Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums – kas jāzina, lai aizņemtos?

Kādām dzīves situācijām piemērots īstermiņa un kādām - ilgtermiņa kredīts, un kas jāzina, pirms uzņemties kredītsaistības? Lasi Incredit sniegtos padomus!

Ja nepieciešams naudas aizdevums, iespējas ir vairākas – no nebanku kredītdevējiem iespējams saņemt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa aizņēmumu, kuri atšķiras ne tikai ar atmaksas termiņu, bet arī ar citiem nozīmīgiem faktoriem, kuri jāņem vērā, izvērtējot savu nepieciešamību. Lasi tālāk, uzzini faktus un saņem Incredit speciālistu padomus par sev piemērotākā aizņēmuma veida izvēli un faktoriem, kuri to ietekmē!

vīrietis domā

Kā īstermiņa kredīts atšķiras no ilgtermiņa kredīta?

Primārā atšķirība starp īstermiņa un ilgtermiņa kredītiem ir atmaksas termiņš: īstermiņa kredīti tiek izsniegti uz īsu laika posmu (tas var būt pat tikai viens mēnesis), savukārt, ilgtermiņa kredītu atmaksas termiņš ir vairāki mēneši vai pat gadi. Tāpat, pieejamās īstermiņa kredītu summas ir salīdzinoši nelielas – vairumā gadījumu maksimālā īstermiņa kredīta summa nepārsniedz pāris simtus eiro, turklāt parasti īstermiņa aizdevuma procentu likme ir augstāka, nekā ilgtermiņa aizdevumiem.

Ilgtermiņa aizdevumus piedāvā ne tikai bankas, bet arī daudzi nebanku kredītdevēji - tos izsniedz uz ilgāku laika posmu, un nereti iespējams aizņemties līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro. Ilgtermiņa kredītu nereti definē kā aizņēmumu, kurš jāatmaksā ilgākā posmā, nekā 12 mēneši. Tāpat, lielākās aizdevuma summas un ilgākā atmaksas perioda dēļ, kas nozīmē arī ilgākas kredītsaistības, aizdevēji rūpīgāk izvērtē aizņēmēja atbilstību kredīta izsniegšanai. Ir gadījumi, kad ilgtermiņa kredīts tiek izsniegts pret ķīlu.

banknote

Ilgtermiņa kredītu veidi

Nebanku kredītdevēji nereti piedāvā arī īpašus ilgtermiņa kredītu veidus populārāko vajadzību finansēšanai. Atšķiras arī dažādi ilgtermiņa kredītu formāti, kuri uzskaitīti un īsumā aprakstīti zemāk.

  • Auto kredīts ir ilgtermiņa kredīts mazlietota auto iegādei, kuru nebanku kredītdevēji visbiežāk piedāvā kā specifisku aizņēmuma veidu. Piemēram, aizņēmumu automašīnas iegādei līdz 10 000 eiro var saņemt arī no uzņēmuma Incredit, turklāt naudu iespējams iegūt uzreiz, bet auto izvēlēties 60 dienu laikā no kredīta saņemšanas brīža.
  • Auto līzings ir vēl viens aizņēmuma veids auto iegādei, tikai atšķirībā no auto kredīta auto līzinga ņēmējs uzreiz nekļūst par auto īpašnieku – tas uz aizdevuma atmaksas posmu saglabājas līzinga izsniedzēja īpašumā, bet kredītņēmēja īpašumā nonāk tikai pēc atmaksas veikšanas.
  • Kredītlīnija ir elastīgs aizdevuma veids, kura atmaksas periods var būt pat līdz vairākiem gadiem, taču to iespējams atmaksāt arī daudz ātrāk. Būtiskākā kredītlīnijas atšķirība no patēriņa kredīta ir tā, ka procenti jāmaksā tikai par iztērētajiem līdzekļiem, nevis par visu pieejamo kredītlimitu.

 

  • Pārkreditācija jeb kredītu apvienošana ir ilgtermiņa aizņēmuma forma, kur kredītņēmējs vairākas kredītsaistības apvieno vienā regulārajā maksājumā. Vairāk par šo specifisko ilgtermiņa kredīta formu iespējams uzzināt mūsu nesen publicētajā rakstā “Viss, kas Tev jāzina par kredītu refinansēšanu jeb pārkreditāciju”.
  • Hipotekārais kredīts ir banku izsniegts ilgtermiņa kredīta veids mājokļa iegādei, kura nodrošinājums ir nekustamais īpašums (visbiežāk pats mājoklis, kuru plāno iegādāties kredītņēmējs).
  • Studiju/ studējošā kredīts ir banku izsniegts ilgtermiņa kredīts mācību maksas (studiju kredīts) vai ikdienas izmaksu (studējošā kredīts) segšanai.

melni apavi

Kā izvērtēt, kurš aizdevuma veids situācijai atbilstošākais?

Kā, nonākot situācijā, kurā nepieciešams naudas aizdevums, operatīvi izvēlēties konkrētajam gadījumam piemērotāko kredīta veidu? Pirms lēmuma pieņemšanas izsver visus faktorus, kuri nosaka atšķirības starp kredītiem, kā arī savas vajadzības! Kādi faktori jāizskata?

1. Aizņēmuma mērķis

Aizdevums vienmēr tiek noformēts ar konkrētu mērķi – tas palīdzēs saprast, kurš kredīta veids ir situācijai piemērotākais. Daļai ilgtermiņa kredītu veidu izmantošanas mērķis ietverts jau pašā kredīta aprakstā (auto kredīts, hipotekārais kredīts, studiju kredīts), taču patēriņa kredītam var būt dažādi izmantošanas mērķi.

Īstermiņa kredīts ir aizdevuma veids, kuru parasti izvēlas steidzamu situāciju risināšanai, piemēram, medicīnas pakalpojumu apmaksai, automašīnas vai sadzīves ierīču remontam vai citu neatliekamu finansiālu saistību izpildīšanai. Savukārt, ilgtermiņa aizdevumus parasti izmanto lielāku ieceru realizēšanai, piemēram, automašīnas iegādei, mājokļa aprīkojuma iegādei vai mājokļa labiekārtošanas darbu veikšanai.

patēriņa kredīts

2. Nepieciešamā naudas summa

Lielā mērā kredīta veida izvēli ietekmēs arī nepieciešamās naudas summas apmērs – ja nepieciešama lielāka summa, jāizvēlas ilgtermiņa kredīts, taču ja summa ir neliela un ir vajadzīga pēc iespējas ātrāk, iespējams, piemērotāks būs īstermiņa kredīts.

3. Kredīta izmaksas

Svarīgi ir ņemt vērā ne tikai pašu kredīta summu, bet arī kredīta kopējās izmaksas, jo īstermiņa kredītiem parasti ir augstākas procentu likmes, nekā ilgtermiņa kredītiem. Piemēram, ja aizņēmuma mērķis ļauj izvēlēties ilgtermiņa kredītu, kuram kvalificējies kā kredīta ņēmējs, visdrīzāk, tā ir optimāla izvēle, jo kopējās kredīta izmaksas būs proporcionāli zemākas.

4. Ikmēneša maksājuma apmērs

Ilgtermiņa kredītu iespējams atmaksāt daudz ilgākā termiņā, savukārt, noformējot īstermiņa aizdevumu, gan aizņēmuma summa, gan procenti lielākajā daļā gadījumu jāatmaksā jau nākamā mēneša laikā. Sava spēja atdot aizņēmumu, protams, jāizvērtē jebkurā gadījumā, taču īstermiņa kredīta gadījumā risks ir lielāks, jo ar kredītu parasti tiek segti neplānoti finansiāli izdevumi, kurus, visdrīzāk, nav bijusi iespēja segt no konkrētajā mēnesī pieejamiem līdzekļiem. Tāpēc rūpīgi jāizvērtē, vai šāda iespēja būs nākamajā mēnesī.

5. Prasības kredīta noformēšanai

Atkarībā no plānotā aizņēmuma summas ilgtermiņa aizdevuma gadījumā kredītdevējs kredīta ņēmējām var prasīt nodrošinājumu, bet kredīta ņēmējam jebkurā gadījumā jāatbilst kredītdevēja noteiktajām prasībām. Aizdevēju interesēs kredīta ņēmēja kredītvēsture un tā prasībām atbilstoša maksātspēja, kā arī, iespējams, ir noteikti arī citi aizdevējam būtiski faktori. Vairāk par kredītdevēju nosacījumiem un kredītvēsturi var uzzināt rakstā “Iespēja saņemt aizdevumu un kredītvēsture: kas par to jāzina?

Savukārt, īstermiņa aizdevumi parasti tiek izsniegti bez ķīlas vai galvojuma. Šajā gadījumā būtu īpaši svarīgi pašam izvērtēt savas iespējas aizņēmumu atdot laikā.

dokumentu aizpildīšana

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nepieciešams ilgtermiņa kredīts, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Savukārt, ja apsver veikt esošā kredīta pārkredītāciju vai vairāku aizņēmumu apvienošanu, Incredit piedāvājumu klāstā ir pārkreditācijas un kredītu apvienošanas pakalpojums. Incredit piedāvā pārkreditācijas pakalpojumu par summu no 100 līdz 10 000 eiro, ar kredīta termiņu līdz 84 mēnešiem. 

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 2/5 (3 balsojumi)
Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums – kas jāzina, lai aizņemtos?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas