Viss, kas Tev jāzina par kredītu refinansēšanu jeb pārkreditāciju

Kā notiek kredītu refinansēšana, un kādās situācijās tā ir nepieciešama? Lasi, lai uzzinātu visu nepieciešamo par kredītu apvienošanu!

Šajā rakstā atbildēsim uz svarīgākajiem jautājumiem par kredītu refinansēšanu jeb pārkreditāciju, kā arī par kredītu apvienošanu, kas ir viens no pārkreditācijas veidiem. Ja esi situācijā, kad, iespējams, varētu būt nepieciešama kredītu refinansēšana, lasi tālāk, un atrodi atbildes uz visiem svarīgajiem jautājumiem!

puzle

Kas ir kredītu refinansēšana?

Īsumā: kredīta refinansēšana ir esošā kredīta aizstāšana ar aizdevumu citā kredītiestādē ar izdevīgākiem noteikumiem. Nepieciešamība izvēlēties citas kredītiestādes pakalpojumus esošo kredītsaistību nokārtošanai var rasties situācijā, kad cita kredītiestāde piedāvā konkrētajam kredītņēmējam labvēlīgākus nosacījumus, kurus esošajā finansiālajā situācijā ir vienkāršāk izpildīt. Būtībā, kredītu refinansēšana ir savu personīgo finanšu sakārtošana, lielākas kontroles iegūšana pār savu finanšu plūsmu, izvēloties izdevīgākos sadarbības nosacījumus kredītiestādē. Tāpat līdzīgu apsvērumu dēļ kredītņēmējiem vērts apsvērt kredītu apvienošanu: ja ir aizņēmumi no vairākām kredītiestādēm, visbiežāk gan finansiāli izdevīgāk, gan ērtāk ir visus maksājumus apvienot vienā maksājumā citai kredītiestādei. Apvienojot kredītus, iespējams iegūt zemāku procentu likmi un kopumā labākus atmaksas nosacījumus.

vīrietis pie datora

Kādās situācijas vērts apsvērt kredītu refinansēšanu?

Kredītu refinansēšana var būt finansiāli izdevīgākais solis vairākās situācijās:

  1. Ja cita kredītiestāde piedāvā būtiski izdevīgākus nosacījumus – kredītņēmēja vajadzībām piemērotāku atmaksas grafiku un/vai zemākas procentu likmes. Līdzīgi apsvērumi ir spēkā arī gadījumā, ja kredītiestāde nepiekrīt kredītņēmēja izteiktajai vēlmei mainīt procentu likmes veidu vai kādu no citiem aizdevuma nosacījumiem (piemēram, kredīta summu vai aizdevuma atmaksas termiņu), kuru izpildīt piedāvā cita kredītiestāde;
  2. Ja kredītiestāde piemēro augstu komisijas maksu par kredītņēmēja iniciēto līguma grozījumu veikšanu.
  3. Ja kredītņēmējs vēlas kredītu atmaksāt lēnāk – ilgākā laika periodā, jo pašreizējais maksājumu apmērs ir lielāks, nekā personīgo finanšu plūsma to pieļauj;
  4. Ja, kā jau iepriekš minējām, kredītņēmējam ir aizņēmumi vairākās kredītiestādēs, un izdevīgāk atmaksāt tos visus vienai kredītiestādei, apvienojot.

baltas durvis

Kāds ir kredīta refinansēšanas process?

Lai veiktu kredīta refinansēšanas procesu, nepieciešams sagatavot un noformēt dažādus dokumentus. Vispirms jāsazinās ar izvēlēto kredītiestādi, kur plānots refinansēt kredītu, un jāsniedz visa tās prasītā informācija – precīzi un atbilstoši patiesībai. Kredīta refinansēšanu un kredītu apvienošanu piedāvā dažādas kredītiestādes, piemēram, uzņēmums Incredit, kurš piedāvā kredītu apvienošanai pieteikties tiešsaistē. Pieteikuma aizpildīšanas laikā kredītiestāde prasīs norādīt kredīta atlikumu, citas saistības, darba vietu un ienākumus, un citus būtiskus faktus. Tāpat, uzņēmums Incredit 10 000 eiro summas robežās piedāvā apvienot neierobežotu līgumu skaitu.

Pēc tam, kad izvēlētā kredītiestāde piekritusi veikt pārkreditāciju un piešķirt aizdevumu, klientam jāinformē līdzšinējā kredītiestāde par plānoto kredīta refinansēšanu. Izvēlētās kredītiestādes – refinansētāja pienākums ir sagatavot vienošanos starp klientu un jauno aizdevēju, vai, atkarībā no situācijas, starp klientu, jauno un līdzšinējo aizdevēju.

Pēc jaunā līguma parakstīšanas iepriekšējās kredītsaistības tiek dzēstas.

orandžs

Kā pārliecināties, ka refinansēšana ir izdevīgs solis?

Tā kā kredīta refinansēšanas iemesls ir finansiāls ieguvums, būtiski saprast, vai refinansēšana konkrētajā gadījumā patiešām ir izdevīgs solis. Pirmkārt, jāsalīdzina esošā un potenciālā jaunā aizdevuma izmaksas un tā atmaksas nosacījumi – visa atmaksas termiņa laikā. Tas sevī ietver arī pašas refinansēšanas izmaksas, tostarp, komisijas maksu par jaunā līguma sagatavošanu, noformēšanu un saskaņošanu.

kredītu refinansēšana

Otrkārt, rūpīgi jāpārliecinās par to, vai izmantojot refinansēšanas pakalpojumu citā kredītiestādē, netiks pārkāpts kāds no iepriekšējā līguma noteikumiem, kā rezultātā var nākties samaksāt soda naudu. Piemēram, jānoskaidro, vai soda nauda netiks piemērota par kredīta pirmstermiņa atmaksu, ņemot vērā, ka kredīta refinansēšanu veicošā kredītiestāde uzreiz atmaksās visu kredīta summu iepriekšējam aizdevējam. Tomēr bieži ir arī situācija, kad izvēlētā kredītiestāde naudu pārskaita klientam, un pienākums dzēst saistības ar iepriekšējo kredītiestādi vai kredītiestādēm ir pašam.

online pirkums

Kādi nosacījumi jāizpilda, lai kvalificētos kredīta refinansēšanai?

Nosacījumi, kuri jāizpilda, lai kvalificētos kredīta refinansēšanai, atkarīgi no konkrētās kredītiestādes, tāpēc, pirms pieteikties kredīta refinansēšanai, vērts apzināt vairāku kredītiestāžu piedāvājumus. Pirms izskatīt kredīta refinansēšanas pieteikumu un pieņemtu lēmumu par labu konkrētā aizdevuma refinansēšanai, kredītiestāde ņem vērā vairākus būtiskus faktoru. Tiek izvērtēti prasītāja pašreizējie ienākumi, kredītvēsture (vairāk par kredītvēsturi un tās ietekmi uz aizņēmuma saņemšanu var uzzināt rakstā “Iespēja saņemt aizdevumu un kredītvēsture: kas par to jāzina?”), esošās kredītsaistības un līdzšinējā aizdevumu atmaksas disciplīna. Tāpat kredītiestādei ir tiesības noteikt prasības pret kredītprasītāja minimālo ienākumu līmeni, pieprasīt ķīlu vai noteikt maksimālo kredītu skaitu gadījumā, ja tiek iesniegta prasība par kredītu apvienošanu.

Situācijā, kad jāatmaksā viens vai vairāki kredīti, var šķist, ka situācija jau tā ir gana sarežģīta, taču tieši pārkreditācija parasti ir ērtākais risinājums, kas palīdz ne tikai mazināt stresu par aizdevuma atdošanu un termiņiem, bet arī ietaupīt. Pārkredītācijas process ir ātrs un vienkāršs – būtiski ir izvēlēties īsto kredītiestādi – partneri, kurš palīdzēs ar situācijai piemērotāko risinājumu!

cūciņas krājkase

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja apsver veikt esošā kredīta pārkredītāciju vai vairāku aizņēmumu apvienošanu, ir iespēja vērsties pie uzņēmuma Incredit, kura piedāvājumu klāstā ir pārkreditācijas un kredītu apvienošanas pakalpojums. Incredit piedāvā pārkreditācijas pakalpojumu par summu no 100 līdz 10 000 eiro, ar kredīta termiņu līdz 84 mēnešiem.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Viss, kas Tev jāzina par kredītu refinansēšanu jeb pārkreditāciju
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas