Kvalitatīva CV izveide, kurš nenonāks neizlasīto papīru kaudzē

Padoms darba meklētājiem: 10 ieteikumi, kā sagatavot kvalitatīvu CV, kurš nenonāks neizlasīto papīru kaudzē


CV – tā ir Tava vizītkarte, kas darba meklējumos var palīdzēt vai, gluži pretēji, graut Tavas izredzes iegūt iecerēto darba pozīciju. Mūsdienu straujajā dzīves un, vēl jo vairāk, korporatīvajā ikdienas ritmā piesaistīt uzņēmuma menedžmenta vai cilvēkresursu departmenta pārstāvju uzmanību nav vienkārši – tiem, izsludinot vakanci, visdrīzāk nākas izskatīt simtiem CV, un lielākā daļa no tiem, diemžēl, patiesu iedziļināšanos nemaz neizpelnās. Ko darīt, lai tas nenotiktu arī ar Tavu CV? Kā izveidot CV, kurš nenonāks neizlasīto papīru kaudzē, bet palīdzēs Tev sevi prezentēt efektīvi un ar pozitīvu rezultātu? Lasi tālāk, lai saņemtu 10 ieteikumus kvalitatīva CV izveidei!

smaidīgs puisis

1. Pirmais iespaids – vizuālais noformējums

Neatkarīgi no tā, cik kvalitatīvs un aktuāls ir Tava CV saturs, pirmo un noteicošo iespaidu tomēr rada CV vizuālais noformējums. CV ir jābūt pārskatāmam, un informācijai jebkurā no sadaļām – viegli atrodamai. Atceries, ka CV vērts arī vizuāli sadalīt saturiskās sadaļās, lai saturs nav vienlaidus tekstā, bet gan pārskatāmos un nodalītos blokus. Ieteicams izveidot šaurāku vertikālu sadaļu CV labajā pusē, kurā norādīti personas dati un ievietotas arī citas ar darba pieredzi nesaistītas kategorijas (valodu zināšanas, prasmes, datorprogrammas, kuras pārzini), savukārt, plašākajā sadaļā kreisajā pusē ievietot informāciju par šībrīža un līdzšinējo nodarbinātību, kā arī izglītību.

pareizs un nepareizs CV

2. Foto - vērts vairāk, nekā vārdi

Sava foto ievietošana CV, protams, nav obligāta prasība, bet tas ir visnotaļ ieteicami – foto samazina anonimitāti, kura pastāv starp CV sūtītāju un lasītāju, un liks potenciālā darba devēja skatienam pie Tava CV pakavēties ilgāk. Protams, foto ievieto ar nosacījumu, ka esi parūpējies par profesionāla attēla laicīgu sagatavošanu – nevajadzētu izlīdzēties ar savas sejas “izgriešanu” no foto, kuru kāds uzņēmis ballītē vai piknikā. Foto, kuru ievieto CV, vajadzētu būt tādam, kuru droši varētu ievietot arī savā LinkedIn profilā – pieklājīgam, profesionālam, kā arī draudzīgu un pozitīvu iespaidu radošam.

3. Īsa biogrāfija

CV augšdaļā, pirms ķeries pie personas datu un nodarbinātības informācijas sniegšanas, vērts ievietot īsu profesionālās biogrāfijas informāciju pāris teikumu garumā. Izlasot šo biogrāfiju, potenciālajam darba devējam vajadzētu rasties pēc iespējas skaidrākam iespaidam par to, kas Tu esi savā profesionālajā dzīvē un kāpēc konkrētais uzņēmums iegūtu, pieņemot Tevi darbā. Tajā var iekļaut informāciju par pieredzi konkrētajā industrijā un būtiskākos sasniegumus, kā arī īsi atsaukties uz nākotnes plāniem un iemesliem, kuru dēļ vēlies strādāt tieši šajā uzņēmumā. Tas, protams, aizņems vairāk laika, bet, lai gan CV saturs paliek nemainīgs, īso biogrāfiju būtu ieteicams pielāgot katram konkrētajam darba pieteikumam. Tas potenciālajam darba devējam radīs iespaidu par Tevi kā vērīgu un ieinteresētu kandidātu, kurš nav noslinkojis ar “mājas darbu”.

portatīvais dators

4. Pavadošā vēstule

Lielākoties darba piedāvājumos tiek norādīta prasība, ka līdz ar pašu CV pieteikumā jānosūta arī motivācijas jeb pavadošā vēstule. Bet, arī tad, ja šādas prasības nav, pavadošo vēstuli uzrakstīt ir ļoti ieteicams. Lielā daļā gadījumu tieši pavadošā vēstule un biogrāfijas sadaļa ir primārie informācijas avoti, kurus potenciālais darba devējs izskata, un pavadošajā vēstulē Tev ir lieliska iespēja “sausos” datus papildināt ar emocionālu vēstījumu, kas Tevi uzņēmuma vadības acīs ne tikai padara cilvēciskāku un konkrētāku, bet arī spēj labāk ar Tevi iepazīstināt un rosināt interesi. Pavadošajai vēstulei jābūt pietiekami īsai un konkrētai (neviens nelasīs vēstuli trīs lapušu garumā), un tās uzdevums ir Tavu karjeras izaugsmi parādīt saistītā, loģiskā līknē, atsaucoties uz pa ceļam gūtajiem panākumiem un skaidrojot pieņemto lēmumu motivāciju.

aploksne

5. Apgriezti hronoloģiskā secība

Kad ķeries pie konkrētajām CV sadaļām (nodarbinātība, izglītība, sertifikāti un panākumi), atceries tos uzskaitīt apgriezti hronoloģiskā secībā – sākot ar nesenāko darba pozīciju, izglītības iestādi un iegūto sertifikāciju. Tādējādi potenciālajam darba devējam uzreiz būs skaidra Tava kvalifikācija un atbilstība amatam, uz kuru piesakies. Pretējā gadījumā Tu riskē ar lasītāja intereses zaudēšanu, jo diez vai tas, ka vidusskolas laikā vasarās degvielas uzpildes stacijā papildināji produktu plauktus, spēs motivēt turpināt lasīšanu.

6. Sāc ar būtiskāko!

Jau minējām, ka katras sadaļas ietvaros informācija jānorāda hronoloģiskā secībā, taču svarīgi ir pēc iespējas optimālāk sarindot arī pašas sadaļas. Labajā pusē šaurākajā vertikālajā nodalījumā jāsāk ar personas datu uzskaitījumu, kam seko citas vispārīgās kompetences, taču kreisajā pusē galvenajā nodalījumā noteikti jāsāk ar nodarbinātības sadaļu, kurai seko izglītība. Ja vēlies, CV, protams, var ievietot arī interešu izglītību, taču ieteicams ar to neaizrauties, un noteikti nevajadzētu šai informācijai atvēlēt vietu priekšplānā. Ja vien tas īpaši nepalielina Tavas izredzes piesaistīt darba devēja uzmanību, 5. klasē apmeklētās ārpusskolas klavierstundas diez vai pelnījušas vietu CV pirmajā lapā.

jautājums

7. Filtrē informāciju

Būtiski ir ne tikai CV priekšplānā izcelt svarīgākos faktus. Ir vērts, veidojot CV, informāciju arī filtrēt, un daļu no tās atstāt “aiz strīpas”. Bieži varētu šķist, ka, jo vairāk esi izdarījis, jo labāk – un gribas to visu arī atspoguļot CV. Taču, pretēji iecerētajam, tas neradīs aizraujoša, spējīga un dinamiska cilvēka iespaidu, bet gan nogurdinās lasītāju un neļaus tam koncentrēties uz būtiskāko tā vienkāršā iemesla dēļ, ka neesi tiem pateicis, kas tad īsti ir patiesi būtiski. CV jāveido kā kvalitatīva mākslas izstāde – nesaliec vienā nelielā telpā 200 gleznas, bet atlasi 20 labākās, un izvieto tās veidā, kas izcels katrā unikālo. Tev nav jāpasaka par sevi viss – Tev par sevi jāpasaka tikai tas, kas palīdzēs sasniegt konkrēto mērķi.

8. Profesionāla e-pasta adrese

Šis ieteikums: “Izmanto profesionālu e-pasta adresi!”, protams, varētu šķist visai vienkāršots, bet darba meklētāji nereti tomēr to mēdz palaist garām viena iemesla dēļ. Ja ilgstoši esi strādājis līdzšinējā darbavietā, tad profesionālajai saziņai visdrīzāk parasti izmanto darbavietas piešķirto e-pastu. Taču, piesakoties uz pozīciju citā uzņēmumā, diez vai vēlēsies CV iekļaut šībrīža darbavietas e-pasta adresi, un var gadīties, ka privātā e-pasta adrese, ko profesionāliem mērķiem neizmanto, var nebūt CV sūtīšanai piemērota. Ja tā, tad atvēli pāris minūtes, lai izveidotu jaunu e-pasta adresi, kurā izmantots Tavs vārds un uzvārds, un atceries šīs adreses pasta kastīti regulāri pārbaudīt!

vīrietis uzvalkā

9. Rūpīgi pārbaudi informāciju!

Parasti mums visiem CV jau ir, bet, ja kādu laiku neesi meklējis darbu, būtu ieteicams izvairīties no kārdinājuma CV failu gluži vienkārši bez atvēršanas pievienot e-pastam, kurā sūti darba pieteikumu. Vienmēr pirms sūtīšanas rūpīgi pārbaudi visu CV esošo informāciju – gan personas datus saziņai, gan arī visas pārējās informācijas “svaigumu” un atbilstību konkrētā potenciālā darba devēja prasībām. Katru nosūtīto CV ir vērts uzskatīt par personalizējamu dokumentu – jo vairāk konkrētā un mazāk liekā būs katrā nosūtītajā CV, jo labākas Tavas izredzes tikt pieņemtam amatā, uz kuru piesakies.

10. Fonts un stils

Visbeidzot, mazsvarīga nav arī pieklājīgas elektroniskās rakstības stila ievērošana. Tāpat kā vērts CV vizuāli noformēt tā, lai tas ir pēc iespējas pārskatāmāks, un informācija – pēc iespējas vieglāk atrodama, vajadzētu arī pieturēties pie vispārpieņemta fonta un tā lieluma lietošanas rakstībā. Rakstot CV, izvēlies 10-12 lieluma fontu, kā arī lieto kādu no neitrālajiem Word iestatītajiem fontiem, piemēram, Calibri vai Arial. CV jābūt pamanāmam un viegli uztveramam, bet tam nav jābūt pārspīlēti oriģinālam un vizuāli kliedzošam. Galu galā, ar savu CV Tu vēlies uzsvērt savu profesionalitāti, kā arī spēju labi organizēt informāciju un atsijāt “graudus no pelavām”.

A burts

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties savam mājoklim jaunu sadzīves tehniku vai veikt kosmētisko remontu, bet nepieciešams papildu finansējums, tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Kvalitatīva CV izveide, kurš nenonāks neizlasīto papīru kaudzē
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas