Kā vizuāli padarīt mazu dzīvokli lielāku, nelaužot sienas?

Uzzini, kā maza izmēra dzīvokli padarīt lielāku vizuāli un sajūtu ziņā, veicot kosmētiskas izmaiņas un izvēloties jaunu interjeru un izkārtojumu!

Dzīvesvietas maiņa un, it īpaši, jaunas mājvietas iegāde - tas ir solis, kuru parasti speram tikai pāris reizes dzīvē. Reizēm apstākļi mūs mudina to darīt, piemēram, ja gaidāms ģimenes pieaugums un akūti nepieciešama lielāka dzīvojamā platība, vai, ja pārceļamies uz dzīvi citā pilsētā vai valstī. Bet, iespējams, esi nonācis situācijā, kad tāda īsta, praktiska iemesla dzīvesvietas maiņai nav, bet esošā mājvieta šķiet par mazu. Platība ir pietiekama, bet sajūtu ziņā dzīvoklis šķiet šaurs, un tā vien gribas izbaudīt lielāku plašumu un uzelpot.

Ja šī ir situācija, kurā esi nonācis, tad zini – ir varianti, un sākt jaunas mājvietas meklējumus, iespējams, ir pāragri. Maza izmēra dzīvokli vizuāli plašāku iespējams padarīt ar kosmētiskā remonta un interjera maiņas palīdzību. Viss atkarīgs no vajadzībām un vēlmēm – ja zini, kā Tu vēlētos iekārtot jaunu dzīvokli, tad spēsi pietiekami līdzvērtīgas pārmaiņas ieviest arī esošajā. Noskaidro, ar ko sākt, lai ieviestu labākās iespējamās “mazās” pārmaiņas dzīvoklī un padarītu to vizuāli lielāku!

vizuāli plaša istaba

Visa pamatā ir iedvesma

Pirms sākt ieviest pārmaiņas, velti laiku izpētei – un iedvesmojies! Internetam pavisam noteikti ir savas “tumšās puses”, bet tas tajā pašā laikā ir arī lielisks iedvesmas avots – ja zini, kur meklēt! Mūsdienās ir pieejamas neskaitāmas platformas – gan konkrētas interjeram veltītas lapas un grupas sociālajos tīklos, gan privāti interjera un dizaina blogi, gan, protams, Pinterest, kurās meklēt iedvesmu vizuālām pārmaiņām savā mājoklī.

Pinterest noteikti ir pelnījis tikt pieminēts kā primārais interjera dizaina iedvesmas avots. Šī platforma ir visaptveroša, lietotājiem draudzīga un ērta, un tajā atradīsi un varēsi saglabāt un apkopot idejas par teju jebko. Iedvesma “garšīgu” attēlu un vērtīgas informācijas formātā noderēs gan līgavām, kuras plāno kāzas, gan tiem, kuri vēlas atrast vislabākās un aktuālākās receptes. Taču, tikpat noderīga Pinterest platforma būs arī interjera ideju meklētājiem. Kā jau minēts, šo vietni lietot ir īpaši ērti, jo tajā visu atrasto un noderīgo varēsi saglabāt dažādās “mapītēs” un atkal atrast, kad nepieciešams.

Tāpat labs palīgs var būt atbilstošas tematikas grupas Facebook platformā. Šīs grupas piedāvās mazāk vizuālu uzskates materiālu, nekā Pinterest vai dizaina blogi, taču tajās būs iespēja uzdot konkrētus jautājumus cilvēkiem, kuri, iespējams, tādu pašu situāciju jau ir atrisinājuši. Tāpat ir daudz dažādu saistošu un tēmai atbilstošu diskusiju, kurās iesaistīties, kā arī attēli – cilvēki nereti tomēr papildina savus novērojumus un ieteikumus ar fotoattēliem no pašu mājokļa jaunajā veidolā. Bet, galvenais – ir iespēja nepieļaut citu jau pieļautās kļūdas un uzzināt, kādi interjera risinājumi izrādījušies piemērotākie.

iedvesmas meklēšana

Pirms pirkt – pārkārto un atbrīvojies no liekā

Kad esi sasmēlies iedvesmu jaunam viesistabas interjeram, iespējams, pirmā doma būs par jaunu mēbeļu un dekoratīvo elementu iegādi, ar kuru palīdzību vizuāli palielināt telpu. Taču, ir vērts atcerēties, ka nereti plašuma sajūtu sniedz tieši atbrīvošanās – gan no liekā, gan no tā, bez kā, visdrīzāk, ir iespējams iztikt. Palūkojies apkārt – kas atrodas Tavā dzīvojamā istabā, priekštelpā, guļamistabā/s un virtuvē? Kam no tā visa ir nozīmīga funkcionāla loma, bet kas, tieši pretēji, rada sajūtu, ka telpa ir šaura, maza un piebāzta? Kā priekšmeti un mēbeles ir novietotas? Vai ir iespējams veiksmīgāks novietojums, kas dos vairāk brīvas telpas un gaismas?

Tagad vari likt lietā no dažādajiem iedvesmas avotiem sasmeltās idejas, un izvērtēt, vai, iespējams, nepietiktu tikai ar alternatīvu mēbeļu izvietojumu telpā, vai, varbūt, atbrīvošanos no morāli novecojušiem dekoratīvajiem elementiem un nevajadzīgām mēbelēm, kuras netiek izmantotas.

mājīga guļamistaba

Kā mainīt domāšanas veidu?

Lielai daļai cilvēku piemīt (nereti no vecākiem un vecvecākiem pārmantota) tendence neatbrīvoties no nevajadzīgiem priekšmetiem, bet tos krāt un uzglabāt ar aizbildinājumu “varbūt kādreiz noderēs”. Krāšana raksturīga gan tiem, kuri dzīvo lielākās, gan mazākās platībās, un parasti, neatkarīgi no pieejamo telpu skaita un lieluma, dzīves telpa aizpildās ar nevajadzīgo gan lielā privātmājā, gan mazā dzīvoklī. Ja esam pavisam atklāti paši pret sevi, tad, iespējams, nāksies atzīt – dzīvoklis nav par šauru. Var gadīties, ka tajā grūti ir elpot nevis nepietiekamās kvadratūras, bet nevajadzīgo un neizmatoto priekšmetu dēļ.

Ja šķiet, ka dzīvoklī taču tomēr nekā lieka nav, var izmēģināt katru lietu izvērtēt nevis pēc kritērija “varbūt kādreiz noderēs”, bet uzdot sev jautājumu – “vai priekšmets šobrīd pilda kādu funkciju?”, vai, ja tas nav funkcionāls priekšmets, bet gan dekoratīvs – “vai tas man sagādā prieku?”. Gaidāms, ka, atbildot uz šiem jautājumiem godīgi, tomēr izdosies atbrīvoties no vismaz pāris liekiem priekšmetiem. Iespējams, pat vairāk nekā pāris.

meitene pie loga

Vizuālas pārmaiņas un jaunas mēbeles

Pārmaiņu veikšanas mērķis mazā dzīvojamā platībā, protams, nav tikai atbrīvoties no priekšmetiem, bet gan padarīt dzīvokli vizuāli plašāku un tajā justies labi. Ja neesi apmierināts ar esošajām mēbelēm un dzīvokļa izskatu, tad ar atbrīvošanos no pāris mēbelēm vien nepietiks. Tādā gadījumā esošo mēbeļu un iekārtu vietā nepieciešams iegādāties jaunas. Bet šoreiz mēbeļu “medībās” dosies ar jau skaidru apziņu par to, ka mēbelēm jābūt vizuāli pievilcīgām, dzīvokļa izmēram atbilstošā lielumā un funkcionālām.

Ja līdzšinējais interjers dzīvoklim liek šķist šauram, tad jaunas mēbeles jāiegādājas ar citu pieeju. Nav tādu “obligāto” mēbeļu – ja neskaita gultu guļamistabā (un pat to vietas taupīšanas nolūkos var aizvietot saliekamais dīvāns), vajadzība pēc konkrētām mēbelēm ir pilnībā atkarīga no katra indivīda. Rūpīgi apdomā, kādam nolūkam tiek izmantota katra telpa dzīvoklī un apsver, bez kā varētu iztikt. Ja tas tomēr radīs neērtības, vienmēr var nepieciešamo nopirkt vēlāk.

liela un gaiša telpa

Gaisma, gaišums un augi

Nav noslēpums, ka plašuma sajūta telpā rada gaišas krāsas un, protams, pēc iespējas vairāk gaismas no logiem. Skaidrs, ka, ja dzīvo dzīvoklī daudzdzīvokļu namā, logu lielumu mainīt īsti nav iespējams, taču ir vairākas būtiskas sfēras, kuras ietekmēt var. Ja logus aizsedz biezi aizkari, apsver no tiem atbrīvoties pavisam vai, piemēram, aizstāt tos ar modernām vertikālo plākšņu žalūzijām. Tās aizņems pavisam maz vietas aizvērtā stāvoklī, un veicinās “tīrāku” dzīvokļa izskatu.

Tāpat gaišuma un plašuma sajūtu sniedz gaišā krāsā nokrāsotas sienas vai gaišas tapetes. Ja šobrīd sienas kādā vai vairākās no dzīvokļa istabām ir tumšākās krāsās vai raibos toņos, apsver tās nokrāsot baltas – baltā krāsa sniegs ne vien plašuma, bet arī lielāku sakārtotības un tīrības sajūtu, kas pavisam noteikti liks justies labāk.

remonts

Ja doma par sniegbaltu un minimālā stilā ieturētu interjeru Tev tomēr liek justies mazliet neomulīgi, tad zini – pārmaiņas var veikt pakāpeniski, soli pa solītim, sākot ar to, kas šķiet visērtākais un iespējamākais. Lai gan gaišāks un vienkāršāks stils ar mazāku priekšmetu skaitu telpās noteikti liks telpai šķist vizuāli un sajūtu ziņā plašākai, šāda stila vārdā nav jāupurē personīgā gaume un vēlmes. Ja pie sirds iet mēbeles, kuras ir masīvākas, ļauj sev šo prieku. Tā vietā, iespējams, var padomāt par dekoratīvo elementu nomaiņu. Piemēram, dažādu ierasto dekoratīvo elementu – to, kuri parasti krājas uz palodzēm un galdu vai skapīšu virsmām – vietā ieteicams izvēlēties telpaugus, kuriem arī piemīt spēja paplašināt telpu, turklāt tie visai burtiski ļauj brīvāk uzelpot! Arī dažāda stila telpaugu idejas var smelties, piemēram, turpat Pinterest.

kaktusi podiņos

Ļoti iespējams, lai panāktu vēlamo rezultātu dzīvoklī, ar mēbeļu pārvietošanu vai atbrīvošanos no liekā vien nepietiks. Ja nepieciešams iegādāties lielāku daudzumu jaunu mēbeļu vai jaunajam mājokļa dizainam piemērotu vannasistabas un virtuves iekārtu, finansiālu atbalstu iespējams saņemt patēriņa kredīta formā no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (5 balsojumi)
Kā vizuāli padarīt mazu dzīvokli lielāku, nelaužot sienas?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas