Kas jāzina, remontējot dzīvokli ar savām rokām? 5 padomi, pirms sāc!

Pirms dzīvokļa kosmētiskā remonta uzsākšanas iepazīsties ar pāris noderīgiem ieteikumiem, kuri ļaus remontu labāk veikt paša spēkiem!

Dzīvokļa remonts noteikti nav tas vienkāršākais posms jekuras ģimenes dzīvē. Remonta izraisīto neērtību pakāpe, bez šaubām, atkarīga no plānotā remonta apjoma, bet pat salīdzinoši neliels kosmētiskais remonts dzīvoklī ir rūpīgi jāapsver un jāizplāno iepriekš, lai pēc iespējas samazinātu procesa radīto iespaidu uz dzīvokļa iemītnieku ikdienas dzīvi. Pirms uzsāc remontu, svarīgi atbildēt sev uz vairākiem nozīmīgiem jautājumiem, kā arī rūpīgi izplānot gan procesu un tā iespējamo ilgumu, gan budžetu, lai atvieglotu sev dzīvi un izvairītos no liekiem tēriņiem.

darba instrumenti

Plānošana: KO, KURŠ un KUR?

Jo laicīgāk atbildēsi uz pāris salīdzinoši vienkāršiem jautājumiem, kas saistīti ar remontu, jo “nesāpīgāks” un paredzamāks būs pats process. Pats pirmais solis, kuru būtu nepieciešams spert, ir remonta vēriena apzināšana. Vai jāremontē viss dzīvoklis vai viena vai vairākas atsevišķas telpas? Vai jāremontē tikai dzīvojamās telpas – dzīvojamā istaba un guļamistabas, vai arī remonta kontekstā daudz sarežģītākas telpas kā vannas istaba un virtuve? Jāsaprot, kas katrā telpā jādara, jo tas var atšķirties: vai jānomaina grīdas segums un logi vai tikai jānokrāso sienas un griesti, un jāiegādājas jaunas mēbeles?

Atbildes uz jautājumu par remonta vērienu palīdzēs rast atbildi arī uz nākamo jautājumu – kurš remontu veiks? Plānojot remontu veikt paša spēkiem ir reālistiski jāizvērtē savu spēju robežas – vai esi jau iepriekš ko tādu darījis? Protams, ir vienkārši paveicami darbiņi, kurus izdarīt var iemācīties, pat noskatoties pamācību video Youtube kanālā, bet, ja, piemēram, jāveic nopietns vannas istabas remonts, savas spējas jāizvērtē jau daudz kritiskāk. Ja veicamais remonts ir gana plašs, pienākumus noteikti var sadalīt – vienkāršāko vari paveikt pats, tādējādi ietaupot līdzekļus par darba apmaksu, bet piņķerīgākos darbus – piemēram, vannas istabas flīzes un kanalizācijas sistēmas nomainīšanu labāk atstāt speciālistu ziņā.

Vēl būtiski ir atcerēties to, ka dzīve, galu galā, taču remonta laikā neapstājas. Ja jāremontē tikai daļa dzīvokļa vai, ja plānojat remontēt pa vienai istabai, protams, iespējams dzīvoklī turpināt dzīvot arī remonta laikā. Ja jāremontē arī vannas istaba un virtuve, tad šāda dzīvokļa apdzīvošana remonta laikā būs apgrūtināta, un būtu ieteicams padomāt par citu īslaicīgu apmešanās vietu. Tāpat, apmesties citur noteikti ir vienīgā prātīgā un iespējamā rīcība tad, ja remonts tiek veikts vienlaicīgi visā dzīvoklī. Tas prasīs vairāk plānošanas un ieviesīs lielākas pārmaiņas, bet (un tas ir būtisks “bet”) – tas būs īslaicīgi!

elektriskās rozetes uzstādīšana

Budžets – maģiskie 15%

Iespējams, Tavas plānošanas spējas ir lieliskas, Tu esi precīzi noskaidrojis cenas katram vissīkākajam nieciņam, kurš Tev remonta laikā būs nepieciešams - Tu zini cenas katrai grīdas līstītei un aizkaru riņķim, un Excel tabula ir Tavs labākais draugs remonta plānošanas posmā. Un tomēr – ierēķini remonta budžetā papildu 15% no kopējās summas neparedzētiem izdevumiem. Tādi vienmēr ir. Vienmēr. Un, pat ja tādu nav, šādas papildu summas ierēķināšana budžetā aiztaupīs lieku stresu – labāk, lai paliek pāri, nekā pietrūkst.

Pat ja neesi kļūdījies aprēķinos, nekad nevar zināt, cik daudz laika aizņems darbs situācijā, kad esi piesaistījis strādniekus. Protams, iepriekš iespējams paredzēt aptuveno darba stundu skaitu (ja maksāsi strādniekiem par stundu darbu), bet šāds aprēķins tiešām ir tikai un vienīgi aptuvens. Tāpat, iespējams, nepieciešams iegādāties vairāk materiālu, nekā iepriekš bija paredzēts, jo remonta laikā atklājas kādi neparedzēti apstākļi – piemēram, vairāk sabojātas grīdas vai sienas, kuru remontēšanai nepieciešams vairāk materiālu un darba.

kalkulators

Lietas, ko darīt pašam, lietas, ko atstāt citu ziņā

Par nolīgta darbaspēka piesaistīšanu noteikti jādomā jau pašā sākumā, kad atbildam sev uz jautājumu – ko es spēju pats un ko nē? Un tomēr – arī tad, ja esi pietiekami kompetents un uzskati, ka lielāko daļu darbu spēsi paveikt pats saviem spēkiem, ir vērts iepriekš remonta procesam “iziet cauri” tālredzīgi. Var jau būt, ka tiešām esi spējīgs paveikt darbus pietiekami augstā kvalitātē, neiesaistot palīgspēkus, bet arī šajā gadījumā ir vērts izveidot salīdzinošās skaitļu tabulas Excel failā. Vai ir vērts, piemēram, ņemt atvaļinājumu, lai veiktu remontu? Vai, piemēram, ir vērts remontam ziedot visas vasaras nedēļas nogales? Un, galu galā, varbūt Tavs laiks monetāri ir vērts vairāk? Varbūt ērtāk un pat lētāk ir samaksāt kādam, kurš šos darbus paveiks Tavā vietā?

Kredīts remontam

Pavisam noteikti ir vērts darbus dalīt – dari to, kas sagādā prieku, kas ir salīdzinoši vienkārši, piemēram, nokrāsot sienas. Vari pat sarīkot “remonta ballīti”, kuras laikā ar draugu palīdzību vari paveikt vienkāršākos darbiņus - labā kompānijā un noskaņojumā. Taču, iespējams, Tev nepieciešamas ne tikai darba rokas, bet arī profesionāļa padoms remonta plānošanā? Padomā par šādu profesionāļu piesaisti, jo, ļoti iespējams, profesionāļa izvērtējums un ieteikumi ļaus paveikt ne tikai kvalitatīvāku, bet kopsummā un ilgtermiņā arī lētāku remontu.

istabas remonts un suns

Skopais maksā divreiz

Visi esam dzirdējuši šo teicienu, bet remonta laikā to īpaši noderētu paturēt prātā. Morāli tas nav vienkārši – Tu jau esi iztērējis daudz naudas, turklāt klāt nāk dažādi neparedzēti tēriņi, tāpēc tā vien gribas censties ietaupīt, kur iespējams. Varbūt iegādāties lētākas mēbeles, lētāku virtuves iekārtu, nekā bija plānots… Dažos gadījumos tad var “nostrādāt”, bet citos var notikt gluži pretējais. Ja zini, ka vari atļauties nopirkt pāris lētas mēbeles viesu istabai, kura tiek reti izmantota – kāpēc gan nē.

Taču, ja gribi ietaupīt, piemēram, iegādājoties lētāku santehniku virtuvei vai vannas istabai, tad padomā vēlreiz, jo visdrīzāk, šādā veidā nebūt neietaupīsi. Tieši pretēji, nekvalitatīvu materiālu dēļ nākamo remontu nāksies veikt daudz ātrāk, nekā būtu nepieciešams tad, ja izvēlētos kvalitatīvus un salīdzinoši dārgākus materiālus. Arī šajā situācijā var lieti noderēt profesionāļa padoms – pieredzējis speciālists varēs izvērtēt, kurās situācijās taupīšana tiešām būs taupīšana, bet kurās – bumba ar laika degli.

monētu skaitīšana

Efektam ir nozīme

Ja apzinies, ka lielu remontu, pat ja tas ir nepieciešams, tomēr konkrētajā brīdī nav iespējas veikt, padomā par mazāk invazīviem un lētākiem veidiem, kā īstermiņā uzlabot dzīvojamās vides ārējo izskatu. Sienas nokrāsot patiešām nav dārgi – gaišas krāsas sienas jebkurai telpai piešķirs “svaigāku” izskatu, tāpat kā, piemēram, pāris durvju vai mēbeļu nomaiņa.

Varbūt Tavā dzīvoklī ir viena telpa, kuras durvis patiešām atgādina par laikiem, kurus labprātāk gribētos izdzēst no atmiņas – sāc ar šādu mazumiņu! Nomaini kādu pavisam neglītu griestu lampu pret tiešām kvalitatīvu – ja viss pārējais telpā izskatās vairāk vai mazāk pieņemams, šāds pagaidu risinājums nebūt nav no tiek sliktākajiem. Taču maini tikai tās lietas, kuras nenāksies vēlreiz mainīt tad, kad ķersies pie nopietnāka remonta. Izvēlies tikai tādus materiālus, priekšmetus un dekoratīvos elementus, kurus spēj mentāli integrēt mājokļa iecerētajā nākotnes veidolā – arī šajā gadījumā vajadzētu izvairīties no maksāšanas divreiz…

interjers ar rozā elementiem

Ja remonts jau ilgstoši plānots un tam iekrāti personīgie līdzekļi, var iztikt arī bez papildu finansiālā atbalsta. Taču, ja ieceres pārsniedz līdz šim iekrāto budžetu remonta veikšanai, šo nelielo summu vienmēr iespējams saņemt kā patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (3 balsojumi)
Kas jāzina, remontējot dzīvokli ar savām rokām? 5 padomi, pirms sāc!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas