Jauns vai lietots automobilis: ko izvēlēties?

Automašīnas iegāde ir nopietns lēmums, kas prasa rūpīgu visu faktoru analīzi. Viens no svarīgākajiem jautājumiem, izvēloties automašīnu – pirkt jaunu vai lietotu? Katram variantam ir savas priekšrocības un trūkumi. Šajā rakstā aplūkosim jaunu un lietotu automašīnu priekšrocības un trūkumus, lai palīdzētu jums izdarīt pamatotu izvēli.

Jauns automobilis: priekšrocības

Jaunas automašīnas iegādei ir vairākas priekšrocības. Acīmredzams pluss ir tāds, ka, iegādājoties jaunu automašīnu, jūs kļūstat par tās pirmo īpašnieku. Tas nozīmē, ka jūs zināt pilnu tehniskās apkopes vēsturi. Šeit ir vēl dažas priekšrocības.

Uzlabotas tehnoloģijas. Jaunas automašīnas bieži ir aprīkotas ar modernām tehnoloģijām, piemēram, autopilota sistēmām, adaptīvo kruīza kontroli un multimediju, kas var nebūt pieejamas vecākiem modeļiem.

Augsts drošības līmenis. Autobūves joma nepārtraukti attīstās, un katru jauno automobiļu paaudzi ražotāji aprīko ar dažādām funkcijām, kas palielina to drošību. Tie ir ne tikai izturīgāki materiāli, bet arī dažādas sistēmas:

  • parkošanās sensori;
  • atpakaļskata kamera;
  • gājēju noteikšana;
  • indikatori uz spoguļiem;
  • nakts redzamības sistēma un daudz kas cits.

Garantijas apkalpošana. Iegādājoties jaunu automašīnu, jūs saņemat ražotāja garantiju, kas nozīmē, ka pirmos gadus jums nav jāuztraucas par neparedzētiem remontiem un izmaksām.

Pielāgošanas iespējas. Iegādājoties jaunu automašīnu, jūs varat pielāgot transportlīdzekli savām prasībām un vēlmēm, kas var būt īpaši svarīgi, ja meklējat konkrētu modeli vai funkciju, ko ir grūti atrast lietotu automašīnu tirgū.

Ekoloģiskums. Mūsdienu automašīnas tiek ražotas, ņemot vērā CO2 izmešu ierobežojumus. Arvien vairāk ražotāju izmanto hibrīddzinējus un elektromotorus. Tie, kas joprojām ražo automobiļus ar dīzeļdzinējiem un benzīna dzinējiem, cenšas samazināt izmešu daudzumu.

melns auto salons

Jauns automobilis: trūkumi

Lai gan jaunas automašīnas iegādei ir daudz priekšrocību, ir arī trūkumi. Piemēram, jauna automašīna maksā daudz vairāk nekā lietota automašīna. Šeit ir vēl daži trūkumi, kas saistīti ar jaunas automašīnas iegādi.

Straujš vērtības kritums. Jauna automašīna var zaudēt ievērojamu daļu savas vērtības uzreiz pēc tās iegādes. Tas nozīmē, ka, ja pēc dažiem gadiem nolemjat to pārdot, varat zaudēt ievērojamu daļu tās vērtības.

Gaidīšanas laiks. Ja vēlaties iegādāties konkrēta modeļa un konfigurācijas automobili, var gadīties, ka uz vēlamo modeli nāksies ilgi gaidīt.

Pastāv lielāka zādzības iespēja. Jauns automobilis var piesaistīt lielāku uzmanību, kas var palielināt iespēju, ka tas tiks nozagts.

Automašīnas tehniskā apkope tikai pie dīlera. Bieži vien, iegādājoties jaunu automašīnu, viens no nosacījumiem ir tāds, ka tā apkope jāveic tikai pie dīlera. Ja kāda iemesla dēļ automašīnas apkope ir jāveic citā servisā, jūs varat zaudēt garantiju. Turklāt automašīnā nedrīkst neko mainīt – jebkura tūninga veikšana var novest pie garantijas zaudēšanas.

Piedziņas periods. Iegādājoties jaunu automašīnu, jārēķinās, ka pirmos 3–5 tūkstošus km tā jābrauc īpašā režīmā: jāseko līdzi apgriezieniem, jāizvairās no straujas bremzēšanas un paātrinājuma utt. Ja esat pieraduši braukt citādi, tas var radīt zināmas neērtības pirmajos jaunā automobiļa lietošanas mēnešos.

Lietots automobilis: priekšrocības

Lietotas automašīnas galvenā priekšrocība neapšaubāmi ir tās cena, kas ir daudz zemāka nekā jauna automobiļa cena. Taču, pirms pieņemt lēmumu par lietotu automašīnu, ir vērts padomāt par ilgtermiņa ieguvumiem. Lūk, dažas citas lietotas automašīnas iegādes priekšrocības.

Cenas samazināšanas iespēja. Ja pērkat lietotu automašīnu, parasti ir iespējams vienoties un samazināt sludinājumā norādīto cenu. Bieži vien lietotiem automobiļiem klāt atdod papildu riepu komplektu, kas arī palīdz ietaupīt naudu.

Mazāks vērtības zudums. Jauns auto uzreiz pēc iegādes var zaudēt līdz pat 20 % no savas vērtības, savukārt lietots auto jau ir zaudējis maksimālo vērtību un kļūst lētāks lēnāk.

lietota auto iegāde kredītā

Nav piedziņas perioda. Lietota automašīna jau ir izgājusi piedziņas periodu. Ja ir bijuši kādi rūpnīcas defekti, iepriekšējais īpašnieks tos jau ir novērsis.

Tūninga iespēja. Jūs varēsiet mainīt konfigurāciju, nebaidoties zaudēt garantiju. Jūs varat uzstādīt papildu opcijas, piemēram, parkošanās sensorus vai multimediju sistēmu. Turklāt remontam var iegādāties nevis oriģinālās detaļas, bet lētākus analogus, kas bieži vien kvalitātes ziņā nav sliktāki par oriģināliem.

automehāniķis

Lietota automašīna: trūkumi

Acīmredzams lietotas automašīnas iegādes trūkums ir tas, ka pastāv liela iespēja iegādāties transportlīdzekli ar nopietniem slēptiem defektiem. Lai no tā izvairītos, pirms automašīnas iegādes ieteicams rūpīgi izpētīt servisa vēsturi un parādīt to mehāniķim, kuram uzticaties. Kādi varētu būt vēl citi trūkumi?

Liels degvielas patēriņš. Vecāki automobiļi bieži vien patērē vairāk degvielas nekā jaunāki automobiļi, kas nozīmē lielākas uzturēšanas izmaksas.

Augsta krāpšanas iespēja. Lietotu automašīnu tirgū bieži vien ir negodīgi pārdevēji, kas pārdod automašīnas ar nopietniem defektiem, kā arī viltotiem dokumentiem.

Augsts ceļu nodoklis. Tā kā vecākiem modeļiem ir lielāks degvielas patēriņš, ekspluatācijas nodoklis šiem automobiļiem var būt daudz lielāks nekā jaunākiem modeļiem.

Ilgs meklēšanas periods. Lietotu automašīnu tirgū ir plašs marku un modeļu klāsts. Tomēr var paiet pat vairāki mēneši, līdz tiek atrasts modelis labā stāvoklī bez slēptiem defektiem.

Ko izvēlēties: jaunu vai lietotu automašīnu?

Izvēloties, kādu automašīnu iegādāties, jāvadās pēc savām vēlmēm un iespējām. Ja jums ir svarīgas modernas tehnoloģijas, maksimāla drošība un uzticamība, ir vērts apsvērt jauna automobiļa iegādi. Tomēr arī lietots automobilis ir labs risinājums, it īpaši, ja rūpīgi izvērtēsiet tirgū piedāvātos variantus. Viss ir atkarīgs no tā, kādu automašīnu un kādam nolūkam meklējat.

Neatkarīgi no tā, kuru variantu izvēlaties, ir svarīgi izvērtēt savu budžetu: cik daudz jūs vēlaties un varat tērēt mēnesī automašīnai? Ja jūsu budžets to atļauj un ja plānojat automašīnu izmantot vismaz trīs gadus, noteikti labāk ir iegādāties jaunu auto. Šādā veidā jūs samazināsiet pēkšņu bojājumu un remonta izmaksu risku. Ja jums nav visas summas jauna automobiļa iegādei, jūs vienmēr varat paņemt auto kredītu. Informāciju par to, kā izvēlēties izdevīgāko auto kredīta veidu, atradīsiet mūsu rakstā "Kā izvēlēties izdevīgāku aizdevumu auto iegādei Latvijā?".

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties automašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (2 balsojumi)
Priekšrocības un trūkumi, izvēloties lietotu vai jaunu auto
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas