Mājas brīvdienām vai patstāvīgai dzīvei: moduļu priekšrocības

Uzzini vairāk par moduļu mājām, to priekšrocībām un pielietojumu: gan kā brīvdienu mājām, gan kā ērtām mājām patstāvīgai dzīvošanai

Izvēle par labu jaunas mājas būvēšanai nav joka lieta – šim lēmumam ir gan daudz priekšrocību, gan daudz nezināmo. Skaidrs, ka dzīvot pilnīgi jaunā mājā, kas uzbūvēta tieši tāda, kādu tu un tava ģimene vēlas, ir lieliski. Ja iegādājamies jau eksistējošu māju, jārēķinās, ka tā celta saskaņā ar iepriekšējo iemītnieku stilu un vajadzībām, kā arī, atkarībā no mājas vecuma, tai var būt dažādas nolietojuma pazīmes un, iespējams, nepieciešams remonts.

Savukārt, ja plāno būvēt jaunu māju, uztraukums parasti rodas izmaksu un laika plāna dēļ. Protams, rūpīgi iepriekš plānojot, iespēju robežās var paredzēt, cik jaunā māja “izmaksās” gan naudas, gan laika ziņā, bet šajā gadījumā tomēr jārēķinās ar parasti visai vērā ņemamām nobīdēm abos. Ko iesākt?

Mūsdienās ir pieejams vēl viens variants – moduļu mājas. Iespējams, ka agrāk moduļus uzskatīja par piemērotu risinājumu tikai vasarnīcu jeb brīvdienu māju celtniecībai (iztēlojies mazu jauku modulāro namiņu atpūtai mežā vai pie ezera...), bet šobrīd pieejami dažādi lieliski moduļu risinājumi, kas būs tikpat labas kā privātmājas patstāvīgai dzīvei ar ģimeni. Kas ir moduļu mājas, kā tās atšķiras no parastajām mājām un kādas ir to priekšrocības? Cik tās maksā un kā pie tādas iespējams tikt Latvijā? Lasi tālāk!

balta moduļu māja

Kas ir moduļu mājas un kā tās izgatavo?

Moduļu mājas jeb moduļi ir būves, kuras sastāv no viena vai vairākiem identiskiem vai nedaudz atšķirīgiem posmiem (tos arī sauc vienkārši par moduļiem). Šī, salīdzinot ar māju, kura celta no pamatiem uz augšu, ir ļoti vienkārša konstrukcija gan uzbūves, gan būvēšanas procesa ziņā – moduļu māju posmi tiek uzbūvēti atsevišķi un savienoti kopā tad, kad katrs atsevišķais posms jau ir gatavs.

Būtiska atšķirība starp parastu māju un moduļu māju ir arī tā, ka uzņēmumi, kuri nodarbojas ar moduļu māju ražošanu, moduļus no nulles līdz pat to pabeigtai formai konstruē pašu ražotnēs. Uz mājai paredzēto vietu šo uzņēmumu transports nogādā jau gatavus moduļus – tas ir vai nu viens gatavs modulis, vai, ja māja paredzēta no vairākiem moduļiem, tad to atrašanās vietā saliek kopā, izmantojot ceļamkrānu. Mājas salikšanas process parasti tiek paveikts dažu dienu laikā, taču izgatavošanas periodi atšķiras – gan no moduļu skaita, gan katra uzņēmuma iespējām, taču process parasti aizņem ne vairāk kā sešus mēnešus.

Moduļus jeb moduļu māju posmus vienotā konstrukcijā savieno ar starpmoduļu savienojumu palīdzību, un posmus iespējams savienot dažādos veidos – atkarībā no klienta vēlmēm un vajadzībām. Moduļus var savienot blakus citu citam vai citu citam priekšā, kā arī novietot citu virs cita. Tāpat kā tradicionālos veidos būvētas mājas, arī moduļu mājas var tikt būvētas no dažādiem materiāliem, un moduļu būves atbilst augstiem būvniecības standartiem.

koka moduļu māja

Moduļu priekšrocības

Moduļu mājām ir vairākas priekšrocības, salīdzinot ar tradicionālos veidos būvētām mājām. Jau raksta sākumā minējām, ka, apsverot, vai iegādāties jau gatavu māju vai tomēr būvēt jaunu, būtisks jaunas mājas būvēšanas trūkums ir precīzi neprognozējamais laika daudzums, kas paies mājas celtniecībā – turklāt, viennozīmīgi skaidrs, ka tas nenotiks tik ātri, kā ikviens no mums vēlētos. Ja laiks jūsu izvēlē ir izšķirošs, moduļu māja ir lielisks risinājums, jo modulis vai no moduļiem sastāvošās mājas posmi tiks uzbūvēti daudz ātrāk, nekā tas būtu iespējams tradicionālas mājas gadījumā.

Moduļu mājām iespējams daudz ātrāks izgatavošanas laiks, jo, pretēji tradicionālu māju būvniecībai, nav nepieciešams ierīkot būvlaukumu un izveidot infrastruktūru mājas būvēšanai uz vietas. Moduļi tiek būvēti uzņēmumu ražotnēs, turklāt, vienlaikus iespējams būvēt gan moduļu grīdas, gan sienas, gan griestus. Tradicionālas mājas būvniecībā, diemžēl, jāturas pie citiem fizikas likumiem – sienas var sākt būvēt tikai tad, kad pabeigta grīda, bet griestus – kad jau uzbūvētas sienas.

Moduļu māju izgatavošanas efektivitāte atspoguļojas arī to cenā pircējam. Vēl viens veids, kā moduļu māju būvniecība tiek padarīta efektīvāka, ir samazinot būvatkritumu apjomu un to radītos zaudējumus. Būvmateriālu “atgriezumu” apjomu moduļu būvniecībā ir iespējams samazināt, pateicoties moduļu vienkāršības, darba efektivitātes un identiskā plānojuma dēļ. Būvdarbu process ir arī videi draudzīgs – mājas atrašanās vietā būvniecības laikā netiek radīts ne fizisks, ne trokšņa piesārņojums. Tāpat moduļu būvi neietekmē laikapstākļi – moduļu mājas tiek izgatavotas iekštelpās, tādējādi netiek kavēti būvdarbi un nenotiek materiālu bojāšanās ārēju apstākļu rezultātā.

Jāņem vērā vien tas, ka katra atsevišķā moduļa lielums ir ierobežots. Šis lieluma ierobežojums, galvenokārt, ir saistīts ar transportēšanu – moduļus ir jātransportē uz gala atrašanās vietu kā gatavas vienības, vienā transportā. Lieluma ierobežojumi, galvenokārt, var radīt bažas kontekstā ar tām mājā paredzētajām telpām, kuras parasti izvēlas būvēt plašākas, piemēram, dzīvojamo istabu vai ēdamistabu. Taču, tajā pašā laikā moduļu mājas piedāvā arī īpašu elastīgumu, kas parasti nepiemīt tradicionāli būvētām mājām – moduļu mājas ir iespējams nākotnē uzlabot un palielināt ar papildu moduļu pievienošanu, ja rodas nepieciešamība pēc papildu telpām.

liela moduļu māja

Moduļu māja – vasarnīca vai dzīvojamā māja?

Kā jau minējām, savulaik moduļu mājas tika uzskatītas par risinājumiem tikai tad, ja bija plānota atpūtas namiņa vai vasarnīcas ierīkošana. Un, nenoliedzami, moduļi patiešām ir lielisks risinājums šajos gadījumos – atsevišķus moduļus iespējams iegādāties par ļoti pieejamām cenām, turklāt, profesionāli izgatavotāji viena moduļa nelielajā platībā spēs ergonomiski un precīzi iekārtot visas nepieciešamās funkcijas (virtuves sadaļu, dzīvojamo istabu, vannas istabu, guļamistabas sadaļu, ko nereti iespējams ierīkot otrā stāva/bēniņu līmenī privātumam), turklāt radot plašuma efektu.

Vērts atcerēties arī to, ka moduļiem nav nekāda sakara ar pārvietojamām dzīvojamām konstrukcijām (kā, piemēram, treileriem) – tās ir autonomas un pilnībā aprīkotas ēkas, neatkarīgi no lieluma un moduļu skaita. Tāpat arī moduļu māja ar vairākiem savienotiem moduļiem ievērojami atšķirsies no vien-moduļa vasaras mājas. Moduļu māja patstāvīgai dzīvošanai ir pilnvērtīga ēka ar atsevišķām telpām visām nepieciešamajām funkcijām, kuras, protams, atkarīgas no klienta vajadzībām.

patēriņa kredīts

Taču moduļu mājas platības ziņā mēdz būt mazākas par milzu privātmājām ar diviem auto paredzētām garāžām. Moduļu māju augošā popularitāte iet rokrokā ar “zaļāku” un minimālisma stilā ieturētu dzīvesveidu, kura piekritēji praktizē atteikšanos no pārmērīgām platībām, kuras tik un tā, lielākoties, ar laiku tiks piepildītas ar nevajadzīgām mantām. Moduļu mājas ekonomiskam un ekoloģiskam dzīvesveidam derēs vairāku iemeslu dēļ – tās ir arī ļoti ergonomiskas, labi izolētas, un prasīs mazākus naudas ieguldījumus uzturēšanai.

divstāvīga moduļu māja

Moduļu mājas Latvijā

Moduļu mājas tagad iespējams iegādāties arī Latvijā – ir vairāki uzņēmumi, kuri nodrošina to būvēšanu un uzstādīšanu izvēlētajā zemes īpašumā. Latvijā ražotas moduļu mājas no koka piedāvā SIA "Dubultbrusa" ar zīmolu Koka Moduļu Māja, kuru piedāvājuma klāstā ir dažādu izmēru moduļu mājās – sākot no 52m2 līdz pat 135m2 platībā, kā arī kempingu mājas un pirts projekti. Uzņēmuma piedāvāto 88m2 plašo moduļu māju AUSTIN, piemēram, iespējams iegādāties par cenu sākot no 420 eiro/m2 – aptuveni 37 000 eiro par visu projektu.

Koka moduļu mājas piedāvā arī uzņēmums Byko-Lat. Šī uzņēmuma piedāvājumā ir gan atsevišķi moduļi (stand-alone vienības), gan arī lielāka mēroga modulārās mājas, kas izgatavotas no savienotiem (multi-connected) moduļiem. Uzņēmums uz paredzēto atrašanās vietu nogādās līdz 95% pabeigtu projektu, kuru tā speciālisti uz vietas savienos.


Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nepieciešams papildu finansējums moduļu mājas labiekārtošanai un sadzīves tehnikas iegādei, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (6 balsojumi)
Mājas brīvdienām vai patstāvīgai dzīvei: moduļu priekšrocības
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas