Kā sākt ieguldīt naudu?

Finanšu pratība ir svarīga prasme, kas palīdz efektīvi pārvaldīt savas finanses un palielināt kapitālu. Ieguldījumi ir viens no instrumentiem, ko var izmantot, lai ievērojami palielinātu savus ienākumus.

Lai sāktu investēt, ir svarīgi noteikt jūsu finanšu mērķus, novērtēt izvēlēto instrumentu riskus un noteikt termiņu, kurā plānojat sasniegt savus mērķus. Zemāk aplūkosim dažus ieguldīšanas instrumentus, kā arī galvenos soļus, lai sāktu ieguldīt.

finanšu apskats

Finanšu instrumentu veidi

Pirms sākat ieguldīt, ir lietderīgi uzzināt par galvenajiem finanšu instrumentu veidiem. Tie atšķiras pēc struktūras, riska un ienesīguma.

Termiņnoguldījumi

Termiņnoguldījumi ir noguldījumu veids, ko uzskata par vienkāršāko un drošāko ieguldījumu instrumentu. Termiņnoguldījumi paredz, ka ieguldītājs nogulda noteiktu naudas summu uz noteiktu laiku. Šajā laika periodā par noguldījumu tiek uzkrāti procenti, un noguldījuma perioda beigās ieguldītājs saņem ieguldīto summu kopā ar procentiem.

Noguldījuma noteikumi un nosacījumi dažādās bankās atšķiras. Parasti ieguldīto naudu nav iespējams izņemt pirms termiņa beigām. Dažas bankas nodrošina šādu iespēju, taču šajā gadījumā jūs nesaņemsiet jau uzkrātos procentus.

Lai aprēķinātu aptuveno peļņu, varat izmantot kalkulatoru tās bankas tīmekļa vietnē, kurā plānojat noguldīt naudu, vai pierakstīties uz konsultāciju.

finanšu ieguldīšana

Obligācijas

Obligācijas ir parāda vērtspapīri, ko emitē uzņēmumi (emitenti), lai aizņemtos naudu no investoriem. Obligācijas var emitēt ne tikai uzņēmumi, bet arī dažādas organizācijas un pat valsts. Iegādājoties obligāciju, ieguldītājs kļūst par tā uzņēmuma kreditoru, kura obligāciju viņš iegādājies. Emitents apņemas noteiktā laikposmā izmaksāt procentus par obligāciju un atdot nominālvērtību (ieguldīto summu).

Pēdējos gados īpaši populāras ir kļuvušas krājkredītu obligācijas. Tie ir valsts vērtspapīri ar fiksētu procentu likmi, ko emitē Latvijas Republika ar Valsts kases starpniecību. Iedzīvotāju interese par šo ieguldījumu veidu pieauga līdz ar procentu likmju kāpumu finanšu tirgos. Viena no valsts obligāciju priekšrocībām ir tā, ka to procenti ir atbrīvoti no nodokļiem.

Pensiju uzkrājumi

Pensijas uzkrājumi ir ilgtermiņa uzkrājumu veids, kas palīdzēs nodrošināt labu finansiālo stāvokli pēc pensionēšanās. Ieguldījumus pensijā vajadzētu sākt veikt, kad sākat strādāt. Tas ļaus jums rēķināties ar lielākiem maksājumiem pēc pensionēšanās.

Latvijā ir trīs līmeņu pensiju sistēma.

Pirmais līmenis ir obligātā valsts pensiju sistēma. Daļa no katra strādājošā algas tiek ņemta vērā, lai aprēķinātu viņa pensiju nākotnē, kā arī lai izmaksātu pensijas pašreizējiem pensionāriem. Jo ilgāks darba stāžs un lielākas sociālās iemaksas, jo lielāka būs jūsu pensija nākotnē.

Otrais līmenis ir valsts fondētā sistēma. Šajā līmenī tiek izmantota daļa no darbinieku sociālajām iemaksām. Šī nauda tiek ieguldīta vērtspapīros un banku depozītos, kas palīdz palielināt jūsu pensijas kapitālu. Jūs varat izvēlēties otrā pensiju līmeņa plānu patstāvīgi. Lai to izdarītu, jums ir jāizvēlas pārvaldošo uzņēmumu. Visbiežāk tā ir banka, kurā jums ir norēķinu konts, uz kuru jūs saņemat savu algu. Šādā gadījumā jūs varat mainīt plānu un apskatīt savus uzkrājumus, izmantojot internetbanku.

Trešais līmenis ir brīvprātīga privātā pensiju shēma. Trešajā līmenī jūs veidojat papildu uzkrājumus savai nākotnes pensijai. Piemēram, jūs varat daļu no saviem ienākumiem ieguldīt kādā no privātajiem pensiju fondiem vai izvēlēties uzkrāšanas apdrošināšanu. Viens no populārākajiem instrumentiem Latvijā ir dzīvības apdrošināšana ar uzkrāšanu, kas paredz nodokļu atmaksu par ieguldīto summu.

sieviete domā

Ieguldījumu fondi

Ieguldījumu fonds ir kolektīvo ieguldījumu instruments. Fonds apvieno vairāku ieguldītāju iemaksas un sadala tās starp dažādiem aktīviem: akcijām, obligācijām, dārgmetāliem utt.

Ieguldījumi fondos ļauj sadalīt ieguldījumus starp dažādiem aktīviem, t. i., diversificēt portfeli. Tas ir nepieciešams, lai samazinātu zaudējumu risku. Fondi sniedz pārskatus par savu darbību, un tos pārvalda profesionāļi, kuri analizē tirgu pirms lēmuma pieņemšanas par ieguldījumiem.

Ieguldījumus fondos var sākt jau ar 1 eiro. Lai to izdarītu, ir jāatver norēķinu vai ieguldījumu konts un tas jāpievieno vērtspapīru kontam. Atsevišķs ieguldījumu konts atvieglo ienākumu deklarēšanas un ienākuma nodokļa maksāšanas procesu no kapitāla pieauguma.

Lai sāktu ieguldīt fondā un justos droši, varat sazināties ar kādu no Latvijas bankām un saņemt detalizētu konsultāciju. Latvijas bankas piedāvā arī dažādus pakalpojumus, lai palīdzētu jums ieguldīt izdevīgāk: jūs varat deleģēt portfeļa pārvaldību brokerim, izmantot īpašu iesācējiem investoriem paredzētu lietojumprogrammu u. c.

finanšu pārskats

Nekustamais īpašums

Nekustamais īpašums ir viens no stabilākajiem ieguldījumu veidiem. Visu veidu ieguldījumi, neatkarīgi no tā, vai tās ir akcijas, obligācijas, zelts, mākslas darbi vai nekustamais īpašums, ir pakļauti vērtības izmaiņām. Taču ilgtermiņa ieguldījumiem nekustamajā īpašumā ir vērojama stabila augšupvērsta tendence. Iemesls tam ir nekustamā īpašuma trūkums, jo iedzīvotāju skaits arvien pieaug.

Nekustamā īpašuma cenas var svārstīties tāpat kā citu ieguldījumu instrumentu cenas. Nekustamais īpašums ir saistīts ar riskiem, taču tie parasti ir mazāki salīdzinājumā ar ieguldījumiem, piemēram, uzņēmumu akcijās. Ja uzņēmums bankrotē, akciju vērtība var samazināties, savukārt nekustamajam īpašumam vienmēr būs noteikta vērtība.

Ieguldījumi nekustamajā īpašumā prasa ievērojamus sākotnējos izdevumus (iegāde, remonts, uzturēšana), taču ilgtermiņā tie var dot stabilus ienākumus ikmēneša nomas maksājumu veidā un potenciālu vērtības pieaugumu, pārdodot īpašumu nākotnē.

Kā sākt investēt izdevīgi?

  1. Apgūstiet pamatus. Ja jūsu ienākumi ļauj daļu naudas novirzīt ieguldījumiem, bet jūs nezināt, ar ko sākt, pirmais, ko vajadzētu darīt, ir saņemt kompetentu speciālistu konsultāciju. Piemēram, pierakstieties uz konsultāciju bankā, kuras klients esat. Konsultācijas laikā jums detalizēti pastāstīs par noguldījumu veidiem, riskiem un citām niansēm.
  1. Nosakiet mērķi. Ir svarīgi saprast, kāpēc vēlaties ieguldīt – no tā būs atkarīgs, kādi instrumenti un nosacījumi jums būs piemēroti.
  1. Nosakiet summu, ko vēlaties ieguldīt. Cik daudz naudas jūs esat gatavi tērēt ieguldījumiem šobrīd? Svarīgi, lai tā būtu summa, kuru esat gatavi zaudēt neveiksmes gadījumā. Tāpēc daudzas bankas iesaka sākt ieguldījumus ar 1 eiro.
  1. Izvēlieties savus aktīvus un stratēģiju. Jūs jau zināt, ka ir dažādi aktīvi un dažādi ieguldījumu termiņi. Atkarībā no jūsu mērķa nosakiet maksimālo ieguldījumu termiņu un atbilstošus aktīvus.
kredīts

  1. Diversificējiet portfeli. Atcerieties, ka ieguldījumi vienmēr ir saistīti ar risku zaudēt ieguldītos līdzekļus. Šo risku var samazināt, veicot ieguldījumus dažādos instrumentos. Tad nelabvēlīga scenārija gadījumā jūs nezaudēsiet visus ieguldītos līdzekļus, bet tikai daļu no tiem.
  1. Vērsieties pie profesionāļiem. Ja jums nav vēlēšanās iedziļināties informācijā par to, kā darbojas ieguldījumu tirgus, bet vēlaties palielināt savu kapitālu, veicot ieguldījumus, vērsieties pie profesionāļiem. Jūs varat uzticēt savu portfeli pārvaldniekam, piemēram, bankai. Profesionāļiem ir padziļinātas zināšanas šajā jomā, viņi seko līdzi tirgum un tendencēm un var palīdzēt jums ieguldīt efektīvāk un palielināt peļņu.

darba sapulce

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esat nonākuši situācijā, kad nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Lieliski finanšu padomi naudas līdzekļu ieguldīšanai
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas