10 ieteikumi, kā mājoklī samazināt elektrības patēriņu

Laikā, kad elektroenerģijas cenas turpina augt, ir īstais brīdis ar vienkāršiem paņēmieniem samazināt elektrības patēriņu: seko 10 piedāvātajiem ieteikumiem!

Droši vien tikai retais šobrīd nesatraucas par pieaugošajiem komunālo pakalpojumu rēķiniem, un apkures sezonu gaida bez bažām: enerģijas krīze Eiropā ir diemžēl būtiski ietekmējusi arī Latviju. Tāpēc ir īstais brīdis proaktīvi rīkoties, lai mājoklī samazinātu elektrības patēriņu, ko nereti iespējams panākt ar pavisam vienkāršu ieradumu maiņu. Lasi tālāk, un noskaidro, kādiem ieteikumiem vērts sekot, lai samazinātu ikmēneša elektrības rēķinu!

liela spuldze

1. Noregulē temperatūru ledusskapī un saldētavā

Visvairāk elektrības patērē tās ierīces, kuras regulē gaisa temperatūru – ražo siltumu vai veic atvēsinošu funkciju, un ledusskapis ir viens no lielākajiem elektrības patērētājiem, jo atrodas nepārtrauktā darba režīmā. Tā elektroenerģijas patēriņš ir patiesi iespaidīgs – ledusskapja izmantotais enerģijas daudzums var sasniegt par 30% no mājokļa kopējā elektrības patēriņa. Jo zemāka temperatūra ledusskapim iestatīta, jo vairāk enerģijas aizies tās uzturēšanai, tāpēc vienkāršākais veids, kā samazināt ledusskapja darbināšanas izmaksas, ir noregulēt tā dzesēšanas temperatūru uz augstāku. Nereti temperatūra automātiski noregulēta uz pārāk zemu (piemēram, -25°C saldētavā), bet optimāla temperatūra ledusskapī ir +3°C un saldētavā -15°C.

2. Samazini ūdens temperatūru boilerī

Boileris ir ceturtais lielākais elektroenerģijas patērētājs mājoklī – ūdens uzsildīšana tajā var veidot pat līdz 17% mājokļa kopējā elektrības patēriņa. Lai samazinātu elektrības patēriņu, boilera sildīšanas temperatūru ieteicams samazināt uz 60°C, kas ir optimāla temperatūra ikdienā nepieciešamajam siltajam ūdenim. Protams, elektrību taupīs ne tikai zemāka ūdens temperatūra, bet arī samazināts siltā ūdens patēriņš – ūdeni var taupīt vannas vietā mazgājoties dušā, un lietojot trauku mašīnu, kur ūdens tiek izmantots optimāli.

duša

3. Ja pienācis laiks mainīt plīti – izvēlies augstākas klases ierīci!

Elektroenerģijas patēriņš, lietojot elektriskās un indukcijas plīts virsmas, kā arī cepeškrāsnis, var sasniegt pat līdz 28% no kopējā enerģijas patēriņa mājoklī. Vasara ir lieliski piemērots laiks svaigu dārzeņu un augļu baudīšanai – pat vakariņās vasarā labi garšos svaigi salāti, ne ilgstoši cepeškrāsnī cepti ēdieni. Izmanto iespēju ietaupīt elektroenerģiju! Savukārt, ja pienācis laiks padomāt par jaunas plīts iegādi, izvēlies augstākas klases sadzīves tehniku – enerģijas patēriņš būs daudz mazāks, un pirkums ātri vien atmaksāsies!

4. Izslēdz televizoru!

Šo padomu – “Izslēdz televizoru!” var uztvert divējādi. Ja ikdienā bieži skaties televizoru, mēnesī tas var patērēt tikpat daudz elektrības kā veļas mašīna! Tāpēc ir vērts apsvērt ieradumu maiņu – un televizoru skatīties mazāk. Nereti ieradums ir nevis aktīvi skatīties kādu televīzijas programmu, bet gan ļaut, lai televizors kļūst par nepārtraukto fona “troksni” pēcpusdienās un vakaros, kas ir ne tikai nevajadzīgi, bet arī traucē fokusēties uz citām nodarbēm. Savukārt, ja negribi mainīt savus televīzijas patēriņa ieradumus, televizoru ieteicams vismaz neatstāt ieslēgtu gaidīšanas režīmā, kā arī pilnībā atslēgt to no elektrības posmos, kad ilgstoši neesi mājās.

ieslēgt televizoru

5. Mazgājot veļu, izvēlies īsās mazgāšanas programmas

Arī veļas mazgājamā mašīna patērē daudz elektroenerģijas, un patērētais enerģijas daudzums ir tieši atkarīgs no tā, cik bieži un ilgi veļas mašīna tiek darbināta. Lai ietaupītu, kad iespējams, izvēlies īsās veļas mazgāšanas programmas un zemāku mazgāšanas temperatūru. Tajās mājsaimniecībās, kur izvēlēts dinamiskais elektrības tarifs (zemāka cena par patēriņu ārpus aktīvajām elektroenerģijas lietošanas stundām), vēlams veļas mazgāšanu atlikt uz vēliem vakariem. Tāpat, mazgājot drēbes, pārliecinies, ka veļas mašīna ir pilna, bet ne pustukša vai pārbāzta. Ūdens sildīšanā pustukšai vai pilnai veļas mašīnai tiks patērēts vienāds enerģijas daudzums, bet pārbāztai vairāk. Taču, jo mazāk drēbes mazgāsi vienā veļas mazgāšanas reizē, jo biežāk nāksies darbināt veļas mašīnu.

6. Izvēlies veļas žāvējamo dēli veļas žāvētāja vietā

Veļas žāvētājs patērē salīdzinoši daudz elektroenerģijas, tāpēc, ja ir iespēja, žāvē drēbes uz veļas žāvējamā dēļa. Ja dzīvo privātmājā vai dzīvoklī ar balkonu, vari žāvētāju vasarās iznest ārā – tā drēbes ne tikai ātri būs sausas, bet gaisa peldē tās arī žūstot iegūs patīkamāku aromātu un ilgāk saglabās svaiguma sajūtu.

drēbju kārtošana

7. Iemet žāvētāja tenisa bumbiņu

Ja tomēr nav iespējas izmantot veļas žāvējamo dēli, iemet veļas žāvētājā tenisa bumbiņu! Patiešām! Ja veļas žāvētājā būs bumbiņa, tad veļa izžūs ātrāk, jo žāvēšanas laikā bumbiņa atdalīs drēbju kārtas citu no citas, tādējādi ļaujot siltajam gaisam tām labāk piekļūt un tās ātrāk izžāvēt. Jo ātrāks žāvēšanas process, jo mazāk enerģijas tiks patērēts!

patēriņa kredīts

8. Kad neizmanto ierīces, atvieno tās no kontaktligzdas

Nelielās elektriskās ierīces mūs bieži maldina, jo tās šķietami patērē pavisam maz elektroenerģijas. Taču ir vērts par tām aizdomāties – un neatstāt kontaktligzdām pievienotus telefonu vai portatīvo datoru lādētājus tad, kad netiek lādētas ierīces. Bieži vien vairāki lādētāji mājoklī ir pieslēgti kontaktligzdām cauru diennakti, un ilgtermiņā elektrības patēriņš ir daudz lielāks, nekā patiesībā nepieciešams.

telefona uzlāde

9. Turi elektroierīces atstatus citu no citas

Mazs, bet vienkārši izpildāms ieteikums – nenovieto elektroierīces blakus citu citai vai arī tieši pie sienas! Jo lielāka būs gaisa cirkulācija ap elektroierīci, kad tā tiek darbināta, jo mazāks elektroenerģijas patēriņš!

10. Parūpējies par siltumizolāciju

Ja mājoklī izmanto elektrisko apkuri vai gaisa kondicionierus, temperatūras uzturēšana telpā var sastādīt vairāk, nekā 40% no elektrības patēriņa mēnesī. Ziemā elektrības patēriņu mazinās mājoklim piemērota siltumizolācija, bet vasarā – nodrošināšanās pret tiešu saules staru iekļūšanas mājoklī. Ja telpas nebūs nodrošinātas ar siltumizolāciju, gan atdzisušais, gan sasildītais gaiss tiks nelietderīgi palaists atmosfērā.

atpūta pie kamīna

Ja ikdienas elektroenerģijas patēriņš tāpat noved pie pārāk augstām elektrības izmaksām, privātmāju īpašniekiem ir vērts apsvērt saules paneļu ierīkošanu. Tas ir ne tikai ilgtermiņa ieguldījums izmaksu samazināšanā, bet arī lielisks risinājums mūsdienās, kad rūpēm par vidi vajadzētu būt mūsu visu prioritāšu saraksta augšgalā. Saules paneļi nereti tiek izmantoti gan kā enerģijas avots nomaļās vietās, kur enerģijas apgāde ir problemātiska, gan arī privātmājās, kuru īpašnieki izlēmuši par labu šīs ilgtermiņā izdevīgākās, atjaunojamās un videi draudzīgās enerģijas izmantošanai. Vairāk par saules paneļu ierīkošanu un izdevīgumu varat uzzināt rakstā “Saules paneļi privātmājai: vai un kad atmaksājas to ierīkošana?

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nepieciešams aizdevums augstākas klases energoefektīvāku sadzīves iekārtu iegādei, vajadzīgo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (5 balsojumi)
10 ieteikumi, kā mājoklī samazināt elektrības patēriņu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas