Ziemassvētku budžets: kā ietaupīt

Ziemassvētki ir viens no brīnišķīgākajiem un gaidītākajiem gada laikiem, taču tas var kļūt par vienu no dārgākajiem periodiem. Tas ir brīnumu laiks, šos svētkus gribas svinēt pēc iespējas plašāk, ar krāšņiem rotājumiem, bagātu Ziemassvētku galdu un labākām dāvanām tuviem cilvēkiem. Zemāk esam apkopojuši padomus, kuri palīdzēs netērēt pārāk daudz Ziemassvētku laikā un izbaudīt svētkus, nepārsniedzot ģimenes budžetu.

5 veidi, kā samazināt izdevumus dāvanām

Dāvanas ir visdārgākā Ziemassvētku budžeta kategorija. Mēs visi gribam sagādāt mīļotajiem vislabākās dāvanas. Taču nav nekas dārgāks par ģimenes un draugu uzmanību un labu attieksmi, tāpēc dāvanām nav obligāti jāmaksā vairākus simtus eiro.

Izlemiet, kam tiešām gribat uzdāvināt dāvanu

Ja jums ir plašs radu un draugu loks, tas nenozīmē, ka dāvanas jāsagādā visiem. Padomājiet, kurus cilvēkus jūs patiešām vēlaties iepriecināt un kuriem gribat kaut ko uzdāvināt, jo liekas, ka tā būtu pieklājīgi. Dāvana nav obligāta lieta, un pieklājības dāvanas bieži vien ir formālas un nevajadzīgas. Tās nerada tādas emocijas kā dāvanas, kas uzdāvinātas no visas sirds, tāpēc nav vērts tam tērēt laiku un naudu.

Uzspēlējiet slepeno Ziemassvētku vecīti

Nopirkt dāvanas visai ģimenei un draugiem var būt dārgi un laikietilpīgi. Slepenais Ziemassvētku vecītis ir lielisks veids sagādāt dāvanas visiem. Ģimenes vai draugu lokā nosakiet dāvanas budžetu un izlozējiet jūsu vārdus (šim nolūkam varat izmantot arī tiešsaistes ģeneratoru). Ziemassvētku vakarā katrs saņems savu dāvanu, un jūsu krājkasīte paliks neaiztikta.

Pērciet dāvanas pie amatniekiem

Apmeklējiet Ziemassvētku tirdziņu vai aplūkojiet piedāvājumus tiešsaistē, piemēram, dažādās rokdarbu grupās Facebook platformā. Pie amatniekiem var nopirkt interesantas dāvanas jebkurai gaumei par cenām, kas ir daudz zemākas nekā zīmolu veikalos. Turklāt, pērkot dāvanas pie amatniekiem, jūs viņus atbalstāt un palīdzat nopelnīt, lai arī viņi varētu nopirkt dāvanas savai ģimenei.

Esiet radoši ar iesaiņošanu

Netērējiet lieku naudu dāvanu iesaiņošanai veikalos. Jūs varat izmantot dažādus materiālus: 

  • dāvanu maisiņus, kas jums ir mājās;
  • papīra maisiņus no veikaliem;
  • lapaspuses no vecām, nevajadzīgām grāmatām, nošu burtnīcām, vecās kartes;
  • audumus;
  • dabas materiālus – čiekurus, sausus ziedus, citrusu miziņas utt.

Šāda veida iesaiņošana iepriecinās saņēmēju un liks viņam justies īpašam, jo veltījāt laiku iesaiņojuma izveidei. Turklāt jūsu dāvana noteikti izcelsies ar šādu noformējumu.

ziemassvētku dāvānas

Sāciet gatavoties laicīgi

Budžetu dāvanām ieteicams noteikt jau kopējā budžeta plānošanas posmā. Tādā gadījumā iepirkšanās pēc Ziemassvētku dāvanām neizraisīs stresu. Ieteicams ne tikai ieplānot budžetu, bet arī pēc iespējas agrāk nopirkt lietas, ko plānojat dāvināt: tuvojoties svētkiem, daudzas preces paliek dārgākas, jo pieaug pieprasījums. Tādēļ iesakām sākt plānot Ziemassvētku dāvanas nākamajam gadam jau tagad.

Vērtīgas dāvanas Ziemassvētkiem

Ja vēlaties iepriecināt sevi vai mīļoto cilvēku ar kādu vērtīgu dāvanu, piemēram, virtuves tehniku, mēbelēm vai jaunu automobili, šādu dāvanu arī var noprikt izdevīgi. Lai vērtīga dāvana nekļūst par stresu jūsu makam, ieteicams padomāt par to dažas nedēļas vai pat mēnešus pirms svētkiem un sagatavoties.

  1. Ieplānojiet budžetu dāvanai. Cik vidēji varētu izmaksāt virtuves kombains vai jauns planšetdators?
  2. Cik ātri jūs varētu sagādāt nepieciešamo summu? Ja dāvana ir ļoti vērtīga un jūs zināt, ka nevarēsiet atļauties to iegādāties uzreiz, pārdomājiet, kā jūs varētu iekrāt nepieciešamo summu.
  3. Salīdziniet piedāvājumus dažādos veikalos. Izmantojiet vietnes salidzini.lv un kurpirkt.lv, lai apskatītu dažādu pārdevēju piedāvājumus un izvēlēties visizdevīgāko.
  4. Sekojiet līdzi veikalu īpašajiem piedāvājumiem. Tuvojoties Ziemassvētkiem, daudzi veikali rīko atlaižu akcijas, kuru ietvaros var izdevīgi nopirkt vēlamo preci.

Ja vērtīgas dāvanas iegādi ieplānot nepaspējāt, arī šādā situācijā ir daži risinājumi. Ja jums ir iekrājums negaidītām sitūācijām, jūs varat aizņemties nepieciešamo summu no sevis. Tādā gadījumā varēsiet jums ērtā ritmā iekrāt šo summu atpakaļ.

kredīts dāvanām

Dažus padomus par to, kā iekrāt noteiktu naudas summu, lasiet rakstā “Kā izveidot finanšu drošības spilvenu?”

Ja negribat izmantot drošības spilvenu vai uz doto brīdi jums nav iekrājumu, jūs varat izmantot kredīta iespējas. Kreditēšana ir lielisks instruments tehnikas, mēbeļu un citu vērtīgu lietu iegādei, izvērtējot savas iespējas aizdevumu atmaksāt. Piemēram, Incredit patēriņa kredīts ir pieejams gandrīz jebkurā tirdzniecības vietā. Par Incredit patēriņa kredītu prasiet konsultantiem uz vietas: viņi izstāstīs visas nianses un palīdzēs ar kredīta noformējumu.

5 veidi, kā samazināt izdevumus Ziemassvētku galdam

Ziemassvētku mielasts ir svarīga svētku daļa. Gribas, lai uz galda ir pēc iespējas vairāk dažādu ēdienu, ar kuriem pacienāt savus viesus. Detalizēts plāns palīdzēs sagatavot lieliskas vakariņas bez liekiem tēriņiem.

Sāciet ar budžetu

Budžets palīdzēs noteikt, kas tiešām ir nepieciešams svētku galdā un bez kā jūs varat iztikt, un nepirkt nevajadzīgos produktus. Ir divi varianti, kā plānot budžetu svētku galdam: noteikt aptuveno summu personai, piemēram, 10 eiro katram, vai noteikt kopējo budžetu, kuru varat atļauties, piemēram, ne vairāk kā 100 eiro. Atkarībā no summas var plānot, kādus produktus un kurā veikalā pirksiet.

Kā ietaupīt naudu iepirkšanās laikā, lasiet mūsu rakstā “Kā pareizi taupīt naudu?”

Cik ēdiena tiešām nepieciešams?

Saskaitiet, cik cilvēku būs pie galda, un aprēķiniet, cik apmēram katram cilvēkam nepieciešams ēdiena. Šādā veidā jūs zināsiet, kādi produkti un cik daudz ir jāiepērk. Sastādiet sarakstu ar visu nepieciešamo, pierakstiet arī daudzumu, lai nenopirktu vairāk, nekā vajadzīgs. Saraksts palīdzēs izvairīties no impulsīviem pirkumiem.

Izmantojiet to, kas jau ir

Pirms dodaties uz veikalu, pārbaudiet savus skapīšus: kas no nepieciešamajiem produktiem jums jau ir? Dažreiz mēdzam aizmirst par produktiem ar garāku derīguma termiņu: miltu iepakojumu, konservētiem zirnīšiem un kukurūzu, graudaugiem, ievārījumu utt. Šādā veidā jūs ne tikai ietaupīsiet naudu, bet arī varēsiet izmantot produktus, kuri varētu vēl ilgi stāvēt glabātuvē.

Sagādājiet ēdienus kopīgiem spēkiem

Ja Ziemassvētku vakaru plānojat pavadīt lielā kompānijā, ir vērts sadalīt pienākumus un sarunāt, kurš kādu ēdienu pagatavos un atnesīs. Vēl viens variants: sadalīt vakariņu budžetu uz visiem dalībniekiem vai sarunāt, kurš kādus produktus atvedīs, un gatavot svētku cienastu kopā. Tādējādi jūs ne tikai ietaupīsiet naudu, bet arī laiku, jo nebūs jāgatavo pašiem visu dienu.

svētki ģimenes lokā

Lieciet lietā pārpalikumus

Ja, neskatoties uz to, ka rēķinājāt ēdienu noteiktam cilvēku skaitam, kaut kas palika pāri, to var sadalīt starp viesiem un iedot katram kaut ko līdzi uz mājām. Pāri palikušo var arī izmantot ēdienreizēm nākamajā dienā. Ja gatavošanas laikā pāri palika svaiga gaļa un dārzeņi, ielieciet tos saldētavā. Pēc laika šos produktus varēsiet izmantot ikdienas maltītes pagatavošanai.

3 veidi, kā samazināt izdevumus Ziemassvētku dekorācijām

Ap Ziemassvētku laiku veikali piedāvā daudz dažādu tematisku rotājumu un dekora elementu. Taču, ja vēlaties radīt svētku gaisotni mājās, to var darīt arī ar ierobežotu budžetu.

Dodiet vecām mantām otru dzīvi

Izmantojiet lietas, kuras jums jau ir mājās. Piemēram, izrotājiet eglīti ar Ziemassvētku apsveikumu kartītēm, mazām bērnu rotaļlietām, izveidojiet bantes no pārpalikušām lencītēm, izmantojiet cepumu griezējus Ziemassvētku tematikā, piemēram, eglīšu formas griezējus. Ja jums ir bērns un viņam ir plaša Lego kolekcija, cilvēciņu un dzīvnieku figūriņas var uz laiku aizņemties eglītes izrotāšanai. Rotāšanai var izmantot arī galda spēļu elementus, piemēram, no Scrabble burtiem var izveidot virteni.

Uztaisiet pašu dekorācijas

Pavadiet laiku kopā ar mīļoto, ar bērniem vai plašā ģimenes un draugu lokā un izveidojiet dažādas dekorācijas kopā. Esiet radoši un izmantojiet dažādus materiālus: izgrieziet sniegpārslas no papīra, veidojiet virtenes no ogām (piem., dzērvenēm) un žāvētiem augļiem, uztaisiet Ziemassvētku vainagu no korķiem. Kopā ar bērniem uztaisiet rotājumus eglītei no papīra un/vai plastilīna.

Padomājiet par alternatīvām eglītēm

Varbūt jūs šogad vēlaties būt radoši un aizstāt dzīvu eglīti ar alternatīvu? Ir daudz interesantu risinājumu:

  • uztaisīt eglīti no lampiņām;
  • izveidot eglīti no Ziemassvētku rotājumiem;
  • uztaisīt eglīti no sausiem kociņiem;
  • uztaisīt eglīti no papīra maisiem un kartona, kas ir mājās.

Pašu eglītes veidošana ir lielisks veids, kā pavadīt laiku kopā ar ģimeni un pārsteigt viesus – jūsu roku darinātu eglīti viņi noteikti atcerēsies visu gadu.

ziemassvētku eglītes

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit.

Ja plānojat iegādāties dārgākas dāvanas, piemēram, virtuves tehniku, mēbeles, datoru vai pat automobili, un nepieciešams papildus finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com


Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
5 veidi, kā samazināt izdevumus dāvanām
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas