Mājoklis, kam nepieciešams remonts: iegādāties vai nē?

Vai iegādāties mājokli, kam nepieciešams nopietns remonts? Uzzini vairāk par priekšrocībām, trūkumiem un kā organizēt remontu jauniegādātā mājoklī!

Zināms, ka COVID-19 pandēmija jau ir atstājusi un turpina atstāt nozīmīgu iespaidu ne tikai uz valstu veselības aprūpes sistēmām, bet arī uz ekonomisko situāciju gan globālā, gan vietējā līmenī. Tie, kuri bija uzsākuši jauna mājokļa meklējumus vēl pirms pandēmijas krīzes sākuma, iespējams, šobrīd apsver iespēju nogaidīt, ņemot vērā, ka krīze varētu iespaidot arī uz nekustamā īpašuma tirgus situāciju.

Lai uzzinātu vairāk par to, kādi faktori šobrīd varētu ietekmēt nekustamā īpašuma tirgu, iesakām izlasīt mūsu sagatavoto materiālu “COVID-19 krīze un nekustamā īpašuma tirgus – gaidīt vai nē?”. Taču ir skaidrs, ka COVID-19 krīze nav pielīdzināma nekustamā īpašuma tirgus krīzei, jo šībrīža norisēm nav viennozīmīga efekta uz nekustamā īpašuma tirgus spēlētājiem. Savukārt, nekustamais īpašums ir viena no potenciāli ienesīgākajām investīcijām, kā arī nereti var kalpot par “drošības spilvenu” inflācijas gadījumā.

Tiem, kuri ir mājokļa meklējumos, jautājums par to, vai prātīgi iegādāties mājokli, kam nepieciešams vērā ņemams remonts, aktuāls ir bijis vienmēr. Taču, meklējot atbildi uz šo jautājumu šībrīža situācijas kontekstā, jāņem vērā vēl citi nozīmīgi faktori. Par šiem un citiem apsvērumiem remontējama mājokļa iegādei pastāstīsim turpmāk rakstā!

jauna ģimene

Mājoklis kā investīcija

Nekustamais īpašums vienmēr ir bijis viens no iespējamiem investīciju veidiem. Šis faktors darbojas jebkurā kontekstā – gan tad, ja vēlies jauno nekustamo īpašumu padarīt par tiešu ienākumu avotu, gan tad, ja, gluži vienkārši, vēlies iegādāties īpašumu, kurā pats plāno apmesties uz dzīvi. No vienas puses raugoties, nekustamais īpašums kā investīcija  vai biznesa objekts šobrīd var izrādīties nerentabls – piemēram, īstermiņa īres bizness, kurš balstīts uz nekustamā īpašuma iegādi, šobrīd var īpašniekam sagādāt finansiālus zaudējumus, jo ar to saistītā tūrisma industrija piedzīvo dīkstāvi.

Taču, ja aplūkojam situāciju, kurā plāno iegādāties nekustamo īpašumu personīgajām vajadzībām, ļoti iespējams, tas šobrīd var kļūt par veiksmīgu investīciju. Izvērtējot īpašuma atrašanās vietu, var paredzēt to, vai īpašuma vērtība ar laiku pieaugs. Turklāt, ja iegādājies remontējamu īpašumu, kuru plāno ilgtermiņā atjaunot un pārvēst par savu sapņu mājokli, tā vērtība pieaugs nešaubīgi. Ņemot vērā, ka vismaz daļējas recesijas apstākļos remontējamu mājokli iespējams iegādāties par vēl zemāku cenu, nekā tas būtu ekonomiskas augšupejas posmā, remontējams mājoklis var izrādīties vēl veiksmīgāka investīcija.

Tāpat jāņem vērā, ka nereti ekonomiskas recesijas kontekstā iespējams piedzīvot valūtas vērtības krišanos. Ja esi jau iepriekš plānojis mājokļa iegādi, iespējams, īstais laiks to darīt ir pirms potenciālas valūtas vērtības krišanās. Ja apsver iegādāties remontējamu mājokli, pastāv iespēja, ka zemākas cenas dēļ mājokļa iegādi vari atļauties bez hipotekārā kredīta saistību uzņemšanās, vai vismaz ar mazākas aizņēmuma summas nepieciešamību – tādējādi mazinot savu finanšu turpmāko atkarību no valūtas svārstībām.

grausta māja

Remontējams mājoklis un ieguldījuma apjoms

Katrs remontējama mājokļa gadījums ir unikāls, un, pirms izlemt par labu mājokļa iegādei, būtiski ir pēc iespējas precīzāk aprēķināt gaidāmos izdevumus, kurus prasīs mājokļa atjaunošana, kā arī ieguldāmā darba apjomu un laiku. Ja neesi būvniecības sfēras eksperts, pirms iegādāties remontējamu mājokli, ļoti ieteicams aicināt nozares profesionāli izvērtēt īpašuma stāvokli. Tāpat arī vajadzētu sev skaidri nodefinēt, kāds ir rezultāts, kuru vēlies panākt – tas noteiks nepieciešamo summu, kuru ieguldīt materiālos un iekārtās.

remonts

Ja plānotajam līdzvērtīga jauna mājokļa iegāde prasīs ievērojami lielākus līdzekļus, protams, ir vērts remontējamo mājokli iegādāties. Taču, aprēķinā jāiekļauj arī paveicamais darbs – vai plāno lielāko daļu remontdarbu paveikt paša spēkiem? Ja plāno vismaz sarežģītāko darbu veikšanai piesaistīt papildspēkus, nepieciešams aprēķināt atlīdzības lielumu (ņemot vērā to, ka, lielākoties, sākotnējam aprēķinam jāpieskaita vismaz papildu 15%).

Jau iepriekš esam rakstījuši par remonta veikšanu paša spēkiem. Ja esi apņēmības pilns atrotīt piedurknes un uzņemties sava jauniegūtā īpašuma atjaunošanu, Tev lieti noderēs raksts “Kas jāzina, remontējot dzīvokli ar savām rokām? 5 padomi, pirms sāc!”, kurā uzzināsi par faktoriem, kuri jāapsver, pirms apņemties mājokli remontēt pašam. Savukārt, ja esi drošs, ka tas ir Tavos spēkos, noderēs materiāls “Dzīvokļa kosmētiskais remonts: kā to kvalitatīvi paveikt paša spēkiem?”, kurā atradīsi vērtīgus padomus remonta veikšanai. Abi materiāli attiecināmi uz remonta veikšanu gan dzīvoklī, gan privātmājā.

veca māja

Mājokļa remontēšana un īre

Nav šaubu, ka daļa interesentu remontējamu nekustamo īpašumu iegādājas ar mērķi izmantot to kā ienākumu avotu. Šādā gadījumā, protams, nav aktuāls jautājums par dzīvesvietu remonta laikā. Taču, ja mājoklim, ko vēlies iegādāties, plānots kļūt par dzīvesvietu, jautājums par to, kur dzīvot remonta laikā, nereti būs aktuāls. Tas, protams, ir atkarīgs no tā, cik būtisks remonts mājoklim nepieciešams, taču, ja iegādājies mājokli, kurā principā viss “jāsāk no jauna”, tajā apmesties remonta laikā, visdrīzāk, būs neiespējami.

Tikai retajam no mums ir iespēja vienlaikus savā īpašumā paturēt vairākus mājokļus – bieži vien, pirms iegādājamies jaunu mājokli, iepriekšējais jāpārdod, lai summu investētu jaunajā īpašumā vai vismaz pirmajā iemaksā par jauno īpašumu. Ja zināms, ka jauno īpašumu nāksies remontēt, turklāt remonts prasīs vismaz pāris mēnešus, laikus jātiek skaidrībā par pagaidu dzīvesvietas iespējām. Arī tad, ja šķiet, ka dzīve “būvlaukumā” ir iespējama, vēlams nodrošināties ar “plānu B”, jo pastāv iespēja, ka remonta apstākļos dzīvot varētu būt daudz grūtāk, nekā sākotnēji šķitis. Galu galā, dzīve remonta apstākļos izraisa ne tikai stresu, neapmierinātību un konfliktus, bet var būt arī kaitīga veselībai dažādo izmantoto materiālu un ķīmisko vielu izgarojumu dēļ.

pamesta māja

Lai gan pagaidu dzīvesvietas īre nozīmē papildu izdevumus, šāds lēmums noteikti atmaksāsies, jo, apmetoties īrētā dzīvoklī remonta laikā iespējams nodrošināt sev normālu ikdienas dzīvi. Tāpat ir vērts meklēt pieejamu īres dzīvokli pēc iespējas tuvāk īpašumam, ko plāno iegādāties un remontēt – tādējādi atvieglosi sev remonta procesu un varēsi izmantot brīvo laiku, lai ātri un ērti varētu pārvietoties starp īres dzīvokli un īpašumu. Tuvumā īrēts dzīvoklis vajadzības gadījumā var arī risināt citas sadzīviskas situācijas – jau laikus iespējams sākt izmantot infrakstruktūru (darbavietu, dārziņu, skolu) jaunās mītnes tuvumā.

Jau iepriekš minētajā rakstā par COVID-19 krīzes ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu rakstījām par to, kādu iespaidu šībrīža notikumi atstājuši un turpina atstāt uz īstermiņa īres tirgu. Tā kā tas cieš no tūrisma industrijas stagnācijas, var sagaidīt, ka šobrīd tirgū ir daudz vairāk ilgtermiņam (kaut pāris mēnešiem) pieejamu tipiski īstermiņa īres dzīvokļu par samērīgām cenām.

jauna virtuve

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esi iegādājies vai plāno iegādāties mājokli un nepieciešams finansiāls atbalsts remonta veikšanai, Tev to iespēja ātri un ērti saņemt no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

koka māja

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (3 balsojumi)
Mājoklis, kam nepieciešams remonts: iegādāties vai nē?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas