6 padomi par kredītiem: kas jāņem vērā, ņemot kredītu?

Kredīts var būt noderīgs instruments dažādu izdevumu finansēšanai, sākot no dzīves apstākļu uzlabošanas līdz mācību maksas segšanai. Tomēr pirms kredīta ņemšanas ir jāizvērtē visi riski un jāpieņem apzināts lēmums. Šajā rakstā atradīsiet sešus padomus par kredītiem, kas palīdzēs jums izsvērt visus "par" un "pret", apsvērt iespējas un pieņemt apzinātu lēmumu par kredīta ņemšanu.

Apsveriet, cik liela summa jums ir nepieciešama

Pieņemot lēmumu par aizdevumu, jums jānosaka, cik daudz vēlaties aizņemties. Jums var rasties kārdinājums ņemt aizdevumu par lielāku summu, nekā jums nepieciešams. Ja, piemēram, vasarā iegādājaties jaunu automašīnu, var rasties ideja paņemt lielāku aizdevumu, lai iegādātos papildu ziemas riepas. Ir svarīgi aizņemties tikai tik lielu summu, cik jums nepieciešams. Iespējams, ka pēc dažiem mēnešiem jūs atradīsiet citu veidu, kā iegādāties ziemas riepas. Piemēram, pārskatīsiet savu budžetu un veidosiet uzkrājumu šim pirkumam. Tāpēc ir ieteicams novērtēt savu budžetu un aprēķināt, cik daudz naudas jums patiešām ir nepieciešams.

eiro banknotes

Ņemiet vērā savu kredītreitingu

Kredītreitings ir rādītājs, ko bankas un kredītiestādes izmanto, lai novērtētu kredītņēmējus. Tas ietekmē jūsu iespējas saņemt aizdevumu un jūsu kredītlimitu — maksimālo summu, ko varat saņemt, piesakoties aizdevumam.

Jūsu kredītreitingu ietekmē vairāki faktori. Svarīgākais no tiem ir jūsu kredītvēsture, kas norāda, kādus aizdevumus un par kādu summu esat ņēmuši iepriekš un kā esat tos atmaksājuši. Ir svarīgi, lai jūs savlaicīgi atmaksātu visus savus parādus. Vairāk par savu kredītreitingu un to, kā to uzzināt, lasiet mūsu rakstā "Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?".

Nosakiet, kāda veida kredīts jums ir nepieciešams

Ir vairāki kredītu veidi, kas pieejami dažādiem mērķiem. Atšķiras ne tikai maksimālās summas, bet arī nosacījumi: atmaksas termiņi, procenti un citi.

Galvenie kredītu veidi:

Īstermiņa vai ātrais aizdevums: parasti šāda veida aizdevumi ir nepieciešami neparedzētiem izdevumiem. Tas var būt pēkšņi salūzušas automašīnas remonts, jaunas ierīces iegāde, ja vecā ir salūzusi, vai neatliekama medicīniskā palīdzība. Tos var noformēt dažu minūšu laikā, un jums nav jādodas uz banku — to var izdarīt attālināti.

Kredītkarte vai kredītlīnija var aizstāt šādu aizdevumu. Kredītlīniju ir ērti izmantot, kā drošības spilvenu: jūs varat to izmantot tieši tajā brīdī, kad jums ir nepieciešami papildu līdzekļi. Kredītlīniju var saņemt, piemēram, no Incredit.

Patēriņa kredīts parasti ir nepieciešams, ja plānojat lielu pirkumu — jaunu gaisa kondicionieri, remontu vai ārstēšanos. Atšķirībā no īstermiņa aizdevuma patēriņa kredītu var paņemt par lielāku summu un uz ilgāku termiņu. Tā kā atmaksas termiņš var būt 12 mēneši vai ilgāks, aizdevēji rūpīgāk izvērtē aizņēmējus.

patēriņa kredīts

Auto kredīts ir ilgtermiņa aizdevums lietotas automašīnas iegādei, ko nebanku kreditēšanas iestādes visbiežāk piedāvā kā īpašu aizdevuma veidu. Piemēram, Incredit ir iespējams saņemt aizdevumu līdz 15 000 eiro apmērā automašīnas iegādei, turklāt naudu kontā saņemsiet uzreiz un automašīnu varat izvēlēties 60 dienu laikā pēc aizdevuma saņemšanas.

Līzings ir aizdevuma veids, kad jūs iegādājaties preci, bet tā tiek uzskatīta par kredītiestādes īpašumu līdz aizdevuma atmaksai. Līzingu bieži izmanto, lai iegādātos automašīnu.

Hipotekārais kredīts ir mājokļa kredīts, kurā jūs aizņematies naudu no bankas ar noteiktu procentu likmi, un atmaksāšanas nodrošinājums ir jūsu nekustamais īpašums: māja, dzīvoklis, zemes gabals.

Studiju kredīts vai studentu kredīts ir ilgtermiņa aizdevums no bankas, lai samaksātu studiju maksu (studiju kredīts) vai segtu ikdienas dzīves izdevumus (studentu kredīts).

Vairāk par to, kā izvēlēties pareizo aizdevuma veidu, lasiet mūsu rakstā "Kādu aizdevumu izvēlēties un kā to saņemt?”.

monētas stabiņā

Precizējiet informāciju par komisijām

Pirms kredīta ņemšanas noskaidrojiet informāciju par komisijas maksām un citām papildu maksām. Tās varētu būt:

  • aizdevuma izsniegšanas maksa;
  • pirmstermiņa atmaksas komisija;
  • soda nauda par kavētu atmaksu utt.

Pirms parakstāt aizdevuma līgumu, pārliecinieties, ka esat informēti par visām ar aizdevumu saistītajām maksām. Tas palīdzēs jums izvairīties no negaidītām izmaksām un pieņemt apzinātu lēmumu par to, vai aizņemties no konkrētās iestādes.

Meklējiet vislabākās procentu likmes

Izpētiet dažādu aizdevēju piedāvājumus un izvēlieties vislabākās aizdevuma likmes un nosacījumus. Jūs varat sākt ar tiešsaistes aizdevēju, kā arī banku un lielo kreditēšanas uzņēmumu izpēti. Meklējiet aizdevējus, kas piedāvā zemas procentu likmes, saprātīgas komisijas maksas un elastīgus atmaksas termiņus.

Turklāt kredītiestādes regulāri piedāvā akcijas, piemēram, iespēju ņemt aizdevumu ar samazinātu procentu likmi. Izmantojiet šo iespēju.

kalkulators

Sastādiet atmaksas plānu

Pirms ņemat aizdevumu, sastādiet atmaksas plānu. Pārliecinieties, ka skaidri saprotat atmaksas noteikumus, tostarp procentu likmi, ikmēneša atmaksas summu un atmaksas periodu. Pārdomāts atmaksas plāns palīdzēs jums izvairīties no finansiālām grūtībām un nodrošinās savlaicīgu aizdevuma atmaksu.

Lai izveidotu plānu, pārskatiet savu budžetu. Sekojiet līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem un pārliecinieties, ka varat savlaicīgi veikt aizdevuma maksājumus. Kavēti maksājumi var kaitēt jūsu kredītvēsturei un radīt papildu maksājumus soda naudas veidā.

Aizdevums var būt efektīvs veids, kā sasniegt jūsu finanšu mērķus. Lai pieņemtu apzinātu lēmumu, ir svarīgi izvērtēt savas iespējas un ņemt vērā iepriekš minētos padomus. Šādā veidā jūs varēsiet maksimāli izmantot aizdevuma iespējas, nekaitējot savam budžetam.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kad nepieciešami papildu naudas līdzekļi, bet vēl nepaspējāt izveidot savu finanšu drošības spilvenu, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
6 noderīgākie ieteikumi pirms noformēt kredītu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas