8 padomi, kā novērst problēmas ar aizdevuma atmaksu

Aizdevums ir viens no finanšu instrumentiem, kas var palīdzēt grūtā dzīves situācijā. Piemēram, kad jums nepieciešams apmaksāt medicīnas rēķinus vai iegādāties jaunu veļas mazgājamo mašīnu, jo vecā pēkšņi salūza. Pirms aizņemties aizdevumu, vienmēr jāizvērtē savas iespējas to atmaksāt. Ja esat nonācis grūtā finansiālā situācijā, ir lietderīgi zināt, ko varat darīt. Šajā rakstā aplūkosim galvenos soļus, kas palīdzēs jums izvairīties no problēmām aizdevuma atmaksāšanā un nodrošinās finansiālo stabilitāti.

sieviete ar dokumentiem

1. Plānojiet savu budžetu

Pirmais solis, lai veiksmīgi atmaksātu aizdevumu, ir budžeta plānošana. Tas palīdzēs novērst situāciju, ka jūs nespēsiet atmaksāt aizdevumu. Lai sastādītu budžetu, jāveic šādi pamatsoļi:

  1. nosakiet savus ikmēneša ienākumus;
  2. saskaitiet visus savus ikmēneša izdevumus. Nosakiet galvenās izdevumu kategorijas, piemēram, mājoklis, pārtika un transports;
  3. analizējiet, kurus izdevumus var samazināt.

Ir vērts atcerēties, ka budžets ir regulāri jāpārskata. Tā ir jūsu finanšu sistēma, un jūs varat to koriģēt pēc saviem ieskatiem. Pirms kredīta ņemšanas analizējiet savu budžetu, lai saprastu, cik daudz brīvas naudas jums ir katru mēnesi. Tas palīdzēs saprast, kādu maksimālo ikmēneša summu jūs varat maksāt aizdevuma atmaksai.

budžeta plānošana

2. Izvēlieties pareizo aizdevuma veidu

Pirms iesniedzat pieteikumu aizdevuma saņemšanai, padomājiet, kāda veida aizdevums jums ir nepieciešams. Ja pērkat dzīvokli, piemērots būs hipotekārais kredīts. Ja pērkat automašīnu – auto kredīts vai līzings. Ja jums ir neparedzēti izdevumi, visticamāk, jums būs nepieciešams patēriņa kredīts. Dažādiem aizdevumiem ir atšķirīgi noteikumi un nosacījumi. Jūsu uzdevums ir izvēlēties piemērotāko. Izpētiet dažādu organizāciju piedāvājumus, lai izvēlētos izdevīgāko variantu.

Vairāk par aizdevumu veidiem lasiet mūsu rakstā "Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums – kas jāzina, lai aizņemtos?".

3. Izvēlēties aizdevēju

Šis ir svarīgs solis. Latvijā aizdevumus var izsniegt gan bankas, gan nebanku organizācijas. Galvenā atšķirība starp banku un nebanku aizdevumiem ir maksimālā aizdevuma summa, kā arī atmaksas termiņš – parasti bankām ir garāki atmaksas termiņi. Turklāt ir organizācijas, kas piedāvā ātros kredītus salīdzinoši nelielām summām ar īsu atmaksas termiņu.

Izvēlieties uzticamu aizdevēju. Latvijā darbojas Kredītiestāžu likums, kas nosaka, ka jebkurai kredītiestādei pirms darbības uzsākšanas ir jāsaņem licence. Tāpēc pārbaudiet, vai aizdevējam ir oficiāla licence finanšu pakalpojumu sniegšanai. Nebanku kredītiestādēm licences izsniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Oficiālajā tīmekļa vietnē var apskatīt to organizāciju sarakstu, kurām ir derīga licence.

Vairāk par dažādiem kredītiestāžu veidiem lasiet mūsu rakstā "Bankas un nebanku kredītdevēji – kas jāzina patērētājam par tirgu?".

palielināmais stikls

4. Pirms līguma parakstīšanas iepazīstieties ar aizdevuma noteikumiem un nosacījumiem.

Pirms parakstāt aizdevuma līgumu, rūpīgi izlasiet tā noteikumus un nosacījumus. Uzmanīgi izlasiet informāciju par procentu likmēm, atmaksas termiņiem un kavējuma maksām. Pārliecinieties, ka saprotat visas nianses un visas iespējamās izmaksas, kas saistītas ar aizdevumu. Noteikumu un nosacījumu izpratne palīdzēs jums izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem nākotnē.

5. Izveidojiet drošības spilvenu

Neviens nav pasargāts no neparedzētiem apstākļiem. Finanšu drošības spilvens var būt rezerves plāns finanšu krīžu gadījumā. Jūsu drošības spilvena lielumu varat noteikt paši, taču eksperti norāda, ka ieteicamais drošības spilvena lielums ir summa, kas vienāda ar sešu mēnešu izdevumiem.

Lai uzzinātu vairāk par to, kā izveidot drošības spilvenu, izlasiet "Kā izveidot finanšu drošības spilvenu?".

patēriņa kredīts

6. Izstrādājiet plānu “B”

Neatkarīgi no tā, vai jums ir vai nav drošības spilvens, pirms ņemat aizdevumu, padomājiet par plānu gadījumam, ja nonākat situācijā, kad nevarat atmaksāt aizdevumu. Viena no iespējām ir izmantot pārkreditēšanas pakalpojumu. Ja jums ir vairāki līgumi ar dažādiem uzņēmumiem, varat tos apvienot vienā līgumā ar izdevīgākiem nosacījumiem.

Daudzas kredītiestādes piedāvā dažādas iespējas, lai risinātu situācijas, kad klienti nespēj veikt ikmēneša maksājumus. Piemēram, tās nodrošina kredīta brīvdienas un pagarina līguma termiņu. Pirms aizdevuma pieteikuma iesniegšanas noskaidrojiet, kādu atbalstu var sniegt aizdevējs, ja pēkšņi nespējat atmaksāt kredītu.

krājkase cūciņa

7. Sekojiet līdzi savai finansiālajai situācijai

Finanšu situācija var mainīties, tāpēc ir vērts regulāri analizēt savu budžetu. Iespējams, jūsu alga ir palielinājusies, un tādā gadījumā jūs varat izmantot starpību, lai atmaksātu aizdevumu. Ja jūsu ienākumi ir samazinājušies, ir vērts pārskatīt savu budžetu un noteikt, kurus izdevumus var samazināt, lai izvairītos no kredīta parādu rašanās.

8. Izvairieties no vairāku aizdevumu ņemšanas

Katrs aizdevums ir ne tikai iespēja iegūt papildu finansējumu, bet arī nozīmē, ka jums ir jāiegulda daļa no saviem ikmēneša ienākumiem, lai to atmaksātu. Pēc iespējas izvairieties no vairāku aizdevumu ņemšanas, jo īpaši – no jauna kredīta ņemšanas, lai atmaksātu jau esošo aizdevumu. Aizdevumu nosacījumi var atšķirties, un katram nākamajam aizdevumam var būt augstāka procentu likme. Turklāt kredītu kavējumi negatīvi ietekmē jūsu kredītvēsturi. Ja esat nonācis grūtā situācijā, izmantojiet pārkreditēšanas iespēju vai aizdevēja īpašos nosacījumus šādiem gadījumiem.

čeku iesniegšana 

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kad nepieciešami papildu naudas līdzekļi, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Svarīgi zināt, lai izvairītos no problēmām
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas