Saules paneļi elektroenerģijas ražošanai savās mājās – izdevīgi?

Uzzini visu nepieciešamo par elektroenerģijas ražošanu mājās no saules enerģijas, saules paneļu priekšrocībām, trūkumiem, izmaksām un uzstādīšanu!

Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, šobrīd saules paneļi ir kļuvuši izteikti populāri – atjaunojamā enerģija šķiet esam optimāls risinājums visiem, kuriem bažas rada dabasgāzes tirgus neparedzamās svārstības, cenu palielināšanās un iespējamā krīze.

Protams, saules paneļi, it sevišķi apvienojumā ar ģeotermālo apkuri (vairāk par ģeotermālās apkures un siltumsūkņu veidiem lasiet mūsu rakstā “Ģeotermālā apkure Jūsu mājoklim: kurš veids ir piemērotākais?”), privātmājai spētu nodrošināt vismaz daļēju neatkarību no enerģijas tirgus svārstībām un, protams, ir videi visdraudzīgākais risinājums, pār kura izmaksām īpašniekam ir lielāka kontrole. Bet kādā termiņā šis risinājums ir izdevīgs – kādas ir izmaksas, ierīkošanas varianti, un vai saules paneļi atmaksājas mūsu platuma grādos? Lasi tālāk!

māja ar saules paneļiem

Saules paneļi – aizvien efektīvāki

Aktīva saules paneļu jeb saules bateriju izmantošana ēku elektroenerģijas apgādes (kur saules enerģija tiek pārveidota elektriskajā enerģijā) un ēku siltuma (kur termosolārās iekārtas tiek izmantotas ēku apkures sistēmās) vajadzību nodrošināšanai tika uzsākta pirms aptuveni 35 gadiem.

Tolaik tika izstrādātas pirmās funkcionāli efektīvās termosolārās shēmas, taču pirmie saules paneļi, lielākoties, bija piemēroti izmantošanai tikai reģionos ar īpaši saulainiem klimatiskajiem apstākļiem. Piemēram, ASV un ekonomiski attīstītos Dienvideiropas reģionos saules enerģiju bija iespējams izmantot īpaši efektīvi, taču, mūsdienās, līdz ar tehnoloģijas attīstīšanos, saules paneļi kļuvuši aizvien populārāki, darbspējīgāki un biežāk izmantoti arī mērenajā klimata joslā – arī Latvijā.

Saules enerģijas iegūšana

Izšķir divus saules enerģijas iegūšanas veidus. Fotoelektriskā saules enerģijas ražošanas tehnoloģija saules gaismu pārvērš elektrībā, izmantojot saules paneļus, bet ar termālās solārās tehnoloģijas palīdzību saules siltums enerģijā tiek pārvērsts tieši. Termālās solārās tehnoloģijas izmantošanas gadījumā siltuma enerģija tiek izmantota tieši – kā siltums, vai arī tiek konvertēta virspirms mehāniskajā enerģijā, bet pēc tam – elektroenerģijā.

Abus saules enerģijas iegūšanas mehānismus var izmantot gan lielformāta industriālās sistēmās, gan arī individuālās sistēmās. Tās vienlīdz labi darbojas gan elektrostacijās, kas noklāj tūkstošiem kvadrātmetru un ražo enerģiju, kuru pēcāk ievada elektrotīklos, gan mājās, kur fotoelektriskie saules paneļi spēj saražot enerģiju elektrisko iekārtu darbināšanai un termālo solāro enerģiju izmanto māju apsiltināšanai un ūdens uzsildīšanai.

saules paneļi

Kādi saules paneļi tirgū pieejami?

Ir pieejami trīs saules paneļu tehnoloģijas: monokristāliskā silīcija tehnoloģija, polikristāliskā silīcija tehnoloģija un plāno filmu saules elementu šūnas.

Monokristāliskā silīcija tehnoloģija tika izstrādāta pati pirmā, un tiek uzskatīta par visefektīvāko. Tās ražošanā nepieciešams izmantot ļoti tīru monokristālisko silīciju, tāpēc relatīvi šī ir dārgāka tehnoloģija. Šī tipa saules paneļu ražošanas process ir tehnoloģiski sarežģīts, taču tiem ir izteikti augsts lietderības koeficients: 15-20%. Šī veida saules paneļi vairāk piemēroti karstākiem klimatiem, jo, paaugstinoties temperatūrai, paneļu efektivitāte degradējas mazāk.

Polikristāliskā silīcija tehnoloģijas ražošana izmaksā mazāk par monokristāliskā silīcija tehnoloģijas ražošanas izmaksām, taču šiem saules paneļiem ir nedaudz zemāks lietderības koeficients: to efektivitāte parasti ir robežās no 13-17%.

Plāno filmu saules elementu šūnas ir relatīvi jauns saules bateriju tehnoloģiju veids. Šobrīd to efektivitāte ir robežās no 10-15%, taču tieši šai tehnoloģijai ir visaugstākais nākotnes potenciāls (laboratorijas apstākļos panākta pat 23,4% efektivitāte). Tāpat, šīs tehnoloģijas energoefektivitāte ir atkarīga no pieejamā laukuma, kuru saules paneļi noklāj. Šī tehnoloģija tirgū kļūst aizvien lētāka un pieejamāka.

Saules paneļu priekšrocības

Saules paneļiem ir milzīgs potenciāls un vairākas priekšrocības, salīdzinot ar tradicionālajiem, neatjaunojamiem energoresursiem. Latvijā saules paneļus uzstādīt ir īpaši izdevīgi tad, kad ir liels elektrības patēriņš gaišajā dienas laikā un vasarā. Šādā situācijā visu saražoto elektrību uzreiz ir iespēja izmantot pašpatēriņā, un nemaksājot nemaz par elektrību, kuras kopējās izmaksas ir 0,16 EUR/kWh. Bet arī tad, ja eletrības patēriņš mājoklī ir zemāks, un visu saražoto elektrību uzreiz nav iespējams izmantot, saules paneļu saražotā eletroenerģija mājoklim ir izdevīgāka, nekā centralizēta elektrības padeve.

Šajā gadījumā jāizmanto Latvijā ieviestā NETO uzskaite, kur ar saules paneļu palīdzību saražoto, bet uzreiz neiztērēto elektrību jāatdod kopējā Sadales tīklā, kuru, savukārt, izmanto brīžos, kad saules paneļi neražo enerģiju. Šis apjoms nonāk NETO uzskaites sistēmas uzkrājumā, un klientam, to lietojot, jāmaksā tikai sadales sistēmas operatora pakalpojuma maksa un OIK fiksētā daļa (atbilstoši pieslēguma jaudai), bet nav jāmaksā par elektroenerģiju un OIK mainīgo daļu.

Lai saprastu, vai saules paneļi ir jums izdevīga enerģijas iegūšanas tehnoloģija un cik jaudīga ražošanas sistēma būtu vispiemērotākā, sāciet ar savu elektrības patēriņa paradumu izpēti. "Sadales tīkls" lielākajai daļai klientu visā Latvijas teritorijā ir uzstādījis viedos elektrības skaitītājus, un uzņēmuma klientu portālā e-st.lv ir pieejami elektrības patēriņa dati. Tur varat izvērtēt, cik lielu daļu no kopējā ik mēnesi patērētā elektrības apjoma parasti izlietojat dienas gaišajā laikā, kad saules paneļi aktīvi ražo elektrību. Šis enerģijas apjoms Jums būs pieejams pilnībā bez maksas, kamēr to, ko saražojat un uzreiz neizlietojat, varēsiet atpirkt par iepriekš minēto lētāko summu. Nešaubīgi,ieguldījums saules paneļu ierīkošanā atmaksāsies ātrāk, ja saules paneļu saražoto enerģiju paši uzreiz patērēsiet.

kredīts saules paneļiem

  • Lielākā saules paneļu priekšrocība ir tieši monetārais ietaupījums: saules paneļi ļauj ietaupīt uz pērkamo elektroenerģiju, kas ikdienā nepieciešama sadzīves iekārtu darbināšanai. Saules paneļi nodrošina neatkarību no tarifiem un elektroapgādes traucējumiem, tāpat arī gan to montāža, gan apkalpošana ir vienkārša. Kā jau sākumā minēts, visizdevīgāk saules paneļus ierīkot reizē ar ģeotermālo apkuri, kas ļaus vēl vairāk kontrolēt enerģijas izmaksas.
  • Saules paneļi ir lielisks risinājums arī vietās, kur nav elektrotīkla pieslēguma – tur iespējams uzstādīt “off-grid” sistēmas.
  • Nešaubīgi, saules paneļi sniedz milzu labumu visai planētai, jo to darbināšanā tiek izmantoti tikai atjaunojamie energoresursi, kuri neatstāj negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi.
  • Saules enerģija ir universāls bezmaksas atjaunojamās enerģijas avots, turklāt tā ir enerģija, kas ir tīra un brīva no piesārņojuma. Pēdējo gadu laikā pieprasījums pēc saules enerģijas izmantošanas audzis visur pasaulē, un, citu energoresursu cenām kāpjot, saules paneļu cenas turpina kristies. Saules enerģiju iespējams izmantot arī tad, kad saule nespīd, jo globālais saules starojums sastāv no tiešā un izkliedētā starojuma.
  • Saules paneļiem ir ilgs kalpošanas mūžs - ražotāju garantija ir 8 -12 gadi.

Vai saules paneļiem ir trūkumi?

  • Posmos, kad saule nespīd, tiek saražots daudz mazāks enerģijas daudzums. Saulainā laikā un vasaras mēnešos saražoto enerģiju iespējams uzkrāt, lai to varētu izmantot posmos, kad saules baterijas ražo niecīgu enerģijas daudzumu, taču šādā situācijā tā jāatpērk no kopējā elektrotīkla, tiesa gan, par lētāku cenu (sedzot tikai elektrības pārvadīšanas izmaksas)
  • Augstas sākotnējās – montāžas un uzstādīšanas – izmaksas. Lai gan solārās enerģijas izmantošana ilgtermiņā sniegs lielus ietaupījumus, jārēķinās, ka sākotnēji nāksies investēt būtisku summu iekārtas ierīkošanā.
  • Apgrūtināts pārcelšanās process. Ja plānojat māju pārdot un pārcelties, ir jārēķinās ar papildu sarežģījumiem, pārslēdzot līgumus. Saules paneļus iespējams demontēt un pārcelt uz jauno mājvietu, taču tās būs papildu izmaksas, kuras būs jāsedz no savas kabatas.
  • Paneļu ierīkošanas laukums. Paneļiem nepieciešama konkrēta platība uz mājas jumta, turklāt, tiem jābūt novietotiem pareizā virzienā attiecībā pret sauli - galvenais nosacījums, lai vieta, kur tiks uzstādīts kolektors, būtu labi apspīdēta un saules stari kristu perpendikulāri kolektora virsmai. Bieži vien novietojuma apstākļi var būt par būtisku traucēkli efektīvam saules paneļu izvietojumam. Ja plānojat ierīkot saules paneļus jau iegādājoties mājokli, optimālas izvietojuma iespējas jāņem vērā jau, izvēloties, kāds mājoklis ir visatbilstošākais. Saules paneļus, neveiksmīga jumta novietojuma gadījumā, iespējams ierīkot arī uz zemes.

saules paneļu montāža

Saules paneļu uzstādīšanas izmaksas

Saules paneļu cenas ir atkarīgas no to jaudas, ražotāja un pārdevēja, un to uzstādīšanas izmaksas sastāda vairākas komponentes. Iekārta sastāv no:

  • Saules paneļiem
  • Paneļu stiprinājumiem, rāmjiem un kabeļiem
  • Saules paneļu invertora

Tāpat izmaksās iekļauta paneļu montāža, kā arī projektēšana un simulācija pirms uzstādīšanas. Jāatceras arī par dokumentāciju saules paneļu uzstādīšanai un nodošanai ekspluatācijā, kas sastāda papildu izmaksas.

Latvijā ar saules paneļu uzstādīšanu nodarbojas uzņēmumi Elektrum, Enefit, AJ Power un citi. Saules paneļu uzstādīšanas cena atkarīga no mājokļa ikmēneša vidējā elektroenerģijas patēriņa. Ja tas ir, piemēram, 550 kWh, tad nepieciešams uzstādīt 12 saules paneļu komplektu, kura uzstādīšana izmaksās aptuveni 6000-7000 eiro.

Šobrīd Latvijā pieejama atbalsta programma privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai un saules paneļu uzstādīšanai. Šīs atbalsta programmas ietvaros privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai tikuši piešķirti 3,27 miljoni eiro un pieteikumu pieņemšanu Attīstības finanšu institūcija ALTUM sākusi jau šā gada aprīlī. Saules paneļu iekārtām ir noteikts maksimālās izmaksas, kuras tiek kompensētas – tās atkarīgas no elektroenerģijas ražošanas iekārtas (invertora) nominālās jaudas. Piemēram, ja invertora jauda ir līdz 1kW (neieskaitot), maksimālais atbalsts, uz kuru var pretendēt, ir 700 eiro, savukārt, ja jauda ir no 10-11,1KW (neieskaitot), maksimālā atbalsta summa ir 4000 eiro. Maksimālā atbalsta summa vienai mājsaimniecībai ir 6000 eiro.

Lai pretendētu uz atbalstu ALTUM privātmāju energoefektivitātes programmā, mājai ir jāatbilst šādiem kritērijiem: māja atbilst viena vai divu dzīvokļu mājas klasei, tai ir jābūt nodotai ekspluatācijā, mājā netiek veikta saimnieciskā darbība, kā arī pieteikuma iesniedzējam ir jābūt ēkas īpašniekam un viņa apgādībā un kopā ar viņu jābūt deklarētam vismaz vienam bērnam.

saules paneļu stiprināšana

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno saules paneļu uzstādīšanu privātmājai, nepieciešamo summu vai daļu no tās vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Vai saules paneļi ir izdevīgi?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas