Lidojums brīvdienās uz Londonu – ko apskatīt un cik nāksies iztērēt?

ondona nav lētākais ceļojuma galamērķis, taču rūpīgi izplānojot aktivitātes un tēriņus, šo pilsētu var ne tikai atļauties apmeklēt, bet arī izbaudīt!

Londona – šī metropole ir milzīga, trokšņaina, multikulturāla, un, zinātāji apstiprinās, ka tā visai krasi atšķiras no citām pilsētām un pilsētiņām Lielbritānijā. Ja vēlies izbaudīt ko vairāk no nu jau teju leģendārā “britiskuma” (tā, kas liek domāt par karalieni, tējas dzeršanu un Šerloku Holmsu), iespējams, labāk piemērots būtu Oskfordas vai Kembridžas apmeklējums. Bet, ja brīžiem šķiet, ka Rīga ir par mazu, un teju vai gribas mesties iekšā Oksfordas ielā mūžīgi sastopamajā ļaužu gūzmā, tad pienācis laiks apmeklēt Londonu.

Londona nav lēta pilsēta – tā vien šķiet, ka, atrodoties Londonā, tāpat kā citās Eiropas metropoles, neizdosies ne solīti paspert, neiztērējot sauju mārciņu – te metro biļete, te Starbucks kafija un sviestmaize… Jā, Londona ir mājvieta bēdīgi slavenajiem jociņiem par hipsteru brokastu restorāniem, kur notiesāt avokado sendviču, uzdzerot mačas tējas lati var par nieka 20 mārciņām (aptuveni 22 eiro)… bet katrs pats ir savas laimes kalējs! Londonā var lieliski pavadīt laiku, arī neiztērējot visus iekrājumus – nepieciešams tikai rūpīgi visu izplānot. Un vēl – ir brīži, kad taupīt, un arī brīži, kad tomēr atļauties to, kas tajā brīdī kārojas…

Londonas tilts

Londona un transports

Atpūta Londonā sākas ar lidmašīnas biļeti, un mūsu laikos to lidojumam no Rīgas uz Londonu un atpakaļ var iegādāties par tiešām nelielu naudas summu. Plāno atpūtu laikus, un dodies uz tādām biļešu iegādes platformām kā Skyscanner.com vai Momondo.com, kur varēsi ērti salīdzināt biļešu cenas, lidojot ar dažādu aviokompāniju reisiem, kā arī cenu atšķirības, lidojot dažādos datumos. Bet, ja biļeti nemēģināsi iegādāties pēdējā vakarā pirms lidojuma, nokļūšana Londonā un atpakaļ Rīgā Tev izmaksās aptuveni 100 eiro, vai pat mazāk.

Bet ar lidmašīnas biļetes iegādi maksāšana par pārvietošanos vēl nebeidzas – Londonā jārēķinās ar salīdzinoši augstām vietējā transporta izmaksām. Atkarībā no tā, kurā lidostā ieradīsies (un kur pilsētā būsi plānojis apmesties), ir vērts jau pirms ceļošanas apzināt izdevīgākos veidus, kā nokļūt no lidostas pilsētā. Autobuss uz pilsētu vedīs ilgāk, bet būs krietni lētāks, nekā vilciens, savukārt, ja ceļojat kuplākā skaitā, ir vērts pat izrēķināt, vai taksometrs nebūs izdevīgāka opcija!

Tāpat arī jādomā par pārvietošanos ikdienā. Londonas centrā satiksme ir pietiekami intensīva, lai taksometra vai autobusa vietā izvēlētos ātro un ērto metro. Tas arī ir ceļotājiem draudzīgs un viegli saprotams pārvietošanās līdzeklis ar visur izvietotām norādēm, krāsu kodiem dažādām metro līnijām un labi saprotamām kartēm. Atkarībā no atvaļinājuma ilguma ieteicams iegādāties arī metro biļetes (par piecām mārciņām (aptuveni 5,50 eur) iespējams iegādāties arī ērto un atkārtoti “uzpildāmo” Oyster karti – e-talona ekvivalentu, vairāk par to šeit. Ja Londonā pavadīsi, piemēram, nedēļu un ja plāno daudz pārvietoties ar metro, noteikti izdevīgi būs iegādāties nedēļas braukšanas karti. Ietaupīt var teju visur – tikai par to jāpadomā laikus un jārēķina!

Londonas metro

Kur palikt Londonā?

Nakšņošana Londonā nav lēta, taču mūsdienās, kad pieejamas alternatīvas viesnīcām un tradicionālajām Bed&Breakfast iestādēm, nekas nav neiespējams. Ja ceļo ar ģimeni vai draugu kompānijā, izdevīgi būs noīrēt veselu Airbnb dzīvokli, savukārt, ceļojot vienatnē vai divatā, līdzekļu ietaupīšanas nolūkos var pat apsvērt noīrēt tikai vienu istabu Airbnb dzīvoklī.

Mājokļa īres cenas, protams, atkarīgas no tā atrašanās vietas – Londonas centrā uzturēties, protams, būs dārgāk nekā, piemēram, Londonas 2. vai 3. zonā. Taču, reizēm cenas atšķirības nemaz nav tik lielas, turklāt, ja izdosies atrast piemērotu vietu centrā vai tuvu tam, varēsi ievērojami ietaupīt uz transporta izmaksām. Airbnb platformu ir vērts izskatīt regulāri – cenas dažādās sezonās atšķiras, un drīz vien pamanīsi, kad ir īstais laiks izdevīgi apmeklēt kādu konkrētu pilsētu.

Londonas ēkas

Londonas muzeji un galerijas

Kad visi praktiskie jautājumi nokārtoti, atliek vien pats svarīgākais jautājums – ko darīt, ko apskatīt Londonā? Kā pagūt apskatīt un apmeklēt labāko, interesantāko, “londoniskāko”, ko pilsēta spēj piedāvāt? Zināms, ka Lielbritānija ir turīga valsts ar bagātu vēsturi, un to var labi redzēt, apmeklējot daudzos Londonas muzejus un galerijas. Londonas muzeji ir tematiski, aizraujoši, tie patiks gan lielajiem, gan mazajiem, turklāt – tie, lielākoties, apmeklējami bez maksas. Bieži vien gan pieejamas arī speciālās maksas izstādes, kā arī tūres gida pavadībā, par kurām jāmaksā, un, protams, arī tās ir ļoti vērtīgas un ieteicamas.

Ceļojums uz Londonu

Ar ko sākt? Londonas “klusajā centrā” Kensingtonā cits no cita pavisam netālu ir trīs lieliski muzeji – Dabas un Vēstures Muzejs (Natural History Museum), Viktorijas un Alberta Muzejs (Victoria and Albert Museum) un Zinātnes Muzejs (Science Museum). Kamēr Dabas un Zinātnes muzeji priecēs arī mazākos Londonas apmeklētājus, Viktorijas un Alberta Muzejs ļaus apskatīt karalieņu un karaļu dārglietas, kā arī citus vērtīgus vēsturiskus priekšmetus. Vispopulārākais vēstures muzejs Londonā ir Britu Muzejs (British Museum), savukārt, pasaules klases mākslas meistardarbus varēsi apskatīt Nacionālajā Galerijā (National Gallery), kura atrodas Trafalgāras laukumā (Trafalgar Square), kas pats par sevi ir elpu aizraujošs un apmeklēšanas vērts.

māklsas galerija

Ja Londonā, tad uz mūziklu!

Kas gan ir brauciens uz Londonu bez īsta britu mūzikla apmeklējuma? Karalis Lauva (The Lion King), Operas Spoks (The Phantom of the Opera), Mamma Mia, Wicked un daudzi citi mūzikli popularitāti nav zaudējuši jau daudzus gadus, un tie tikai turpina piesaistīt aizvien jaunus skatītājus. Bet apmeklēt vērts ir ne tikai mūziklus – visdažādākie Londonas kultūras pasākumi ir tik kvalitatīvi, ka ceļotāji nereti dodas uz Lielbritānijas galvaspilsētu tikai un vienīgi lai apmeklētu kādu noteiktu koncertu vai teātra izrādi!

Un tas ir pamatoti, jo Londonā strādā pasaules klases mākslinieki – aktieri, dziedātāji, dejotāji un mūziķi, un viņu sniegumu novertēt patiešām ir vērts. Protams, biļetes uz ievērības cienīgiem pasākumiem nav tās lētākās, bet arī tam ir risinājums. Pirms Londonas apmeklējuma vērts iepazīties ar dažādajām lēto biļešu platformām, kurās biļetes nereti pieejamas ar lielām atlaidēm, piemēram, londontheatredirect.com vai cheaptheatretickets.com. Tāpat, ja, piemēram, apmeklē operas vai koncertus Londonā, ir iespējams iegādāties lētas biļetes vietās ar ierobežotu redzamību – koncerts nav teātris, bet skaņas kvalitāte augstākā vietā telpā, iespējams, būs pat labāka!

Izbaudi Londonas dabu!

Ja Tev ir iespēja apmeklēt Londonu vēlā pavasarī, vasarā vai agrā rudenī (atceries, ka pavasaris Londonā pienāk ātrāk, nekā Rīgā, bet saulainais un patīkamais rudens ilgst ilgāk!), noteikti izstaigājies pa Londonas skaistajiem parkiem, un apmeklē arī citas brīnišķīgas vietas Londonas priekšpilsētas apkaimēs. Ja esi skrējējs un Tev izdevies apmesties Airbnb Londonas centrā, noteikti paņem līdzi ceļojumā skriešanas apavus un izbaudi skrējienu Haidparkā (Hyde Park) – to noteikti nenožēlosi. Bet arī gluži vienkārša pastaiga un piestāšana kādā kafejnīciņā Haidparkā, lai iedzertu kafiju, būs brīnišķīgs veids, kā izbaudīt saulainu priekšpusdienu Londonā.

Tāpat ir vērts apmeklēt Londonas skaistākās apkaimes – izbrīvēt dienu, lai aizbrauktu uz Griniču (Greenwich), kur var apmeklēt gan Jūrniecības Muzeju (Maritime Museum), gan Karalisko Observatoriju (Royal Observatory), gan gluži vienkārši pastaigāties skaistā parkā un pa Griničas ciematiņa atmosfēriskajām ieliņām. Tāpat vērts aizbraukt uz Ričmondu (Richmond), kur atrodas Karaliskais Botāniskais Dārzs (Royal Botanic Gardens, Kew).

zosis parkā

Viss atkarīgs no ceļojumam atvēlētā laika – ja Londonā pavadīsi nedēļu, paspēsi doties nelielos izbraucienos arī uz Londonas ievērojamākām apkaimēm. Bet, ja Tavā rīcībā ir vien nedēļas nogale, droši meties pilsētā – izbaudi gan cilvēku drūzmu, gan galvu reibinošo arhitektūru, garšīgo kafiju un muzejus, parkus un subkultūras dažādajās centra apkaimēs.

Kā jau iepriekš minēts, ir daudzi veidi, kā ceļojumu padarīt finansiāli pieejamāku, taču, ja ceļojuma finansēšanai joprojām nepieciešams neliels atbalsts, vajadzīgo summu vienmēr iespējams saņemt kā patēriņa kredītu no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Londonas acs

Rakstā izmantotie foto avoti: 
www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (5 balsojumi)
Lidojums brīvdienās uz Londonu – ko apskatīt un cik nāksies iztērēt?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas