Kā pārvaldīt finanses krīzes laikā?

Ekonomiskā nestabilitāte ir stāvoklis ekonomikā, kad tiek izjaukts līdzsvars un notiek izmaiņas tās dinamikā. Ekonomiskās nestabilitātes cēloņi var būt ļoti dažādi, piemēram, finanšu krīzes, pandēmijas, cikliskas svārstības vai pasaules notikumi.

Ekonomiskā nestabilitāte var izpausties dažādos veidos: kā bezdarbs, inflācija, ražošanas un pārdošanas apjoma samazināšanās un citos veidos. Šīs izpausmes var arī viena otru pastiprināt.

Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā jūs varat sagatavoties iespējamiem ekonomiskajiem riskiem, lai saglabātu savu finansiālo stabilitāti. Mēs arī aplūkosim veidus, kā pārvaldīt savas personīgās finanses jau tā nestabilajā ekonomiskajā situācijā.

cūciņa krājkase

Kas ietekmē ekonomisko stabilitāti?

Lai noteiktu, kādā stāvoklī šobrīd ir ekonomika, ir jāņem vērā vairāki aspekti. Piemēram:

  • akciju un citu finanšu produktu cenu izmaiņas;
  • bezdarba līmenis valstī;
  • inflācijas līmenis;
  • situācija pasaulē kopumā: piemēram, kari, dabas katastrofas utt.

Tautsaimniecības stabilitātei ir svarīga arī politiskā stabilitāte valstī, to var ietekmēt iespējamie apvērsumi un vēlēšanas.

Zināšanas par to, kā paredzēt iespējamās ekonomikas svārstības, palīdzēs sagatavoties situācijām, kad ekonomika valstī vai pasaulē krītas. Lai to izdarītu, ir lietderīgi sekot līdzi iepriekš uzskaitītajiem galvenajiem rādītājiem un analizēt pasaulē notiekošo.

Kā pārvaldīt finanses krīzes situācijās?

Kad ekonomiskie apstākļi ir nestabili, ir svarīgi rūpīgi un pārdomāti rīkoties ar savām finansēm. Ja esat parūpējušies par drošības plāna sagatavošanu pirms krīzes, būs vieglāk tikt galā ar sarežģīto ekonomisko situāciju. Ja jums nav bijis laika sagatavoties, ir vairāki veidi, kā varat sev palīdzēt.

1. Izveidojiet budžetu un optimizējiet savus izdevumus

Budžets ir pamatinstruments, kas palīdz jums pārvaldīt savas finanses jebkurā situācijā, taču tas ir īpaši noderīgs krīzes laikā. Budžets palīdzēs jums ietaupīt naudu un plānot, cik daudz varat tērēt dažādām kategorijām, tostarp izklaidei.

Lai sastādītu budžetu, jums ir jāveic trīs galvenie soļi:

  • jāaprēķina visi ienākumi: alga, ienākumi no papildu ienākumiem un ieguldījumiem, ja tādi ir, utt.;
  • jāsadala galvenās izdevumu kategorijas;
  • jāanalizē, kurus izdevumus var samazināt un cik daudz naudas paliek katru mēnesi.

Pastāv divu veidu izdevumi: fiksētie, piemēram, īre, kredīta atmaksa, komunālie maksājumi, un mainīgie, piemēram, izklaide, tehnikas iegāde utt. Bieži vien ir grūti noteikt precīzu mainīgo izdevumu summu. Ja nav skaidrs, kur nauda aiziet, iespējams, var rasties situācija, ka cilvēks tērē vairāk, nekā var atļauties. Pēc ienākumu un izdevumu aprēķināšanas būs skaidrs, vai jūs iekļaujaties savā budžetā un kādi izdevumi būtu jāpārskata. Šie izdevumi var būt ikmēneša abonementi, ēdināšana ārpus mājas un citi.

kalkulators

2. Izmantojiet finanšu drošības spilvenu

Finanšu drošības spilvens ir instruments, kas jums ir nepieciešams tieši šādās situācijās. Ja ir iestājusies krīze, jūs esat optimizējuši savus izdevumus, bet jums joprojām trūkst līdzekļu, izmantojiet savu finanšu rezervi. Tajā pašā laikā neaizmirstiet, ka šī rezerve ir ierobežota ar summu, ko esat paspējuši ietaupīt. Tāpēc paralēli meklējiet veidus, kā palielināt savus ienākumus.

3. Efektīvi pārvaldiet parādus

Aizdevums ir lielisks instruments ārkārtas situācijās, kad jums nav finansiāla drošības spilvena. Tomēr, aizņemoties līdzekļus, vienmēr ir jāaprēķina savs budžets, lai pārliecinātos, ka varat veikt ikmēneša maksājumus.

Ja jums ir kredīti vai citi aizņēmumi, nestabilas ekonomikas apstākļos jums var sākt rasties grūtības veikt ikmēneša maksājumus. Šādā gadījumā ieteicams nepārtraukt maksājumu veikšanu, bet gan sazināties ar kreditoriem un apspriest iespējas, kā atrisināt situāciju. Dažas finanšu iestādes var būt gatavas sniegt pagaidu atvieglojumus, pārskatīt aizdevuma atmaksas noteikumus vai palīdzēt jums izveidot atmaksas plānu.

Ja jums ir aizdevumi vairākās kredītiestādēs, pārkreditēšana var palīdzēt jums efektīvi pārvaldīt savas finanses. Pārkreditēšana ļauj apvienot vairākus aizdevumus vienā aizdevumā, bieži vien ar izdevīgākiem nosacījumiem. Par pārkreditēšanas priekšrocībām un to, kad ir lietderīgi izmantot šo instrumentu, lasiet rakstā "Pārkreditācija jeb kredītu refinansēšana – kā tā tiek veikta?".

rēķinu apmaksa

4. Pārskatiet savu ieguldījumu portfeli

Ieguldījumi ir veids, kā izmantot savas finanses, lai palielinātu savu kapitālu. Ja veicat ieguldījumus, ir svarīgi, lai jums būtu plāns gadījumam, ja ekonomika ir nestabila. Lai to izdarītu, jums ir jāseko līdzi notikumiem tirgū. Šāda veida analīze palīdzēs jums labāk izprast, kādā virzienā virzās ekonomika. Tomēr jums nevajadzētu uztraukties par īstermiņa izmaiņām tirgū, jo ieguldīšana ir ilgtermiņa spēle.

Ja neesat pārliecināti par tirgus situāciju, labāk konsultējieties ar finanšu konsultantu. Speciālists pastāvīgi uzrauga tirgu, pārzina tā īpatnības un spēj paredzēt tendences, tāpēc krīzes laikā viņš varēs jums palīdzēt pieņemt lēmumu par stratēģiju. Jūs varat apsvērt arī ieguldījumu apdrošināšanu, lai pasargātu savus ieguldījumus no noteiktiem riskiem.

Kā sagatavoties krīzei?

Ja ekonomiskā situācija valstī un pasaulē pašlaik šķiet salīdzinoši stabila, jums ir iespēja strukturēt savas finanses un sagatavoties neparedzētām situācijām nākotnē. Lūk, daži soļi, kas var palīdzēt nostiprināt jūsu finansiālo situāciju.

1. Izveidojiet finanšu drošības spilvenu

Drošības spilvens ir nauda, ko esat uzkrājuši neparedzētiem izdevumiem vai ārkārtas finanšu situācijai. Piemēram, ja ir nepieciešams neplānots automašīnas remonts vai jūs zaudējat ienākumu avotu, drošības spilvens var palīdzēt jums tikt galā ar šo situāciju. Uzkrājumi var kļūt arī par papildu ienākumu avotu: dažas finanšu iestādes ļauj jums uzkrāt naudu, veicot regulāras iemaksas kontā un pelnot par to procentus. Izmantojot kalkulatoru finanšu iestādes lapā, varat norādīt savu mērķi un iemaksu summu, un tas palīdzēs jums visu aprēķināt.

Lai uzzinātu vairāk par to, kā veidot rezerves uzkrājumus, lasiet mūsu rakstā "Kā izveidot finanšu drošības spilvenu?".

2. Sadaliet savus ieguldījumus

Ja ieguldāt naudu finanšu instrumentos, nevajadzētu paļauties tikai uz viena veida aktīviem. Tā vietā ir ieteicams sadalīt savu naudu starp dažādiem veidiem, piemēram, akcijām, obligācijām, nekustamo īpašumu un citiem instrumentiem. Tas palīdzēs samazināt zaudējumu risku: ja viens aktīvu veids cieš zaudējumus, pārējie varēs tos kompensēt.

Ja vēl tikai vēlaties sākt ieguldīt naudu, bet nezināt, kā to darīt, izlasiet mūsu rakstu "Kā sākt ieguldīt naudu?".

naudas ieguldīšana

3. Padomājiet par papildu ienākumiem

Papildu ienākumu avoti nenāks par ļaunu grūtos laikos, ja pēkšņi zaudēsiet darbu. Kā papildu ienākumu avotu varat apsvērt pagaidu darbu uz nepilnu slodzi, sava nelielā uzņēmuma vai ārštata projektu uzsākšanu.

4. Apdrošināšana

Ir vērts apsvērt iespēju apdrošināties, lai pasargātu sevi no finansiāliem zaudējumiem grūtos dzīves brīžos. Ekonomiskās nestabilitātes laikā bezdarba apdrošināšana būs īpaši svarīga. Ja esat zaudējuši darbu saistībā ar štatu samazināšanu, darba vietas likvidēšanu vai uzņēmuma reorganizāciju, apdrošināšanas kompānija izmaksās jums kompensāciju. Ja jūs vai jūsu bērns saslimst vai gūst traumu un jūs nevarat strādāt, apdrošināšanas kompānija atlīdzinās arī šos zaudējumus. Parasti apdrošināšanas kompānija izmaksā kompensāciju pēc 30 dienām pēc nelaimes gadījuma.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esat nonākuši situācijā, kad nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Svarīgākais par finansiālo stabilitāti
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas