Finanšu drošība: kā nekļūt par kredītu krāpniecības upuri

Daudzi cilvēki, cenšoties atrisināt finanšu problēmas, saskaras ar negodīgu kredītdevēju rīcību, kuri ļaunprātīgi izmanto klientu uzticību un vajadzības. Rezultātā patērētāji nonāk parādsaistību un problēmu, kuras sākotnēji bija paredzēts atrisināt, slazdā.

Saskaņā ar oficiālo statistiku krāpšanas gadījumu skaits Latvijā joprojām ir augsts. 2020. gadā tika reģistrēti 17 194 gadījumu. 2021. gadā šis skaits samazinājās līdz 10 998, kas deva cerību, ka situācija uzlabosies. Taču 2022. gadā krāpšanas gadījumu skaits atkal pieauga līdz 12 739. Šis pieaugums ir saistīts ar tehnoloģiju attīstību un krāpnieku izmantoto metožu izsmalcinātību.

Pastāvot pastāvīgiem krāpšanas draudiem, kļūst ļoti svarīgi zināt, kā izvēlēties uzticamus aizdevējus. Šajā rakstā aplūkosim galvenos kritērijus uzticama aizdevēja izvēlei, kā arī aplūkosim izplatītākās krāpšanas pazīmes, lai palīdzētu jums izdarīt apzinātu izvēli un nodrošināt savu finansiālo drošību.

finanšu drošība

Kā noteikt aizdevēja uzticamību?

Uzticams aizdevējs ir tāds, kas sniedz pakalpojumus saskaņā ar likumu un godīgi informē klientus par saviem noteikumiem un nosacījumiem. Izvēloties uzticamu kreditoru, var ne tikai izvairīties no finansiāliem zaudējumiem un problēmām, bet arī veicināt uzticēšanos kredītu sistēmai. Lūk, daži aspekti, kas jāņem vērā, izvēloties kreditoru.

Licencēšana un regulējums

Latvijas Kredītiestāžu likums nosaka, ka jebkurai kredītiestādei pirms darbības uzsākšanas ir jāsaņem licence. Tāpēc pārbaudiet, vai aizdevējam ir oficiāla licence finanšu pakalpojumu sniegšanai. Licence ir apliecinājums tam, ka aizdevējs darbojas saskaņā ar likumu un ir pakļauts regulatora uzraudzībai.

Latvijā kredītiestāžu darbību regulē Latvijas Banka. Latvijas Banka arī izsniedz licences, kas ļauj kredītiestādēm veikt finanšu darbību Latvijas tirgū, un nepieciešamības gadījumā tās anulē.

Nebanku kredītiestādēm licences izsniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Oficiālajā mājaslapā var iepazīties ar to organizāciju sarakstu, kurām centrs ir izsniedzis licences.

Reputācija un atsauksmes

Nākamais solis ir meklēt informāciju par aizdevēju internetā. Pārbaudiet, vai par aizdevēju nav atsauksmju vai ziņu. Rūpīgi aplūkojiet uzņēmuma oficiālo tīmekļa vietni. Pievērsiet uzmanību satura apjomam un tam, cik labi vietne ir izveidota – ja tā ir izveidota pavirši, visticamāk, tā ir steigā izveidota, un pastāv iespēja, ka tā ir krāpnieciska vietne.

Citu klientu atsauksmes var sniegt priekšstatu par aizdevēja pakalpojumu kvalitāti. Izpētiet gan pozitīvās, gan negatīvās atsauksmes, lai saprastu, ko sagaidīt no konkrētā uzņēmuma.

Izpētiet aizdevuma noteikumus un nosacījumus

Rūpīgi izpētiet aizdevuma noteikumus un nosacījumus, lai noteiktu slēptās maksas un komisijas. Uzticams aizdevējs sniegs jums skaidru informāciju par visām ar aizdevumu saistītajām izmaksām. Iepazīstieties arī ar aizdevuma noteikumiem un nosacījumiem. Tas ietver procentu likmes, atmaksas termiņus, soda naudas un citus svarīgus aspektus. Pirms līguma parakstīšanas pārliecinieties, ka saprotat visus nosacījumus un ar aizdevumu saistītos jautājumus.

parakstīt dokumentu

Pieejamība un pakalpojumu kvalitāte

Pievērsiet uzmanību klientu apkalpošanas kvalitātei. Uzticams aizdevējs sniegs jums profesionālu palīdzību un atbildes uz jūsu jautājumiem. Cik ātra un draudzīga ir klientu apkalpošanas dienesta atbilde? Noskaidrojiet arī, cik ilgā laikā aizdevējs apstiprina un izmaksā aizdevumu. Tas ir svarīgi, jo īpaši, ja jums ir steidzami nepieciešams finansiāls atbalsts.

Krāpšanas pazīmes un kā no tām izvairīties

Ne vienmēr ir viegli no pirmā acu uzmetiena atpazīt negodīgus aizdevējus, tāpēc, izvēloties aizdevēju, ir svarīgi būt modriem un piesardzīgiem. Pievērsiet uzmanību turpmāk minētajām krāpšanas pazīmēm, lai nodrošinātu savu finansiālo drošību un izvairītos no nevēlamām sekām.

  1. Pārāk izdevīgi noteikumi. Šī ir viena no visbiežāk sastopamākajām krāpšanas pazīmēm, kas liecina par krāpšanu ar aizdevumiem. Ja piedāvājums šķiet pārāk izdevīgs, lai būtu patiess, tas var liecināt par krāpšanu. Esiet piesardzīgi un salīdziniet noteikumus ar citiem aizdevējiem.
  2. Prasība veikt avansa maksājumu. Krāpnieki bieži pieprasa avansa maksājumu vai noteiktas naudas summas, piemēram, par dokumentu sagatavošanu vai garantētu aizdevuma apstiprināšanu. Uzticami aizdevēji nepieprasa avansa maksājumus. Prasība veikt priekšapmaksu ir nopietns signāls. Nekad nesūtiet naudu pirms aizdevuma saņemšanas.
  3. Kontaktinformācijas trūkums. Ja aizdevējs nesniedz kontaktinformāciju, tas var liecināt par negodprātību. Uzticami aizdevēji sniedz informāciju par savu atrašanās vietu, kontakttālruņus un e-pasta adreses.
  4. Agresīvas peļņas gūšanas metodes. Krāpnieki var izmantot agresīvas metodes, lai pārliecinātu jūs ņemt aizdevumu no viņiem, piedāvājot vienīgo iespējamo piedāvājumu vai apgalvojot, ka jums nav citas izvēles. Uzticams aizdevējs nekad neradīs uz jums spiedienu.
  5. Viltotas vietnes un logotipi. Krāpnieki bieži izveido viltotas tīmekļa vietnes un logotipus, lai izskatītos pēc uzticamiem aizdevējiem. Pirms sazināties ar aizdevēju, pārliecinieties, vai apmeklējat oficiālo tīmekļa vietni. Pārbaudiet tīmekļa vietnes adresi, dizainu un logotipu, lai pārliecinātos, ka tā ir autentiska.

Piemēram, Incredit oficiālā tīmekļa vietne ir incredit.lv. Ja adreses joslā redzat kaut ko līdzīgu incredit.net vai incredit.com, bet vietne izskatās tāpat kā oriģinālā vietne un izmanto tās pašas krāsas un logotipu, tā ir viltota vietne.

drošība internetā

Kā nodrošināties, ņemot aizdevumu?

Izvēloties aizdevēju, ievērojiet šos padomus, lai nodrošinātu savu finansiālo drošību:

1. pirms kredīta ņemšanas rūpīgi izpētiet tirgu un salīdziniet dažādu aizdevēju noteikumus un nosacījumus. Nepieņemiet lēmumu sasteigti.

Vairāk lasiet mūsu rakstā "6 padomi par kredītiem: kas jāņem vērā, ņemot kredītu?";

2. pārliecinieties, vai aizdevējam ir oficiāla licence finanšu pakalpojumu sniegšanai un vai tas ir pakļauts regulatīvajai uzraudzībai;

pieteikties patēriņa kredītam


3. esiet piesardzīgi attiecībā uz personas datu sniegšanu, kamēr neesat pārliecināts, ka aizdevējs ir uzticams. Nesniedziet savus personas datus, bankas konta numurus un atcerieties, ka uzticams aizdevējs nekad neprasīs jūsu internetbankas datus.

Vairāk par to, kā aizsargāt savus datus, lasiet rakstā "Kā aizsargāt savus datus no krāpniekiem?".

dokumentu pārbaude

Ko darīt, ja esat kļuvuši par krāpšanas upuri?

Neraugoties uz visiem piesardzības pasākumiem, neviens nav pasargāts no riska kļūt par krāpšanas upuri. Ja jūs tomēr nonācāt nepatīkamā situācijā, nekrītiet panikā. Ir svarīgi zināt, kā pareizi reaģēt, lai mazinātu kaitējumu un atgūtu kontroli pār savu finansiālo situāciju. Lūk, ko jūs varat darīt:

  1. sazinieties ar savu aizdevēju. Ja jums ir aizdomas par krāpšanu no jūsu aizdevēja puses, nekavējoties sazinieties ar viņu. Dažkārt problēmu var izraisīt pārpratums vai kļūdas, un aizdevējs var palīdzēt atrisināt situāciju;
  2. ziņojiet par gadījumu tiesībaizsardzības iestādēm un sniedziet tām visu nepieciešamo informāciju;
  3. iesaldējiet savas finanses. Ja ir nozagta jūsu bankas informācija, nekavējoties sazinieties ar banku un iesaldējiet kontu, lai novērstu papildu zaudējumus;
  4. mainiet paroles visiem saviem finanšu kontiem. Tas palīdzēs novērst krāpnieku turpmāku piekļuvi jūsu personiskajai informācijai;
  5. sazinieties ar juristu, lai saņemtu konsultāciju par savu situāciju. Jurists var palīdzēt jums saziņā ar policiju, kā arī informēt par jūsu tiesībām un lietas scenārijiem.

Krāpšanas gadījumā ir jārīkojas ātri un izlēmīgi. Jo ātrāk reaģēsiet, jo lielākas iespējas izvairīties no nopietnām sekām un atgūt kontroli pār savām finansēm.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kad nepieciešami papildus naudas līdzekļi, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Svarīgākais par finanšu drošību, noformējot kredītu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas