Kā izveidot finanšu drošības spilvenu?

Drošības spilvens ir naudas līdzekļu uzkrājums, kas ir domāts neplānotiem izdevumiem vai ārkārtas finanšu situācijām. Tas varētu būt automašīnas remonts, mājokļa remonts, rēķini par ārstēšanos, ienākumu sarukums vai to zudums.

Dažādi pētījumi liecina, ka liela daļa cilvēku neveido uzkrājumus negaidītām situācijām. Piemēram, SEB pētījuma rezultātā atklājās, ka 38% jauniešu vecumā no 18 līdz 25 neveido drošības spilvenu. Savukārt Citadeles pētījums liecina, ka tikai 10% Latvijas iedzīvotājiem ir drošības spilvens trīs līdz četru mēnešalgu apmērā.

Esam apkopojuši padomus, kas palīdzēs izveidot drošības spilvenu un būt gataviem jebkurām negaidītām situācijām.

finanšu aprēķini

5 soļi drošības spilvena izveidošanai

Jebkura lieluma uzkrājumu veidošana ir vieglāka, ja varat regulāri atlikt naudu. Tas ir viens no ātrākajiem veidiem, kā panākt, ka uzkrājums pieaug.

Izveidojiet budžetu

Pirmais solis, kas jāveic, plānojot naudas lietas, ir budžeta veidošana. Budžets parādīs, cik daudz un kādām kategorijām tērējat naudu, kādus izdevumus ir iespējams samazināt un kādu summu varat regulāri iemaksāt krājkontā.

Visbiežāk cilvēki atturas no uzkrājumu veidošanas, jo liekas, ka brīvu līdzekļu šim nolūkam nav. Budžets ir instruments, kas palīdzēs pārskatīt un stabilizēt jūsu finansiālo stāvokli.

Lai izveidotu budžetu:

  • aprēķiniet visus neto ienākumus;
  • izrakstiet visus izdevumus, ieskaitot aizdevumu un apdrošināšanas maksājumus;
  • pārskatiet, kādus izdevumus ir iespējams samazināt.

Sākt veidot drošības spilvenu var no mazām summām, kaut vai no 10 EUR mēnesī. Aplūkojiet savus izdevumus un izlemiet, no kā ir iespējams atteikties, lai katru mēnesi atliktu 10 EUR? Piemēram, vai jūs varat ietaupīt, atsakoties no nevajadzīgiem pakalpojumiem? Vairāk par šo tēmu lasiet mūsu rakstā “Kā taupīt naudu”.

Nosakiet, cik lielam jābūt drošības spilvenam?

Konkrēts mērķis palīdzēs jums saglabāt motivāciju, tādēļ ieteicams noteikt konkrētu summu, kuru vēlaties uzkrāt. Nav vienota viedokļa par to, cik lielam jābūt rezerves uzkrājumam. Jūs varat padomāt par biežākajiem neparedzētajiem izdevumiem, kas jums ir bijuši pagātnē, un par to, cik daudz tie ir izmaksājuši. Tas var palīdzēt jums noteikt, cik lielam jābūt uzkrājumam.

Bieži vien finanšu eksperti iesaka uzkrāt summu trīs līdz sešu mēnešalgu apmērā. Latvijas eksperts personīgo finanšu jomā Kaspars Peisenieks aicina veidot uzkrājumu sešu mēnešu izdevumu nevis ieņēmumu apmērā.

Izveidojiet regulāru iemaksu veikšanas sistēmu

Viens no vienkāršākajiem veidiem veikt regulāras iemaksas uzkrājumam ir automātisku pārskaitījumu izveide. Uzstādīt automātisko maksājumu varat savā internetbankas kontā. Izvēlēties sev piemērotāko maksājumu plānu: mazākas summas iemaksa reizi nedēļā vai lielākas summas iemaksa reizi mēnesī, piemēram, algas dienā.

puķu pods ar naudu un augu

Pakāpeniski palieliniet regulāras iemaksas

Laika gaitā palieliniet summu, ko iemaksājat rezerves fondā, par 1% vai citu jums piemērotu summu. Kad sākat veikt uzkrājumu ar nelielām iemaksām un pakāpeniski tās palielināt, jūs gandrīz nemanāt, ka jūsu budžets kaut kā mainās.

Saglabājiet neparedzētus ienākumus

Ja saņemat prēmiju vai naudas dāvanu, vismaz daļu no šiem negaidīti gūtajiem ienākumiem ieguldiet drošības spilvenā. Pie negaidītiem ienākumiem var attiecināt arī nodokļu atmaksu, mantojumu, naudas balvu konkursā vai loterijā. Ja saņemat algas palielinājumu, ieteicams arī šo starpību vai vismaz tās daļu iemaksāt krājkontā.

Izmantojiet digitālo krājkasi

Digitālā krājkase ir pakalpojums, ko piedāvā bankas. Katru reizi, kad norēķināties ar karti, maksājuma summa tiek noapaļota un starpība tiek ieskaitīta jūsu krājkontā. Summas nav pamanāmas, un ilgākā laika posmā uzkrājas ievērojama summa. Parasti tas ir bezmaksas pakalpojums, ko var pieslēgt savā internetbankas kontā.

Kur glabāt uzkrājumu?

Ir vairāki varianti, kur un kā glabāt savu drošības spilvenu.

Skaidrā naudā. Visvienkāršākais veids ir glabāt naudu skaidrā naudā mājās. Tomēr tas nav drošākais veids, jo mājās nauda nav pasargāta no nelaimes gadījumiem un zādzības.

Krājkontā. Krājkonts ir ērts un drošs veids rezerves fonda glabāšanai. Atsevišķs konts uzkrājumiem neļaus iztērēt naudu impulsīviem pirkumiem. Tajā pašā laikā nauda vienmēr ir pieejama vajadzības gadījumā. Daudzas bankas izmaksā gada procentu likmes par naudas glabāšanu krājkontā.

Investīcijās. Uzkrājumus var ieguldīt vairākos aktīvu veidos: vērtspapīros, nekustamā īpašumā, dārgmetālos, mākslas priekšmetos utt. No vienas puses, šādā veidā jums ir iespēja naudu vairot. No otras puses, vienmēr pastāv risks, ka aktīvu vērtība saruks un naudu zaudēsiet. Vēl viens trūkums ir tas, ka vajadzības gadījumā nauda nebūs pieejama uzreiz.

Termiņnoguldījumā. Šis variants ir piemērots tiem cilvēkiem, kuriem jau ir izveidots drošības spilvens, un viņi meklē veidu to droši uzglabāt. Termiņnoguldījums paredz noteiktās summas noguldījumu uz atsevišķa konta uz noteiktu laika periodu. Par naudas glabāšanu termiņnoguldījumā bankas maksā procentus, kas atkarīgi no noguldījuma termiņa: jo ilgāks termiņš, jo lielāks procents. Papildu iemaksas un izmaksas nav iespējamas, un par līguma laušanu pirms termiņa var tikt piemērota soda nauda.

eiro banknotes

Drošības spilvens un inflācija

Inflācija ir process, kura rezultātā samazinās naudas vērtība un ievērojami palielinās dažādu preču cenas. Inflācija samazina arī uzkrājumu vērtību. Piemērs: pirms gada veidojāt drošības spilvenu 3000 EUR apmērā, kas sedz jūsu ģimenes trīs mēnešu izdevumus. Gada laikā cenas palielinājās, un tagad jūsu ģimenes mēneša izdevumi ir nevis 1000 EUR, bet jau 1500 EUR. Tas nozīmē, ka esošais drošības spilvens sedz nevis triju, bet divu mēnešu izdevumus.

Pasargāt uzkrājumus no inflācijas nav iespējams. Ja naudas vērtība samazinās, tas attiecas arī uz drošības spilvenu. Labās ziņas ir tādas, ka jums jau ir iekrāta summa un atliek tikai kompensēt starpību.

Kā to izdarīt?

  1. Pārskatiet savu budžetu. Tagad ir īstais laiks analizēt, kā tieši ir mainījušies jūsu izdevumi. Kurās kategorijās tērējat vairāk? Vai jums ir pieslēgti nevajadzīgi pakalpojumi, no kuriem varat attiekties? Vai jums ir iespēja palielināt ienākumus?
  2. Nosakiet jaunu optimālo drošības spilvena apmēru. Kādi ir jūsu ikmēneša izdevumi, ņemot vērā cenu kāpumu? Kāda ir rezerves fonda kopējā vēlamā summa? Atgriezīsimies pie iepriekš minētā piemēra. Izdevumi ir palielinājušies par 500 EUR, kas nozīmē, ka jāiekrāj vēl 1500 EUR, lai segtu trīs mēnešu izdevumus ārkārtas situācijā.
  3. Optimizējiet izdevumus un sāciet krāt. Te paliek spēkā jau minētie soļi: sāciet ar mazu summu, ko varat atļauties, pakāpeniski to palieliniet, izmantojiet digitālās krājkases iespējas un negaidītus ieņēmumus arī ieguldiet savā drošības spilvenā.

Ekonomikas svārstības var likt justies nomācoši, taču, izveidojot sev piemērotu stratēģiju, varēsim pārvarēt jebkuras grūtības. Atcerieties, ka inflācija ir īslaicīga, bet labi finanšu paradumi saglabājas uz visu mūžu.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kad nepieciešami papildus naudas līdzekļi, bet vēl nepaspējāt izveidot savu finanšu drošības spilvenu, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas