Kā pareizi taupīt naudu?

Kā tērēt mazāk naudas? Ir pasākumi, ko varat veikt, lai kontrolētu savas finanses un mazinātu finansiālo stresu.

Pirmais solis ir noskaidrot, vai jūsu ienākumi sedz visus pašreizējos izdevumus. Izdevumu palielināšanās vai ienākumu samazināšanās parasti nozīmē dzīvesveida maiņu. Jo ātrāk jūs pārskatīsiet savas mājsaimniecības vai personīgo budžetu, jo vairāk iespēju jums būs, un ilgtermiņā jūsu finansiālais stāvoklis uzlabosies.kalkulators

Izveidojiet budžetu

Budžets ir ienākošo un izejošo līdzekļu plāns noteiktam laika periodam, piemēram, mēnesim vai gadam. Tas palīdz taupīt naudu un plānot, kādas summas varat atvēlēt no kopējiem mēneša ienākumiem dažādiem izdevumiem, piemēram, pārtikai un uzkrājumiem, ieguldījumiem un parādu atmaksai. Veidojot budžetu, ir svarīgi aprēķināt ienākumus un izdevumus, kas pārskatāmā veidā parādīs, vai iekļaujaties budžetā un kādus uzdevumus varētu samazināt.

Aprēķiniet neto ienākumus

Neto ienākumi ir kopējie ienākumi, no kuriem ir atskaitīti nodokļi un valsts sociālās obligātās iemaksas. Ja strādājat algotu darbu, šīs iemaksas visbiežāk veic darba devējs, jūs saņemat neto algu uz rokas. Ja esat ārštata darbinieks, darbuzņēmējs vai pašnodarbinātais, par nodokļiem un sociālajām iemaksām jādomā pašiem. Iesakām ierakstīt jūsu līgumus un atalgojumus žurnālā, lai palīdzētu pārvaldīt neregulārus ienākumus.

Izrakstiet izdevumus

Izdevumu uzskaite un iedalīšana kategorijās var palīdzēt jums noteikt, kam tērējat visvairāk naudas un kur būtu visvieglāk ietaupīt. Vispirms uzskaitiet savus fiksētos izdevumus: īri, komunālos maksājumus un maksājumus par automašīnu, kredītu maksājumus. Pēc tam uzskaitiet mainīgos izdevumus – tos, kas katru mēnesi var mainīties, piemēram, pārtikas preces, degviela un izklaide.

Izvēlēties ērtāko izdevumu uzskaites veidu: pierakstus uz papīra, Excel failā vai arī mobilo aplikāciju. Cenšaties visus izdevumus fiksēt uzreiz, tādējādi tas neaizņems daudz laika un jūs neko neaizmirsīsiet pierakstīt.

Kad visas izdevumu kategorijas būs izrakstītas, jūs redzēsiet, kādām kategorijām var tērēt mazāk naudas.

Nosakiet mērķus

Sastādiet sarakstu ar saviem īstermiņa un ilgtermiņa finanšu mērķiem. Mērķu noteikšana palīdzēs motivēt jūs ievērot budžetu: ir vieglāk atteikties no kārtējās kafijas līdzņemšanai, zinot, ka ietaupītā nauda palīdzēs uzkrāt atvaļinājumam.

Īstermiņa mērķiem vajadzētu būt sasniedzamiem aptuveni viena līdz trīs gadu laikā. Par šādiem mērķiem varētu būt drošības spilvena izveide vai kredītu atmaksa. Ilgtermiņa mērķiem, piemēram, uzkrājumiem pensijai vai bērna izglītībai, var būt nepieciešami gadu desmiti.

Kā taupīt naudu uz dažādām izdevumu kategorijām?

Izdevumu samazināšana var nozīmēt nelielu paradumu maiņu, lai laika gaitā ietaupītu vairāk, vai dažos gadījumos diezgan lielas pārmaiņas, kas ļauj uzreiz gūt labumu. Aplūkosim vairākas kategorijas, uz kurām var ietaupīt naudu, kā arī veidus, kā to darīt.


Kā samazināt izdevumus pārtikai?

Pārtika ir viena no galvenajām katras mājsaimniecības izdevumu kategorijām. Ir vairāki veidi ietaupīt naudu uz pārtikas.

pārtikas grozs

1. Ierobežojiet ēšanu ārpus mājas. Tas attiecas ne tikai uz vakariņām restorānos, bet arī uz ēdiena pasūtīšanu uz mājām, kā arī uz mazākiem tēriņem, tādiem kā kafija līdzņemšanai.

Piemērs: ja katru rītu, ejot uz darbu tērējat 3,00 EUR kafijai, nedēļā tie ir 15 EUR, mēnesī – ap 60 EUR, gadā – ap 790 EUR. Risinājums: vērts padomāt par kafijas aparāta iegādi mājai. Atkarībā no kafijas automāta tipa, to var iegādāties sākot no 50 EUR.

2. Brauciet uz veikalu ar sarakstu. Tas palīdzēs atturēties no impulsīviem pirkumiem. Pētījumi liecina, ka pirkumu saraksts palīdz samazināt izdevumus pārtikai līdz pat 30%. Lai sastādītu pirkumu sarakstu, ieteicams vispirms saplānot ēdienreizes: nākamajām dažām dienām, nedēļai vai pat mēnesim.

3. Izmantojiet pārtikas piegādi. Iepirkšanās tiešsaitē arī palīdz izvairīties no neieplānotiem pirkumiem, kā arī ietaupīt naudu degvielai, jo nav jābrauc uz veikalu pašiem.

4. Izmantojiet lojalitātes programmu iespējas. Daudzi pārtikas veikali piedāvā lojalitātes programmas. Programmas ietvaros var saņemt atlaides noteiktām preču kategorijām, uzkrāt virtuālo naudu, ar kuru vēlāk varēs norēķināties par pirkumiem, kā arī saņemt atlaides pie partneriem.

5. Sekojiet līdzi akcijām. Lai nepalaistu garām jaunākos izdevīgus piedāvājumus, piesakieties reklāmas e-pastiem no veikaliem vai sekojiet sociālajiem tīkliem. Ejot uz veikalu, var paņemt reklāmas bukletu.

6. Pērciet lielākos daudzumos. Dažādas preces, tādus kā makaronus un graudaugus, kā arī konservētus produktus, ir izdevīgāk pirkt lielākos apjomos. To var darīt akciju laikā vai iepirkties tādos veikalos, kā Promo Cash and Carry.

7. Samaziniet pārtikas atkritumus. Pārtikas izšķiešana ir naudas izšķiešana. Pērciet pārtiku ar ilgāku derīguma termiņu, glabājiet produktus pareizi, izmantojiet saldētus un konservētus produktus. Dariet visu iespējamo, lai netērētu naudu pārtikai, kuru jūs neapēdīsiet.

Kā samazināt izdevumus degvielai?

Degvielas patēriņu ietekmē divi faktori: transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis un tā ekspluatācijas apstākļi. Ir vairāki veidi, kā samazināt degvielas patēriņu un ietaupīt naudu. Zemāk atradīsiet vienkāršākos veidus.

degvielas uzpilde

1. Jūsu vadīšanas stils var būtiski ietekmēt degvielas izmaksas. Jo agresīvāk braucat, jo vairāk degvielas patērē jūsu auto. Tādēļ ieteicams strauji neieskrieties un arī strauji nebremzēt, braukt pēc iespējas viendabīgāk.

2. Pērciet kvalitatīvas riepas un sekojiet līdzi spiedienam. Pētījumi rāda, ka ja riepas ir piepumpētas 50% no ieteicamā spiediena, auto var patērēt līdz pat 10% vairāk degvielas. Tādēļ ieteicams pārbaudīt riepu spiedienu ik pēc 500-1000 km vai reizi mēnesī. Arī riepu platumam ir nozīme: pārāk platas riepas palielina degvielas patēriņu, tāpēc ieteicams izvēlēties jūsu mašīnai optimālo riepu platumu.


3. Veiciet regulāru spēkrata tehnisko apkopi. Pareizi noregulēts dzinējs var palīdzēt samazināt degvielas patēriņu vidēji par četriem procentiem. Tādēļ ieteicams savlaicīgi mainīt tehniskus šķīdumus, kā arī veikt profilaktiskās apskates sertificētos servisos.

4. Plānojiet maršrutu. Cenšaties izvēlēties brīvākus ceļus un pēc iespējas izvēlēties stundas, kad mašīnu plūsma ir mazāka. Bieža bremzēšana un ieskriešanās palielina degvielas patēriņu.

5. Samaziniet auto svaru. Smagāka mašīna patērē vairāk degvielas. Izņemiet nevajadzīgās lietas no bagāžnieka. Padomājiet par jumta bagāžnieka vai velo turētāja noņemšanu – ar tiem auto patērē līdz 1,5 litriem degvielas uz 100 km vairāk.

6. Sekojiet līdzi degvielas uzpildes staciju akcijām. Piemēram, Virši DUS piedāvā 0,07 centu atlaidi degvielai brīvdienās ar klientu karti. Neste DUS piedāvā 0,05 centu atlaidi, norēķinoties ar mobilo aplikāciju, kā arī brīvdienās. Circle K DUS ir lojalitātes programma, kas sniedz dažādas atlaides atkarībā no tā, cik daudz uzpildāt miles degvielu.

*Norādītās akcijas ir spēkā 2022. gada novembrī.

7. Apsveriet domu nomainīt savu iekšdedzes dzinēja auto pret elektroautomobili. gada novembrī Eiropas Savienības valstu vides ministri vienojās par benzīna un dīzeļa automašīnu pārdošanas apturēšanu līdz 2035. gadam. Gaidāms, ka degvielas cenas tikai kāps, tādēļ ir vērts padomāt par elektroauto iegādi. Pašlaik Latvijā ir iespējams saņemt valsts atbalstu jauna elektromobiļa iegādei līdz pat 4500 EUR apmērā.

Kā taupīt uz rēķiniem?

Rēķini ir vēl viena kategorija, kurai tiek tērēta diezgan liela budžeta daļa. Diemžēl mēs nevaram ietekmēt cenu pieaugumu, taču varam ietekmēt enerģijas, ūdens un siltuma patēriņu.

Kā taupīt elektrību?

  1. Izvēlēties energoefektīvas spuldzītes. Ekonomiskās spuldzes ietaupa līdz pat 80% elektroenerģijas un kalpo līdz 15 reizēm ilgāk nekā parastās.
  2. Pērkot jaunu tehniku, pievērsiet uzmanību marķējumam. “A+”, “A++” un “A+++” klases sadzīves tehnika būtiski palīdzēs samazināt elektrības rēķinus.
  3. Atslēdziet televizorus, datorus un citas ierīces no elektrotīkla, kad neizmantojiet tos. Gaidīšanas režīma enerģija var sastādīt līdz pat 10% no vidējā mājsaimniecības gada elektroenerģijas patēriņa. Šim nolūkam var izmantot rozetes ar taimeri.
  4. Turiet elektroierīces atstatus citu no citas. Nenovietojiet elektroierīces blakus citu citai vai arī tieši pie sienas! Jo lielāka būs gaisa cirkulācija ap elektroierīci, kad tā tiek darbināta, jo mazāks elektroenerģijas patēriņš.
  5. Optimizējiet ēdiena gatavošanu. Tā vietā, lai gatavotu maltīti katru dienu, gatavojiet divām dienām. Tādējādi nākamajā dienā ēdiena sildīšanai tērēsiet mazāk elektrības, nekā gatavošanai. Gatavojot cepeškrāsnī vai uz elektriskās plīts, tos var izslēgt 10 minūtes pirms ēdiens ir pilnīgi gatavs, jo pēc izslēgšanas siltums paliek vēl 10 minūtes.

Kā taupīt ūdeni?

  1. Uzstādiet aeratorus uz krāniem. Aerators ir uzgalis, ko uzskrūvē uz krāna, un tas sajauc ūdeni ar gaisu. Tādējādi ūdens spiediens nemainās, taču ūdens patēriņš var samazināties līdz pat 50%.
  2. Ielādējiet pilnas veļas un trauku mazgāšanas mašīnas. Tas palīdzēs ietaupīt arī elektroenerģiju.
  3. Aizveriet krānu, kad tīriet zobus, mazgājat matus vai ziepējat rokas. Tādējādi var ietaupīt aptuveni 40 litrus ūdens dienā.
  4. Pārbaudiet, vai nav noplūdes no krāniem un caurulēm. Ja nepieciešams, nomainiet krānu blīves, novērsiet noplūdi un nomainiet vecās sarūsējušās caurules pret plastmasas caurulēm.
  5. Dārzeņus, augļus un zaļumus mazgājiet bļodā ar ūdeni, nevis zem krāna, un pēc vajadzības noskalojiet zem tekoša ūdens.

Kā taupīt uz apkures?

  1. Izmantojiet termoregulatorus: tie seko līdzi temperatūrai telpā un automātiski ieslēdz un izslēdz apkures sistēmu.
  2. Uzstādiet optimālo temperatūru. Temperatūras samazināšana pat par 1°C, palīdz ietaupīt līdz 6% no siltumenerģijas patēriņa.
  3. Neatstājiet logus ziemas vēdināšanā uz ilgu laiku – tādā veidā jūs tērējat daudz siltuma. Efektīvāk ir kārtīgi izvēdināt telpas 2–4 reizes dienā.
  4. Neaizklājiet radiatorus: nežāvējiet uz tiem veļu, izvēlaties piemērota garuma aizkarus.

istabas interjers

Dažādi naudas taupīšanas veidi

Kad esat optimizējuši regulāros pamatizdevumus, var pievērsties neregulāriem izdevumiem.

48 stundu likums

Ja radās vēlme nopirkt kādu dārgāku preci, piemēram, viedtālruni, nogaidiet 48 stundas. Divu dienu laikā paspēsiet apsvērt visus par un pret, izlemt, vai tiešām jums šī prese ir nepieciešama, kā arī pārskatīt savu budžetu un izlemt, vai pirkums tajā iekļaujas. Ja pēc divām dienām vēl joprojām domājat par pirkumu un varat to atļauties, varat droši braukt iepirkties. 

Atsakieties no nevajadzīgiem pakalpojumiem

Izpētiet pakalpojumus, kurus izmantojat. Piemēram, izvērtējiet, vai jums ir nepieciešams TV pieslēgums. Cik bieži jūs skatāties televīziju? Mūsdienās daudzi vairāk izmanto interneta iespējas un skatās raidījumus YouTube. Ja televīziju skatāties reizi pusgadā, ir vērts atteikties no nevajadzīgā pakalpojuma. Tas pats attiecas uz tādiem servisiem kā Spotify un Netflix: apsveriet, cik bieži izmantojat abonētos pakalpojumus un vai varat no tiem atteikties.

Pērciet kvalitatīvus apģērbus

Kvalitatīvi apģērbi maksā dārgāk, taču kalpo ilgāk. Sadaliet izstrādājuma cenu ar aptuveno valkāšanas reižu skaitu. Kvalitatīvu apģērbu valkāsiet ilgāk, tāpēc ilgtermiņā tas ir ekonomiskāk nekā iegādāties lētus apģērbus reizi sezonā.

Apvienojiet kredītus

Pārkreditācija ļauj apvienot vairākus kredītus vienā līgumā un atmaksāt parādus ar izdevīgākiem nosacījumiem. Kredītu apvienošanas procesā ir iespēja pārskatīt procentu likmi, ikmēneša maksājuma summu un izvēlēties piemērotāku datumu. Kredītu apvienošana ļaus arī optimizēt ģimenes vai personīgo budžetu.

Sadarbība ar Incredit

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esi nonācis situācijā, kur nepieciešams izmantot kredītu apvienošanas pakalpojumu, piesakies šī pakalpojuma saņemšanai uzņēmumā Incredit. Incredit saviem klientiem piedāvā kredītu apvienošanas iespēju ar summu līdz pat 15 000 eiro, turklāt ātrās pārbaudes pieteikumu tiešsaistē iespējams aizpildīt 3 minūšu laikā!

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas