5 iemesli iegādāties zemi laukos ar māju, kas jāremontē

Uzzini 5 iemeslus, kāpēc ir vērts iegādāties zemes īpašumu un māju Latvijas laukos, kurai nepieciešams papildu ieguldījums un būtisks remonts

Savulaik daudzu mazpilsētu un lauku teritoriju iedzīvotāju sapnis bija pārcelties uz lielpilsētu – tas bija teju kā apliecinājums tam, ka dzīve izdevusies un iet “īstajā virzienā”. Pilsētā taču ir tik daudz iespēju – darbs, kultūra, izklaide... To, protams, nevar noliegt – lielpilsētai ir savs šarms, un tā piedāvā izklaides iespēju pārpilnību. Taču, mūsdienās aizvien vairāk ģimeņu ar bērniem sāk lūkoties, tā teikt, pretējā virzienā. Aizvien vairāk cilvēku novērtē dabas resursu pievilcību, tīro gaisu un senlaicīgu ēku kluso burvību – un pieņem lēmumu pārcelties uz laukiem.

Protams, šāds solis nav pieejams visiem – dzīvesvieta bieži vien saistīta ar darba iespējām, skolām un bērnudārziem, turklāt ne visi dabas mīļotāji ir gatavi laukos uzturēties visu cauru gadu. Taču lauku īpašumi ir lieliski piemēroti arī brīvdienām, atvaļinājumiem un principā – dzīvei vasarā, turklāt, kļūstot par zemes platības īpašnieku, paveras arī daudzas citas vērtīgas iespējas un perspektīvas. Lasi tālāk, lai noskaidrotu 5 galvenos iemeslus, kāpēc ir vērts iegādāties zemes īpašumu un māju Latvijas laukos – pat tad, ja tai nepieciešams pamatīgs remonts!

rapšu lauks

1. Latvijas laukos zemes īpašumi joprojām ir lēti, turklāt to vērtība ar laiku tikai pieaugs!

Latvijas lauku teritorijās plašu zemes platību un remontējamo nekustamo īpašumu cenas ir, salīdzinoši, ļoti zemas. Tas, protams, ne vienmēr liecina par iepriecinošu valsts ekonomisko situāciju – nereti īpašumus laukos nākas pārdot saimniekiem, kuriem to uzturēšana pašiem vairs nav pa kabatai un ir nepieciešams drīzs pircējs. Taču, nereti pieejamas lieliskas, veclaicīgas mājas ar vēsturisku vērtību, un ikviens, kuram ir iespēja šādu unikālu pagātnes liecību “izglābt” no bojāejas un aizmirstības, būs ne tikai ieguvējs, bet būs arī padarījis svētīgu darbu.

Šāda situācija daudzās Eiropas valstīs vairs nav novērojama – iedzīvotāju blīvums ir daudz lielāks, nekā Latvijā, un lielais pieprasījums pēc zemes īpašumiem, kā arī nekustamos īpašumus attīstošo uzņēmumu darbība, ir faktori, kuri jau ilgstoši veicinājuši ārpilsētu zemes īpašumu cenu pieaugumu. Līdzīgu notikumu norisi varam sagaidīt arī Latvijā – gan globalizācija, gan ārzemju investīcijas, gan arī attālinātā darba iespējas ar laiku palielinās pieprasījumu pēc ārpilsētas īpašumiem, kas, savukārt, veicinās vidējās cenas paaugstināšanos.

Atliek aplūkot latviešu Facebook grupā “Māja meklē Cilvēku/Dzīve laukos” (tajā, starp citu, ir jau aptuveni 72 tūkstoši dalībnieku) ievietotos sludinājumus – šobrīd vairākus hektārus plašus zemes gabalus ar tiem piederošām remontējamām dzīvojamām ēkām (reizēm arī papildu saimniecības ēkām) var iegādāties vien par pārdesmit tūkstošiem eiro! Vislētākajos piedāvājumos iekļautās ēkas, protams, visbiežāk ir pamatīgi remontējamas, taču jāņem vērā, ka tieši zemei šādos gadījumos ir vislielākā vērtība. Tāpat lauku īpašumus iegādei var meklēt ss.lv sadaļā “Lauku viensētas”, kur šobrīd pieejami vismaz 300 sludinājumi, kā arī var ielūkoties krietni plašākajā sadaļā “Zeme”, ja apsver iespēju iegādāties tikai zemes platību. Pat tad, ja šobrīd nav plānu pārcelties uz laukiem patstāvīgi, ja ir pieejami atbilstoša līmeņa iekrājumi, šāds pirkums būs lieliska investīcija priekšdienām.

2. Īpašums laukos un attālinātā darba uzvaras gājiens

Lai gan daļa darba devēju (droši vien arī daļa darba ņēmēju!) pret attālinātā darba iespējām joprojām izturas skeptiski, visā pasaulē novērojamā “pārcelšanās” tiešsaistē COVID-19 krasāko ierobežojumu un karantīnas laikā daudziem likusi šo savu attieksmi pārvērtēt. Aizvien lielāka sabiedrības daļa strādā darbu, ko principā ir iespējams paveikt arī attālināti, un viss, kas veiksmīgai darba ikdienai ir vajadzīgs, ir tikai ātrs interneta savienojums un dators. Šādu dzīvesveida iespēju novērtēs dabas mīļotāji - iztēlē varam uzburt saulainu rītu ar basām pēdām rasā un kūpošas kafijas krūzi rokās, kas tiks baudīta putnu dziesmu pavadībā, pirms uzsākt dienas darbus...

Šī savulaik nebijusī iespēja daudziem paver iespēju izvēlēties – doties uz biroju un strādāt no 9:00 līdz 18:00, vai savu darba dzīvi organizēt attālināti, un atrasties, kurā vien Latvijas malā vēlies. Arī tad, ja, piemēram, nepieciešams apmeklēt dažādas tikšanās vai periodiski tikties ar kolēģiem, ir iespējams rast risinājumu – Latvija ir pietiekami maza valsts, un iknedēļas brauciens uz lielpilsētu lielas neērtības neradīs. Protams, ir arī cilvēki, kuri izvēlas dzīvot lauku teritorijās, kuras atrodas pietiekami tuvu Rīgai vai citai lielākai pilsētai, jo tajā atrodas darbavieta. Šādā gadījumā iespējams ceļu uz un no darba pieveikt katru dienu – galu galā, nereti arī pilsētas centra sastrēgumos nereti no rītiem nākas pavadīt vairāk laika, nekā gribētos...

tējas krūze

3. Lauki un savs bizness

Zemi un māju laukos pilsētniekiem vērts iegādāties gan tad, ja ir iespēja turpināt strādāt līdzšinējo darbu attālināti, gan arī tad, ja ir idejas un ieceres par sava biznesa attīstīšanu. Atkarībā no atrašanās vietas un īpašuma platības, laukos iespējams uzsākt dažāda veida biznesa aktivitātes. Ja pieejamas plašākas remontējamās ēkas, var apsvērt atpūtas nama attīstīšanu, ko, protams, var darīt arī tad, ja ēkas jābūvē no jauna. Lauku īpašums ir ilgtermiņa projekts un vērtīga investīcija – pie atpūtas nama vai kempinga attīstīšanas ir vērts strādāt arī tad, ja projekta realizācija aizņems ilgāku laiku.

Ja īpašums atrodas ezera vai upes tuvumā, iespējams attīstīt arī ar ūdens atrakcijām saistītu biznesu, piemēram, piedāvāt laivu vai kajaku īri. Ja pieejams kaut vai tikai neliels dīķis (un arī tas nav obligāti, jo dīķa vietā var izmantot kublu ar ūdeni), var attīstīt pirts pakalpojumu ar naktsmītnēm un ēdināšanu. Iedvesmu var smelties tādos lieliskos piemēros, kā, piemēram, vēl tikai šogad tapušajā projektā “Pazust Latgalē”, kas ārzemju un vietējiem tūristiem piedāvā burvīgu lauku kotedžu īri Krāslavas novada Skaistas pagastā un jau pirmajos darba mēnešos guvis milzu atsaucību. Savukārt, mazliet neierastāku, bet tikpat modernu atpūtu Draudzesskolas ezera krastā Vidzemes augstienē piedāvā Glempings DiDille, kurā pieejamas divas četrvietīgas labiekārtotas kupolveida teltis. Viens no kupoliem pat ierīkots pašā Draudzesskolas ezerā – uz pontona terases!

lauku idille

4. Lauki – vasarnīcai un brīvdienām

Taču lauku īpašuma iegāde vēl nenozīmē, ka jākļūst par fermeri ar rāceni vienā, bet piena kannu – otrā rokā. Lauku īpašums ir lieliska investīcija arī tad, ja vēlies tikai vasarnīcu vai kotedžu, kuru apmeklēt vasaras atvaļinājumā un brīvās nedēļas nogalēs. Dažiem no mums tādām ir piekļuve, jo lauku īpašums ir mantots no ģimenes, bet mūsdienās par ļoti izdevīgām cenām lauku īpašumu vari iegādāties, tā teikt, no jauna.

naudas kredīts

Ja īpašums iegādāts brīvdienu vajadzībām, vari arī nesteigties ar ēkas remontēšanu – tas ir finansiāli vienkāršāk, un var kļūt par visas ģimenes kopējo projektu nedēļas nogalēm, kad, piemēram, blakus remontējamai ēkai var palikt arī teltīs un izbaudīt lauku burvību pļavā un pie ugunskura. Tāpat arī gadījumā, ja iegādāts zemes īpašums, bet tam piederošā ēka ir teju “neremontējama”, var izvēlēties arī citu variantu – tik vienkāršo un arī finansiāli izdevīgo moduļu ēkas iegādi. Moduļu mājas ir izcili piemērotas kā nelielas vasarnīcas – tās ir iespējams aprīkot ar visu nepieciešamo ērtai dzīvošanai, tās ir daudz lētākas par parastām mājām, turklāt modernu moduļu māju laukos varēs arī izīrēt, kamēr pašu ģimene uzturas pilsētā. Vairāk par moduļu mājām iespējams uzzināt mūsu iepriekš sagatavotajā rakstā “Mājas brīvdienām vai patstāvīgai dzīvei: moduļu priekšrocības”.

5. Lauku īpašums – dāvana nākamajām paaudzēm

Laikam ikvienam Latvijas iedzīvotājam jau šūpulī ielikta apziņa par to, ka “savs zemes pleķītis” – tā ir patiesā bagātība. Šobrīd Rīgā un tās apkaimē iespējams iegādāties privātmājas ar tām piegulošām nelielām zemes platībām, un, protams, var būt tā, ka tieši tas šobrīd dzīvē nepieciešams. Bet, tajā pašā laikā, Latvijas laukos par nesalīdzināmi mazākām summām nereti pieejamas plašas zemes platības – desmitiem, pat simtiem reižu plašākas par mazajiem zemes gabaliņiem, kas pieguļ pilsētu privātmājām.

Ja ir vēlme un finansiāla iespēja domāt ilgtermiņā, zemes īpašuma iegādi laukos var uzskatīt arī par dāvanu nākamajām paaudzēm. Varam sagaidīt, ka nekustamā īpašuma un zemes cenas ar laiku vēl vairāk pieaugs visur – gan pilsētās, gan laukos, tāpēc šobrīd ir lielisks mirklis, lai iegādātos īpašumu, kurā būvēt savu mitekli vai vasarnīcu, vai realizēt biznesa projektu būs iespējams arī bērniem un mazbērniem. Nereti mēs paši esam no sirds pateicīgi saviem tālredzīgajiem senčiem, kuri “par kapeiku” reiz iegādājās plašāku zemes platību, domājot par priekšdienām. Varbūt mums šāda senču īpašuma nav, bet pavisam noteikti par šādiem tālredzīgiem senčiem varam kļūt mēs paši.

bērni laukos

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nepieciešams papildu finansējums lauku mājas remontam vai labiekārtošanai, ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (8 balsojumi)
5 iemesli iegādāties zemi laukos ar māju, kas jāremontē
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas