Īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums? Uzzini, kas Tev piemērotāks!

Lasi rakstu, lai uzzinātu, kādās situācijās piemērotāks īstermiņa, bet kādās - ilgtermiņa aizdevums! Iegūsti vērtīgus padomus no Incredit!

Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka vienīgā būtiskā atšķirība starp īstermiņa un ilgtermiņa aizņēmumiem izteikta jau to nosaukumā. Taču situācijās, kad nepieciešams aizņēmums, vērts par dažādajiem kredītu veidiem uzzināt vairāk, lai pieņemtu savai situācijai piemērotāko lēmumu. Tālāk rakstā Incredit speciālisti skaidro, kas raksturo īstermiņa un ilgtermiņa kredītus un to būtiskākās atšķirības, un apskata situācijas, kurās labāk piemērots viens vai otrs kredīta veids.

eiro banknotes

Kas ir īstermiņa aizdevums?

Īstermiņa aizdevumam, kā jau nosaukums liecina, raksturīgs salīdzinoši īss atmaksas periods – parasti līdz vienam gadam. Nereti atmaksas termiņi paredzēti vēl īsāki – ir īstermiņa aizdevumi, kuri tiek izsniegti uz laika periodu līdz 30 dienām. Tieši šī iemesla dēļ īstermiņa kredītā pieejamās summas ir salīdzinoši nelielas – no pāris simtiem līdz tūkstotim eiro. Parasti arī pieteikšanās īstermiņa kredītam ir ātrāka un vienkāršāka – nebanku kredītiestādes īstermiņa aizdevumus nereti piedāvā apstrādāt pat 15 minūšu laikā, jo, ņemot vērā salīdzinoši nelielās kredītu summas, netiek veikta padziļināta kredītvēstures pārbaude. Īstermiņa kredītiem parasti ir arī augstāka procentu likme, nekā ilgtermiņa kredītiem.

bitcoins

Kas ir ilgtermiņa aizdevums?

Termins “ilgtermiņa aizdevums” sevī ietver visai plašu pakalpojumu klāstu – tie principā ir visi aizdevumi, kuri tiek izsniegti uz laika posmu, kas ilgāks par vienu gadu (par aizdevuma veidiem pastāstīsim tālāk tekstā). Ilgtermiņa aizdevumus kopumā parasti raksturo zemāka procentu likme un zemāks ikmēneša maksājums, nekā īstermiņa aizdevumu – tas iespējams, jo tiek plašāk izvērtēta klienta spēja atmaksāt aizdoto summu ilgtermiņā. Ilgais termiņš nodrošina arī iespēju klientiem piedāvāt būtiski lielākas kopējas kredīta summas preču vai pakalpojumu iegādei.

nauda rokās

Ilgtermiņa aizdevuma veidi

Ilgtermiņa aizdevumi pieejami gan bankās, gan no nebanku kredītdevējiem, kuri nereti piedāvā dažādus kredītu veidus ar īpašiem nosacījumiem populārāko vajadzību finansēšanai.

  • Patēriņa kredīts ir viens no pieprasītākajiem ilgtermiņa kredīta veidiem, kurš tiek visplašāk izmantots. Patēriņa kredītu izmanto, piemēram, mājokļa remontam, labiekārtošanai, medicīnas pakalpojumu segšanai vai sadzīves tehnikas iegādei. Vairāk par patēriņa kredītu un tā saņemšanas nosacījumiem varat uzzināt rakstā “Svarīgākie nosacījumi, kas jāizpilda, lai saņemtu patēriņa kredītu”.
  • Auto kredīts ir ilgtermiņa kredīts mazlietota auto iegādei, kuru nebanku kredītdevēji visbiežāk piedāvā kā specifisku aizņēmuma veidu ar īpašiem, klientam draudzīgiem un izdevīgiem nosacījumiem. Piemēram, Incredit piedāvā aizņēmumu automašīnas iegādei līdz 10 000 eiro, un piedāvā īpaši elastīgus nosacījumus: naudu iespējams saņemt uzreiz, bet auto izvēlēties 60 dienu laikā no kredīta saņemšanas brīža un iegādāties no jebkura dīlera vai privātpersonas visā Latvijas teritorijā. Vairāk par auto kredītu bez pirmās iemaksas uzzināsiet rakstā “Auto bez pirmās iemaksas: piesakies izdevīgam auto kredītam!”.
  • Auto līzings ir vēl viens aizņēmuma veids auto iegādei, tikai atšķirībā no auto kredīta auto līzinga ņēmējs uzreiz nekļūst par auto īpašnieku – tas uz aizdevuma atmaksas posmu saglabājas līzinga izsniedzēja īpašumā, bet kredītņēmēja īpašumā nonāk tikai pēc atmaksas veikšanas. Vairāk par bezprocentu līzingu, tostarp, par līzingu auto nomai vai iegādei varat uzzināt rakstā “Bezprocentu līzings: kādās situācijās izdevīgs?”.
  • Kredītlīnija ir elastīgs aizdevuma veids, kura atmaksas periods var būt pat līdz vairākiem gadiem, taču to iespējams atmaksāt arī daudz ātrāk. Būtiskākā kredītlīnijas atšķirība no patēriņa kredīta ir tā, ka procenti jāmaksā tikai par iztērētajiem līdzekļiem, nevis par visu pieejamo kredītlimitu. Vairāk par Incredit piedāvāto kredītlīnijas pakalpojumu iespējams uzzināt šeit.
  • Pārkreditācija jeb kredītu apvienošana ir ilgtermiņa aizņēmuma forma, kur kredītņēmējs vairākas kredītsaistības apvieno vienā regulārajā maksājumā. Vairāk par šo specifisko ilgtermiņa kredīta formu iespējams uzzināt mūsu nesen publicētajā rakstā “Viss, kas Tev jāzina par kredītu refinansēšanu jeb pārkreditāciju”.
  • Hipotekārais kredīts ir banku izsniegts ilgtermiņa kredīta veids mājokļa iegādei, kura nodrošinājums ir nekustamais īpašums (visbiežāk pats mājoklis, kuru plāno iegādāties kredītņēmējs).
  • Studiju/ studējošā kredīts ir banku izsniegts ilgtermiņa kredīts mācību maksas (studiju kredīts) vai ikdienas izmaksu (studējošā kredīts) segšanai.

studenti

Kādos gadījumos izdevīgs īstermiņa, un kādos – ilgtermiņa kredīts?

Īstermiņa aizdevums jebkuros apstākļos jāizsver rūpīgi: tas, ka nepieciešama īstermiņa aizdevumam raksturīga summa vēl nenozīmē, ka šis noteikti ir izdevīgākais risinājums. Ir situācijas, kad aizdevums nepieciešams patiešām steidzami, bet aizņemoties īstermiņā īpaši rūpīgi jāizvērtē, vai aizdevumu būs iespējams laikus atdot. Īsais aizdevuma atdošanas laiks nozīmē, ka parasti tiek pielāgotas augstākas procentu likmes.

Ja ir skaidrs, ka ikmēneša maksājumus, kuri, iespējams, ir diezgan augsti, ir iespējams atļauties, un tas neietekmēs citus izdevumus ikdienas nepieciešamību segšanai, īstermiņa aizdevums var būt piemērotākais variants. Tikai šādā situācijā jācenšas ikmēneša budžetu plānot īpaši apdomīgi, jo maksājumu kavēšana īstermiņa kredītiem parasti nozīmē arī soda naudu, kas vēl vairāk palielina atmaksājamo summu.

Ilgtermiņa aizdevumu parasti uzskata par izdevīgāku naudas aizņemšanās veidu. Pirmkārt, izvēli par labu ilgtermiņa kredītam klients izdara, jo tas dod iespēju saņemt lielāku aizdevuma summu. Otrkārt, ilgtermiņa aizdevums sagādā krietni mazāk stresa un krietni mazāk ierobežo ikmēneša tēriņus. Tāpēc, situācijā, kad nav pārliecības, vai būs iespēja laikus atmaksāt īstermiņa kredīta augsto mēneša maksu, ieteicams izvēlēties ilgtermiņa kredītu ar lielāku atmaksas termiņu un ar tādu mēneša maksājumu, ko var atļauties.


Ilgtermiņa aizdevums principā ir kompromiss starp augstāku kopējo kredīta izmaksu uzņemšanos, bet zemāku un vieglāk izpildāmu mēneša maksājumu, kas ļauj īstenot sen iecerētu pirkumu. Izvēloties ilgtermiņa kredītu, ir pierādījies, ka klienti krietni retāk ir spiesti maksāt soda naudas par maksājumu kavēšanu.

Pirms aizņemties jebkādu summu un izvēlēties jebkādu aizņēmuma veidu, ir svarīgi vispirms aprēķināt, cik lielu summu ir nepieciešams aizņemties un kāds ir maksimālais mēneša maksājums, ko iespējams atļauties – tā var aprēķināt optimālo aizdevuma atmaksas termiņu. Šāda pieeja ļaus atrast kredīta piedāvājumu, kas būs visizdevīgākais, rodot līdzsvaru starp pieejamu mēneša maksājumu un izdevīgu kopējo atmaksājamo summu.

veiksmīgs darījums

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno mājokļa labiekārtošanu vai dzīvokļa remontu, bet tam šobrīd nevari atvēlēt brīvos līdzekļus, nepieciešamo summu vai daļu no tās vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas