Kā paaugstināt sev algu vai rast papildu ienākumu avotu?

Ja vēlies uzlabot finansiālo situāciju, uzzini par veidiem, kā saņemt algas paaugstinājumu vai rast sev piemērotu papildus ienākumu avotu!

Ir jaunais gads, kad pēc aizvadītā gada “bilances” apzināšanas, esam apņēmušies paveikt ilgi plānoto un vēl nepadarīto. Kas ir tas, ko esi iecerējis paveikt šogad? Varbūt Tu vēlies piestrādāt pie sirsnīgākām attiecībām ar tuviniekiem un izbrīvēt vairāk laika, lai ikdienas skrējienā biežāk ar mīļajiem tiktos? Varbūt esi apņēmies pievērsties veselīgākam dzīvesveidam – censties ēst veselīgu un mājās gatavotu ēdienu, sportot, vairāk dzert ūdeni, agrāk iet gulēt un agrāk celties?

Bet varbūt esi pārliecināts, ka ir īstais brīdis sākt domāt par savas finansiālās situācijas uzlabošanu? Tev ir darbs, Tu strādā no rīta līdz vakaram, lai saņemtu godīgu atlīdzību par padarīto, bet tāpat šķiet, ka teju katra mēneša pēdējā nedēļa ir stresa pārpilna ierobežoto līdzekļu dēļ? Iespējams, Tu dzīvo no algas līdz algai, un šķiet, ka jebkādu iekrājumu veidošana ir teju neiespējama? Varbūt Tev gluži vienkārši šķiet, ka esi pelnījis saņemt vairāk, nekā saņem? Turpini lasīt, un uzzini, kā rīkoties, lai saņemtu algas paaugstinājumu esošajā darba vietā, vai rastu papildu ienākumu avotu!

eiro naudas zīmes

Bet - pirms meklēt iespēju papildus peļņai...

...pajautā sev: vai tas ir vienīgais veids, kā uzlabot esošo situāciju? Lai gan nereti papildu peļņas iespējas ir pavisam reālas, var gadīties, ka šo mērķi var sasniegt tikai ilgtermiņā. Ko darīt, kamēr strādā pie plāna un joprojām nākas dzīvot ar visai ierobežotiem līdzekļiem? Un, ja nu tomēr pārmaiņas nepieciešams ieviest nevis Tavā finansiālajā situācijā, bet gan attieksmē un patēriņa ieradumos?

Aizvien vairāk cilvēku valstīs ar pietiekami augstu ekonomiskās attīstības un dzīves līmeni sāk apšaubīt vai vismaz uzdot sev jautājumus par patērētājsabiedrības vērtību ticamību un pamatotību. Nereti cilvēku patēriņa paradumi mēdz būt nepārdomāti – mēs pērkam, nevis tāpēc, ka mums kaut kas ir nepieciešams, bet tāpēc, ka uz to mūs mudina produktu ražotāji, mārketinga kampaņas un reklāmas.

Šo tendenču un vērtību apšaubīšana nenozīmē, ka jāatsakas no visa un jāsāk dzīvot kā mūkam kalna alā – nebūt nē. Mums visiem ērtai un patīkamai dzīvei ir nepieciešami dažādi priekšmeti, taču, ja sāk šķist, ka ienākumi ir par mazu, varbūt sākumā jāizsver savi patēriņa ieradumi? Reizēm pietiek vien saprast, ka “vairāk nav labāk” un ka dzīvojot sava veida “taupības režīmā”, nereti iespējams iegādāties mazāk, bet augstākas kvalitātes priekšmetus, kuri kalpos ilgāk. Taču, ja zini, ka Tev nepieciešami papildu līdzekļi, lai sasniegtu iecerēto – sāktu plānot īpašuma iegādi, iegādātos jaunu automašīnu vai varētu atļauties regulāri ceļot, turpini lasīt!

galda piederumi

Algas pielikums esošajā darba vietā

Skarbā patiesība, diemžēl, ir tā, ka atalgojums ne vienmēr ir taisnīgs – lai ko arī katrs ar šo vārdu ikdienā saprastu. Jā, katrai darba pozīcijai kontekstā ar pieredzi un stāžu ir vispārīgas vadlīnijas algas sakarā, taču algas apmērs ir atkarīgs no ļoti daudziem citiem apstākļiem. Ja, piemēram, esi esošajā darbavietā nostrādājis vairākus gadus, bet joprojām saņem tāda paša apmēra algu, par kuru ar darba devējiem vienojies pirms darba uzsākšanas, ir vērts izanalizēt situāciju.

Mūsdienās darba vides dinamika privātos uzņēmumos ir ievērojami “uzņēmusi apgriezienus”. Ja savulaik vienā darba vietā un pat vienā darba pozīcijā pavadīti vairāki gadu desmiti bija lepošanās cienīgs sasniegums, tad situācija tagad ir pamatīgi mainījusies. Šobrīd lielā daļā gadījumu, pat ja darbinieks uzņēmumā sāk strādāt kādā no mazkvalificētām “sākuma” pozīcijām (angliski to dēvē par “entry job”), viņš ar laiku pavisam noteikti cer gan uz paaugstinājumu amatā, gan uz algas pielikumu. Bet visbiežāk to neviens Tev klāt nepienesīs un nepiedāvās.

To panākt iespējams dažādi. Ja, objektīvi izvērtējot, vari apgalvot, ka esi uzņēmumam vērtīgs darbinieks, kas strādā profesionāli un rūpīgi, turklāt spēj paveikt vairāk, nekā no Tevis tiek sagaidīts, lūgt algas pielikumu ir tikai loģiski. Labi darbinieki uzņēmumam ir liela vērtība, jo citus to vietā mūsdienās atrast nav viegli, turklāt to apmācība un darba sākuma posms, kura laikā nevar rēķināties ar pietiekamu produktivitāti, uzņēmumam nesīs tikai zaudējumus. Algas pielikums esošajam darbiniekam netiks uzskatīts par monetāru zaudējumu, turklāt uzņēmuma vadības acīs tā būs papildu motivācija labam darbiniekam.

darba galds ar datoru

Kvalifikācijas paaugstināšana

Ja nu tomēr pats apzinies, ka esošajos apstākļos algas paaugstinājumu, visdrīzāk, nesaņemsi, vai, ja sarunas ar uzņēmuma vadību nerezultējas vēlamajā, ir citi varianti. Iespējams, Tu darbojies nozarē, kurā var celt kvalifikāciju, apmeklējot kursus vai turpinot augstāko izglītību. Ja vēlies turpināt strādāt esošajā uzņēmumā ilgtermiņā, droši vari šo iespēju apspriest ar uzņēmuma vadību – proaktivitāti no darbinieku puses novērtē jebkurš kompetents vadītājs.

Uzņēmums var piekrist daļēji vai pilnībā finansēt apmācības, kā arī izrādīt pretīmnākšanu, pieļaujot fleksiblāku darba grafiku, ja pamatoti izklāstīsi, kā plāno ar jauniegūto zināšanu palīdzību sniegt uzņēmumam vērtīgāku pienesumu. Protams, ir skaidrs, ka esi ieinteresēts tā rezultātā arī nopelnīt lielāku naudas summu.

Savukārt, ja ir skaidrs, ka esošajā darba vietā profesionāla un finansiāla izaugsme tomēr nav iespējama, apsver iespēju paaugstināt kvalifikāciju un meklēt augstāk kvalificētu un apmaksātu darbu citā uzņēmumā. Pacenšoties noteikti ir iespējams rast veidu kā apvienot mācības ar esošo darbu, lai pārejas posmā nebūtu jāraizējas par finansiālo situāciju. Bet, ja tomēr apzinies, ka kvalitatīvam apmācību procesam nepieciešams vairāk laika un to nav iespējams apvienot ar esošo darbu, sper nepieciešamo soli.

Ja ar uzņēmumu iespējams vienoties par darba attiecību pārtraukšanu uz vienošanās pamata, noderēs informācija, ar ko vari iepazīties rakstā “Darba zaudēšana: rīcības stratēģija jauna darba atrašanai” . Savukārt, ja kvalifikācijas celšanas un darba meklējumu posmā nepieciešami papildu līdzekļi, finansiālu atbalstu iespējams saņemt patēriņa kredīta formā no līzinga uzņēmuma SIA InCREDIT GROUP piedāvāto pakalpojumu klāsta.

seminārs

Papildu ienākumi

Pat ja neesi šobrīd gatavs mainīt darbu, bet centieni panākt algas pielikumu esošajā darbavietā nav vainagojušies panākumiem, ir iespēja rast veidu iegūt papildu ienākumus. Mēs visi neesam radīti uzņēmējdarbībai, lai gan, protams, šī var būt Tava iespēja beidzot realizēt savu ilgi izsapņoto biznesa plānu. Bet, ja vēlies sākumā izmēģināt savus spēkus bez lieka riska, apsver iespēju attīstīt nelielu “blakus” biznesu, kuru iespējams apvienot ar ikdienas darbu.

Katram no mums kaut kas padodas īpaši labi, un, kārtīgi padomājot (noteikti iesaisti šajā “domāšanas” procesā arī tuviniekus un draugus, kuri, iespējams, Tevi savā ziņā pazīst labāk, nekā Tu pats), noteikti var atrast veidu, kā šīs spējas pārvērst papildu ienākumos. Varbūt Tev īpaši labi padodas dažāda veida rokdarbi – interneta laikmets sniedz teju neierobežotas iespējas pašdarinātu priekšmetu realizācijā, it īpaši svētku laikā. Bet varbūt Tava stiprā puse ir kāda svešvaloda, kuru vari brīvajā laikā pasniegt cilvēkiem, kuri vēlas mācīties privāti.

Arī savu ar darbu nesaistīto talantu un spēju attīstīšanai vari izmantot iespēju mācīties dažādos kursos un semināros – tie mūsdienās ir viegli pieejami par pieņemamām cenām, un vajadzības gadījumā ir iespējams mācīties arī tiešsaistē. Esi proaktīvs un komunikabls – nekautrējies dalīties ar saviem plāniem. Jo vairāk cilvēku Tavā paziņu lokā zinās, ar ko nodarbojies un ko vari piedāvāt, jo lielākas izredzes, ka plāni izdosies! 

papildu ienākumi

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas