COVID-19 krīze un nekustamā īpašuma tirgus – gaidīt vai nē?

Nekustamā īpašuma tirgus globālas ekonomiskās lejupslīdes priekšnojautās: uzzini vairāk par šībrīža situāciju, lai spētu pieņemt pamatotus lēmumus!

Pirms pāris mēnešiem, kad par COVID-19 izplatību jaunumus saņēmām tikai no Ķīnas vai nedaudz vēlāk, kad pirmie ar vīrusu inficētie tika identificēti arī citviet pasaulē, neviens no mums nenojauta, ka priekšā ir ilgstošs pārmaiņu periods. Šķita, ka nelielie drošības pasākumi, kuri, galvenokārt, bija saistīti ar ceļošanu vai atgriešanos no ceļojumiem ārvalstīs, ir tikai piesardzība un ka drīz vien dzīve atgriezīsies ierastajās sliedēs.

Taču, gluži pretēji, pāris mēnešus vēlāk joprojām atrodamies situācijā, kurā būtiski ierobežojumi – pašizolācija, karantīna un plānota daudzu biznesu darbības dīkstāve, ir spēkā lielā daļā pasaules valstu, un jautājums par globālu ekonomisko lejupslīdi ir teju tikpat aktuāls kā jautājums par COVID-19 uzveikšanu. Primāri strikto ierobežojumu dēļ cieš ēdināšanas, servisu, transporta, kultūras un izklaides industrijas, bet, ņemot vērā, cik vērienīgas pārmaiņas mūsu ierastajā dzīves ritmā un patēriņa ieradumos ieviesusi šībrīža situācija, nav šaubu, ka spēcīgi ietekmētas tiks arī citas nozares.

Viena no nozarēm, uz kuru COVID-19 glābšanas darbu izraisītās ekonomiskās sekas, visdrīzāk, atstās zināmu iespaidu, ir nekustamo īpašumu tirgus. Protams, tas nav tieši saistīts ar šībrīža fiziskajiem ierobežojumiem un sociālās distancēšanās noteikumiem, taču situācijā, kad lielai sabiedrības daļai ir vismaz bažas par savu finansiālo drošību tuvākajā nākotnē, šis tirgus pavisam noteikti varētu tikt apdraudēts. Kā rīkoties tad, ja COVID-19 krīze tevi “noķērusi” brīdī, kad plānoji īpašumā iegādi vai pārdošanu? Kas jāņem vērā, lai pēc iespējas objektīvāk izvērtētu šobrīd notiekošā efektus uz nekustamā īpašuma tirgu un pieņemtu atbilstošus lēmumus? Lasi tālāk!

maza māja

Īstermiņa īre un nekustamā īpašuma tirgus

Lai objektīvi izvērtētu nekustamā īpašuma tirgus situāciju šobrīd, jāņem vērā, ka COVID-19 un tā uzveikšanai piemērotie ierobežojumi atstājuši tūlītēju un ārkārtīgi spēcīgu iespaidu uz īstermiņa īres biznesu, kas, savukārt, varētu ietekmēt arī nekustamā īpašuma tirgu. Konkrētā gaidāmā ekonomiskā stagnācija nav tieši salīdzināma ar 2007.gada ekonomisko krīzi, jo daudzu biznesu piedzīvotā dīkstāve šajā gadījumā ir tieši saistīta ar valdību ieviesto ierobežojumu veidu un intensitāti.

Strikto ceļošanas ierobežojumu un pašizolācijas noteikumu dēļ tūlītēju dīkstāvi piedzīvojuši lielākā daļa Airbnb un citu brīvdienu mājokļu īpašnieki, kuru ienākumi ir tieši saistīti ar intensīvu un nepārtrauktu savu īpašumu īstermiņa izīrēšanu. Tas, kuru dzīvokļu īpašniekiem nāksies reaģēt īpaši strauji, atkarīgs no vairākiem faktoriem. Lielā daļā gadījumu īpašnieki izmanto īres peļņu, lai nomaksātu dzīvokļa hipotekāro kredītu – šajā gadījumā risks ir īpaši liels. Tāpat, daudzo gadījumos īstermiņa īre ir mājokļa īpašnieka primārais peļņas avots, un, iespējams, tam pieder vairāki dzīvokļi – arī tad risks ir daudz lielāks, nekā gadījumā, ja brīvā dzīvokļa izīrēšana ir tikai īpašnieka papildu ienākumi. Viens no būtiskiem riska faktoriem ir arī atrašanās vieta – ja dzīvoklis atrodas metropolē ar augstu dzīves dārdzību, dīkstāves izmaksas būs daudz augstākas.

Ņemot vērā šos faktorus, varam spriest par potenciālo īstermiņa īres biznesa ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu. Viens no risinājumiem, kuru varētu izvēlēties īstermiņa īres biznesā esošie, ir uz laiku pārslēgties uz ilgtermiņa īri. Šādā veidā daļai dzīvesvietas meklējumos esošo varētu rasties iespēja ilgtermiņā īrēt par pievilcīgākām cenām, kā arī potenciāli īrēt vietās, kuras iepriekš augstā īstermiņa īres pieprasījuma dēļ nav bijušas viegli pieejamas. Tas varētu atstāt vismaz daļēju iespaidu uz nekustamā īpašuma tirgu, jo īpašuma iegādes vietā cilvēki vismaz uz laiku varētu izvēlēties īrēt – ne tikai optimālās īres situācijas, bet arī neskaidro nākotnes aplēšu dēļ. Tāpat daļai īstermiņa īres dzīvokļu īpašnieku, kurus vissmagāk skārusi šībrīža dīkstāve, varētu nākties īpašumu pārdot – arī šādai pēkšņai īpašumu “ieplūšanai” tirgū, protams, būs iespaids uz kopējo nekustamā īpašuma tirgu.

gaiša viesistaba

Nekustamā īpašuma tirgus pandēmijas laikā

Ņemot vērā to, ka ar COVID-19 un tā novēršanas sekām saistītā globālā finansiālā lejupslīde nav tipiska ekonomiskai krīzei, iespējams, situācijai atbilstošāku ieskatu tajā, kādas īstermiņa un ilgtermiņa sekas šis posms atstās uz nekustamā īpašuma tirgu, var sniegt atskats uz konkrēto tirgu citu pandēmiju laikā. Iepriekšējā pieredze, gluži saprotami, liecina par to, ka aktivitāte nekustamā īpašuma tirgū drastiski nokritās tieši visasākajā pandēmiju uzliesmojuma posmā, taču, ilgtermiņā tas nekustamā īpašuma cenas īpaši nepazemināja vai pazemināja tikai nedaudz.

To var skaidrot ar faktu, ka situācijā, kad notiek ļoti maz darījumu, cenas nemēdz strauji mainīties – cenu maiņu vairāk ietekmētu liels zemāka cenu līmeņa precedentu skaits. Taču, tā vietā varētu sagaidīt, ka pandēmijas situācija drīzāk nekustamā īpašuma tirgu nostāda īslaicīgas pauzes situācijā.

sarkanā gaisma

Kurš pirmais?

“Pauze”, protams, ir nosacīts jēdziens. Līdzīgi kā īstermiņa īres situācijā, arī nekustamā īpašuma tirgū pārdevēju un pircēju rīcība ir atkarīga no individuālajiem apstākļiem. Kamēr individuālo īpašumu pārdevēju situācijas var ļoti atšķirties, ir pamats pieņemt, ka liela mēroga nekustamā īpašuma projektu attīstītāji ilgi uz pircējiem gaidīt nevarēs. Liela mēroga projektu attīstīšanai ir ņemti kredīti un piesaistīti pakalpojumu sniedzēji, un tas ir nesaraujami saistīts ar diezgan precīzu īpašumu pārdošanas laika līniju. Ja pauzi var paredzēt un izturēt, tad projektu attīstītajiem, iespējams, nebūs būtiski jāsamazina nekustamā īpašuma cenas, bet, jo ilgāka šī pauze, jo kaitējošākas tās sekas.

Tādējādi var secināt – ja pandēmijas laikā radusies nekustamo īpašumu tirgus pauze neuzstāda zemāku cenu precedentus un ja pauze pārlieku neieilgst, iespējams, tirgus atsāks darbību ar īpašu neizmainītu cenu līmeni. Taču, ir pietiekami daudz nezināmo – pauzes ilgums, īstermiņa īres tirgus situācijas ietekme uz nekustamo īpašumu tirgu, kā arī individuālo īpašumu pārdevēju rīcība. Kā šādā situācijā lēmumus pieņemt potenciālam pircējam?

augstceltne

Pirkt tagad vai nogaidīt?

Arī šajā gadījumā atbilde nav viennozīmīga – viss lielā mērā atkarīgs no konkrētās situācijas. Ja COVID-19 krīze sakrita ar īpašuma iegādes plāniem, situācija šobrīd var būt izmainījusies dažādu faktoru ietekmē. Ja vēlies un ja Tev ir iespēja nogaidīt ar īpašuma iegādi, vari izpētīt īstermiņa īres situāciju apkaimē, kurā esi plānojis iegādāties īpašumu. Ja īres situācija ir pievilcīga, salīdzinoši droši var dot sev vairāk laika sagatavoties lielajam solim. Katrā ziņā – arī tad, ja nekustamo īpašumu cenas tuvāko mēnešu laikā īpaši nekritīsies, tās, visdrīzāk, arī nepalielināsies. Šāds solis ir apdomīgāks arī tad, ja ir pamats uztraukties par savu finansiālo stabilitāti – finansiālas nedrošības situācija nav īstais laiks, kad uzņemties ievērojamas hipotekārā kredīta saistības.

dzīvokļa remonts

Tas, vai atlikt īpašuma iegādi, atkarīgs arī no tā, kādu īpašumu esi plānojis iegādāties. Ja pavisam noteikti zini, ka vēlies iegādāties īpašumu jaunā projektā, var sagaidīt, ka šo īpašumu cenas tomēr varētu nedaudz samazināties. Taču, ir izskanējis arī atšķirīgs viedoklis – dīkstāve pavisam noteikti var ietekmēt nekustamo īpašumu projektu attīstītāju plānus jaunu projektu kontekstā. Tas nozīmē, ka, ja tuvākajā laikā jauni projekti netiek būvēti, piedāvājums tirgū varētu samazināties, kā rezultātā pieaugs pieprasījums un, līdz ar to, arī īpašumu cenas.

vīrietis uz trepēm

Diemžēl absolūti drošu risinājumu šobrīd nav – situācija ir neskaidra, tā nepārtraukti mainās un ir atkarīga no dažādiem faktoriem. Taču, ja Tev ir ar nekustamā īpašuma iegādi vai pārdošanu saistīti plāni, ir svarīgi turēt roku uz pulsa un sekot līdzi notiekošajam. Ieguldi laiku un regulāri izvērtē situāciju un cenu svārstības, kā arī esi lietas kursā par kredīta nosacījumiem bankās. Ekonomiskās stagnācijas laikā ir būtiski rosināt patēriņu, tāpēc, iespējams, šis vai tuvākais laiks būtu piemērots arī kredīta ņemšanai ar izdevīgiem nosacījumiem.

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esi iegādājies vai plāno iegādāties mājokli un nepieciešams finansiāls atbalsts remonta veikšanai, Tev to iespēja ātri un ērti saņemt no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (13 balsojumi)
COVID-19 krīze un nekustamā īpašuma tirgus – gaidīt vai nē?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas