Darba zaudēšana: rīcības stratēģija jauna darba atrašanai

Zaudējot darbu var iestāties šoks par nepatīkamo pieredzi, bet pāris konkrēti soļi palīdzēs tikt atpakaļ “uz ceļa”, nezaudējot laiku un līdzekļus.

Darba zaudēšana nekad nav patīkams vai gaidīts notikums. Protams, ir situācijas, kad šāds pavērsiens ir vairāk vai mazāk iepriekš paredzams, un tomēr tad, kad tas patiešām notiek, darba zaudētājs visdrīzāk jutīsies tā, it kā zem kājām būtu pazudis pamats. Savā ziņā šī sajūta, protams, ir pamatota – finansiāla stabilitāte, kas nodrošina mūsu fizisko eksistenci, ir cilvēciskas drošības sajūtas pamatā.

Situācijas mēdz būt dažādas – daudzi godprātīgi darba devēji cenšas darīt visu iespējamo, lai no darbinieka, kuru nācies atlaist no darba, šķirtos draudzīgi, un cenšas parūpēties arī par to, lai šī darbinieka pārejas posms no līdzšinējā darba uz nākamo būtu pēc iespējas “gludāks”. Parasti darbiniekam ir iespēja nostrādāt darbā vismaz vēl vienu mēnesi un saņemt par to pilnu algu, turklāt šajā laika posmā nereti darba nosacījumi ir elasatīgāki, un tiek dota iespēja meklēt jaunu darbu un apmeklēt darba intervijas.

Protams, ne visi darba devēji ir vienādi, un ir situācijas, kad nākas daudz vairāk paļauties pašam uz saviem spēkiem. Neatsverams ir ģimenes locekļu un draugu atbalsts – gan morālais atbalsts, gan apkārtējo sniegtā drošības sajūta par to, ka netiksi viens atstāts nelaimē. Tomēr ilgtermiņā, protams, jāspēj rast pašam savs risinājums – jauns, iepriekšējam līdzvērtīgs ienākumu avots.

sieviete ar portativo datoru

Bezdarbnieka statusa iegūšana

Lai gan, iespējams, pats nesēdi rokas klēpī salicis un jau aktīvi nodarbojies ar jaunas darba vietas meklēšanu, darba zaudēšanas gadījumā svarīgi noskaidrot jau uzreiz, kā šādā situācija var palīdzēt valsts. Līdz ko pagājusi pēdējā nodarbinātības diena, laiks doties uz Nodarbinātības valsts aģentūru , lai piereģistrētos un iegūtu bezdarbnieka statusu. Nodarbinātības valsts aģentūras filiāles atrodas visās lielākajās Latvijas pilsētās , un lielākajā daļā gadījumu bezdarbnieka statuss tiek piešķirts nekavējoties – ierašanās dienā.

Šis statuss nav tikai formalitāte – Nodarbinātības valsts aģentūra no statusa piešķiršanas brīža uzņemas vismaz daļēju atbildību par bezdarbnieka statusa ieguvēju, un nodrošina, cik iespējams, pilnvērtīgu palīdzību darba meklēšanas procesā. Bezdarbniekam paredzēts apmeklēt dažādus seminārus, ir iespēja pieteikties arī uz bezmaksas kursiem, kuri varētu palīdzēt jaunas darba pozīcijas atrašanā, kā arī tam tiek nozīmēts aģents – darbinieks, kurš palīdzēs individuāli.

Kamēr bezdarbnieks meklēs darbu, tam būs regulāri jāierodas satikties ar savu aģentu – jāpiesakās darbā, jāuzrāda izsūtīto pieteikumu statuss un kopā ar aģentu jāanalizē progress darba meklēšanas procesā. Tāpat Nodarbinātības valsts aģentūra apkopo visdažādākos pieejamos darba piedāvājumus, kurus tālāk piedāvā darba meklētājiem, un pat uzņem lielu uzņēmumu pārstāvjus, kuri ar potenciālajiem jaunajiem darbiniekiem runā klātienē un sniedz plašāku informāciju par savos uzņemumos pieejamām vakancēm.

darba intervija

Bezdarbnieka pabalsta saņemšana

Līdz ko piešķirts bezdarbnieka statuss, jādodas uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru . Šī iestāde atbildīga par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu bezdarbnieka statusu ieguvušajiem. Nepieciešamības gadījumā uz bezdarbnieka pabalsta iegūšanu var pieteikties arī elektroniski iestādes mājaslapā, taču bezdarbnieka interesēs ir pabalstu saņemt pēc iespējas ātrāk, tāpēc ieteicams iestādi apmeklēt klātienē.

Bezdarbnieka pabalsta apmērs ir atkarīgs no darba stāža. Pirmkārt, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu bezdarbnieka statusa ieguvējam iepriekšējā darba vietā bijis jānostrādā vismaz vienu gadu. Ja nostrādāts vismaz viens gads, bezdarbnieka pabalsta apmērs pirmajos trīs bezdarba mēnešos var sasniegt vidēji 75% no iepriekšējā darbā saņemtās bruto algas – algas pirms nodokļu nomaksas apmērā. Turpmākajos mēnešos šis apmērs samazināsies, un kopējais pabalsta piešķiršanas posms ir deviņi mēneši.

Lai turpinātu saņemt bezdarbnieka pabalstu, bezdarbniekam jāizpilda visi Nodarbinātības valsts aģentūras noteiktie nosacījumi darba meklēšanas procesā: regulāri jāierodas satikties ar aģentu un jāuzrāda darba pieteikumu sūtīšanas procesa rezultāti. Bezdarbnieka pabalsts, protams, nav pilnas algas apmērā, taču summa vismaz pirmajos pāris mēnešos ir salīdzinoši tuva iepriekšējās neto algas apmēram, un, lai gan no noteiktiem tēriņiem, protams, nāksies atteikties, vismaz iztika būs nodrošināta.

eiro banknotes

Darba meklēšana – gan formāla, gan neformāla

Lai cik svarīgi nebūtu laikus iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu, visnozīmīgākais solis šajā procesā, protams, ir jauna darba meklēšana. Lai gan, iespējams, darbu zaudējušā pirmais instinkts ir vismaz uz brīdi noslēpties no visas pasaules un sadziedēt traumas, kuras, visdrīzāk, uz psihi atstājusi darba zaudēšana, šis patiesībā ir īstais brīdis būt aktīvam un atvērtam pret apkārtējo pasauli.

Ir būtiski apzināt savu sociālo telpu – runāt ar radiem, draugiem un paziņām, un atklāti visiem stāstīt par to, ka esi jauna darba meklējumos, minot nozari un savas kompetences. Iespējams, mums šķiet, ka darba atrašana sākas ar CV nosūtīšanu, bet nereti viss notiek daudz neformālāk – kāds pazīst kādu, kurš meklē kādu, kurš būtu piemērots šādai vai citai darba pozīcijai, bet pirmais kāds, iespējams, pazīst tieši tevi, un zina, ka esi jauna darba meklējumos... esi atvērts komunikācijai ar apkārtējiem, un nekautrējies stāstīt par savu situāciju!

Protams, arī Nodarbinātības valsts aģentūras piedāvāto palīdzību nevajag uzskatīt tikai par formalitāti – izmanto iespēju, un apmeklē sev piemērotus aģentūras piedāvātos un organizētos kursus kompetenču palielināšanai, aprunājies ar aģentūras nozīmētajiem karjeras konsultantiem, kā arī seko līdzi NVA mājaslapā izsludinātajām darba vakancēm, kuru saraksts tiek papildināts nepārtraukti.

meitene meklē

Labākais padoms sev – nesteidzies!

Darba meklēšanas posms būs aktīvs – sarunas ar draugiem un paziņām, NVA organizētās tikšanās un kursu apmeklēšana... bet paralēli, protams, nepieciešams arī savs plāns. Pirmkārt, lai gan darba zaudēšana saistīta ar stresu un nedrošību, to iespējams uztvert arī pozitīvi – varbūt tiešām pienācis laiks kaut ko dzīvē mainīt? Šis ir brīdis nopietni pārdomāt, ar ko vēlies dzīvē nodarboties – vai gribi atrast tādu pašu amatu citā uzņēmumā, vai tomēr mainīt profilu un uzsākt ko pavisam citu?

Pirmais instinkts lielākajai daļai no mums ir tiekties pēc drošības – jo ātrāk kaut ko atrodam un sākam jauno darbu, jo labāk. Bet, ja ir nelieli uzkrājumi un ja bezdarbnieka pabalsta apjoms to pieļauj, labāk tomēr nedaudz pretoties šim instinktam un dot sev vairāk laika, lai apdomātu, kādu darbu tiešām vēlamies darīt un to atrastu. Vai esi apdomājis, kādas ir tavas stiprās puses un intereses? Vai tās iespējams apvienot vienā darba pozīcijā? Runā ar cilvēkiem, kuriem ir interesanti darbi, uzdod jautājumus, lasi jaunumus un pētījumus par savu nozari, lai saprastu, kādus soļus spert, ejot tālāk.

vīrietis pie jūras

Laiks sūtīt CV!

Šis posms tavā dzīvē, visdrīzāk, būs pārpilns ar atteikumiem un nereti tavi sūtītie darba pieteikumi tiks gluži vienkārši ignorēti. Tā nav problēma, un par to noteikti nevajag lieki skumt un pārdzīvot! Negaidi, ka pietiks ar pāris izsūtītiem CV un motivācijas vēstulēm, lai sapņu darbs iekristu klēpī. Iespējams, nāksies nosūtīt 20, 30, 50 vai pat 100 pieteikumus, pirms tiksi uzaicināts uz intervijām un noalgots jaunā darbā. Ja saņem atteikumu, vienmēr centies noskaidrot, kādi trūkumi bija tavā pieteikumā, lai būtu iespēja jau nākamo pieteikumu uzlabot.

Tāpat jāapzinās, ka tavs CV, kuru izskata potenciālais darba devējs, ir viens no neskaitāmiem, kuri tam ir jāizsver, tāpēc pie šī dokumenta nepieciešams pamatīgi piestrādāt. Ja Tev tāda nav vai, ja zini, ka esošajam nepieciešami uzlabojumi, meklē padomu internetā, dot savu CV izskatīt draugiem vai paziņām, uz kuru ieteikumiem vari paļauties, un pat Nodarbinātības valsts aģentūrā ir speciālisti, kuri palīdzēs CV izstrādāt un uzlabot.

vīrietis uzvalkā

Darba zaudēšanu var uztvert kā milzīgu traģēdiju, bet tajā pašā laikā tajā var saskatīt lielisku iespēju – izzināt sevi, savas spējas un intereses, izmantot visas piedāvātās iespējas darba meklēšanas procesā, un, galu galā, atrast labāku un aizraujošāku darbu! Darba meklēšanas posms var izrādīties īsāks vai garāks, bet šajā laikā nepieciešams koncentrēties uz pozitīvo un aktīvi iesaistīties procesā, ne tikai uztraukties par to, vai pietiks līdzekļu un vai tomēr nebūs jāpiekrīt pirmajam un ne vienmēr tam labākajam darba piedāvājumam. Izdari sev pakalpojumu – izmanto visu pieejamo palīdzību – gan no valsts, gan no saviem draugiem un paziņām, darbojies aktīvi, un nešaubies – īstā iespēja atradīsies.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (4 balsojumi)
Darba zaudēšana: veiksmīgākā rīcības stratēģija jauna darba atrašanai
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas