Gads ceļojumu šķērsgriezumā: plāno, rezervē, pērc laicīgi un lētāk

Pienācis laiks izmēģināt ko jaunu - izplāno aizraujošu atpūtu visam turpmākajam gadam: iegādājies biļetes izdevīgi, tiec pie labākajiem piedāvājumiem!

Janvāris – tās ir jauna un nenobružāta gada plānotāja pirmās lapas, kuras tā vien gribas aizpildīt ar ko sen gribētu un aizraujošu. Tas ir laiks, kad vēl aktīvi cenšamies realizēt visas 31.decembra vakarā izteiktās apņemšanās un kad “visi ceļi ir vaļā”. Un kāpēc lai tā nebūtu? Bet realitāte mēdz iejaukties plānos, un reizēm attopamies, ka gads jau ir pusē, bet vēl neesam izdarījuši to vai ko citu... Un parasti tieši vispatīkamākie, labsajūtai un “bateriju uzlādēšanai” visnepieciešamākie pasākumi un to plānošana mēdz izpalikt un aizmirsties pienākumu gūzmā un “ugunsgrēku dzēšanā”.

kalendārs

Eksperiments 2020.gadam

Ko darīt? Ceļošana, protams, nav visa dzīve, bet tā nenoliedzami ir viena no patīkamākajām nodarbēm, ar kuru varam sevi aplaimot. Neatkarīgi no tā, vai esi aktīvas atpūtas cienītājs, vai arī dod priekšroku laiskai zvilnēšanai pludmales krēslā pie okeāna, “izraušanās” no ikdienas un aizceļošana uz kādu tuvāku vai tālāku galamērķi sniedz gan fizisku, gan emocionālu pozitīvu lādiņu.

Ceļošana nenoliedzami prasa gan laiku, gan naudas līdzekļus, bet, ja plānosi atpūtu ilgtermiņā, Tava rīcības brīvība abu šo būtisko faktoru kontekstā būs daudz lielāka. Par to arī šis raksts – uzdrošinies veikt eksperimentu un izplāno atpūtu sev un savam partnerim vai ģimenei visa 2020.gada griezumā! Gada beigās varēsi atskatīties uz eksperimenta rezultātiem un nolemt, vai šo metodi pielietot arī turpmāk! Mēs esam pārliecināti, ka rezultāts būs pozitīvs! Kāpēc? Lasi tālāk!

plānotājs

Kādas ir priekšrocības, plānojot atpūtu gada griezumā?

Kāpēc tas “strādā” labāk, nekā atpūtas plānošana īstermiņā? Pirmkārt, iegādājoties lidmašīnas biļetes laikus, varēsi pamatīgi ietaupīt uz biļešu cenas rēķina. Par to pārliecināties ir viegli – atver, piemēram, Skyscanner un salīdzini biļešu cenas, dodoties uz vienu galamērķi dažādos laika posmos.

Tāpat, varētu šķist, ka, izplānojot ceļojumu tik tālu uz priekšu, palielinās risks, ka izveidosies neparedzēti apstākļi un ceļojumu nāksies atcelt. Taču, lielākoties, šādām bažām nav racionāla pamatojuma. Ja šādi neparedzēti apstākļi, kuru dēļ nākas jāatceļ ceļojumu, tiešām rodas, tie var rasties gan sešus mēnešus tālā nākotnē, gan pāris nedēļas uz priekšu plānotam ceļojumam. Vienīgā patiesā atšķirība ir tā, ka, atceļot tālākā nākotnē plānotu ceļojumu, Tu pazaudēsi mazāk naudas, jo ceļojums maksājis mazāk. Ir vērts iepazīties ar aviosabiedrību biļešu atcelšanas noteikumiem (cancellation policy), lai jau iepriekš zinātu, kā neparedzētu apstākļu gadījumā rīkoties ar aviobiļetēm. Tāpat, vairāk par izdevīgu aviobiļešu iegādi vari uzzināt šajā rakstā.

Otrkārt, atpūtu plānot ilgtermiņā ir vērts tieši tāpēc, ka šāds plāns Tev sniegs iespēju atpūsties regulāri visa gada garumā, nepārdomājot un nemeklējot attaisnojumus ieplānoto atcelt! Nereti mums ir tieksme sevi – un savai labsajūtai būtisko – atstāt novārtā. Šķiet, ka esam pārāk aizņemti darbā vai ka vasarā brīvajās dienās būtu tomēr labāk aizbraukt uz lauku mājām vai uz vasarnīcu paravēt dārzu. Bet, ja mums būs konkrēti plāni un ja tajos jau būsim ieguldījuši naudu, nāksies gluži vienkārši “izrauties” no visa un doties baudīt pasauli.

lidmašīna mākoņos

Plānošanas atskaites punkti - gadalaiki

Laiks un līdzekļi ceļošanai mēdz būt ierobežoti (vidēji mums katram pienākas četras atvaļinājuma nedēļas gadā), tāpēc svarīgs ir jautājums: kāda tad ir pareizā pieeja ceļojumu un atpūtas plānošanai gada griezumā? Katrs pats sevi pazīstam vislabāk, un gan jau arī Tavā “to do list” (angliski - “izdarāmo darbu saraksts”) ir pāris ar ceļojumiem un piedzīvojumiem saistīti sapnīši. Bet, dzīvojot Latvijā, parocīgi ir par atskaites punktiem izvēlēties mūsu četrus gadalaikus.

joga

Ziema – uz slēpēm vai jogas paklājiņa

Katram gadalaikam un katra tipa laikapstākļiem ir savas priekšrocības un atbilstošas aktivitātes, un, galu galā, visi zinām teicienu: “Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs”. Taču, ja esošie laikapstākļi tiešām sagādā galvassāpes, tikpat labi varam nomainīt ne tikai apģērbu, bet arī gadalaiku – ceļojot. Viss atkarīgs no gaumes un vēlmēm.

Ja esi ziemas sporta veidu fans, kuram aukstā sezona saistās ar slēpošanu vai snovošanu, gada sākumam ieplāno atpūtu slēpošanas kūrortā. Slēpošanas sezona Eiropā parasti ilgst no novembra beigām līdz pat aprīļa vidum, tāpēc slēpošanas brauciens joprojām var kļūt par Tavu pirmo šā gada ceļojumu. Protams, vari laikus slēpošanas kūrorta apmeklējumu ieplānot 2020.gada Ziemassvētku svinēšanai, jau tagad iegādājoties lētas biļetes un izdevīgi rezervējot apmešanās vietas.

Nav noslēpums, ka šogad ziema nav tā krāšņākā un ar sniegu bagātākā, tāpēc slēpošanas kūrortu izvēlē lieti noderēs šī vietne, kurā pieejama informācija par šobrīd “darba kārtībā” esošajiem slēpošanas kūrortiem Eiropā. Vairāk detalizētas informācijas par slēpošanas kūrortiem Polijā un Čehijā lasi mūsu sagatavotajā materiālā par to, uz kurieni doties slēpot no Rīgas.

ceļojumu plānošana

Savukārt, ja neesi slēpošanas vai vispār – ziemas fans, tad gada tumšākajā laikā Tevi vairāk varētu uzrunāt pavisam cita pasaules “mala”. Ja esi, piemēram, jogas entuziasts un vēlies spert lielāku soli savu prasmju uzlabošanas virzienā, Eiropas ziema ir īstais laiks jogas retrīta apmeklēšanai Indijas dienvidu daļā. Sezona (kad beidzas ilgstošais lietavu periods) sākas oktobrī un ilgst līdz pat aprīlim, tāpēc, ja vēlies sasmelties sauli un patīkamu karstumu šajā Latvijā tumšajā un aukstajā laikā, dodies ceļojumā uz Indiju.

Populāri un jogas iesācējiem piemēroti galamērķi ir Keralas vai Goa štats Indijas dienvidu daļā. Elastīgu grafiku piedāvā, piemēram, Hinterland Village Resort retrīts Keralā vai Anand Yoga Village retrīts Goa štata dienvidu daļā. Joga, saule, okeāns, gardi ēdieni un, galu galā, pavisam cita pasaule – varbūt tieši tas vajadzīgs, lai Tava 2020.gada ziema būtu izdevusies!

slēpošanas kūrorts

Pavasaris – Eiropas galvaspilsētas mostas

Pavasarī, šķiet, mostas it viss – daba uzplaukst un cilvēku sejās atgriežas smaids. Bet, būsim atklāti, arī mūsu pašu Eiropā ir vietas, kur tas notiek agrāk nekā Latvijā. Ja vēlies izbaudīt pavasara burvību lielpilsētā jau, piemēram, martā, dodies uz kādu no Eiropas galvaspilsētām, kas atrodas kaut nedaudz uz dienvidiem no Rīgas. Kamēr slēpošanai ziemā vajadzētu atvēlēt vismaz vienu nedēļu un jogas retrītam pat divas, šādam mazajam pavasara ceļojumam pietiks ar pāris dienām – “piemet” nedēļas nogalei klāt vēl piektdienu, un “aidā”!

Šādus - nedēļas nogales lidojumus īpaši svarīgi rezervēt pēc iespējas laicīgi, jo cenu izmaiņas, atkarībā no rezervēšanas laika, būs patiešām ievērojamas. Iespējas ir dažādas – Londona, Parīze, Vīne, Barselona, Roma... vari pat izvēlēties atkarībā no pieejamo lidojumu elastības – cenām, gaidīšanas laika, lidojuma laikiem, jo ko redzēt un darīt pavasarī būs katrā no šīm metropolēm. Iedvesmai vari ieskatīties mūsu sagatavotajā rakstā, kurā aprakstīti vairāki īsie galamērķi no Rīgas – Londona, Vīne un Varšava.

pavasaris eiropā

Vasara – atpūta tepat Latvijā

Sūdzēties, protams, var arī par Latvijas vasaras laikapstākļiem, bet par mūsu pašu dabas skaistumu un tās piedāvātajām iespējām – diez vai. Katrā ziņā ir vērts apsvērt vasarai atvēlēto atvaļinājuma daļu pavadīt tepat Latvijā. Pavisam populāra ir kļuvusi atpūta pie jūras (Liepāja, Bernāti, Pāvilosta, Saulkrasti) – un ne tikai tad, ja Tev pašam paveicies ar piejūras vasarnīcu vai lauku mājām. Arī Latvijā aktīvi darbojas Airbnb platforma, ar kuras starpniecību iespējams atrast lieliskas pagaidu mājas pludmales sezonā uz nedēļas nogali, nedēļu vai pat divām. Bet jārezervē laicīgi!

Vasara, protams, nenozīmē tikai atpūtu pie jūras – Latvija piedāvā arī lieliskas iekšzemes atpūtas iespējas, taču par to mūsdienās gribot vai negribot jādomā pēc iespējas laicīgāk. Ja vēlies iedvesmoties un uzzināt vairāk par “viskarstākajiem” Latvijas vasaras brīvdienu galamērķiem, ieskaties mūsu sagatavotajā materiālā – “5 brīvdienu galamērķi Latvijā – izdevīga atpūta tepat!”.

pludmale

Rudens – kultūra mostas

Kurp doties rudenī? Viens ir skaidrs – rudens sezona ir īpaša ar to, ka visur Eiropā notiek daudz dažādu kultūras pasākumu: atsākas sezonas teātros, operās un koncertzālēs, notiek pirmizrādes un dažādas mākslas izstādes. Varētu šķist, ka teātra izrādes apmeklējums nav gana nozīmīgs iemesls, lai dotos ceļojumā, bet... kāpēc gan nē? Ceļojums ar to vien nebeidzas, un reizēm tiešām ir nepieciešams tikvien kā neliels dzinulis.

Varbūt tā ir Tava iecienītākā rokgrupa, kura septembrī uzstāsies Kauņā vai Dublinā? Varbūt Londonā oktobrī tiks izstādīta sen gaidīta Vincenta van Goga darbu kolekcija?

Nozīmīgāks vai mazāk nozīmīgs kultūras pasākums ir labs ceļojuma galamērķis, jo tas motivēs atrast vēl daudz ko citu aizraujošu, ko konkrētajā pilsētā un laika posmā apskatīt. Iedvesmojies no raksta par to, ko vērts redzēt Londonā!

pasāža

Iespējams, plānojot ceļojumu nākas secināt, ka plānu realizēšanai nepieciešams finansiāls atbalsts – it sevišķi tad, ja esi apņēmies ceļojuma plānus kalt gada griezumā. Tad laikus jādomā par resursiem biļešu iegādei, mītnes vietu rezervēšanai un pasākumu biļešu pirkšanai. Skaidrs, ka, plānojot laikus, kopumā izdosies pamatīgi ietaupīt, taču, ja šobrīd nepieciešams neliels atbalsts, atceries: kompānija Incredit piedāvā kredītu ceļojumam līdz pat 10 000 eur! Plāno tagad, un izbaudi visa gada garumā!

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Gads ceļojumu šķērsgriezumā: plāno, rezervē, pērc laicīgi un lētāk
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas