5 padomi drošiem pirkumiem tiešsaistē

Mūsdienās tiešsaistes veikalos var iegādāties visu, sākot no zobu birstēm un beidzot ar sadzīves tehniku. Tiešsaistes veikaliem ir daudz priekšrocību: tie darbojas bez brīvdienām, tajos nav rindas, un jūs varat atrast visu un jebkurā izmērā. Internetā jūs varat salīdzināt cenas, bieži vien preces var iegādāties lētāk, un jums nav jātērē laiks, lai dotos uz veikalu otrā pilsētas malā.

Tomēr iepirkšanās internetā ir arī daži trūkumi. Viens no būtiskākajiem ir drošība. Iepirkšanās tiešsaistē kļūst arvien populārāka, taču vienlaikus pieaug arī krāpnieku skaits. Šajā rakstā aplūkosim 5 padomus, kā sevi pasargāt, iepērkoties tiešsaistē.

1. Izvēlieties pārbaudītus pārdevējus

Populārākā krāpšanas shēma ir neeksistējošu veikalu tīmekļa vietņu izveide. Lai piesaistītu pircēju uzmanību, nereti šādās vietnēs preces tiek pārdotas ar lielām atlaidēm. Uzticīgie pircēji samaksā par pasūtījumu un var pat saņemt pasūtījuma numuru un saiti, lai sekotu pasūtījuma statusam. Diemžēl gan numurs, gan saite šādos gadījumos ir fiktīvi. Nesaņēmis pasūtījumu, pēc kāda laika pircējs sāks meklēt savu sūtījumu, kas vēl nav saņemts, un redzēs, ka šis interneta veikals vairs nepastāv.

Lai nenonāktu šādā situācijā, ir daži ieteikumi.

  1. Izvēlieties uzticamu uzņēmumu interneta veikalus. Godīgi tirgotāji ievēro likumu un bieži vien piedāvā labus nosacījumus preču atgriešanai gadījumam, ja jums nepatīk kvalitāte, izmērs vai ja prece vienkārši neatbilst jūsu vēlmēm.
  2. Pārbaudiet tīmekļa vietnes adreses joslu. Ir vairāki aspekti, kuriem jāpievērš uzmanība:
    1. krāpnieki ir labi iemanījušies viltot nosaukumus, kur tikai viens burts var atšķirties no īstās vietnes. Piemēram, adidas.com vietā būs adidass.com;
    2. vietnes adresei jāsākas ar "https", nevis "http", tas nozīmē, ka vietnei ir noteikts drošības sertifikāts;
    3. noklikšķiniet uz atslēgas ikonas adrešu joslā, tādā veidā varēsiet redzēt informāciju par lapas drošību.
  3. Rūpīgi izpētiet vietnē sniegto informāciju. Vairumā gadījumu neeksistējošās vietnēs ir daudz gramatikas kļūdu, jo šīs vietnes tiek veidotas steigā.
  4. Izlasiet atsauksmes par vietni. Pirms pasūtījuma veikšanas ievadiet veikala nosaukumu meklētājā un izlasiet atsauksmes. Ja šo vietni ir izveidojuši krāpnieki, visticamāk, jūs nebūsiet pirmie, kas tiks apkrāpti.
iepirkšanās internetā

2. Izmantojiet drošas maksājumu metodes

Iepērkoties tiešsaistē, maksājums vienmēr tiek veikts ar bankas karti, tāpēc esiet uzmanīgi ar datiem, kurus ievadāt.

Maksājuma veikšanai ir nepieciešama tikai informācija, kas norādīta uz pašas kartes. Tādi dati kā PIN kods, dzimšanas diena, kartes kredītlimits, pases dati, maksājumu kartes parole un citi dati pirkumam nav būtiski. Nesūtiet kartes datus uz veikala e-pasta adresi. Krāpnieki var izmantot jūsu informāciju, lai uzlauztu jūsu kontu, nozagtu naudu un pat nozagtu jūsu identitāti.

Eiropas Savienības direktīva paredz, ka no 2021. gada 1. janvāra visiem tiešsaistes veikaliem jābūt aprīkotiem ar klientu autentifikācijas sistēmu jeb 3D Secure drošības sistēmu. Citiem vārdiem sakot, tā ir divu faktoru autentifikācijas sistēma – kad pasūtījums tiek apmaksāts ne tikai ar maksājumu kartes numuru, bet arī ar apstiprinājumu, izmantojot Smart-ID vai kodu kalkulatoru.

Tiešsaistes veikali, kas izmanto šo drošības sistēmu, savās tīmekļa vietnēs izvieto Mastercard un VISA logotipus. Arī šeit esiet modri, jo krāpnieki ir iemācījušies šīs ikonas aizstāt ar logotipa kopiju vai fotoattēlu. Ja tā ir viltota vietne, logotips būs sliktākas kvalitātes nekā oriģināls.

droši pirkumi internetā

3. Pārbaudiet atgriešanas un garantijas politiku

Ir svarīgi zināt savas tiesības attiecībā uz pirkumu atgriešanu. Iepirkšanās un preču atgriešanas process ir vienāds visās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Tajā pašā laikā nosacījumi, iepērkoties tiešsaistē un fiziskā veikalā, ir atšķirīgi.

Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) noteikumiem, iegādājoties preci veikalā, patērētājam ir jāpārliecinās, ka izvēlētā prece ir bez defektiem un atbilst visām pircēja vēlmēm. Šādā gadījumā pircējam nav tiesību celt pretenzijas, naudas atmaksa no pārdevēja būs brīvprātīga.

Ja prece iegādāta interneta veikalā, pircējam ir tiesības atteikties no preces 14 dienu laikā pēc preces piegādes. Interesants, bet maz zināms fakts: ja pirms līguma noslēgšanas pārdevējs rakstveidā vai kādā citā formā nav apstiprinājis informāciju par preci, kā to paredz likums, pircējam ir vesels gads no preces saņemšanas brīža, lai atteiktos no preces.

Pirkuma piegādes brīdī pārdevējam ir jāiesniedz atteikuma veidlapa (atgriešanas veidlapa). Ja šāda veidlapa nav pieejama, var uzrakstīt brīvas formas paziņojumu par atteikumu.

portatīvais dators

4. Neticiet zemām cenām un fantastiskām atlaidēm

Esiet skeptiski noskaņoti pret visiem piedāvājumiem internetā. Jo pievilcīgāks ir piedāvājums, jo lielāka iespēja, ka tā ir krāpšana. Pirms veicat pirkumu par īpaši izdevīgu cenu, apsveriet, vai pārdevējam ir izdevīgi veikt šādu darījumu? Vai šeit varētu būt kaut kas nelāgs? Preces interneta veikalos patiešām maksā lētāk, taču to cena nedrīkst būt pārāk zema, citādi veikala īpašniekiem šāds darījums vienkārši nebūs izdevīgs. Tā kā tiešsaistē jūs nevarat rūpīgi apskatīt un pataustīt preci, cena ir vienīgais veids, kā krāpniekiem pievērst jūsu uzmanību.

Lai neuzķertos uz šīs viltības, salīdziniet interesējošās preces cenas. Izmantojiet vietni Salidzini.lv vai vienkārši ievadiet preces nosaukumu meklētājprogrammā. Šādā veidā jūs varēsiet salīdzināt dažādu pārdevēju piedāvājumus un uzzināt vidējo cenu tirgū. Godīgam pārdevējam šī cena nedrīkst būt 2–3 reizes zemāka par vidējo cenu tirgū.

Ja tomēr esat kļuvuši par personiskās informācijas noplūdes upuri, nekavējoties sazinieties ar savu banku un informējiet to. Banka var iesaldēt jūsu kontu un karti. Tāpat nomainiet paroles visiem saviem tiešsaistes kontiem, lai tie būtu drošībā.

interneta veikals

5. Izmantojiet pretvīrusu programmu un esiet piesardzīgi

Kiberdrošības speciālisti bieži iesaka iepirkties, izmantojot mājas datoru, kurā ir instalēta pretvīrusu programma, kā arī izmantojot mājas interneta pieslēgumu, kurā ir parole, kas ir zināma tikai ģimenes locekļiem.

Regulāri pārbaudiet, vai datorā uzstādītā pretvīrusu programma ir atjaunināta. Bieži vien tieši šie atjauninājumi var pasargāt jūs no jaunām metodēm, ko izmanto tiešsaistes krāpnieki.

Pieslēdzoties publiskajam Wi-Fi tīklam, piemēram, kafejnīcās un iepirkšanās centros, un maksājot par pirkumiem, izmantojot internetbanku, atcerieties, ka šajā brīdī visa jūsu personīgā informācija kļūst pieejama krāpniekiem. Ikviens var pieslēgties atklātam tīklam un nozagt jūsu personas datus.

Vairāk padomu par to, kā pasargāt savus datus no krāpniekiem, lasiet rakstā "Finanšu drošība: kā nekļūt par kredītu krāpniecības upuri".

datora ekrāns

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esat nonākuši situācijā, kad nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Kā droši iepirkties interneta vidē?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas