Auto aizdevumi: riski un kā tos mazināt

Auto kredīts ir ērts instruments, kas ļauj iegādāties vēlamo automašīnu, kad tā patiešām nepieciešama. Taču, pirms parakstāt aizdevuma līgumu, jums rūpīgi jāizanalizē savas finansiālās iespējas un jāizvērtē visi ar šādu darījumu saistītie riski. Šajā rakstā aplūkosim galvenos riskus, ar kuriem saskaras kredītņēmēji, ņemot auto kredītu, un sīki izklāstīsim veidus, kā šos riskus samazināt.

Aizdevuma ņemšana: kas jums jāzina

Pirms ņemat aizdevumu automašīnai, jums rūpīgi jāsagatavojas. Vispirms jāizlemj, kādu automašīnu vēlaties. Tas nav tikai jautājums par marku un modeli. Ir vērts apsvērt arī to, vai vēlaties jaunu vai lietotu automašīnu, kādas opcijas vēlaties, lai automašīnai būtu (piemēram, vai vēlaties atpakaļgaitas kameru un parkošanās sensorus?), un, visbeidzot, kur plānojat iegādāties automašīnu – autosalonā, lietotu vai autoplacī?

Otra svarīga lieta, kas jāizdara, ir aplēst savu budžetu un saprast, cik daudz mēnesī varat atļauties tērēt automašīnai. Šajā summā ietilpst ne tikai kredīta maksājumi, bet arī degvielas izmaksas, automašīnas uzturēšana, apdrošināšanas maksājumi, maksas autostāvvieta utt.

Pēc tam izpētiet visus tirgū pieejamos kredītiestāžu piedāvājumus. Meklējiet vislabākās procentu likmes un pieprasiet informāciju par atlaidēm. Piemēram, dažas kredītiestādes piedāvā samazinātu likmi aizdevumam videi draudzīgu automobiļu iegādei.

Vairāk par gatavošanos automašīnas iegādei kredītā lasiet rakstā "Kas jāzina, ja gribat iegādāties auto kredītā?".

auto salons

Auto aizdevumu veidi

Ir vairāki aizdevumu veidi, kas paredzēti automašīnas iegādei: patēriņa kredīts, auto kredīts un līzings. Tie atšķiras ar automašīnas lietošanas nosacījumiem, procentu likmēm un maksimālo aizdevuma summu.

Patēriņa kredītu parasti ņem, lai iegādātos jebko, tostarp automašīnu. Bieži vien patēriņa kredīta procentu likme ir augstāka nekā auto kredītam vai līzingam, jo kredītiestādes to uzskata par riskantu darījuma veidu.

Auto kredīts ir īpašs aizdevuma veids, kas tiek ņemts, lai iegādātos tieši automašīnu, un parasti tam ir zemāka procentu likme nekā parastajam patēriņa kredītam. Auto aizdevums paredz, ka aizdevuma summa tiks izmantota tikai automašīnas iegādei. Auto aizdevumam mēdz būt elastīgāki atmaksas noteikumi nekā patēriņa kredītam.

auto aizdevums

Līzings ir aizdevuma veids, kurā automašīnu nomā uz noteiktu laiku. Līzinga uzņēmums ir automašīnas īpašnieks, līdz aizdevums ir pilnībā atmaksāts. Ja plānojat slēgt līzinga līgumu, jāņem vērā, ka līzinga kompānijai var būt papildu prasības. Piemēram, uzņēmums var likt jums uzstādīt signalizācijas sistēmu un iegādāties KASKO apdrošināšanu.

Vairāk par atšķirībām starp auto kredītu un auto līzingu lasiet rakstā "Auto kredīts vai auto līzings: kurš variants piemērotāks tev?”

Ar auto kredīta ņemšanu saistītie riski

Gatavojoties ņemt auto kredītu, jums jāņem vērā ne tikai dažādu kredītiestāžu piedāvātie noteikumi un nosacījumi, bet arī riski. Risku apzināšanās var palīdzēt tos mazināt.

Automašīnas zaudēšana

Tas ir lielākais risks, kas saistīts ar auto kredīta ņemšanu. Ja kāda iemesla dēļ jums neizdodas atmaksāt aizdevumu, aizdevējs var pieprasīt, lai jūs atgriežat savu automašīnu. Tas jo īpaši attiecas uz līzinga līgumu, jo automašīna pieder līzinga uzņēmumam.

Kredītreitinga pasliktināšanās

Kavējot aizdevuma maksājumus, neizbēgami pasliktināsies jūsu kredītreitings. Tas var ietekmēt jūsu iespējas nākotnē saņemt aizdevumu. Turklāt, ja jums ir zems kredītreitings, turpmāko aizdevumu noteikumi un nosacījumi būs mazāk izdevīgi.

Vairāk par kredītreitingu lasiet rakstā "Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?"

Augstas remonta izmaksas

Ja pērkat lietotu automašīnu, pirms tās iegādes pārliecinieties, ka tā ir labā tehniskā stāvoklī. Tas attiecas gan uz darījumiem ar privātpersonām, gan arī ar auto dīleriem, kas pārdod mazlietotas automašīnas. Slēpti defekti var radīt nopietnus bojājumus, kuru remonts būs dārgs.

Krāpšana

Krāpšana ietver automašīnu pārdošanu ar viltotiem dokumentiem un apšaubāmas automašīnu pirkšanas shēmas. Daži krāpnieki var piedāvāt auto aizdevumus ar nepievilcīgiem noteikumiem, piemēram, augstām procentu likmēm vai lielākiem ikmēneša maksājumiem, nekā solīts. Dažos gadījumos krāpnieki var noteikt slēptus maksājumus, kas var radīt neparedzētas izmaksas.

auto pārbaude

Kā mazināt riskus, kas saistīti ar automašīnas iegādi kredītā?

Lai mazinātu riskus, kas saistīti ar automašīnas iegādi ar aizdevuma palīdzību, iesakām rūpīgi izpētīt visu pieejamo informāciju gan par auto, gan par kredītiestādi, ar kuru plānojat sadarboties.

Lai izvairītos no automašīnas zaudēšanas un kredītreitinga pasliktināšanās kavētu maksājumu dēļ, pirms ņemat kredītu, aplēsiet savu budžetu un pārliecinieties, ka esat ņēmuši vērā visus iespējamos izdevumus, kas saistīti ar auto. Noskaidrojiet kredītiestādē, kurā plānojat ņemt aizdevumu, vai ir iespēja pārskatīt līgumu un izmantot refinansēšanas pakalpojumu, ja pēkšņi nonāksiet situācijā, kad nevarēsiet veikt ikmēneša maksājumus.

Lai izvairītos no dārgiem remonta izdevumiem, pirms automašīnas iegādes veiciet tās rūpīgu pārbaudi un savāciet pēc iespējas vairāk informācijas: pārbaudiet tās vēsturi CSDD datu bāzē, pieprasiet servisa vēsturi, ja tā ir pieejama. Ieteicams arī veikt automašīnas izmēģinājuma braucienu, lai novērtētu dzinēja un ritošās daļas stāvokli. Ja iespējams, ieteicams arī aizvest automašīnu uz apskati pie mehāniķa, kuram uzticaties.

Lai nekļūtu par krāpnieku upuriem, izvēlieties uzticamus pārdevējus un kredītiestādes, pārbaudiet to reputāciju un izlasiet citu klientu atsauksmes. Pirms darījuma parakstīšanas ir vērts rūpīgi izlasīt līgumu un pārliecināties, ka visi aizdevuma nosacījumi ir skaidri un ka līgumā nav nekādu slēptu maksu.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties elektromašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kā drošāk noformēt auto aizdevumu?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas