7 padomi, ja plāno īrēt dzīvokli, kuram nepieciešams remonts

Kas jāizvērtē, pirms izlemt par labu īres dzīvoklim Rīgā, kurā nepieciešams veikt remontu? 7 ieteikumi pareizās izvēles izdarīšanai!

Mūsdienās, kad īres tirgū pieejami neskaitāmi piedāvājumi, dzīvokļu īpašniekiem, nosakot sava īpašuma īres cenu, rūpīgi jāizvērtē galvenie faktori, lai noteiktu atbilstošu summu, kura nav ne par augstu, ne par zemu. Šie faktori ir dzīvokļa platība, ēkas tips, dzīvokļa atrašanās vieta, dzīvoklī pieejamais aprīkojums un iekārtas, un, protams, arī dzīvokļa stāvoklis.

Tajā pašā laikā visi šie faktori jāizsver arī potenciālajam dzīvokļa īrniekam – cik liels dzīvoklis nepieciešams? Vai svarīgi, lai tas atrodas pilsētas centrā vai centra tuvumā, vai arī esi ar mieru apmesties dzīvoklī mikrorajonā? Vai dzīvoklim jābūt labi aprīkotam ar visām sadzīves iekārtām un mēbelēm, vai arī visas nepieciešamās iekārtas jau ir Tavā rīcībā, un plāno tās ņemt līdzi uz jauno īres dzīvokli?

Taču šoreiz rūpīgāk apskatīsim vienu no būtiskākajiem faktoriem – to, vai dzīvoklim, kuru plāno īrēt, ir nepieciešams remonts. Kuros gadījumos ir vērts izvēlēties īrēt remontējamu dzīvokli un uz cik pamatīgu remontu ir vērts “parakstīties”? Lasi tālāk!

balts suns

1. Īres cena

Pirmais solis, meklējot cenas ziņā pievilcīgu, bet remontējamu īres dzīvokli Rīgā, ir visu iesaistīto izmaksu salīdzināšana. Daļa dzīvokļu īpašnieku īres sludinājumos norāda ne tikai ikmēneša īres maksu, kuru vēlas saņemt, bet arī gada vidējo komunālo pakalpojumu (elektrības, gāzes, ūdens, apsaimniekošanas maksas) summu. Ja nopietni apsver kāda dzīvokļa īri, būtu svarīgi ne tikai zināt šo īpašnieka norādīto skaitli, bet pieprasīt, lai īpašnieks atsūta arī komunālo pakalpojumu rēķinu kopijas par pēdējo gadu (vismaz no aukstākā ziemas mēneša un arī no viena vasaras mēneša, kas ļautu aprēķināt vidējos rādītājus). Tādējādi būs skaidras kopējās dzīvokļa izmaksas vienā mēnesī.

2. Plānotais īres periods

Īrēt dzīvoklī, kurā plāno veikt vismaz daļēju remontu, finansiāli izdevīgi ir tikai tad, ja esi drošs, ka dzīvokli īrēsi ilgtermiņā. Šādā gadījumā ir iespējams “atpelnīt” dzīvokļa remontā ieguldīto naudu, jo ikmēneša īres summa remontējamiem dzīvokļiem ir būtiski zemāka, nekā izremontētiem dzīvokļiem. Ja īres ietaupījuma / remonta ieguldījuma aprēķinu veiksi, ņemot vērā konkrētu īres termiņu, ar kuru rēķinies, svarīgi par šo termiņu likumiski vienoties arī ar dzīvokļa īpašnieku un iekļaut to īres līgumā. Pretējā gadījumā vari kļūt par zaudētāju – būsi ieguldījis dzīvokļa remontā, taču īpašniekam var arī rasties vēlme izremontēto dzīvokli turpmāk izīrēt citam īrniekam par augstāku summu. Pārliecinies, ka esi drošībā!

balta istaba

3. Kosmētiskais vai kapitālais remonts

Remontu mērogs, intensitāte un ieguldītais laiks var būtiski atšķirties – tas atkarīgs gan no remontējamā dzīvokļa stāvokļa, gan arī tā, cik daudz vēlies un vari īsā laika posmā dzīvoklī ieguldīt. Izvēloties pamatīgi remontējamu dzīvokli, īres cenai jābūt patiešām zemai, lai ilgtermiņā atmaksātos darba, laika un naudas ieguldījums. Pēc dzīvokļa apskates vari vienoties ar dzīvokļa īpašnieku par remonta darbiem, kurus esi gatavs veikt un saskaņā ar kuriem varat arī kopīgi noteikt atbilstošu īres maksu. Nevairies “kaulēties” – remontējami īres dzīvokļi nereti to īpašniekiem ir pamatīgs slogs, jo komunālie maksājumi tāpat ir jāsedz, bet tos izīrēt parasti ir krietni sarežģītāk un tas prasa ilgāku laiku, nekā remontētu dzīvokļu gadījumā.

minimālisms interjerā

4. Papildu priekšrocības un dzīvokļa izpirkšana

Iepriekš minētā iemesla dēļ ir pat iespējama situācija, kurā dzīvokļa īpašnieks piekritīs dzīvokli izīrēt “par brīvu” – ja apņemies segt tikai komunālos maksājumus un veikt vismaz daļēju dzīvokļa remontu. Šāda vienošanās sniegtu dzīvokļa īpašniekam iespēju dzīvokli izīrēt izdevīgāk tālākā nākotnē, tāpēc arī šo variantu iespējams apspriest. Tāpat, ja zināms, ka īpašnieks dzīvokli labprāt pārdotu un ja Tu ilgtermiņā plāno dzīvesvietas iegādes iespēju, ir vērts uzsākt sarunu arī par dzīvokļa izpirkšanas tiesībām pēc tam, kad būsi ilgākā laika posmā ietaupījis uz zemo īres maksu. Atceries – Tu, ļoti iespējams, izdari dzīvokļa īpašniekam pakalpojumu!

5. Ieguldītais darbs

Plānojot īrēt remontējamu dzīvokli, rūpīgi jāizsver nepieciešamā remonta mērogs un darbs, kuru remonts prasīs tad, ja plāno to paveikt paša spēkiem. Svarīgi saprast, vai dzīvoklī remonta laikā iespējams dzīvot un vai, iespējams, ātrāk nebūtu remontu veikt, kamēr pats vēl uzturies iepriekšējā mītnes vietā. Tas, iespējams, kopumā nozīmētu nedaudz lielākus tēriņus (īres maksāšana par diviem mājokļiem vienlaikus), taču, tajā pašā laikā tas visdrīzāk būs ātrākais veids, kā pašam paveikt remontu. Vairāk par to, kas jāņem vērā, pašu spēkiem plānojot veikt kosmētisko remontu, uzzināsiet mūsu iepriekš sagatavotajā rakstā: “Dzīvokļa kosmētiskais remonts: kā to kvalitatīvi paveikt paša spēkiem?”.

nomaksas iespējas

6. Remonta ilgums

Remonta ilgums, kā jau iepriekš minējām, atkarīgs no tā, vai to plānots veikt pašu spēkiem un vai paredzēts remonta laikā jau dzīvot dzīvoklī. Ja paredzēts dzīvoklī ievākties uzreiz, visdrīzāk, remonts tiks veikts katrā telpā pēc kārtas, kas procesu padarīs ilgāku. Mūsdienās ikvienam ir skaidrs, ka ieguldītie finansu līdzekļi un ieguldītais laiks iet roku rokā, taču, iespējams, šis pandēmijas posms, kad ārpus mājas ir ļoti maz pieejamu laika pavadīšanas iespēju un izklaides, ir vislabāk piemērots tam, lai šo laiku ieguldītu remonta veikšanā. Iespējams, šobrīd arī būs vieglāk atrast un piesaistīt papildspēkus sarežģītāko darbu veikšanai par salīdzinoši zemām cenām.

balts logs

7. Kur meklēt remontējamus īres dzīvokļus

Tāpat kā daudzus citus produktus un pakalpojumus iegādei un īrei, arī īres dzīvokļus vislielākajā skaitā un plašākajā piedāvājumā iespējams atrast platformas ss.lv dzīvokļu sludinājumu sadaļā. Rīgā un Rīgas rajonā pieejami vairāk nekā 5000 dzīvokļu sludinājumi, un, meklētājā iespējams ievadīt maksimālo īres summu. Tāpēc, meklējot remontējamu dzīvokli Rīgā vai Rīgas apkaimē, iespējams sākt ar zemu maksimālo īres summu – piemēram, 200 eiro, lai saprastu, kāds piedāvājums šai summai atbilst un uzsāktu sarunas ar potenciālajiem izīrētājiem.

Tāpat vērts pievienoties plašākajai Latvijas īres tirgum paredzētajai Facebook grupai - Nekustamie Īpašumi Latvijā. Īre, Izīrē, Pērk, Pārdod, Nomā, Juridiskie Pak., kurā ir 75,6 tūkstoši dalībnieku un par kurā atrodamajiem sludinājumiem daudz vieglāk to ievietotājiem uzdot papildu jautājumus un veikt saziņu. Vēl pieejamas grupas Dzīvokļu īres piedāvājumi draugiem/paziņām, kurā ir 68,5 tūkstoši dalībnieku un Īrēt dzīvokli, kurā ir 45,3 tūkstoši dalībnieku.

sienas noformējums

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno nelielu īres dzīvokļa remontu un nepieciešams papildu finansējums, tev ir iespēja vajadzīgo summu saņemt patēriņa kredītā no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
7 padomi, ja plāno īrēt dzīvokli, kuram nepieciešams remonts
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas