Efektīva lietotas automašīnas pārdošana

Ja vēlies savu lietoto braucamrīku pārdot par pietiekami augstu cenu, turklāt ātri, uzzini, kā kļūt par efektīvu pārdevēju tiešsaistes platformās!

Lietotas automašīnas pārdošana – ar to vismaz reizi dzīvē nākas saskarties teju ikvienam auto īpašniekam. Iemesli mēdz būt dažādi – jaunas automašīnas iegāde, pārcelšanās uz citu valsti, vai, gluži vienkārši, fakts, ka braucamrīka remontēšanā nākas investēt aizvien vairāk un vairāk, kā rezultātā pārdošana kļūst par finansiāli saprātīgāko izeju. Tāpat ikviens zina, ka pārdot lietotu preci nav nemaz tik vienkārši – pircējam būs savi pieņēmumi, prasības un vajadzības, turklāt abām pusēm arī jāspēj vienoties par savstarpēji pieņemamu cenu.

Ja esi pārliecināts, ka pats ar automašīnas pārdošanu “noņemties” nevēlies, pastāv iespēja automašīnu pārdot kādam no auto dīleriem, kuri lietotas automašīnas realizē īpašnieku vietā. Protams, šādā gadījumā automašīnu nāksies pārdot par zemāku cenu – īpašnieka monetārais ieguvums būs automašīnas tirgus cena mīnus dīlera ieturētie procenti par pārdošanu un potenciāli nepieciešamajiem remontdarbiem. Tāpat, gadījumā ja plāno pie kāda dīlera iegādāties jaunu lietotu automašīnu, iespējams, veco automašīnu tam pašam dīlerim izdosies pārdot ar labākiem nosacījumiem.

Taču, ja nevēlies automašīnu pārdot par summu, kas neatbilst tās vērtībai, un ja esi ar mieru ieguldīt nedaudz sava laika, apgūstot un praksē pielietojot laba pārdevēja prasmes, lasi tālāk!

sarkans auto

Tavs labākais draugs – ss.lv!

Online pārdošanas un pirkšanas platforma ss.lv zināma ikvienam – tā vien šķiet, ka bez šīs vietnes starpniecības nenotiek neviens darījums! Protams, izredzes vari uzlabot, savu pārdošanas sludinājumu publicējot arī kādā no saviem privātajiem kontiem sociālo tīklu platformās, piemēram, Facebook vai draugiem.lv, bet, ja vēlies automašīnu pārdot Latvijā, bez ss.lv izmantošanas visdrīzāk neiztikt.

No vienas puses citi automašīnu pārdevēji ss.lv platformā ir Tavi konkurenti, turklāt to ir gana daudz – šīs vietnes vieglo automašīnu pārdošanas sludinājumu sadaļā atrodami vairāki tūkstoši piedāvājumu! Taču, šie sludinājumi dod Tev iespēju uz automašīnas pārdošanas procesu paskatīties arī no pircēja skatpunkta (ļoti iespējams, ka Tu vienlaikus arī esi gan pārdevējs, gan pircējs!). Nežēlo laiku, un palasi sludinājumus! Kas ir tas, kas Tevi pamudina pie konkrēta sludinājuma pakavēties ilgāk un apsvērt piedāvāto auto kā nopietnu kandidātu? Un kas, gluži pretēji, liek steigšus aizvērt piedāvājumu un meklēt citu?

Ņem vērā savu personīgo attieksmi un pieeju šim procesam, jo, visdrīzāk, lielā daļā gadījumu Tavi apsvērumi būs līdzīgi citu pircēju domu gājienam. Taču, lietderīgi būtu ņemt vērā arī dažus universālus padomus, kas palīdzēs uzlabot izredzes automašīnu pārdot.

puisis ar planšeti

Trīs “N” – nepārspīlē, neizskaistini, nemelo!

Nav noslēpums, ka daudzi pārdot gribētāji tic – ja savu īpašumu (piemēram, dzīvokli) aprakstīsi kā “ekskluzīvu”, “vienmēr saulainu” vai “īstu ķērienu”, tad gribētāji jau nākamajā dienā stāvēs rindām. Tā gluži tomēr nav. Protams, ir būtiski uzsvērt īpašuma – dzīvokļa, automašīnas, tehnikas vai jebkā cita, ko vēlies pārdot – pozitīvās īpašības, bet svarīgi, lai šie apraksti atbilst realitātei un nesastāv tikai no nepamatotiem epitetiem, kuri visdrīzāk potenciālo pircēju sakaitinās un tikai izraisīs negatīvu attieksmi.

Iztēlojies sevi pircēja vietā – Tu jau trešo stundu meklē pieņemamu automašīnas piedāvājumu, bet tā vietā, lai jau no pirmā acu uzmetiena saprastu, par ko ir “stāsts”, atkal nākas burties cauri neskaidriem un pārspīlētiem izskaistinājumiem... tas diezin vai iedvesmos pircēju uz tālāku sadarbību. Un apraksti savu automašīnu godīgi – pat ja ir pazīmes, kuras noteikti nevarētu dēvēt par pozitīvām īpašībām, pircējs (vismaz pietiekami zinošs pircējs, un vajadzētu rēķināties ar to, ka tādu arī sastapsi) tāpat automašīnas apskates laikā ieraudzīs, kas ir kas. Labāk netērēt savu un potenciālā pircēja laiku. Turklāt, interneta laikmetā savu pārdevēja reputāciju sabojāt ir vieglāk par vieglu...

sieviete ar ruporu

Labs apraksts ir zelta vērts!

Kāds tad izskatās labs lietotas automašīnas pārdošanas sludinājums? Rēķinies ar pašu zinošāko no saviem potenciālajiem pircējiem, un apraksti automašīnu detalizēti. Tie pircēji, kuriem detaļas nebūs svarīgas (tādu gan noteikti nav daudz!), garo aprakstu var gluži vienkārši nelasīt. Ss.lv pieprasa visai detalizētu specifikāciju norādīšanu, turklāt pamata pazīmes tiek parādītas sludinājuma augšdaļā – tur var redzēt automašīnas marku, izlaiduma gadu, dzinēja tilpumu, degvielas veidu, nobraukumu un citas būtiskākās pazīmes.

Auto kredīts

Taču katram sludinājuma ievietotājam ir iespēja automašīnu aprakstīt arī plašāk. Ja neesi speciālists, noderēs neliela konsultācija ar kādu, kurš tāds ir. Automehāniķis varēs ieteikt, ko noteikti ir vērts pieminēt konkrētās automašīnas aprakstā, lai tas būtu maksimāli viegli un ātri uztverams un atbildētu uz jebkādiem jautājumiem, kuri potenciālajam pircējam varētu rasties. Nepažēlo laiku arī sludinājuma sagatavošanai vismaz divās valodās – latviešu un krievu. Lai gan varētu šķist, ka svarīgāka ir automašīna, nevis valoda, un ka visiem taču pieejams Google Translate, pircēji automātiski vairāk uzmanības pievērš piedāvājumam sev vieglāk saprotamā valodā.

strādāt ar portatīvo datoru

Vai attēls pasaka vairāk, nekā 1000 vārdu?

Būtiska daļa no sludinājuma ir arī automašīnas fotogrāfijas. Tās noteikti nevajag apstrādāt Photoshop programmā, lai automašīnai “noņemtu” vizuālus defektus, bet fotogrāfijām noteikti jābūt skaidrām, fotogrāfētām dienasgaismā un, ja iespējams, pietiekami pievilcīgā atrašanās vietā, kas atstās pozitīvāku iespaidu uz pircēju. Tāpat automašīnu pirms fotogrāfēšanas noteikti vajag nomazgāt!

Reizēm ss.lv var redzēt automašīnu piedāvājumus, kuri pamatīgi “zaudē” uz fotogrāfiju rēķina – pat ja aprakstīta normālā stāvoklī esoša automašīna, attēli ir miglaini un uzņemti no viena leņķa, tādējādi liekot zaudēt jebkādu vēlmi par šo auto tālāk interesēties. Uzņem attēlus no visiem iespējamiem leņķiem, lai palīdzētu pircējam saprast, “kas ir kas”!

balts auto

Cena – atbilstoša un elastīga

Lai cik būtiski arī nebūtu pārējie kritēriji, pēc kuriem pircējs izvēlas īsto automašīnu, galvenais, protams, ir cena. Tai jābūt atbilstošai gan konkrētajam piedāvājumam, gan tirgus cenu līmenim. Cenu, protams, drīkst un pat vajadzētu nedaudz paaugstināt, lai atstātu sev vietu manevrēšanai un dotu iespēju potenciālajam pircējam to nedaudz “nokaulēt”. Taču, ja cena būs pilnībā neatbilstoša piedāvājumam, automašīnu, visdrīzāk, neviens pat nevēlēsies apskatīt.

Cena atkarīga no automašīnas vecuma, stāvokļa un nobraukuma, kā arī no tā, cik sen izieta tehniskā apskate. Papētot ss.lv piedāvājumus ir redzams – īpašnieki, kuri pārdot automašīnu bez tehniskās apskates vai ar pavisam īsu termiņu līdz nākamajai apskatei, paši zina, ka īpaši augstu cenu par auto prasīt nevar, sevišķi, ja tas tuvākajā nākotnē prasīs pamatīgus ieguldījumus remontā.

Pirms automašīnas pārdošanas pašam jārēķina – vai ieguldīt automašīnas remontā un pārdot to labākā stāvoklī par augstāku cenu, vai, gluži pretēji, pārdot to tādu, kāda tā ir, bet par atbilstošu – zemāku cenu. Ja automašīna var iziet tehnisko apskati, vislabāk to pārdot pēc iespējas drīzāk – ar “svaigu” apskates sertifikātu.

daudz naudas

Jo izdevīgāk pārdosi savu automobīli, jo lielāku summu iegūsi jauna braucamrīka iegādes “fondam”. Ja plāno iegādāties jaunu automašīnu, kura kalpos ilgi un uzticami, bet tam šobrīd nepietiek līdzekļu, nepieciešamo papildu summu vari ērti noformēt auto kredītu, piemēram, no līzinga kompānijas InCREDIT GROUP piedāvāto pakalpojumu klāsta.

pie stūres

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Efektīva lietotas automašīnas pārdošana – iegūsti, kļūstot par labu pārdevēju!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas