Bezprocentu līzings: kādās situācijās izdevīgs?

Uzzini, kas ir bezprocentu līzings un kādos gadījumos visizdevīgāk noformēt šo pakalpojumu kādā no nebanku kredītiestādēm!

Gan bankas, gan nebanku kredītdevēji saviem klientiem piedāvā dažādus finanšu pakalpojumus. Viens no tiem ir bezprocentu līzings un ir situācijas, kurās tas klientam ir izdevīgs un vajadzībām atbilstošs risinājums. Lasi tālāk, lai uzzinātu vairāk par bezprocentu līzingu un situācijām, kurās līzings ir piemērotākais finanšu pakalpojums!

auto atslēga

Kas ir līzings?

Kas ir līzings, un kā tas atšķiras no kredīta un citiem finanšu pakalpojumiem? Līzings ir pakalpojums, kura rezultātā līzinga devējs ņēmējam nodot tiesības izmantot līzinga objektu apmaiņā pret līzinga līgumā noteiktajiem maksājumiem. Līzingā iespējams saņemt dažādas preces, un līzinga ietvaros pieejami trīs to finansēšanas veidi (kuri visbiežāk attiecas tieši uz automašīnas līzingu): finanšu, operatīvais un pilna servisa līzings.

Finanšu līzings paredz, ka klients līzinga periodā objektu no līzinga devēja izpērk, un līzinga perioda beigās kļūst par preces īpašnieku. Šajā situācijā atmaksas nosacījumi var būt divējādi. Viens veids ir līzinga periodā maksāt tikai amortizācijas vērtību, atlikušo automašīnas vērtību samaksājot līzinga perioda beigās, bet alternatīva ir jau līzinga līguma noslēgšanas laikā vienoties par to, ka reizē ar amortizācijas vērtību katru mēnesi tiks veikti arī automašīnas izpirkšanas maksājumi.

Operatīvais līzings jeb noma paredz, ka līzinga perioda laikā klients līzinga objektu pilnībā neizpērk, bet objekts tiek nodots klientam lietošanā līdz konkrētam termiņam. Šajā laika posmā klients regulāri maksā līgumā paredzēto summu – amortizācijas vērtību jeb nolietojuma summu. Operatīvā līzinga līgumam beidzoties, klients var izvēlēties spert vieno no tālāk minētajiem soļiem:

  • Pagarināt operatīvā līzinga līgumu, un turpināt veikt ikmēneša maksājumus;
  • Izmantot objekta izpirkšanas tiesības un kļūt par tā īpašnieku;
  • Atgriezt objektu līzinga devējam;
  • Nodot izpirkšanas tiesības trešajai personai.

Pilna servisa līzings ir savienojams gan ar finanšu, gan operatīvo līzingu, un no abiem pārējiem atšķiras ar to, ka tā ietvaros klients ne tikai saņem lietošanā līzinga objektu, bet tam ir iespēja izmantot arī citus līzinga devēja nodrošinātus pakalpojumus. Piemēram, ja līzinga objekts ir automašīna, tad pilna servisa līzingā var būt ietverta KASKO un civiltiesiskās apdrošināšanas veikšana, tehniskās apskates izmaksas, ikgadējās transporta līdzekļa nodevas un citi pakalpojumi. Šāds piedāvājums, lai gan tas sevī ietver lielāku ikmēneša līzinga maksājumu, lielā daļā gadījumu var būt līzinga ņēmējam ērtāks risinājums.

Visos aprakstītajos gadījumos spēkā ir nosacījums, ka klientam pieejams bezprocentu līzings.

auto iegāde

Kam un kādos gadījumos līzings ir izdevīgs?

Ir situācijas, kurās līzings ir piemērotāks un izdevīgāks finanšu pakalpojums, nekā kredīts. Jāņem vērā, ka visiem līzinga veidiem, neatkarīgi no maksāšanas nosacījumiem un klienta rīcības līguma perioda beigās, raksturīga viena īpatnība – līguma darbības periodā līguma objekts pieder līzinga devējam, nevis klientam. Jāņem vērā, ka ja līzingu izsniedz banka, nepieciešama pirmā iemaksa 10% apmērā no kopējās summas.

Bezprocentu operatīvais līzings primāri ir izdevīgs uzņēmumiem, kuri nereti ar tā starpniecību nomā uzņēmuma darbībai nepieciešamu tehniku vai darbinieku automašīnas. Optimāli tas ir lieliem uzņēmumiem, kuriem jānodrošina transports daudziem darbiniekiem – tas ir ne tikai finansiāli izdevīgāk, nekā automašīnu iegāde, bet arī tāpēc, ka līzinga saistību ietvaros izmantotie objekti neapgrūtina paša uzņēmuma aktīvu bilanci.

Tāpat bezprocentu līzings nereti ir izdevīgāks finanšu pakalpojums auto nomai, nekā automašīnas iegāde arī privātpersonām. Iemesli tam var būt dažādi. Iespējams, konkrēto auto vēlaties izmantot tikai noteiktu laika periodu, un pēcāk nomāt citu, jaunāku modeli vai arī automašīna nepieciešama tikai uz noteiktu laika posmu. Tāpat, izmantojot līzinga pakalpojumu iespējams savā rīcībā iegūt augstākas klases automašīnu, kura atbilst visām vēlmēm un vajadzībām. Tāpat nereti līzingu – šajā gadījumā, finanšu līzingu iespējams izmantot arī automašīnas iegādei – bet ar pieejamākiem nosacījumiem, nekā tad, ja auto iegādei tiek ņemts kredīts.

kredīts auto iegādei

Iespējams, ir klienti, kurus no finanšu līzinga attur apziņa, ka līguma periodā viņiem auto nepieder, bet faktiski tam ir nozīme tikai kontekstā ar līzinga līguma nosacījumiem. Jāņem vērā, ka tie, protams, var klientam uzlikt zināmus ierobežojumus, piemēram, kontekstā ar automašīnas nobraukumu, kādi nebūtu jāņem vērā, ja automašīna uzreiz nonāktu klienta īpašumā. Taču, konkrētos nosacījumus var izsvērt laikus, un novērtēt, vai operatīvā līzinga sniegtais ietaupījums un pieejamība sniedz lielākas priekšrocības, nekā, piemēram, iespēja neievērot ar operatīvā līzinga līgumu saistītus ierobežojumus.

Bezprocentu līzings pieejams arī iegādājoties sadzīves tehniku – uzņēmums PTA, piemēram, piedāvā 0% līzingu vairumam veikalā nopērkamo sadzīves tehnikas preču vērtībā virs 70 eiro. Piemēram, zīmola Candy CSOW44645TWE/2-S veļasmašīnu, kuras cena veikalā PTA ir 399,00 eiro, uzņēmums piedāvā iegādāties ar 0% līzingu līdz pat 10 mēnešiem! Tāpat ar tādiem pašiem nosacījumiem var iegādāties zīmola Samsung RB38T671DSA/EF ledusskapi, kura cena veikalā PTA ir 494,00 euro.

līguma parakstīšana

Bezprocentu līzinga priekšrocības

Bezprocentu līzingam ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar kredītu. Tam nav nepieciešama ķīla, turklāt, bezprocentu līzinga pieteikuma izskatīšana ir ātra, un parasti aizņem ne vairāk kā vienu dienu.

Tāpat, gadījumā ja līzinga objekts ir automašīna, ir vairākas priekšrocības, kuras gan sākotnējo iegādes/nomas procesu, gan automašīnas lietošanas procesu padara daudz vienkāršāku un ērtāku.

Pilna servisa līzinga gadījumā līzinga devējs noformē automašīnas KASKO un civiltiesisko apdrošināšanu, un klientam ir iespēja šos pietiekami lielos izdevumus segt pakāpeniski – pievienojot tos ikmēneša amortizācijas maksājumiem. Tāpat automašīnu nav nepieciešams noņemt no uzskaites, bet gadījumā, ja tas tomēr ir nepieciešams, arī ar šo procesu saistītos izdevumus sākotnēji segs līzinga devējs, tāpat pievienojot tos ikmēneša maksājumiem. Pilnā servisa līzinga pakalpojumi ietver arī auto remontdarbus.

Savukārt, ļoti izdevīgs ir nosacījums, ka gadījumā, ja automašīna cieš ceļu satiksmes negadījumā, līzinga devējs izsniedz klientam citu automašīnu uz remontdarbu veikšanas periodu.

Visbeidzot, operatīvais līzings ir elastīgs risinājums – klientam līdz pašām līzinga perioda beigām ir iespējams izsvērt, vai tas vēlas automašīnu paturēt savā īpašumā, vai, piemēram, atkārtot līzinga procesu, nomājot nu jau citu, jaunāku automašīnu.

naudas koks

Uzņēmums Incredit piedāvā saviem klientiem kredītu auto iegādei no 1000 eiro līdz 10000 eiro uz termiņu līdz 84 mēnešiem. Šo kredītu auto iegādei iespējams saņemt bez pirmās iemaksas, turklāt, auto ir iespējams izvēlēties 30-60 dienu laikā pēc kredīta piešķiršanas!

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties automašīnu, un tam nepieciešami papildu līdzekļi, Tev ir iespēja saņemt līzingu vai kredītu automašīnas iegādei no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Bezprocentu līzings: kādās situācijās izdevīgs?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas