Kredītkarte: kādas ir priekšrocības un kā to izmantot izdevīgi?

Veicot bezskaidras naudas norēķinus, parasti izmantojam debetkarti. Latvijā kredītkartes vēl nav tik izplatītas kā citās Eiropas valstīs vai ASV. Kredītkartei ir vairākas priekšrocības, ko norēķinu kartes nepiedāvā.

Zemāk uzzināsiet, kas ir kredītkarte, kādas priekšrocības tā dod, kā to izmantot gudri un kā izvairīties no tipiskām kļūdām.

Kredītkarte un debetkarte: kādas ir atšķirības?

Debetkarti jeb norēķinu karti izsniedz banka, un tā ir piesaistīta jūsu norēķina kontam. Ar savu norēķinu karti jūs varat izmantot tikai tos līdzekļus, kuri ir jums kontā. Ja konts ir tukšs, ar karti nav iespējams norēķināties.

Kredītkarti arī izsniedz banka. Atšķirībā no debetkartes kredītkarte ir piesaistīta jūsu kredīta limitam, ko banka piešķir katram klientam individuāli. Nosakot kredīta limitu, banka vērtē vairākus kritērijus: cik ilgi esat bankas klients, jūsu vidējo apgrozījumu, kā arī jūsu kredītreitingu. Par to, kas ir kredītreitings, lasiet vairāk mūsu rakstā: “Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?”

Norēķinoties ar kredītkarti, jāatceras, ka šī nauda būs jāatmaksā noteiktajā laika periodā saskaņā ar līgumu.

kredītkartes

Vai kredītkarte ir tas pats, kas kredīts?

Kredītkarte ir līdzīga kredītam tajā ziņā, ka tiek tērēta nauda, kuru jūs aizņematies no bankas vai citas kredītiestādes. Atšķirības ir sekojošas.

Kredītkarti var izmantot vairākas reizes. Atmaksājot iztērētos līdzekļus vai līgumā noteikto minimālo summu noteiktā laikā, jūs varat turpināt izmantot kredītkarti norēķiniem. Noformējot īstermiņa aizdevumu, nauda tiek pārskaitīta uz jūsu norēķinu kontu, un tas ir vienreizējs pasākums. Pēc atmaksas nepieciešamības gadījumā jāslēdz jauns līgums par jaunu aizdevumu.

Izmantojot kredītkarti, procenti tiek aprēķināti tikai par iztērēto summu. Aizdevuma gadījumā procenti tiek maksāti par visu aizdevuma summu. Jārēķinās ar to, ka kredītkartes procenti parasti ir augstāki, nekā īstermiņa aizdevuma procenti.

Kredītkartes darbība ir salīdzināma ar kredītlīniju: klientam tiek piešķirts limits, un naudas līdzekļus var izmantot jebkurā laikā, kad tas ir nepieciešams. Piemēram, izvēloties Incredit kredītlīniju, jūs dažu minūšu laikā varat saņemt nepieciešamo summu limita ietvaros savā norēķinu kontā, nosūtot mums īsziņu. Atšķirībā no kredītkartes kredītlīnijai ir ilgāks atmaksas periods – tas var būt līdz pat vairākiem gadiem ilgs.

Kādas priekšrocības sniedz kredītkarte?

Kredītkartei ir vairākas priekšrocības, kuras parastā norēķinu karte nesniedz.

Kredītkarti var izmantot kā drošības spilvenu. Steidzamu neparedzēto izdevumu gadījumā var norēķināties ar kredītkarti. Jums nav jāgaida aizdevuma apstiprināšana, nepieciešamie līdzekļi ir pieejami uzreiz. Tas ir noderīgi, piemēram, ja pēkšņi jāārstē zobs vai salūza mašīna. Šiem gadījumiem noderēs arī uzkrājums neparedzētiem gadījumiem. Par to lasiet vairāk mūsu rakstā “Kā izveidot finanšu drošības spilvenu?”

Kredītkarti var izmantot kā garantiju. Rezervējot viesnīcas, nomājot mašīnas vai rezervējot ceļojuma biļetes, pakalpojumu sniedzēji mēdz pieprasīt garantiju, lai pārliecinātos par jūsu maksātspēju. Šādās situācijās var izmantot kredītkarti.

Pirkumu apdrošināšana. Daudzas iestādes piedāvā pirkumu apdrošināšanu, ja par tiem norēķināties ar kredītkarti. Piemēram, ja nopirkāt jaku un saplēsāt to, varat saņemt līdzekļus remontam vai jaunas jakas iegādei. Apdrošināšanas noteikumi ir atšķirīgi dažādās kredītiestādēs. Var atšķirties apdrošināšanas summa, periods, kā arī preču kategorijas.

Ceļojumu apdrošināšana. Ceļojumu apdrošināšana paredz atlīdzību negaidītu situāciju gadījumā ceļojumu laikā, piemēram, ja tika nozagta bagāža vai ja jūsu reiss aizkavējās vai tika atcelts. Arī ceļojumu apdrošināšanas noteikumi atšķiras dažādās kredītiestādēs.

kredīts

Bonusi. Atkarībā no kredītkartes veida klientiem ir pieejami dažāda veida bonusi. Piemēram, pieeja VIP zālei lidostās un paātrināta drošības kontroles procedūra, kā arī atlaides precēm un pakalpojumiem.

Kredītkarti ir iespējams papildināt ar saviem līdzekļiem. Šajā gadījumā jūs izmantosiet visas kartes priekšrocības, piemēram, atlaides pirkumiem un pakalpojumiem, tērējot savu naudu.

norēķināšanās ar karti

Kas jāatceras, izmantojot kredītkarti?

Galvenais, kas jāatceras – norēķinoties ar kredītkarti, jūs aizņematies naudas līdzekļus no kredītiestādes, un tie būs jāatmaksā. Lūk, daži padomi, kā efektīvi un bez zaudējumiem izmantot kredītkartes priekšrocības.

  1. Noformējot kredītkarti, rūpīgi izpētiet tarifus un līguma noteikumus. Pievērsiet uzmanību procentu likmēm un atmaksas periodiem. Veltiet laiku, lai pārskatītu savu budžetu, iepirkumu ieradumus un izvērtējiet, vai kredītkartes izmantošanas noteikumi ir jums izdevīgi.
  2. Atcerēties, ka kredītkartēm ir ikmēneša apkalpošanas maksa, ko jāieskaita pie jūsu regulāriem izdevumiem.
  3. Dodiet priekšroku kredītkartēm ar bezprocentu periodu. Tas ir periods, kad iztērēto naudu varat atmaksāt bez procentiem.
  4. Norēķiniem izmantojiet karti. Skaidrās naudas noņemšanai tiek piemērota papildu komisijas maksa. Kā arī šajā gadījumā nedarbojas pirkumu apdrošināšana.
  5. Ja vēlaties izmantot dažādu banku kredītkartes, ir vērts noformēt dažādu veidu kartes, piemēram, Visa un MasterCard. Pārsvarā visās tirdzniecības vietās ir iespējams norēķināties ar abu veidu kartēm, taču, ja nonākat situācijā, kad kādu no tām nevar izmantot, jums ir iespēja izmantot citu karti.
  6. Sekojiet līdzi saviem tēriņiem internetbankā. Tas palīdzēs nepārsniegt limitu un netērēt vairāk, nekā plānojat.
  7. Vienmēr apsveriet jūsu iespējas atmaksāt aizņemtos līdzekļus. Kredītkarte ir ērts instruments ar vairākām priekšrocībām, tomēr ar to jārīkojas prātīgi.

Kredītkarte vai aizdevums?

Kas ir izdevīgāks – kredītkarte vai aizdevums? Tas ir atkarīgs no situācijas un nepieciešamās summas. Aizdevums, piemēram, patēriņa kredīts, ir izdevīgāks, veicot lielākus vienreizējos pirkumus. Tas būs piemērots mājokļa remontam vai jaunas tehnikas iegādei. Atmaksas termiņš būs ilgāks, procenti zemāki un pārmaksa mazāka.

Savukārt kredītkarte noderēs kā drošības spilvens negaidītās situācijās vai ja bieži ceļojat. Kredītkarti var izmantot arī ikdienas norēķiniem, papildinot to ar saviem līdzekļiem no norēķinu konta. Šajā gadījumā varēsiet izmantot atlaides veikalos, restorānos, viesnīcās un citās iestādēs, kuras ir pieejamas kredītkaršu turētājiem.

Vairāk par kredītu veidiem un to, kas ir izdevīgāks, lasiet mūsu rakstā “Patēriņa kredīts vai kredītlīnija: kas jāzina, pirms aizņemies!”

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kad nepieciešami papildus naudas līdzekļi, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Taču, ja nepieciešams finansiāls drošības spilvens neparedzētām situācijām, iespējams pieteikties Incredit kredītlīnijai.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Kredītkaršu plusi un mīnusi
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas