Izvēlies labāko virtuves izlietni savam mājoklim!

Uzzini, kas raksturo kvalitatīvu virtuves izlietni un kā izvēlēties savam mājoklim piemērotāko par atbilstošu cenu!

Virtuves izlietni neizvēlas, ierodoties veikalā – lai iegādātos savam mājoklim un virtuvei vispiemērotāko izlietni, izpētes darbs jāveic jau laikus. Kas ir svarīgākie faktori, kurus jāņem vērā, izvēloties, kādu izlietni iegādāsies virtuvei? Tālāk rakstā – jautājumi, kurus nepieciešams sev uzdot, kā arī būtiskākie fakti par virtuves izlietnēm un to ierīkošanu!

Kas ir pirmais: virtuve vai izlietne?

Izlietne taču ir tikai neliela virtuves daļa, vai ne? Pārsvarā sākotnēji mēdzam izplānot pašu virtuves interjeru un dizainu, kā arī izvēlēties iekārtu, taču speciālisti zina teikt, ka, ļoti iespējams, optimālāku rezultātu bez kļūdām un neērtībām panāksi tad, ja iekārtas izvēli un virtuves remonta plānu sāksi tieši ar izlietni. Kāpēc? Izrādās, ka vidēji vairāk nekā pusi virtuvē pavadītā laika mēs atrodamies tieši pie izlietnes: tas ir laika posms, kas ilgst no 30 minūtēm līdz pat divām stundām! Tāpēc ir svarīgi ne tikai izvēlēties kvalitatīvu un ērtu izlietni, bet ar izlietni arī sākt visas virtuves plānošanu – tas telpu padarīs maksimāli funkcionālu, un tajā būs ērti darboties.

virtuves izlietne

Izlietņu veidi

Izlietnes var klasificēt dažādi: pēc formas, izmēra, dziļuma, sadaļu skaita, materiāla un montāžas veida, un par tiem visiem vajadzētu padomāt, pirms izlemt, kuru iegādāties.

Forma

Apaļas – ērtas (jo tām nav stūru), ietilpīgas (formas dēļ ietilpīgākas par taisnstūra izlietnēm), parasti tās pieejamas bez papildsekcijām;

Kvadrātveida – ietilpīgas (formas dēļ ietilpīgākas par taisnstūra izlietnēm), ērtas trauku mazgāšanai, pieejamas ar papildsekcijām, kā arī standarta, kā rezultātā pieejams plašs sortiments ar visdažādākajiem dizaina risinājumiem un funkcijām;

Taisnstūrveida – parasti tās izvēlas tad, ja pieejama šaura galda virsma; ja taisnstūrveida izlietni iestrādā virsmā garenvirzienā, tā ir ērta lietošanai, bet noteikti nav ieteicams tādu izvēlēties, ja iespējams to izvietot tikai šķērsām garenvirzienam – tad daudz piemērotāka ir kvadrātveida vai apaļa izlietne. Taisnstūra formas izlietni reizēm izvēlas kā modernāku dizaina risinājumu.

Nestandarta forma – dažādu nestandarta formu izlietnes parasti izvēlas telpas taupīšanas nolūkos – ja ir pieejama šaura galda virsma vai ja izlietne jāievieto stūrī. Nestandarta formas izlietne būs piemērota arī tad, ja nepieciešama izlietne ar sānu “spārniem”, kas paredzēti, piemēram, trauku īslaicīgai novietošanai vai žāvēšanai.

virtuves izlietne uz salas

Bļodu skaits/papildsekcijas

Visvienkāršākās ir izlietnes ar vienu bļodu jeb sadaļu, taču nereti ērtākas un funkcionālākas ir izlietnes ar vairākām sadaļām un papildsekcijām. Ir pieejamas izlietnes ar divām vai pat trīs un četrām sekcijām, kuras noder tad, ja virtuvē notiek intensīva ēst gatavošana. Atsevišķu sadaļu var atvēlēt produktu skalošanai un vēl vienu – dārzeņu mizošanai vai produktu atsaldēšanai. Šāds risinājums ir gan ērtāks, gan higiēniskāks, un ļauj darboties ar vairākiem uzdevumiem paralēli, sevišķi tad, ja nav pieejama trauku mazgājamā mašīna, kurā uzreiz ievietot netīros traukus un citus izmantotos priekšmetus.

Tāpat par papildsekciju var uzskatīt arī izlietnes “spārnus”, kuri, kā iepriekš minēts, parasti paredzēti trauku īslaicīgai novietošanai un nožāvēšanai. Spārni nodrošina arī papildu aizsardzību galda virsmai, ja tā ir no materiāla, uz kuru iespaidu var atstāt ūdens.

dubultā izlietne

Izmērs

Optimāls apaļas formas izlietnes diametrs ir vidēji 45-51 cm, savukārt, ierastākie un ērtāki kvadrātveida izlietņu pamatizmēri ir 50 x 50 cm vai 60 x 60 cm. Taisnstūrveida izlietnes īsākās malas optimālais garums parasti ir 50 cm un biežāk sastopamie kopējie izmēri ir: 50 x 55 cm, 50 x 80 cm, 50 x 100 cm un pat 50 x 125 cm.

Vēlamais jebkuras formas izlietnes bļodas dziļums, savukārt, ir 15-20 cm. Seklākas izlietnes radīs neērtības, jo tām, mazgājot traukus, pāri līs ūdens, savukārt, dziļākas izlietnes būs neērtas, jo, tās izmantojot, nāksies pieliekties. Dziļas izlietnes ir piemērotas vai nu profesionālām virtuvēm vai arī situācijām, kad ļoti bieži nākas mazgāt liela izmēra virtuves iekārtas. Ikdienā lielāks izlietnes dziļums nav nepieciešams.

Ja izvēlies uzliekamo izlietni, kura tiek montēta uz skapīša, būtiski ir arī saprast, kāds ir optimālais un konkrētajā gadījumā iespējamais skapīša izmērs. Labākajā gadījumā skapīša izmēram vajadzētu būt ne mazākam kā 60 x 60 cm, taču, ja vēlies iegādāties izlietni ar vairāk bļodām jeb ar papildsekcijām, optimāls būtu lielāks skapīša izmērs, piemēram, 60 x 80 cm.

izlietne virtuvei

Materiāli

Virtuves izlietnes tiek izgatavotas no vairāku veidu materiāliem: nerūsējošā tērauda, mākslīgā akmens jeb fragranīta, keramikas un Tectonite stikla šķiedras.

Nerūsējošā tērauda izlietnes joprojām ir vispopulārākais un visbiežāk pirktais izlietņu veids. Tās ir salīdzinoši lētas, kā arī izturīgas gan pret mehāniskiem bojājumiem, gan koroziju. Tās atšķiras pēc tekstūras – ir pieejamas gan pulētas, gan matētas, gan raupjākas nerūsējošā tērauda izlietņu virsmas (uz raupjākām izlietnēm mazāk izcelsies trauku un galda piederumu atstātās skrambas). Šī tipa izlietnes ir viegli kopt.

kredīts virtuves iekārtais

Nerūsējošā tērauda izlietnes trūkums ir tas, ka tās ir salīdzinoši trokšņainas, kā arī tas, ka uz tās vairāk var redzēt izžuvušo ūdens pilienu atstātās kaļķakmens nogulsnes. Protams, ja ir nodrošināta iekārta, kas rūpējas par ūdens attīrīšanu, šis faktors ir mazāk aktuāls. Savukārt, ar troksni var tikt galā, izlietnes aizmugurē uzstādot īpaši tam paredzētus trokšņa slāpēšanas “plāksterus”, kurus nereti pārdod jau komplektā ar pašu izlietni.

Ja plānots iegādāties nerūsējošā tērauda izlietni, tās biezumam vajadzētu būt vismaz 2-3 mm. Zīmola Franke Aton ANX 110-48 nerūsējošā tēraude izlietne pieejama veikalā ksenukai.lv par cenu 179.00 eiro.

Mākslīgā akmens un fragranīta izlietnes parasti tiek izgatavotas no granīta drupatām un akrila, bet šajā kategorijā ietilpst arī kvarca smilšu un mākslīgā marmora izlietnes. Tās ir dārgākas par nerūsējošā tērauda izlietnēm, vieglākas un mazāk trokšņainas, turklāt, tās ir arī nodilumizturīgas un labi iederas modernā virtuves interjerā. Tām gan ir daudz zemāka karstuma izturība, nekā nerūsējošā tērauda izlietnēm un produkti ar izteiktiem krāsu pigmentiem var tās iekrāsot. Uz mākslīgā akmens izlietnēm daudz mazāk redz ūdens atstātās pēdas.

moderna virtuves izlietne

Keramika ir Latvijā salīdzinoši nesen parādījies izlietņu materiāls – šo izlietņu pamatu veido fajanss vai porcelāns ar emaljas aizsargslāni. Keramikas izlietnes ir ērti lietot un kopt – tās neuzsūc ēdiena atstātās pēdas, un šī ir vishigiēniskākā no pieejamām izlietņu virsmām. Keramikas izlietnes ir vērā ņemami dārgākas par nerūsējošā tērauda un mākslīgā akmens izlietnēm, kā arī smagākas, taču tās pārklājošā emalja neoksidējas un nesaskrāpējas, turklāt, to iespējams pasūtīt dažādās krāsās un rakstos. Tās labi iederas klasiskā stilā veidotā virtuves interjerā.

Zīmola FRANKE izlietne Kubus KBK 110-50 Fraceram Magnolija keramikas izlietne pieejama veikalā donna.lv par cenu 416.00 eiro.

Tectonite ir jauna tehnoloģija virtuves izlietņu pasaulē – šīs izlietnes tiek izgatavotas no stikla šķiedras, kura pārklāta ar 0,2 mm īpaši augstas izturības slāni. Tectonite tehnoloģija nodrošina augstu karstuma noturību, kā arī ir izturīga pret traipiem un ērti kopjama.

Zīmola Franke SID 651 tectonite izlietne pieejama veikalā izlietnes.lv par cenu 180.00 eiro.

Montāžas veids

Visus izlietņu veidus iespējams iebūvēt akmens virtuves darba virsmā – šī virsma ir visuniversālākā un arī ļoti piemērota virtuves videi, kur virsmām ir intensīva saskarsme ar ūdeni un pārtiku, kā rezultātā būtiski palielinās dažādu citu materiālu virsmu nolietojums.

Ir četri izlietņu tipi pēc montāžas veida: uzliekamās jeb no augšas liekamās izlietnes, iegrieztās izlietnes, izlietnes, kuras ir līmenī ar galda virsmu un izlietnes, kuras ir zemākas par galda virsmu.

Uzliekamās izlietnes ir visizplatītākais un lētākais izlietņu tips pēc montāžas veida – tās tiek montētas uz skapīša pēc vāka principa.

Iegrieztās izlietnes montē tieši galda virsmā uz tajā izgriezta un tam īpaši paredzēta atvēruma.

Izlietnes, kuras ir montētas līmenī ar galda virsmu: šajā gadījumā akmens virtuves virsmā tiek iefrēzēta izlietnes maliņa, un vizuāli izlietne atradīsies vienā līmenī ar darba virsmu. Šo izlietņu tipu montē profesionāļi, un tas izmaksā dārgāk.

Izlietnes, kuras ir zemākas par galda virsmu: šis ir īpaši ērti lietojams izlietņu veids, kura uzstādīšana nodrošina higēniskumu un ērtību. Arī šis iebūvēšanas veids izmaksā dārgāk, nekā pirmie divi veidi.

Zinot, kāda tipa izlietni vēlies, kā arī apzinot tai iespējamo piemērotāko montāžas veidu, spēsi labāk saprast, kāda virtuves virsma, un, tādējādi, kāda virtuves iekārta kopumā būtu piemērota, ja plānots virtuves remonts!

lēta virtuve

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties augstākas kvalitātes virtuves izlietni vai veikt virtuves remontu, un tam nepieciešami papildu līdzekļi, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (4 balsojumi)
Izvēlies labāko virtuves izlietni savam mājoklim!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas