Kas ir jāzina par EURIBOR 2024. gadā?

EURIBOR jeb Euro Interbank Offered Rate ir procentu likme, par kādu Eiropas bankas cita citai izsniedz īstermiņa aizdevumus eiro valūtā. Tā tiek atjaunināta katru dienu un ietekmē dažādu finanšu produktu un darījumu izmaksas Eiropas Savienībā.

EURIBOR likmi aprēķina dažādiem laika periodiem – 1 nedēļai, 1 mēnesim, 3 mēnešiem, 6 mēnešiem un 12 mēnešiem. Katram no šiem periodiem ir sava kreditēšanas dinamika.

Šajā rakstā sīkāk aplūkosim, kas ir EURIBOR, kā tā ietekmē patērētājus, kā arī analītiķu prognozes par EURIBOR 2024. gadā.

Kā radās EURIBOR?

Finanšu pasaulē procentu likmes ir svarīgs elements, kas ietekmē visu ekonomiku. Deviņdesmito gadu sākumā radās nepieciešamība izveidot vienotu procentu likmju standartu euro zonā. Pirms tam katrai valstij bija sava likme, kas apgrūtināja starptautiskos finanšu darījumus. Šīs problēmas risinājums bija standarta likmes ieviešana, kas pazīstama kā EURIBOR.

Saskaņā ar euribor-rates.eu datiem EURIBOR likme pirmo reizi tika publicēta 1998. gada 30. decembrī. 1999. gada 1. janvāris bija diena, kad tika ieviests euro kā valūta. Pirms tam bija daudzas vietējās etalonlikmes, piemēram, PIBOR (Francija) un FIBOR (Vācija).

Pašreizējās EURIBOR likmes atrodamas arī vietnē Euribor rates.

euribor

Kāpēc EURIBOR ir svarīgs?

Ja ir aizdevumi, hipotekārie kredīti vai ieguldījumi, EURIBOR izmaiņas var ietekmēt to ienesīgumu un izmaksas. Apskatīsim, kā šīs izmaiņas var ietekmēt privātpersonas.

  1. Aizdevumu likmes. Ja jums ir aizdevums vai hipotekārais kredīts ar mainīgām procentu likmēm, EURIBOR ietekmē to, cik daudz jūs katru mēnesi maksājat par aizdevumu. Ja likme paaugstinās, palielinās arī jūsu maksājumi. Ja jūs vēl tikai plānojat ņemt hipotekāro kredītu, EURIBOR izmaiņas ietekmēs hipotekāro kredītu likmes un var ietekmēt jūsu iespējas saņemt kredītu.
  2. Ieguldījumi. Ja jums ir ieguldījumi, kas atkarīgi no EURIBOR (piemēram, jums ir ieguldījumi obligācijās vai citos finanšu instrumentos), EURIBOR likmes izmaiņas var ietekmēt jūsu ienākumus no šiem ieguldījumiem.
  3. Noguldījumi un uzkrājumi. Ja jūs turat naudu krājkontā, EURIBOR izmaiņas var ietekmēt procentus, ko jūs nopelnāt par saviem uzkrājumiem. Ja likme samazinās, var samazināties arī jūsu noguldījumu ienākumi.

Kāpēc EURIBOR likme aug?

Ir vairāki iemesli, kāpēc EURIBOR pieaug. Apskatīsim galvenos faktorus.

Aizdevumu pieprasījums un to cena

Bankas izmanto EURIBOR, lai noteiktu procentu likmes dažādiem aizdevumu veidiem: hipotekārajiem kredītiem, patēriņa kredītiem un uzņēmējdarbības kredītiem. Kad bankas aktīvi pieprasa kredītlīdzekļus, tas palielina pieprasījumu pēc tiem. Kad tas notiek, pieaug arī EURIBOR likmes. Bankas var noteikt augstākas procentu likmes, lai atspoguļotu lielāku interesi par aizņēmumiem.

Inflācija

Inflācija ir parādība, kad nauda zaudē savu pirktspēju, izraisot preču un pakalpojumu cenu pieaugumu. Inflācijas pieauguma gadījumā centrālās bankas var paaugstināt procentu likmes, lai ierobežotu inflācijas spiedienu. Tas veicina EURIBOR likmes kāpumu.

Vairāk par to, kas ir inflācija un kā to mēra, lasiet mūsu rakstā "Kas ir inflācija un kā tā ietekmē ikdienas dzīvi?".

iepirkuma grozs 

Ekonomikas izaugsme

Ekonomiskā izaugsme ir ražošanas uzlabošanas process, kura rezultātā palielinās preču un pakalpojumu daudzums un kvalitāte. Galvenais ekonomikas izaugsmes rādītājs ir iekšzemes kopprodukts jeb IKP. Ekonomiskā izaugsme var izraisīt EURIBOR likmju kāpumu, jo augošas tautsaimniecības apstākļos uzņēmumi un privātpersonas aktīvi aizņemas līdzekļus investīcijām un uzņēmējdarbības paplašināšanai.  

Politiskie notikumi pasaulē

Politiskā situācija pasaulē var ietekmēt EURIBOR sekojoši:

  • konflikti un nestabilitāte rada risku tirgiem. Investori un bankas var kļūt piesardzīgāki, veicot noguldījumus;
  • nenoteiktība pasaules politikā bieži ietekmē valūtas kursu, t.sk., eiro kursu, kas savukārt ietekmēs EURIBOR likmi;
  • nestabilitātes apstākļos ieguldītāji var uzskatīt finanšu tirgus par riskantākiem. Tas var ietekmēt aizņemšanās cenas un tādējādi arī EURIBOR.

Kā EURIBOR ietekmē aizdevumu atmaksu?

EURIBOR ietekmē aizdevumu atmaksu atkarībā no tā, vai jums ir fiksēta vai mainīga procentu likme. Ņemot kredītu, ir svarīgi ņemt vērā divas lietas: bāzes likmi (būtībā 6 mēnešu EURIBOR) un bankas maržu (tā ir papildu procentu likme, ko banka piemēro par risku).

Ja ņemat aizdevumu vai hipotekāro kredītu ar mainīgu procentu likmi, mainīsies arī jūsu aizdevuma kopējā procentu likme. Piemēram, ja EURIBOR ir 3,896% un riska marža ir 1,2%, kopējā likme būs 5,096%. Ja EURIBOR pieaugs, pieaugs arī jūsu aizdevuma procenti un līdz ar to arī jūsu ikmēneša maksājums. Ja jums ir fiksēta procentu likme, EURIBOR neietekmēs jūsu aizdevuma maksājumu visā aizdevuma darbības laikā neatkarīgi no EURIBOR izmaiņām.

Ir svarīgi atcerēties, ka izmaiņas jūsu ikmēneša maksājumā stājas spēkā tikai pēc pirmās maksājuma dienas, kas seko EURIBOR izmaiņu dienai. Ja likmes maiņa ir gaidāma 20. janvārī, pirmo maksājumu ar jauno likmi Jūs veiksiet tikai 20. februārī. Ja jums jau ir vai plānojat ņemt mājokļa kredītu, daudzas finanšu iestādes piedāvā kredīta kalkulatora pakalpojumu, kurā varat aprēķināt, kā mainīsies jūsu ikmēneša maksājums.

ekonomika

EURIBOR prognozes 2024. gadam

Pēc divu gadu pirktspējas samazināšanās un procentu likmju pieauguma finanšu nozares eksperti uzskata, ka 2024. gadā situācija beidzot varētu sākt uzlaboties.

Vai EURIBOR likme samazināsies?

Ņemot vērā korelāciju starp procentu likmēm ASV un Eiropā, ja procentu likmes ASV samazināsies, tas ietekmēs investoru un banku lēmumus Eiropā. Kādā veidā?

Attiecība starp procentu likmēm ASV un Eiropā ir sarežģīta un atkarīga no daudziem faktoriem. Kā piemēru ņemsim valūtas tirgu. Ja ASV palielināsies procentu likmes, dolāra cena kļūs augstāka, un tas padarīs dolāru dārgāku un pievilcīgāku investoriem. Tas ietekmēs eksportu: pakalpojumi un produkti no ASV kļūs dārgāki. Lai mazinātu šo ietekmi, Eiropas Centrālā banka (ECB), iespējams, arī paaugstinās procentu likmes, tādējādi paaugstinot euro cenu un saglabājot līdzsvaru valūtas tirgus konkurencē.

Saskaņā ar forbes.com datiem Amerikas Federālo rezervju sistēma (FED) plāno 2024. gadā samazināt procentu likmes par 0.75%, 2025. gadā – vēl par 1.00% un 2026. gadā – par 0.75%. Kopumā trīs gadu laikā likmes samazināsies par 2,5 %. Tiek prognozēts, ka līdzīgus pasākumus veiks arī Eiropas Centrālā banka (ECB).

Nākamajā Federālo rezervju sistēmas (FRS) sanāksmē 2024. gada 30.–31. janvārī un Eiropas Centrālās bankas sanāksmē 2024. gada 25. janvārī šīs iestādes paziņos savus lēmumus par procentu likmēm. Būs interesanti pavērot, cik atšķirīgi būs šie lēmumi.

kredīta likmes

Kā inflācija ietekmēs EURIBOR likmi?

Inflācijas pārmaiņas ietekmē EURIBOR prognozes. Reaģējot uz inflācijas pārmaiņām, centrālās bankas var koriģēt galvenās likmes, t.sk., EURIBOR. Turklāt zemāka inflācija var mazināt spiedienu uz banku aizņemšanās izmaksām, kas var palīdzēt samazināt EURIBOR.

Iepriekš minēto teoriju apstiprina fakts, ka 2023. gada rudenī inflācija Eiropā samazinājās, kā rezultātā Eiropas Centrālā banka pieņēma lēmumu apturēt pēdējo 18 mēnešu laikā notikušo procentu likmju kāpumu.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes Patēriņa cenu pārmaiņu datiem pagājušais gads Latvijā sākās ar inflāciju virs 20% un noslēdzās decembrī ar 0,6% inflāciju. Arī eiro zonā inflācija turpina samazināties: oktobrī tā bija 10.6%, bet novembrī – 10%. Ņemot vērā inflācijas kritumu Latvijā, kā arī vispārējo tendenci eiro zonā, pastāv cerības, ka Eiropas Centrālā banka veiks pozitīvus pasākumus, iespējams, samazinot procentu likmes, lai saglabātu ekonomisko stabilitāti.

Nestabilitāti Eiropas ekonomikā joprojām izraisa politiskie konflikti. Kari Ukrainā un Tuvajos Austrumos rada nemierus un varētu atkal ietekmēt enerģijas tirgus, cenas un ekonomiku kopumā.

Ir grūti veikt precīzas EURIBOR likmes pārmaiņu prognozes, jo Eiropas Centrālās bankas lēmumi ir atkarīgi no daudziem faktoriem, kurus nepieciešams detalizēti analizēt un ņemt vērā to sarežģītās savstarpējās sakarības.

Ko darīt aizņēmējiem, ja EURIBOR pieaug?

  1. Aprēķiniet izmaiņas. Izmantojot finanšu iestāžu tīmekļa vietnēs pieejamos aizdevumu kalkulatorus, pārbaudiet, kā procentu likmju izmaiņas var ietekmēt jūsu ikmēneša izmaksas.
  2. Pārbaudiet savu līgumu. Izpētiet sava līguma noteikumus un noskaidrojiet, vai ir kāds veids, kā mazināt likmju pieauguma ietekmi.
  3. Apsveriet fiksētas likmes. Ja jums ir mainīga procentu likme, apsveriet iespēju pāriet uz fiksētu likmi, lai fiksētu ikmēneša maksājumus.
  4. Sazinieties ar banku. Ja paredzat grūtības, sazinieties ar banku. Iespējams, tā var piedāvāt jums izvēles iespējas vai programmas, lai atbalstītu jūs likmju pieauguma apstākļos.

Vairāk par to, ko darīt sarežģītā situācijā, lasiet rakstā "8 padomi, kā novērst problēmas ar aizdevuma atmaksu".

Atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem.

Saskaņā ar jaunajiem likuma grozījumiem no 2024. gada 1. janvāra hipotekāro kredītu ņēmēji varēs saņemt kompensāciju 30% apmērā no aizdevuma procentiem, bet ne vairāk kā divu procentu apmērā no kopējās likmes. Aizņēmējiem nekas nav jādara: bankai, kas izsniegusi aizdevumu, būs jāaprēķina šī kompensācija un jāpārskaita līdzekļi valsts kasei. Pēc tam šie līdzekļi katru ceturksni tiks izmaksāti aizņēmējiem.

Šo atbalstu saņems kredītu ņēmēji, kuri noformēja hipotekāro kredītu līdz 2023. gada 31. oktobrim. Aizdevuma summa nedrīkst pārsniegt 250 tūkstošus eiro, kā arī aizdevumam nedrīkst būt piemērota fiksētā likme visam kredīta termiņam.

hipotekārais kredīts

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kad nepieciešami papildu naudas līdzekļi, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (3 balsojumi)
EURIBOR - kas mūs sagaida 2024. gadā?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas