Kā darbojas banku aizdevumi Latvijā?

Aizdevums ir finanšu instruments, kas ļauj aizņemties naudu no aizdevēja – bankas vai nebankas kredītdevēja, – lai finansētu kaut ko, ko vēlaties iegādāties. Ir pieejami dažādi aizdevumu veidi, un katram no tiem ir savi noteikumi, procentu likmes un atmaksas grafiki.

Ir svarīgi kredītus izmantot atbildīgi un pirms aizņemšanās izprast kredīta noteikumus un nosacījumus. Šajā rakstā mēs pastāstīsim par visu, kas jāzina par banku aizdevumiem Latvijā.

Banku un nebanku aizdevumi: vai ir atšķirība?

Šodien pastāv dažādi aizdevumu veidi, ko piedāvā dažādas kredītiestādes. Cilvēkiem ir iespēja saņemt aizdevumu bankās un nebanku kredītiestādēs.

Banku un nebanku aizdevumi atšķiras pēc sekojošiem kritērijiem:

  • summas – parasti bankās ir pieejamas lielākas summas;
  • termiņi – bankas lielākoties piedāvā ilgtermiņa aizdevumus;
  • klienti – uzņēmumi biežāk griežas bankās;
  • mērķi – nebanku kredītdevēji piedāvā aizdevumus vairākiem mērķiem, tādiem kā lietota auto iegāde, remonts, medicīnas pakalpojumi utt.

Atšķiras arī aizdevumu veidi. Nebanku aizdevēji piedāvā tādus aizdevumu veidus kā ātrie kredīti un SMS kredīti, kredītlīnijas un patēriņa kredīti. Nebanku aizdevumi var tikt noformēti stundas laikā. Kredīta noformēšana bankā var ilgt līdz pat dažām dienām.

Vairāk par banku un nebanku aizdevumu atšķirībām lasiet mūsu rakstā “Bankas un nebanku kredītdevēji – kas jāzina patērētājam par tirgu?”.

banku aizdevumi

Banku aizdevumu veidi

Kā jau noskaidrojām, bankas piedāvā apjomīgus ilgtermiņa aizdevumus. Kādi tie ir?

Hipotekārais kredīts ir aizdevums, kas paredzēts mājokļa iegādei vai arī būvniecībai.

Studiju kredīts ir domāts studēt gribētājiem un palīdz segt studiju maksu.

Studējošā kredīts ir vēl viens studentiem pieejams kredīts, kas sedz viņu iztikas izdevumus.

Līzings auto iegādei ir aizdevuma veids, ko bankas piedāvā tiem, kas plāno iegādāties transportlīdzekli. Šis aizdevuma veids paredz, ka līdz pilnas līzinga summas atmaksai automašīna ir bankas īpašums un pircējs ir tikai turētājs.

Vairāk par visu, kas saistīts ar auto iegādi, lasiet mūsu rakstā “Kas jāzina, ja gribat iegādāties auto kredītā?”.

Patēriņa kredīts ir aizdevuma veids, kas piemērots visdažādākajiem mērķiem – remontam, ceļojumam, sadzīves tehnikas iegādei utt.

Kredītkartes ir pakalpojums, ko piedāvā bankas. Pakalpojuma ietvaros klients saņem kredītkarti un var norēķināties par pirkumiem un pakalpojumiem. Šajā gadījumā klients aizņemas no bankas, un nauda ir jāatmaksā noteiktā laika periodā. Kredītkarti ir ērti izmantot kā drošības spilvenu neparedzētās situācijās, kā arī tā dod lietotājam dažādas priekšrocības, piemēram, atlaides noteiktos veikalos.

Vairāk par kredītkartēm lasiet mūsu rakstā “Kredītkarte: kādas ir priekšrocības un kā to izmantot izdevīgi?”.

Kā noformēt bankas aizdevumu?

Kredītu noformēšanas process ir apmēram vienāds visās Latvijas bankās. Mēs pastāstīsim par noformēšanas kopējo algoritmu, taču atcerieties, ka katras bankas procesā var būt nelielas atšķirības.

Izvēlieties kredīta mērķi

Pirms doties uz banku, izlemiet, kādam mērķim jums nepieciešams aizdevums. Kā jau minējām, bankas piedāvā dažādus kredītu veidus, kas domāti dažādiem mērķiem. Atkarībā no tā mainās arī aizdevuma nosacījumi: termiņi, procentu likmes utt.

Izpētiet atbalsta programmas

Latvijā aizņēmējiem tiek piedāvātas dažādas atbalsta programmas, noformējot kredītu. Piemēram, ja plānojat iegādāties mājokli, ir vērts izpētīt ALTUM atbalsta programmas. ALTUM ir valsts attīstības finanšu institūcija, kas nodrošina finansējumu vairākās jomās. ALTUM piedāvā atbalstu mājoklim ģimenēm ar bērniem, daudzbērnu ģimenēm, jaunajiem speciālistiem, NBS karavīriem, kā arī atbalstu daudzdzīvokļu māju remontam.

Ja plānojat iegādāties videi draudzīgu auto, līdz 2023. gada 31. decembrim ir iespējams saņemt valsts atbalstu elektroauto iegādei. Atbalsta apjoms ir līdz pat 4500 EUR. Sīkāk par šo tēmu lasiet rakstā “5 lietas, kas jāzina par elektroauto iegādi ar valsts atbalstu”.

Pirms dodaties uz banku, izpētiet, vai varat pretendēt uz kādu no atbalsta programmām.

Izpētiet banku piedāvājumus

Kad esat nolēmuši, cik liels kredīts un kādam nolūkam jums ir vajadzīgs, kā arī vai varat saņemt valsts atbalstu, izpētiet banku kredītu piedāvājumus. Tā jūs varēsiet atrast visizdevīgāko piedāvājumu tirgū.

Parasti banku interneta vietnēs kredītu sadaļā ir pieejama visa informācija par kredītu veidiem, ko bankas piedāvā, kā arī nosacījumi un kalkulators, ar kura palīdzību jūs varat provizoriski aprēķināt ikmēneša maksājumu.

banku kredīta kalkulatori

Kalkulatoru piemēri: seb.lv, swedbank.lv, luminor.lv

Piesakieties konsultācijai

Pat ja saņēmāt visu nepieciešamo informāciju par aizdevumu no izvēlētās bankas mājaslapas, mēs iesakām pieteikties konsultācijai. Konsultācijas laikā jūs varēsiet vēlreiz izrunāt savus mērķus un iespējas ar bankas darbinieku un uzdot viņam jautājumus. Pirms konsultācijas iesakām izrakstīt visus jautājumus, kas jums ir, lai saņemtu pēc iespējas detalizētāku informāciju. Tas palīdzēs pieņemt apsvērtu lēmumu par aizdevumu.

Ja vēlaties, varat pieteikties konsultācijām vairākās bankās, lai salīdzinātu piedāvājumus. Konsultācijas laikā jums var piedāvāt individuālus, īpaši izdevīgus nosacījumus, ņemot vērā jūsu situāciju. Ir vērts izpētīt, ko katra banka ir gatava piedāvāt tieši jums.

Aizpildiet pieteikumu

Pieteikumu ir iespējams aizpildīt gan tiešsaistē, gan filiālē. Ja plānojat ņemt kredītu bankā, kur esat klients, pieteikumu varat aizpildīt arī savā internetbankā. Pieteikuma izskatīšanas laiks var atšķirties atkarībā no aizdevuma veida. Piemēram, ja plānojat ņemt līzingu, pieteikuma izskatīšanas laiks ir 1–2 darba dienas. Ja gribat noformēt patēriņa kredītu, pieteikuma izskatīšanas laiks var aizņemt līdz pat 7 darba dienām. Ja piesakāties hipotekārajam kredītam, izskatīšanas laiks var būt līdz pat 2 nedēļām.

Sagaidiet piedāvājumu no bankas

Pēc pieteikuma izskatīšanas bankas darbinieki sazināsies ar jums, lai informētu par līguma parakstīšanu. Uzmanīgi izpētiet līguma nosacījumus un pārliecinieties, ka tie atbilst tam, ko saņēmāt konsultācijas laikā vai bankas piedāvājumā. Pārbaudiet arī informāciju par komisijas maksām un atmaksas grafiku.

Ko darīt, ja nevarat atmaksāt aizdevumu?

Pat ja kārtīgi saplānojāt aizdevumu un tā atmaksu, var gadīties situācija, kuras dēļ pēkšņi vairs nevarat veikt ikmēneša maksājumus saskaņā ar grafiku. Šādām situācijām bankām ir paredzēta atbalsta programma, kuras ietvaros ir iespējams pārskatīt līguma noteikumus un tos izmainīt, lai jūs varētu turpināt atmaksāt aizdevumu. Informāciju par šo pakalpojumu var atrast banku interneta vietnēs. Mēs iesakām pārliecināties, vai šāda iespēja ir paredzēta, pirms piesakāties kredītam, lai jūs būtu pārliecināti, ka jums ir ārkārtas rīcības plāns.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

pieteikties kredītam

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kur nepieciešams izmantot kredītu apvienošanas pakalpojumu, piesakieties šī pakalpojuma saņemšanai uzņēmumā Incredit. Incredit saviem klientiem piedāvā kredītu apvienošanas iespēju ar summu līdz pat 15 000 eiro, turklāt ātrās pārbaudes pieteikumu tiešsaistē iespējams aizpildīt 5 minūšu laikā! 

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: shutterstock.com, seb.lv, swedbank.lv, luminor.lv
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kas ir jāzina par banku aizdevumiem?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas