Automašīnas iegāde: kādi likumi un noteikumi man jāzina?

Auto kredīts ir ērts instruments, kas ļauj iegādāties automašīnu tieši tad, kad jums tā nepieciešama, pat ja tajā brīdī nav pieejama visa summa. Pirms uzsākt auto kredīta noformēšanas procesu, ir lietderīgi izpētīt attiecīgos likumus un dokumentu prasības. Šajā rakstā aplūkosim galvenos juridiskos aspektus, kas jāņem vērā, un dokumentu sarakstu, kas nepieciešami, iegādājoties automašīnu.

Automašīnas iegāde: vispārīgi padomi

Pirms dodaties uz kredītiestādi, jums rūpīgi jāsagatavojas automašīnas iegādei. To var darīt sekojošos posmos.

  1. Automašīnas izvēle. Pirmais solis ir izvēlēties, kādas markas un modeļa automašīnu gribat iegādāties, kādas ir tās īpašības un vai plānojat iegādāties jaunu vai lietotu automašīnu. Vairāk par to, kādu automašīnu izvēlēties, lasiet mūsu rakstā "Jauns vai lietots automobilis: ko izvēlēties?”.
  2. Budžeta aplēses. Pirms iesniedzat pieteikumu auto kredītam, ir vērts aplēst savu budžetu. Saskaitiet savus ienākumus un izdevumus, lai noskaidrotu, kāda summa jums paliek katru mēnesi. Aprēķiniet arī, cik lielu summu ik mēnesi varat maksāt par aizdevumu. Varat izmantot īpašus kalkulatorus kredītiestāžu tīmekļa vietnēs. Pēc tam aprēķiniet aptuvenās ikmēneša automašīnas izmaksas: degvielu, apkopi, remontu utt. Šī analīze palīdzēs jums sagatavoties un samazinās risku, ka jūs nespēsiet atmaksāt aizdevumu.
  3. Izvēlieties aizdevumu sniedzēju. Lai saņemtu aizdevumu automašīnai ar vislabākajiem iespējamajiem nosacījumiem, izpētiet pēc iespējas vairāk piedāvājumu no dažādām kredītiestādēm. Ir vērts arī apsvērt, vai izdevīgāks ir līzings vai auto kredīts. Vairāk par to, kas jāpatur prātā, izvēloties aizdevumu piedāvājumus, lasiet rakstā "Kas jāzina, ja gribat iegādāties auto kredītā?”.
  4. Auto kredīta noformēšana. Šajā posmā atliek tikai nosūtīt pieprasījumu jūsu izvēlētajai kredītiestādei, lai saņemtu auto kredītu.

auto iegāde

Kādi dokumenti man ir nepieciešami, lai pieteiktos auto kredītam?

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj pieteikties aizdevumam pilnīgi attālināti. Jums nav jādodas uz kredītiestādes filiāli, lai iesniegtu dokumentus. Tāpēc nav nepieciešams arī vākt fiziskās dokumentu kopijas.

Lai pieteiktos auto aizdevumam, parasti ir jāaizpilda veidlapa, kas ir pieejama tiešsaistē. Atkarībā no aizdevējiestādes nosacījumi var atšķirties. Piemēram, lai pieteiktos Incredit auto aizdevumam, jums:

  • jābūt Latvijas pastāvīgajam iedzīvotājam vecumā no 21 līdz 70 gadiem (aizdevuma līguma noslēgšanas brīdī aizņēmējs nedrīkst būt vecāks par 70 gadiem);
  • jābūt deklarētai dzīvesvietai Latvijas Republikā;
  • jābūt norēķinu kontam jebkurā Latvijas bankā;
  • ir regulāri ienākumi, kas ļauj atmaksāt aizdevumu.

Dažas kredītiestādes var papildus pieprasīt bankas izrakstu par noteiktu laika periodu, lai pārliecinātos par aizņēmēja maksātspēju. Bankas izraksts bieži vien būs nepieciešams, ja jūs piesakāties aizdevumam vienā bankā, bet norēķinu konts jums ir citā bankā.

Kad jūs piesakāties auto aizdevuma saņemšanai, kredītiestādes izvērtē jūsu maksātspēju un kredītreitingu. Kredītreitings ir faktoru kopums, kas nosaka aizņēmēja kredītspēju. To izsaka kā skaitli skalā no 1 līdz 1000. Jo augstāks kredītreitings, jo labākas kredīta iespējas un nosacījumi, uz kuriem varat cerēt. Kredītvērtējumu būtiski ietekmē kredītvēsture. Vairāk par to lasiet rakstā "Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?".

Ja plānojat pieteikties aizdevumam klātienē, jums būs nepieciešams personu apliecinošs dokuments — pase vai personas apliecība. Tā kā pieteikuma iesniegšanai nepieciešamo dokumentu saraksts var atšķirties, iesakām noskaidrot noteikumus kredītiestādē, kurā plānojat iesniegt pieteikumu.

Kas jāzina par automašīnas reģistrāciju?

Pērkot automašīnu, jūs kļūstat par tās īpašnieku. Šis fakts ir jāapliecina dokumentāli. To var izdarīt jebkurā Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodaļā.

Īpašumtiesību maiņa jāreģistrē 5 dienu laikā pēc tam, kad tā ir notikusi. Īpašumtiesību maiņu var aizpildīt CSDD tīmekļa vietnē. Lai to izdarītu:

  1. pircējs atstāj pieteikumu par īpašumtiesību maiņu;
  2. pārdevējam ir 5 dienas, lai apstiprinātu šo pieteikumu;
  3. pircējs aizpilda īpašumtiesību maiņas pieteikumu tiešsaistē vai CSDD filiālē.

Svarīgi atcerēties, ka pēc tam, kad pārdevējs apstiprinās pieteikumu, pašreizējā obligātā OCTA apdrošināšana zaudē spēku. Jaunajam īpašniekam jānoslēdz jauna apdrošināšana uz sava vārda, lai varētu piedalīties ceļu satiksmē.

Sīkāku instrukciju par automašīnas īpašumtiesību maiņu tiešsaistē skatiet CSDD tīmekļa vietnē.

Pēc īpašumtiesību maiņas jums ir jāmaina arī tehniskā pase. To var izdarīt kādā no Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļām. Jums līdzi jābūt personas apliecībai (pasei vai ID) un vecajai tehniskajai pasei.

dokumentu parakstīšana

Kas jāzina par automašīnas iegādi no ārzemēm?

Pērkot automašīnu no ārzemēm, reģistrācijas procedūra atšķiras no Latvijā jau reģistrētas automašīnas reģistrācijas.

Reģistrācijas termiņš ir 5 dienas pēc transportlīdzekļa ievešanas Latvijas Republikas teritorijā.

Lai reģistrētu ārzemju automašīnu, jums būs nepieciešami šādi dokumenti:

  • izziņa par transportlīdzekļu agregātu numuru salīdzināšanu;
  • transportlīdzekļa ārvalsts reģistrācijas dokuments vai transportlīdzekļa izgatavotāja vai tā oficiālā pārstāvja izdots dokuments, kas apliecina konkrētā transportlīdzekļa izcelsmi vai pārdošanas faktu;
  • ārvalstī izdots īpašuma tiesības apliecinošs dokuments;
  • personu apliecinošs dokuments;
  • atbilstības apliecinājuma kopija, uzrādot oriģinālu.

Atcerieties arī, ka, reģistrējot citā ES dalībvalstī iegādātu transportlīdzekli, kura izlaiduma gads ir kārtējais gads vai pieci iepriekšējie gadi un kura kategorija ir M1 (tai skaitā M1G) vai N1 (tai skaitā N1G) un kurš tiek pirmoreiz reģistrēts Latvijā vai kurš pēc tā pirmās reģistrācijas Latvijā atkārtoti iegādāts citā Eiropas Savienības dalībvalstī un tiek atkārtoti reģistrēts Latvijā, CSDD informāciju par reģistrēto transportlīdzekli elektroniski nodod Valsts ieņēmumu dienestam un vienlaikus ar transportlīdzekļa reģistrāciju reģistrē atsavināšanas aizliegumu:

1) juridiskās personas īpašumā reģistrētajam transportlīdzeklim uz 15 dienām;

2) fiziskās personas īpašumā reģistrētajam transportlīdzeklim uz 30 dienām.

Vairāk par ārvalstīs iegādāta transportlīdzekļa reģistrācijas kārtību lasiet CSDD tīmekļa vietnē.

Kas jāzina par patērētāju aizsardzību?

Automašīnas iegādi aizsargā Patērētāju aizsardzības likums. PTAC tīmekļa vietnē ir sniegti detalizēti norādījumi par to, kam jāpievērš uzmanība, pērkot automašīnu. Šeit ir izklāstīti galvenie punkti, kam jāpievērš uzmanība.

Skaidras naudas darījums. Ir vērts atcerēties, ka skaidras naudas darījums Latvijā ir aizliegts, ja darījuma summa pārsniedz 7200,00 EUR. Tāpēc, vienojoties par skaidras naudas darījumu, nevajadzētu iemaksāt depozītu bez pārdevēja rakstiska apstiprinājuma par depozīta saņemšanu. Jums arī jāpieprasa pirkuma kvīts. Šādā veidā jūs varat pierādīt faktu, ka esat iegādājies automašīnu no konkrēta pārdevēja.

Latvijā nereģistrētas automašīnas iegāde. Šādus automobiļus var iegādāties tikai no pārdevēja reģistrētā tirdzniecības vietā. Tās var pārbaudīt DBSD tīmekļa vietnē: https://e.csdd.lv/autoveikali/. Pretējā gadījumā darījums tiek uzskatīts par nelikumīgu un pircējs kļūst par līdzdalībnieku.

Privātpersonas drīkst pārdot tikai Latvijā jau reģistrētus un īpašumā esošus automobiļus.

auto iegāde

Lietotas automašīnas no juridiskām personām aizsargā Patērētāju tiesību aizsardzības likums, ja automašīnu iegādājas fiziska persona. Ja darījumu noslēdz divas juridiskas personas vai divas fiziskas personas, darījumu aizsargā civiltiesības. Šādā gadījumā no nepatīkamiem pārsteigumiem pasargās līgums, kurā aprakstīti darījuma noteikumi un garantija.

Uz privātpersonas automašīnām neattiecas Patērētāju tiesību aizsardzības likums. Tas nozīmē, ka, iegādājoties automašīnu no privātpersonas, jums rūpīgi jāapskata automašīna, lai izvairītos no nekvalitatīva transportlīdzekļa iegādes. Sūdzību gadījumā lieta tiks risināta tiesas ceļā.

jauni auto

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties automašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.



Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com


Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Svarīgas likumu nianses, iegādājoties auto
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas