Patēriņa kredīts vai kredītlīnija: kas jazina, pirms aizņemies!

Uzzini, kādas ir būtiskākās patēriņa kredīta un kredītlīnijas atšķirības, un par ko vēl jāpārliecinās, pirms atbildīgi uzņemties aizņēmuma saistības!

Nebanku kredītdevēju piedāvāto pakalpojumu klāstā ir dažāda veida ilgtermiņa kredītu veidi – tie pieskaņoti biežākajām klientu vajadzībām, kā arī atšķiras pēc dažādiem faktoriem, kas ļauj klientam izvēlēties sev vispiemērotāko. Zemāk uzskaitīsim visbiežāk pieejamos ilgtermiņa kredīta veidus, izklāstīsim vairāk par diviem no tiem - patēriņa kredītu un kredītlīniju, kā arī aplūkosim to būtiskākās atšķirības un situācijas, kurām katrs no tiem ir atbilstošākais!

50 euro banknotes

Ilgtermiņa kredītu veidi

Patēriņa kredīts ir populārākais no nebanku kredītdevēju piedāvātajiem ilgtermiņa kredītu veidiem. Tas ir piemērots dažādiem mērķiem, piemēram, mājokļa remontam, sadzīves tehnikas iegādei vai, piemēram, ceļošanai.

Kredītlīnija ir elastīgs aizdevuma veids, kura atmaksas periods var būt pat līdz vairākiem gadiem. Kredītlīnijas gadījumā procenti jāmaksā tikai par iztērētajiem līdzekļiem, nevis par visu pieejamo kredītlimitu.

Auto kredīts ir ilgermiņa kredīta veids, kas paredzēts mazlietota auto iegādei. Lielākoties, nebanku kredītdevēji to izdala kā specifisku kredīta veidu. Piemēram, uzņēmums Incredit piedāvā klientiem aizņēmumu automašīnas iegādei līdz 25 000 eiro, un naudu iespējams saņemt uzreiz.

Auto līzings ir kredītam alternatīvs aizņēmuma veids auto iegādei, bet atšķirībā no auto kredīta auto līzinga ņēmējs uzreiz nekļūst par auto īpašnieku - tas uz aizdevuma atmaksas posmu saglabājas līzinga izsniedzēja īpašumā, bet kredītņēmēja īpašumā nonāk tikai pēc atmaksas veikšanas.

Pārkreditācija jeb kredītu apvienošana ir ilgermiņa aizņēmuma forma, kur kredītņēmējs vairākas kredītsaistības apvieno vienā regulārajā maksājumā. Vairāk par šo kredīta veidu lasiet: “Viss, kas Tev jāzina par kredītu refinansēšanu jeb pārkreditāciju”.

dokumentu parakstīšana

Patēriņa kredīts

Kā jau iepriekš minēts, patēriņa kredīts ir viens no populārākajiem ilgtermiņa kredīta veidiem. To iespējams saņemt gan bankās, gan pie nebanku kredītdevējiem – aizvien biežāk gan patēriņa kredīti ir tieši nebanku kredītdevēju pārziņā, kuri piedāvā vidēja lieluma naudas summas biežāk nepieciešamo lielo pirkumu iegādei un pakalpojumu saņemšanai. Saņemt patēriņa kredīta pakalpojumu no nebanku kredītdevēja ir izdevīgi arī tāpēc, ka nereti patēriņa kredītu ir iespējams noformēt daudz ātrākā laikā, nekā to spēj izdarīt bankas, turklāt bieži vien arī kredīta līgumu ir iespējams noformēt tiešsaistē.

Piemēram, Incredit klientiem piedāvā aizņemties salīdzinoši lielas patēriņa kredīta summas, un līgumu ir iespējams noformēt arī tiešsaistē, taču klientu pieteikumus un spēju aizņēmumu atdot izvērtē rūpīgāk, nekā, iespējams, ātro kredītu vai SMS kredītu uzņēmumi, kuri darbības uzsvars ir uz ātru aizdevuma noformēšanu.

Patēriņa kredīts piemērots situācijām, kad jāveic labiekārtošanas darbi, piemēram, mājokļa kosmētiskais remonts vai nepieciešams iegādāties kādu lielāku preci – mēbeles, sadzīves iekārtas, virtuves vai vannasistabas iekārtu. Tāpat patēriņa kredīts piemērots plānotu vai neplānotu pakalpojumu – ceļojumu izdevumu, medicīnas pakalpojumu vai, piemēram, automašīnas remonta – apmaksai.

bankas karte

Kredītlīnija

Kredītlīnija ir elastīgs kredīta veids ar apmaksas termiņu līdz pat vairākiem gadiem, bet arī ar iespēju to atmaksāt ātrāk. Būtiskākais faktors, ar kuru kredītlīnija atšķiras no patēriņa kredīta ir tas, ka kredīta procenti jāmaksā tikai par iztērētajiem līdzekļiem, nevis par visu pieejamo kredītlimitu.

Kredītlīnija daļēji līdzinās banku piešķirtajām kredītkartēm – tas ir aizdevums ar noteiktu pieejamās naudas summu (kredītlimitu), taču ne stingri noteiktu kredīta atmaksas grafiku. Kredītlīnija var kalpot kā “drošības spilvens” neparedzētām situācijām, jo kredītlīniju ir iespējams izmantot tad, tad kad tas ir nepieciešams, kā arī iespējams brīvi izvēlēties, cik lielu naudas summu izmantot.

Atšķiras patēriņa kredītā un kredītlīnijā pieejamās summas. Piemēram, Incredit klientiem piedāvā patēriņa kredītu līdz 10 000 eiro, savukārt, kredītlīnijā pieejami līdz 2000 eiro, ar katram klientam individuāli noteiktu limita summu. Tāpat, patēriņa kredīts būtībā ir paredzēts situācijām, kad jāveic vienreizējs maksājums konkrētam mērķim, turklāt patēriņa kredīta gadījumā kredīta summa, atmaksas termiņš un procentu likme ir noteikta un nemainīga.

kredīts dažādiem mērķiem

Kredītlīnijas priekšrocības aizņemoties no Incredit

  • Kontrole pār kredītlīnijas izmantošanu un atmaksas termiņiem;
  • Procentu maksājumus jāveic tikai par tām dienām, kurās ir izmantota nauda no kredītlīnijas;
  • Iespējams izvēlēties, vai iztērēto summu no kredītlīnijas atmaksāt vienā vai vairākos maksājumos;
  • Iespējams atkārtoti aizņemties papildsummu kredītlīnijas ietvaros;
  • Naudu no kredītlīnijas iespējams netērēt vispār, bet izmantot tikai neparedzētu situāciju gadījumā, kad steidzami nepieciešami papildu naudas līdzekļi;
  • Līgums tiek noslēgts BEZ MAKSAS uz visu kredītlīnijas darbības periodu;
  • Aizņemoties pirmo reizi līdz 500 eiro pirmās 30 dienas ar 0% likmi.

ofisa darba galds

Kā noformēt kredītlīniju?

Kredītlīniju iespējams noformēt jebkurā Incredit kreditēšanas centrā visā Latvijā vai tiešsaistē, aizpildot pieteikumu un apstiprinot to ar Smart ID, eParaksts vai ar 0.01 eiro bankas pārskaitījumu. Kredītlīnijas limitu iespējams atmaksāt 50 mēnešu laikā vai ātrāk.

Lai noformētu kredītlīniju:

  • ir jābūt Latvijas pastāvīgajam iedzīvotājam vecumā no 21 līdz 70 gadiem (kredīta termiņa beigās);
  • ar deklarētu dzīvesvietas adresi Latvijas Republikā;
  • nepieciešams konts kādā no Latvijas bankām;
  • jābūt regulāriem ienākumiem, kas ļauj atmaksāt kredītu.

Kredītlīnijas atlikuma summu iespējams noskaidrot, nosūtot SMS no sava kredītlīgumā reģistrētā tālruņa numura uz Incredit tālruņa numuru 22131000 ar tekstu: “atlikums”, jebkurā Incredit kreditēšanas centrā vai zvanot pa tālr. 67199100.

Kā noformēt patēriņa kredītu?

Arī patēriņa kredītu iespējams noformēt jebkurā Incredit kreditēšanas centrā visā Latvijā vai tiešsaistē, aizpildot pieteikumu un apstiprinot to ar Smart ID, eParaksts vai vai ar 0.01 eiro bankas pārskaitījumu. Patēriņa kredīts privātpersonām ir no 100 eiro līdz 4 999 eiro ar atmaksas termiņu līdz 72 mēnešiem, un no 5 000 eiro līdz 10 000 eiro ar atmaksas termiņu līdz 84 mēnešiem.

Lai saņemtu patēriņa kredītu:

  • ir jābūt Latvijas pastāvīgajam iedzīvotājam vecumā no 21 līdz 70 gadiem (kredīta termiņa beigās);
  • ar deklarētu dzīvesvietas adresi Latvijas Republikā;
  • nepieciešams konts kādā no Latvijas bankām;
  • jābūt regulāriem ienākumiem, kas ļauj atmaksāt kredītu;
  • kredīta saņemšanai būs nepieciešama pase vai ID karte.

portatīvas dators

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja šovasar nepieciešams aizdevums ceļojuma izdevumu segšanai vai sadzīves iekārtu iegādei, vajadzīgo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Taču, ja nepieciešams finansiāls “drošība spilvens” neparedzētām situācijām, iespējam pieteikties Incredit kredītlīnijai.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Patēriņa kredīts vai kredītlīnija: kas jazina, pirms aizņemies!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas