakojumā, gan arī patērē daudz vairāk plastmasas. Aizvien lielāku popularitāti gūst beziepakojuma koncepts, un gan Rīgā, gan citviet Latvijā tiek atvērti dažādi beziepakojuma veikali, piemēram, “Burka”, “Zeroveikals” un “Turza”.

Protams, graudaugu produktus, dārzeņus, pākšaugus, riekstus un daudz ko citu lielākos apjomos izdevīgāk iegādāties ir arī tirgū. Iepriekš minēto veikalu un tirgus apmeklējums ir lieliska iespēja ilgmūžīgākus produktus iegādāties vairumā, un gatavot sev, piemēram, nelielas uzkodas un našķus līdzņemšanai, netērējot nedz naudu, nedz plastmasu.

rieksti

5.Izmanto atlaides – neļauj atlaidēm izmantot sevi

Atlaides ir monēta ar divām pusēm - nereti tieši nejauši veikalā pamanītu piedāvājumu dēļ iegādājamies to, kas īsti nav vajadzīgs, un iztērējam daudz vairāk naudas, nekā plānots. Taču, pavisam noteikti ir iespējams atlaidēm likt “strādāt savā labā” – nepieciešams vien rūpīgi plānot.

Ir vērts sekot līdzi sezonas izpārdošanām, kad par daudz lētāku cenu var iegādāties, piemēram, kvalitatīvu apģērbu, virsdrēbes un apavus – šādi plānoti pirkumi patiešām ļaus gan ietaupīt, gan labāk kontrolēt savas finanses. Mūsdienās daudziem zīmoliem un veikaliem ir online pārstāvniecības, kurās var pieteikties saņemt jaunumus par atlaidēm un izpārdošanām e-pastā – šādi varēsi sekot līdzi sevi interesējošiem izdevīgiem piedāvājumiem.

patēriņa kredīts

6. Labāka kvalitāte = ilgāks mūžs

Kvalitatīvākus un dārgākus priekšmetus ir vērts iegādāties ne tikai atlaižu laikā (lai gan, protams, būsi ieguvējs dubultā, ja sagaidīsi iegādei piemērotāko brīdi). Jo vairāk spēsi kontrolēt savu finanšu plūsmu, jo lielāka būs iespēja nepieciešamības brīdī iegādāties kvalitatīvākus “lielos” priekšmetus – virsdrēbes, apavus, sadzīves tehniku, mēbeles u.c. Ja regulāri atstājam finanses pašplūsmā, iegādāties dārgākus un kvalitatīvākus priekšmetus īsti nav iespējas – un tad atliek tikai pirkt lētāko pieejamo, kas, visbiežāk, tiks strauji nolietots un būs jāiegādājas atkal un atkal, ilgtermiņā šādi iztērējot daudz vairāk naudas.


7. Izklaidējies par brīvu

Patērētājības skaļi neizteiktie principi un mūžīgās reklāmas televīzijā, radio un presē vedina mūs noticēt, ka izklaide ir pilnvērtīga tikai tad, ja par to maksājam. Tikšanās restorānos un bāros, kinoteātra vai iepirkumu centra apmeklējumi ar bērniem nedēļas nogalēs... jā, tās patiesi ir izklaides, kas vērā ņemami patukšos bankas kontu. Taču ir tik daudzas citas izklaides iespējas, par kurām nav jāmaksā!

Daudzas izstādes piedāvā bezmaksas apmeklējumus, notiek daudzi bezmaksas kultūras pasākumi, un, galu galā, ar bērniem sestdienu var patīkami pavadīt arī bibliotēkā vai brīvā dabā! Pastaigas gar jūru, pikniks ar gardām mājas sagatavotām uzkodām, izbraucieni ar riteņiem un dažādu dabas parku apmeklējums – iespējas ir neierobežotas! Turklāt, tās ļaus aizvien vairāk līdzekļu novirzīt krājkontā un piepildīt lielāko sapni – par remontu, virtuves iekārtu vai auto iegādi ātrāk!

rudens

Šo un citus interesantus, aktuālus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esi jau iekrājis, bet plānotajam pirkumam nepieciešams papildu finansējums, tev ir iespēja atlikušo vajadzīgo summu saņemt patēriņa kredīta veidā no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (10 balsojumi)
Personīgais finanšu budžets: 7 ieteikumi naudas iekrāšanai
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas