Gaisa kondicionieri: kā iegādāties mājoklim piemērotāko?

Jauda, izmaksas, vajadzības un uzstādīšana: eksperta komentāri un ieteikumi, kā izvēlēties savam mājoklim un vajadzībām piemērotāko gaisa kondicionieri.

Īpaši karstās dienās ikviens no mums sapņo par gaisa kondicionieri mājoklī – bet, ne visi esam paspējuši, tā teikt, “kalt ratus ziemā”. Ja šajā vasarā piedzīvotais karstums, iespējams, ir daudzus pārliecinājis par nepieciešamību iegādāties un uzstādīt mājoklī gaisa kondicionieri, bet vai zini, kāda iekārta Tavam mājoklim būtu vispiemērotākā? Par gaisa kondicionieru veidiem, mājokļa platībai atbilstošu jaudu, citām vajadzībām, kuras jāņem vērā, un uzstādīšanu konsultē uzņēmuma “Būve un tīkli” direktors Daniils Galuza.

daikin kondicionieris

Tirgū pieejami dažādu veidu gaisa kondicionieri

Split sistēmu kondicionieri, multi-split sistēmu kondicionieri, mobilie kondicionieri, siltumsūkņi, kuri darbojas ar gaiss-gaiss principu, kā arī šobrīd vismodernākie – VRF un VRV sistēmu kondicionieri. Visizplatītākie ir split sistēmas kondicionieri, kuri sastāv no viena ārējā un viena iekšējā bloka. Multi-split sitēmu kondicionieriem ir viens ārējais un divi līdz pieci iekšējie bloki. VRF un VRV sistēmu kondicionieri ir piemēroti lieliem objektiem – tas ir moderns risinājums jaunbūvēm, daudzdzīvokļu vai biroju ēkām. Šādās sistēmās ir liels ārējais bloks un izvadi uz visiem stāviem, pie kuriem, savukārt, pievienot iekšējās sistēmas. Šādā situācijā nav nepieciešams neko urb, un viss ir ļoti vienkārši, bet šīs sistēmas var ierīkot tikai ēkas būvniecības laikā. Tāpat, ir nopērkami arī vienkāršie, mobilie gaisa kondicionieri, kuri gan ir vizuāli uzkrītošāki un mazāk estētiski lielās trubas dēļ, kura jāizvada pa logu.

Gan dzīvokļiem, gan privātmājām piemēroti split un multi-split sistēmu gaisa kondicionieri.

Split sistēma ar vienu ārējo un vienu iekšējo bloku ir visekonomiskākā, jo tai būs salīdzinoši ļoti zems zemākās jaudas izmantošanas līmenis. Tas nozīmē, ka, ja telpā temperatūra uzstādīta uz, piemēram, 23C. Un, kad iekārta būs telpu atdzesējusi līdz 23 grādiem, tās tālākajai atdzesēšanai tiks izmantota zema jauda, tikai aptuveni 150 W – ārējais bloks ir salīdzinoši mazs un atdzesēšana notiek palēnām, bet ekonomiskāk. Savukārt, multi-split sistēmu gadījumā blokam ir liels iekšējais kompresors, kura zemākā jauda ir jau 300-400 W. Multi split sistēma būs piemērota gadījumiem, kad ar split sistēmu nepietiek – ja split sistēmā esošais viens iekšējais bloks, kurš uzstādīts vienā istabā, nespēj pienācīgi atdzesēt pārējās telpas. Tas gan nereti atkarīgs no novietojuma – ja iekšējo bloku novieto, piemēram, gaitenī vai atvērta tipa telpā, tas var atdzesēt divas vai vairākas telpas mājoklī.

kondicionieris

Konkrētā gaisa kondicioniera izvēli nosaka vairāki faktori – pirmkārt, tas ir mājokļa lielums. Uz katru telpas kvadrātmetru jānodrošina 100 W aukstuma jaudas, tādējādi, piemēram, mazam 35m2 izmēra dzīvoklim derēs gaisa kondicionieris, kura jauda ir 3,2 kW.

Šis ir vidējas jaudas kondicionieris, ar kuru parasti pietiek arī lielākiem. Ir mazākas jaudas iekārtas – ar 2 kW vai 2,5 kW jaudu, kuras nav īsti izdevīgi iegādāties, jo tās cenas ziņā minimāli atšķiras no iekārtas ar 3,2 kW jaudu. Tāpat, ja mājoklī ir daudz izolētu istabu, iespējams, piemērotākā izvēle būs multi-split sistēma. Savukārt, ja multi-split sistēmu ir sarežģīti vai neiespējami uzstādīt, vajadzētu tā vietā izvēlēties split sistēmu, bet ar lielāku jaudu. Piemēram, lielā 4 istabu dzīvoklī optimāls būs split sistēmas gaisa kondicionieris ar 5,5 kW jaudu.

Vēlamā ierīces jauda atkarīga arī no tā, cik ļoti telpas sasilst – ja dzīvoklis ir ēkas dienvidu pusē, nepieciešams nedaudz jaudīgāks kondicionieris (piemēram, nevis 2,5 kW, bet gan 3,2 kW). Tas atkarīgs arī no ēkas izolācijas – dzīvojot pēdējā stāvā, būtiski zināt, cik labi nosiltināts ēkas jumts. Zināms, ka padomju laikā būvētajām augstceltnēm ir ne visai labi siltināti jumti, tāpēc vasarās ir karsti, bet ziemās un starpsezonās – auksti, jo siltuma mezgls nespēj pietiekami telpas uzsildīt. Šādos gadījumos starpsezonās gaisa kondicionieri ērti un izdevīgi izmantot kā sildītāju – tas ir efektīvi un daudz izdevīgāk, nekā elektriskā sildītāja izmantošana, jo uz 1 kW siltuma kondicionieris patērēs aptuveni 4 reizes mazāk elektroenerģijas, nekā elektriskais sildītājs.

Ierīkojot gaisa kondicionieri privātmājā, jāņem vērā, ka otrais stāvs uzkarst vairāk, un, tādējādi, gaisa kondicionieri būtu ieteicams uzstādīt tieši otrajā stāvā. Fizikas likumi paredz, ka aukstais gaiss pārvietojas uz leju, tāpēc pietiekami jaudīgs otrajā stāvā virs kāpnēm ierīkots gaisa kondicionieris vēsumu sniegs visai mājai – arī telpām pirmajā stāvā. Aptuveni 150m2 izmēra mājai pietiks ar gaisa kondicionieri, kura kopējā jauda ir 8 kW, ja tas uzstādīts mājas 2. stāvā. Pretējā gadījumā, ja kondicionieris ierīkots tikai pirmajā stāvā, otro stāvu vēsais gaiss var sasniegt nepilnīgi. Alternatīva ir multi-split sistēmas ierīkošana ar vienu jaudīgo ārējo bloku un iekšējiem blokiem gan pirmajā, gan otrajā stāvā.

kondicioniera uzstādīšana

Mobilie gaisa kondicionieri

Tie ir noderīgi situācijās, kad iebūvētie split vai multi split gaisa kondicionieri nav pieejami – piemēram, ja uz daudzdzīvokļu mājas fasādes aizliegts uzstādīt gaisa kondicionieru ārējos blokus vai ja ir problemātiski saņemt mājas iedzīvotāju piekrišanu uzstādīšanai. Tādējādi karstā laikā nepieciešamības gadījumā iespējams izmantot arī mobilo gaisa kondicionieri, kurš reizē var būt noderīgs arī, piemēram, vasarnīcā, uz kuru to var paņemt līdzi un pēc tam no tās aizvest. To būtiskākais trūkums ir salīdzinoši skaļā darbība – tāpēc tie ir mazāk piemēroti novietošanai guļamistabās. Tāpat, jāatceras, ka mobilie gaisa kondicionieri jānovieto tuvu logam, jo siltais gaiss, kurš tiek izvadīts no kompresora, liek sasilt pašai mobilā kondicioniera trubai. Mūsdienās nopērkams arī īpašs materiāls, kuru iespējams nostiprināt pie loga rāmja un ar kura palīdzību ērti pievienot mobilā kondicioniera trubu pie atvērtā loga.

Kvalitatīvu Blaupunkt zīmola kondicionieri ar 2.6 kW dzesēšanas jaudu un 65 dB trokšņa līmeni iespējams iegādāties sadzīves tehnikas veikalā PTA  par 399 eiro (tiešsaistes vietne apmeklēta 2021. gada 19. augustā).

gaisa kondicionieris

Gaisa kondicioniera funkcija ir arī mūsdienās aizvien populārākajiem siltumsūkņiem, kuri darbojas ar gaiss-gaiss principu. Jau iepriekš minējām, ka arī gaisa kondicionierus iespējams izmantot telpas uzsildīšanai starpsezonu laikā, kad nav piekļuves centrālajai apkurei, bet atšķirība starp gaisa kondicionieri un siltumsūkni ir tā, ka gaiss-gaiss siltumsūknis telpu efektīvi spēs uzsildīt arī tad, ja ārējā temperatūra sasniegs -30C, savukārt, gaisa kondicionieris siltuma režīmā efektīvi darbosies līdz aptuveni -15C.

Gaiss-gaiss siltumsūkni, protams, nav vērts ierīkot tikai kondicioniera funkcijas izmantošanai, bet, kad tiek plānota jauna mājokļa būve, sevišķi tad, ja nav uzreiz iespējams pievilkt centrālo gāzes apkuri, siltumsūknis ir ideāli piemērots gan mājokļa apsildīšanai, gan gaisa kondicioniera funkcijai. Gaiss-gaiss siltumsūkņi piedāvā augstu energoefektivitātes koeficientu: Electrolux zīmola siltumsūkņi sasniedz koeficientu 5, Daikin zīmola – 6, bet Gree zīmola – 6,2.

 

Gaisa kondicionieru uzstādīšana

Tā kā daudzdzīvokļu nama ārsiena ir kopīpašuma daļa, split un multi-split sistēmas gaisa kondicionieru uzstādīšanai, ārējo blaku novietojot uz balkona, nepieciešama pārējo dzīvokļu īpašnieku atļauja. Ja dzīvokļu īpašnieki jau reiz pozitīvi lēmuši par kondicionieru uzstādīšanu, tad šādu atļauju drīkst izsniegt arī mājas pārvaldnieks. Savukārt, ja ierīci paredzēts uzstādīt uz mājas ārsienas, tiks ietekmēts tās izskats, tādēļ nepieciešams saskaņojums arī ar vietējo būvvaldi.

Jaunākajos daudzdzīvokļu ēku projektos nereti iespējams gaisa kondicioniera iekārtu savienot ar ventilācijas šahtu, kas uzstādīšanu padara daudz vienkāršāku. Ierīkojot gaisa kondicioniera iekārtu privātmājā, nekāda saskaņoša nav jāveic.

Nākamais solis ir vienošanās ar uzstādīšanas uzņēmumu par iekšējo bloku atrašanās vietu dzīvoklī, lai iespēju robežās samazinātu iejaukšanos telpā un remonta nepieciešamību. Ja nepieciešama urbšana mājas ārsienās, nereti tiek piesaistīts atsevišķs uzņēmums, kurš to paveiks.

Iekārtas montāžas darbs vienkāršākos gadījumos var aizņemt vien 4-5 stundas, bet sarežģītākos – līdz divām dienām. Ja ārējais bloks tiek uzstādīts uz sienas, būs nepieciešams pacēlājs, bet, ja tas tiek uzstādīts uz jumta, bez pacēlāja var arī iztikt. Montāžas cena ļoti atšķiras – sākot no aptuveni 250 eiro tad, ja iekārta tiek pirkta no uzstādītājiem.

electrolux kondicionieris

Split sistēmu gaisa kondicionieru cenas ir sākot no 400 eiro līdz vairāk nekā 1000 eiro par iekārtu. Pietiekami kvalitatīvs ir zīmola Daikin lētākais gaisa kondicionieru modelis ar 2,6 kW dzesēšanas un 3,5 kW sildīšanas jaudu nopērkams par 720 eiro; savukārt, Electrolux zīmola modelis ar 3,2 kW dzesēšanas jaudu – par 510 eiro. Lai uzzinātu vairāk par dažādajiem gaisa kondicionieriem, to modeļiem un uzstādīšanu, iespējams sazināties ar uzņēmuma “Būve un Tīkli” pārstāvi šeit. Latvijas tirgū darbojas jau 14 gadus; ir pārdoti un uzstādīti 150 gaisa kondicionieri.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno šovasar ierīkot mājoklī gaisa kondicionieri, un tā iegādei nepieciešami papildu līdzekļi, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (3 balsojumi)
Gaisa kondicionieri: kā iegādāties mājoklim piemērotāko?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas